Bursa Büyükşehir Belediyesi tarafından İl Dernekleri Federasyonu bünyesindeki 25 hemşehri derneğinin kültürlerini yaşatması ve tanıtması hedefiyle Tahtakale Hanı’nda işlevlendirilen Anadolu Kültür Merkezi, törenle hizmete açıldı. Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, hemşeri derneklerinin kent kültürünü zenginleştirdiğine değinerek, “Bursa’mız, kültür ve medeniyet kenti, tarih başkentidir. Yeryüzünün cennet köşesi, her türlü nimeti barındıran ve Anadolu’nun değişik bölgelerinden göç alan kentimizde Edirne’den Bitlis’e kadar her kentten insan yaşamaktadır. Anadolu Kültür Merkezi de farklı coğrafyalardan insanların kültürlerini yaşatmalarına ve dayanışmasına sahne olacak. Birlik ve beraberlik örneği sergileyecek ve Tahtakale Çarşısı’na da hareket katacak olan bu merkezi Bursa’ya kazandırmanın onurunu yaşıyoruz. Anadolu Kültür Merkezi, birlik, beraberlik, kardeşlik ve dayanışmanın en güzel örneğini Tahtakale Hanı’nda yaşatacak” diye konuştu.
“BURSA, ANADOLU’NUN BAŞKENTİ”
Bursa’da yaşamaktan dolayı şanslı olduğunu anlatan Başkan Altepe, “Bursa, çok özellikli bir kent. Zenginlikleri bünyesinde barındıran, Osmanlı’nın ilk kurduğu, ecdat yadigarı kent Bursa. Sultanların kurduğu bir şehir olan Bursa’da, kent yönetimi olarak kültürümüzü yaşatmak adına önemli çalışmalar yapıyoruz. Bursa’yı seviyoruz, bu şehre önem veriyoruz ve hep birlikte kalkınıyoruz” dedi.
Başkan Altepe, Bursa’nın her sokağına ansiklopedi yazılacak bir kent olduğunu ifade ederek, “Bursa bir merkez. Sultan Osman Gazi, Murat Hüdavendigar, Sultan 2. Murat, Çelebi Mehmet, Cem Sultan ve Şehzade Mustafa olmak üzere tüm ecdat Bursa’da. Ecdadın değer verdiği, Anadolu’nun başkenti Bursa. Bu kente iz bırakmak, eserler oluşturmak bizim için şereftir. Bu kenti kalkındırmak ve geliştirmek bize büyük mutluluk veriyor. Eserlerimizi artırarak değerlerimize sahip çıkmaya devam edeceğiz. Bursa’da son 5 yılda 25 yılda yapılan hizmetten fazlasını yaptık. Bursa, yerel yönetimlerde örnek oldu. Artık Bursa ismini dünyaya duyurdu. Bursa, diğer kentlere de örnek oluyor” şeklinde konuştu.
Bursa’da yaşayan herkesin bu kent adına büyük bir sorumluluk taşıdığına işaret eden Başkan Altepe, “Bursa’daki kentlilik bilincinin oluşması önemli. Doğal güzellikler ve kültürel zenginliklerin gelişmesi, Bursa’nın her alanda örnek ve önder bir kent olması için sınır tanımadan çalışıyoruz. Hedeflerimiz büyük. Kültürümüze, insanımıza sahip çıkmak için Anadolu Kültür Merkezi’ni önemsiyoruz. Burada Anadolu şehirlerinin dayanışması yaşatılacak. Bursa’nın nabzı Tahtakale’de Anadolu Kültür Merkezi’nde atacak” dedi.
Başkan Altepe, Vakıflar’dan devralınan mekanın restore edilip işlevlendirilmesinin ardından yapılan açılışla birlikte; Afyonkarahisar, Adıyaman, Bitlis, Çorum, Malatya, Kütahya, Karabük, Tokat, Ordu, Manisa, Muğla, Kırıkkale, Erzincan ve Zonguldak gibi kentlerin derneklerinin de aralarında bulunduğu 25 derneğe hizmet vereceğini söyledi.
Bursa İl Dernekleri Federasyonu Başkanı Mustafa Dursun da 25 il derneğinden oluşan federasyonun Anadolu’nun kardeşliğinin, kültürünün, birlik ve beraberliğinin mekanla artacağına işaret ederek, Anadolu derneklerinin kaynaşması için gerekli olan mekanın yıllardır beklenen bir hizmet olduğunu söyledi. Dursun, bu merkezi hayata geçiren Başkan Altepe’ye teşekkür ederek, çiçek verdi.
AK Parti İl Başkanı Cemalettin Torun ile Bursa Kent Konseyi Başkanı Semih Pala ve Büyükşehir Belediyesi bürokratlarının da katıldığı, hemşeri dernekleri üyeleri ve vatandaşlarının yoğun ilgi gösterdiği tören, Kütahya, Tokat Turhal, Elazığ ve Edirne yörelerinin halk oyunları gösterileriyle renklendi.
Başkan Altepe ve protokol üyeleri, kurdele kesimiyle açılışı yapılan Anadolu Kültür Merkezi’ni de gezerek, il derneklerinin yöresel kültürlerini gözlemlediler.