SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hem Kansere Hem Strese Karşı Etkili'

0
Güncellendi - 2019-05-06 23:13:56
'Hem Kansere Hem Strese Karşı Etkili'
A- A+ PAYLAŞ

Yaklaşık 7 yıldır sürdürülen "Acı Kayısı Çekirdeğinin ve Amigdalinin (vitamin B17) Kanserli Hücrelerdeki Etkisi" başlıklı çalışma sonucunda, kansere karşı faydası olduğu belirtilen acı kayısı çekirdeğinden elde edilen ekstre gıda takviyesi olarak pazara sunulacak. Bu arada, siyanür içeren acı kayısı çekirdeğinin direkt olarak tüketilmesinin zararlı olduğu, insanların bu nedenle işlemden geçmemiş, ekstrat haline getirilmemiş ve enkapsüle edilmemiş acı kayısı çekirdeğini tüketmemeleri gerektiği de önemle hatırlatıldı.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü ve Tıbbi Biyokimya Uzmanı Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kayısıyla adını dünyaya duyuran Malatya'nın bu önemli ürününün, bilimsel olarak da araştırılması gerektiği düşüncesiyle 7 yıl önce bir çalışma başlattıklarını anımsattı.

"Çalışma sonucunda acı kayısı çekirdeği ve içeriğinde bulunan amigdalinin kanserli hücreleri öldürdüğünü, sağlıklı hücreleri de yenilediğini tespit etmiştik" diyen Karabulut, bu çalışmanın birçok uluslararası bilimsel dergide yer aldığını ve 10'a yakın makale yayınlandığını vurguladı.

Karabulut, acı kayısı çekirdeğinin içerisinde bulunan amigdalinin normalde vitamin olarak satıldığını ancak kanser hücreleri üzerindeki etkisinin daha önce hiç araştırılmadığını dile getirerek çalışmanın patentini almak için başvuruda bulunduklarını ve sürecin devam ettiğini aktardı.

- "Stresi önleyici etkisini belirledik"

Amigdalinin dünyada çok sayıda bitkide düşük oranlarda bulunduğunu ancak acı kayısı çekirdeğinde yüzde 6 oranında tespit edildiğine dikkati çeken Karabulut, acı kayısı çekirdeğinin işlemden geçirilmesiyle elde edilen ve gıda takviyesi olarak kullanılabilecek ürünün yararları ile ilgili şöyle konuştu:

"Acı kayısı çekirdeğini mikro enkapsüle(*) edip içerisindeki etkileri tamamen farklı bir boyuta çekerek midede değil de kanda direkt kanserli hücrelerin üzerine gitmesini sağladık. Ayrıca acı kayısı çekirdeğini kullanan hem kanserli vakalarda hem de sağlıklı bireylerde çok ciddi stres önleyici etkilerini de belirledik. Bu bir gıda takviyesi. Sadece 'Ben kanser oldum kullanayım' diye algılanmamalı. Allah bize bu nimeti vermiş ve bizim de bunu bilimsel olarak çalışmamız gerekir. Kanser çağımızın vebası. Biz bu hastalıkla kendi çapımızda, akademik anlamda mücadele edeceğiz."

Prof. Dr. Karabulut, amaçlarının ellerinde olan bir değeri toplum için faydaya dönüştürmek olduğunu anlatarak 7 yıldır sürdürdüğü çalışmaların meyvelerini de almaya başladığına dikkati çekti.

Üniversite olarak acı kayısı çekirdeğinden hazırlanan gıda takviyesinin satışa sunulması için çalışmalarının sürdüğünü vurgulayan Karabulut, "Buradan çıkan ürünlerin sahaya sunulması ve vatandaşlar için faydaya dönüşmesi bizim en büyük hedeflerimizden biridir. Acı kayısı çekirdeği, ilaç değil gıda takviyesi şeklinde verilmekte. Bizim amacımız hastalığa yakalanmadan önce doğanın sağlığa katkısını sağlamak." dedi.

Bu arada, siyanür içeren acı kayısı çekirdeğinin direkt olarak tüketilmesinin zarar vereceği, insanların bu nedenle işlemden geçmemiş, ekstrat haline getirilmemiş ve enkapsüle edilmemiş acı kayısı çekirdeğini tüketmemeleri gerektiği de önemle hatırlatıldı.

AA- malatyahaber.com

*ENKAPSÜLASYON: Bir ürünün sıvı damlasının veya katı bir parçacığın katı bir kabukla sarmalanması olarak tanımlanabilir. Kabuk, içeriğin serbest kalmasını korumak, stabilize etmek ve kontrol etmek için kullanılır.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

8 yorum yapılmış

  • kaplan44 (5 yıl önce)
    ben 3-4 gün arayla 3 adet tüketiyorum..Diğeri ilaç haline getirmek birilerinin cebine para koymaktır.Her şeyin çoğu zarar azı karardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet Kaan (5 yıl önce)
    Ülkem ve Malatyam in Yeni Zelanda da ve Avusturalya aci cekirdegin neden yasaklandigini araştırmasını tavsiye ederim. Olculusu faydali olabilir, ya da olmaz, bu konuda henuz bilimsel konsensüs olmadigi icin bilemem. Ama son zamanlarda faydasini yeid eden arastirmalar var. Olcusunde tuketilmezse insani zehirleyebilir. Insanmayan ozellikle yabanci kaynaklardan arastirabilir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)Mehmet Kaan isimli kullanıcı yorumuna
    Ben dünyada amigdalinin gıda takviyesi olarak satıldığını söylüyorum beyefendi. Yüzlerce makale okumuşum. İlaç firmalarının oyunu olduğunu anlamamışa benziyorsun. Avustralyaya ve yeni zellandaya gelince özellikle Avustralya sofralık kayısıda çok önemli konuma gelmek üzere. Çin'in üretip Avrupaya satması keza. Avrupa klorlamayı yasakladı suyu ozonladı. Türkiye'de ozon kanserojen deniyor. Durumumuz ortada. Avrupada cilt hastalıklarının %90'ı ozon terapi ile tedavi ediliyor. M.... markete gidin İsviçrenin acı kayısı çekirdeğinden ürettiği kurabiyeyede bak bakalım o acı kayısı çekirdeğini nereden almış.
    0
    0
    Yanıtla
  • Biz içindeyiz zaten bunu bütün hocalar biliyor profesörler demekki sizin haberiniz yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (5 yıl önce)
    Yeter artık okuyun ve öğrenin. Ne siyanürü ne zehiri. Dünya amigdalin üretip gıda takviyesi olarak insanlarına kullandırıyor. Okuma cahili kendini bilim adamı zannedenler 'le dolu bir ülke olduk. Yazıklar olsun. Yediğiniz tüm çekirgelerde var. Onlarida yemeyin. Domates üzüm biber incir vb bv vb . Acı kayısı çekirdeğinin lental dozu 756 gram suyunki 7 litre. Saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Erol (5 yıl önce)
    Çok dikkatli davranılmalıdır acı çekirdekler siyanamid yani siyanür bileşikleri vardır.Acı çekirdek şu hastalığa faydalıdır denildiğinde insanların bunlar tüketmeleri halinde zehirlenmeler hatta organ yetmezliği ortaya çıkar.Bunu bilerek bu doğrultuda açıklamaların yapılması yerinde olur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yavuz İlhan (5 yıl önce)
    Malatya ve kayısı için çok güzel bir çalışma emeği geçenlere canı yürekten teşekkür ederim
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (5 yıl önce)
    Hocam biz bunları 20 senedir biliyoruz.peki biliyomusun bu acı kayısı çekirdeğinde eser miktarda siyanür olduğunu?insanlar bilinçsizce yerlerse zehirler öldürür....
    0
    0
    Yanıtla