SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hedefimiz, Yıl Sonuna Kadar Yıkımı Büyük Oranda Bitirmek"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinden dolayı ağır hasarlı olup da yıkılacak olan bina sayısının 36 bin 580 olduğunu, bugüne kadar yıkılan bina sayısının ise 9 bin 200 olduğunu belirterek, “Bazı aksaklıklar olmuştu, toparladık. Şimdi hızlandık” dedi.

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, Malatya’daki depremle ilgili olarak A Haber televizyon kanalına değerlendirme yaparak rakamsal olarak son durum hakkında bilgiler aktardı.

-“Yıkım yüzde 33’de”

Bina yıkımları ile ilgili olarak konuşan Vali Yazıcı, “Malatya’da yıkılacak olan bina sayısı 36 bin 580. Bugüne kadar 9 bin 200 bina yıkıldı. Yıkım da yüzde 33’deyiz. Yoğun bir şeklide devam ediyoruz, bazı aksaklıklar olmuştu, toparladık. Şimdi hızlandık. İnşallah bir an önce bu kötü görüntüden Malatya’da yaşayan vatandaşlarımızı, ışıkları yanmayan, penceresi, kapısı sökülmüş binalardan bir an önce kurtarmak istiyoruz. Son 1 ay içerisinde, Malatyalı hemşehrilerimiz de bunun farkında ciddi manada yıkım hızlandı. Aynı hızla devam edip, İnşallah en büyük hedefimiz yılı sonuna kadar yıkımı büyük oranda bitirmiş olmak.” dedi.

-“Esnafın istemediği konteynerlerin yeri değişecek”

Esnafların gitmek istemediği konteynerlerin yerinin değiştirileceğini de belirten Vali Ersin Yazıcı, “Esnafımız için 3 bin 200 adet konteyner kurulmuş durumda. Bir çoğuna yerleştiler. Bazılarında esnaflarımız mahalle olarak uygun mahal belirlenmediği için, ama onunda değişiklik kararları alındı, onlarda uygun yerlere taşınacak.” şeklinde bilgi verdi.

Malatya’da son rakamlara göre 109 bin kişinin halen konteynerlerde barındığını belirten Vali Ersin Yazıcı, “Bizim 73 tane konteyner kentimiz var. Bugün itibariyle, bu rakam artabiliyor, 109 bin vatandaşımız konteynerde yaşıyor.”  dedi.

-Öğretmenlere talimat 

Eğitim konusunda önemli bir sorunun bulunmadığını belirten Vali Yazıcı, “Bütün öğretmenlerimizi talimatlandırdım. 6 Şubat’tan önce ne yapıyorsanız, aynı şekilde eğlence, kültür sanat, sporla ilgili aynı şekilde yapmalarını istedim.” ifadelerini kaydetti.

-“Yıl bitmeden 4 bin 400 konut teslimi yapılacak”

Malatya Valisi Ersin Yazıcı, 6 Şubat depremlerinin ardından yapımına başlanılan veya ihale edilen konut sayısının son güncel rakamının 21 bin 738 olduğunu söyleyerek, “Bu yıl içinde 4 bin 400 civarında konutu Kasım ve Aralık ayında teslim etmeyi planlıyoruz” dedi.

Vali Yazıcı şunları söyledi, “14 bin 338 konut ihale edilmiş durumda ve yapımı TOKİ tarafından devam ediyor. Ayrıca Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 7 bin 400 konut da köylerde kırsalda yapılmak üzere onun da ihalesi yapıldı. Orada da yavaş yavaş ilerleniyor. Battalgazi’de Gelinciktepe’deki inşaatlarımızda devam ediyor. İlk teslimlerimiz, Yazıhan ve Doğanşehir’de olacak ve Kasım ayında içerisinde 157 tane Yazıhan’da 349 tane de Doğanşehir’de ilk teslimlerimiz yapılacak. Ardından Aralık ayında da 474 adet  Gelinciktepesi’nde, Yeşilyurt ilçesi İkizce bölgesinde de yaklaşık bin 700 tane konut Aralık ve Ocak ayında teslim edilecek. İnşallah 2024’ün Haziran ayına varmadan 14 bin 338 konutu teslimi de beklemekteyiz. İlk planda bu yıl içerisinde 4 bin 400 civarında teslimi Kasım özellikle de Aralık ayında yapmayı planlıyoruz.” dedi.

Bu arada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikiliği Bakanı Mehmet Özhaseki, 6 Şubat depremlerinin ardından Malatya’da ortaya çıkan ihtiyaç durumunu, “Malatya: 77 bin 717 konut ve 25 bin 302 köy evi ile toplamda 103 bin 19 ev” rakamlarıyla açıklamıştı.

malatyahaber.com- A Haber

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

31 yorum yapılmış

  • Memur (6 ay önce)
    Memurlara normal hayata dönün kılık kıyafet düzgün olsun demekle mülkü amirlik olmaz eğik binaların altında yürüyen çocuklar kıyafete bakmaz önce ağır hasarlıları yıkarak idarecilik yapın hani kasım sonu bitiyor denilmişti yıkım
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Vahap KOÇ (6 ay önce)
    Sayın valim;Yeşilyurt ilçesi Kiltepe mah.Ayverdi sokak no:5 ikamet ediyorum,yan komşumun dairesi iki katlı bina ağır hasarlı biran önce yıkılması gerekiyor.Artçı depremler malum,aynı zamanda havalar yağışlı bu nedenlerden dolayı risk oldukça fazla.Bu konuda yardımcı olmanızı temenni ediyorum.
    0
    0
    Yanıtla
  • tolga (6 ay önce)
    büyük oran ne demek . kime göre büyük oran . vah malatya vah adıyaman bile seni geçti ... yıkılan enkaz ve deprem konutlarında ..başka konu yine öğretmenlere talimat ..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyam İçin (6 ay önce)
    Sayın Valim çevremizdeki birçok insanda zaten psikoloji kalmadı. Bari şu yıkılacak binalar biran önce yıkılsa da kurtulsak bu görüntülerden. Gördükçe içimizdeki korkular bir türlü bitmek bilmiyor. İnşaallah şehirde çıplak görüntüden de biran önce kurtulup binalar ve iş yerleri hızla yapılır.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Deli (6 ay önce)
    Hepsi yıkıldı bitti kabul edelim. Gelelelim işin diğer boyutuna alt yapı, yollar,Altgeçit, üstgeçit,kavşak, çarşı,pazar ,resmi daireler vb. bunlar için herhangi bir çivi çakıldı mı ? Yok. Diğer bir adliyelik olay çarşı esnafının yıkılan işyerleri çözülmesi 10 yıl mahkemeler sürer. keza konutlarda öyle. velhasıl Malatya'yı çok zor günler bekliyor İnşallah kısa zamanda eskisinden daha güzel bir şehir yapısına kavuşur..Herkes rahat eder tabi iş bilen işin erbabı ile
    %100
    %0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Sayın Vali sizi de yanıltmışlar gibi geldi bana. Bence yanınızdakilerin veya bu bilgiyi verenlerin yazdıklarını paylaşmak yerine kendiniz de kalemi kağıdı alın ve hesplayın. Aksi takdirde halka mahçup olursunuz. 8 Ayda %33 yıkılmışsa, 3 ayda %67 nasıl yıkılır? Hesap ortada.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Ali (6 ay önce)
    36 bin9 bini yıkılmışsa nasıl %33 oluyor? Neyse onu geçtim 36 bin bina yıkılıyor her biri 3 daire de 118bin, 4400 konutu aralıkta teslim edeceksiniz demek vah vah.. hani 1 yılda evleri teslim edecektiniz? Yolsa kalan 113bin konutu ocak şubattamı teslim edilecek... Bu 4400 konutun içinde gelincik tepesi, beydağı ve taştepe civarındaki konutlar dahil mi? Onlar depremden sonra yapılmıştı sanırım. Yıkımıda bitirirsiniz o kesin ama bu kafayla ne zaman bitirirsiniz? Bravo harikasınız..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Şehrini Seven (6 ay önce)
    Yıkılan binaların demirini alıp, beton molozunu yerinde bırakıyorlar ve araziye yayıyorlar. Takip eden denetleyen yok mu? Varda sesini çıkaramıyor mu? Denetleyeni, denetleyen yok mu? Eksik yapılan harfiyat hakedişinden kesilmelidir.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • muhammed (6 ay önce)
    Malatya siyasi olarak bir değişikliğe gitsin o zaman bak gör her şey nasıl da hızlı ilerliyor. Şimdi bakın en güzel il Hatay olacak, en hızlı tamamlanan il Hatay olacak. Olsun da olmasın demiyorum ama diğerleri Malatya gibi paldır küldür ilerleyecek maalesef. Hatay'ı kazanmak ve kaybetmemek için her şey yapılır ama Malatya zaten çantada keklik !!!! Lafım yerine ulaşır umarım...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • ahmet (6 ay önce)
    hani hepsi yıl sonuna kadar bitecekti bi önceki haberde yıl sonuna kadar bitirecez denilmişti bi arkadaşın dediği gibi yıkmak yapmaktan kolaydır bu kolay işi bitiremeyen bi şehirden fazla birşey beklememek gerek...
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Osman AKAR (6 ay önce)
    Orta hasar ne olacak ne evlerine girebiliyorlar nede yeni toki kesin verilecek diyorlar ALLAH için biri çıkıp bi şey desin.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (6 ay önce)
    Yıkmak,yapmaktan her zaman kolaydır.Yıkım konusunda bile bu kadar çok zorlanan bu şehirin inşasını varın siz hesaplayın.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Sezgin (6 ay önce)
    Hani hepsi bitecekti noldu? Yahu dalga mı geçiyorsunuz bir cadde veya sokağa girin boydan boya ne kadar ağır hasarlı varsa vurun geçin hadi ama, insanlar perişan oldu. Başka illerden kamyon kepçe desteği alın. Bitirin şu işi kış gelmeden
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fatih (6 ay önce)
    Yerinde dönüşüme ne zaman başlanacak. Hala izin alamıyoruz. Bitişik nizama izin vermiyorlar.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Vatandaş (6 ay önce)
    Sonucu muallak, mahkemelik olan binalar mülk sahiplerinin hatta mahalle muhtarının dahi haberi olmadan, ihale ile yıkım firmalarına valilikçe nasıl veriliyor ihaleyi alanlarda binayı devlet eliyle resmen gasp ediyor örnek polatlar seyri malatya.. bunlarda bir sorulsa sayın valiye..mahkeme filan yok burada orman kanunları geçerli desinler bari öyle hareket edelim..
    %43
    %57
    Yanıtla
  • zavallı vatandaş (6 ay önce)
    Malatya yönetimi daha önce yıkımı Aralık ayına kadar bitireceklerini ilan etmiştiler. İlginç olan Hatay gibi bir şehirde enkazın % 84 kalktı.Cennet şehir ve Anadoluyu anayurt yapan şehir yerlerde sürünüyor.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Başefendi (6 ay önce)
    2024 yılının sonuna kadar yıkımlar bitip enkazlar tamamen kaldırılsın razıyız biz. Yıl sonunda bitecek dendiğinde de çok akla yatkın gelmiyordu zaten yapılan açıklamalar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • NAsıl (6 ay önce)
    Matematik sorusu size: 8 ayda 1/3 biten bir işin tamamı kaç ayda biter? (cevap=24 ay) 36 bin bina. Buna 36 bin yapılacak konut desek ve 1 yılda 4 bin konut yapılabildiğini kabul etsek yaklaşık 10 yılda konut işinide çözmüz oluyoruz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 ay önce)
    Vali Bey'in de hevesini kaçırdı anlaşılan bizim iş bilmez sadece görüntü veren fotokopi vekil takımı ile dost ahbap çavuş ilişkisi yaşayan yerel yönetim
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 ay önce)
    Sayın valim talimatlarınız uygulanmıyor, vali konağı çevresinde yıkımlar arazozlu olabilir ama fahrikayahan bostanbasinda arazoz kullanılmıyor. Ya arazoz yok ya 3 4 kepçe var 1 arazoz var ve genelde çalışmıyor. Yerinde ayrıştırmak zaten Allahın emri farz yerinde ayrıştırmak sadece talimatlarınızda yok. Denetleyecek personeliniz mi yok? Yoksa belediyelerden destek alın zabıta vs denetlesin belediyeler gerekirse denetimde arazoz yoksa araç desteği versin bunun ücretini de yıkım firmasına rücu etsin
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Mehmet (6 ay önce)
    Benim binam 3 defa incelendi 3ünde de ağır hasar raporu verildi. Adına birden fazla dairesi olanlarla dükkan sahipleri mahkemeye verdiler adeta ücreti karşılığında raporlar düzenleniyor. Şu anda yürütme durdurma kararı verildi. Böyle binlerce bina var.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Fatih (6 ay önce)
    Malatya Pakistan, Hindistan a benzemiş. Bütün gelişmelerini kaybetmiş gibi. Çok üzgünüm. Bu gidişle düzelmesi çok zor görünüyor.
    %90
    %10
    Yanıtla
  • Deka (6 ay önce)
    Sayın vali daha önce Ocak gelmeden yıkım bitecek diyordu ayrışma yapilmiyacsk toz olmayacak diyordu Malatya'da en iyi hizmeti Suriyeliler alıyor hepsi konterlere guzel bi sekilde yerleştirildi ve yardımları en düzenli onlar aliyor
    %94
    %6
    Yanıtla
  • MUSTAFA (6 ay önce)
    Hatay da yıkım anlaşmazlık olmayan binalar haricinde tamamlanırken, Malatya da daha %33 te kalmıştır. Önümüz kış ve 2023 de yıkımın tamamlanması zor görülüyor. Yıkımda bu kadar zorlanırken, yapım ne kadar zaman alır artık düşünemiyorum bile. Allah bu halkın yardımcısı olsun. Yoksa bu siyasilerle Malatyalının işi çok zor.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • hasan (6 ay önce)
    birşey daha yazacağım, bir sokağa veya caddede yıkıma başlayınca neden o cadde veya sokaktaki yıkılacakların hepsi yıkılmıyor, yan yana iki bina ağır hasarlı biri yıkılıyor diğeri bırakılıyor, bir hafta on gün sonra cadde veya dokak bir daha kapatılıyor bir daha oradikiler toza dumana karşıyor. sokak veya cadde kapatılıyorsa tüm yıkılacakları yıkıverin. 10 kez yol kapatılmaz. niçin planlı çalışılmıyor?
    %99
    %1
    Yanıtla
  • Hasan bey bende o konuyu merak ediyorum öyle şaçma iş yapıyorlar ki 3 bloğun 2 si yıkılıyor 1 kalıyor,ama aldığım bilgiye göre hep eski valinin hataları diyorlar.Birde şu anki valimiz on numara valimizden ricam belediye başkanları ve vekillere güvenmesin aynen bu şekilde halkla iç içe olsun Malatya halkı kendisini unutmaz
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatya sever (6 ay önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    Senin dediğin şekil olursa halk memnun kalır?buda malatya'ya uygun değil ne olursa olsun vatandaş herşeyden memnun burada
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Başefendi (6 ay önce)hasan isimli kullanıcı yorumuna
    İhaleler farklı farklı firmalara verilmişte ondan.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Burası Türkiye işi yapan da Hasan o yüzden, eğer ki Almanya olsaydı işi da Hans yapsaydı dediğin gibi planlı yapılırdı. Klasik cahil ortadoğu sorunu; akıl ve mantık devredışı
    %91
    %9
    Yanıtla
  • hasan (6 ay önce)
    evettt. sayın valimizde bizim yöneticilere ayak uydurmaya başlamış. hızlı başladıydı ama, çabuk yorulmuş. yıl sonuna kadar hepsi bitecek diyen validen büyük bölümü biteceğe dönmüş, bir ay sonra da yüzde 50 sini bitirmeyi planlıyoruz der.
    %97
    %3
    Yanıtla
  • murad (6 ay önce)
    iş bilmez adamlarla iş yapilmaz bakiniz salkopru mahallesinde evimiz saglam ama etrafta iki bina agir hasarli ve bi depremde bizim binaya dogru yikilma tehlikesi varken bu evleri yikmayip 6 tane yan yana agir hasarli evi yikiolar neymis sirayla yikilacakmis bu kafayla bu zekayla is yapiolar
    %70
    %30
    Yanıtla