SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Heniyye İçin Karşılık Vermememiz Halinde Gazze'de Ateşkes Sözü Verilmişti'

'Heniyye İçin Karşılık Vermememiz Halinde Gazze'de Ateşkes Sözü Verilmişti'
A- A+ PAYLAŞ

İran Cumhurbaşkanı Mesud Pezeşkiyan, ABD ve Avrupalı liderlerin, İran'ın Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye suikastına karşılık vermemesi halinde Gazze’de ateşkes ilan edeceklerine dair söz verdiğini ancak bunu yerine getirmediklerini söyledi.

İran devlet televizyonuna göre, Pezeşkiyan, dün akşam düzenlenen Bakanlar Kurulu toplantısında konuştu.

İsrail'in bölgedeki saldırganlığına ve Batılı destekçilerine değinen Pezeşkiyan, "Siyonist rejimin suçları kabul edilemez ve cevapsız kalmayacak." dedi.

Pezeşkiyan, "Şehit Heniyye suikastına İran'ın yanıt vermemesi karşılığında ateşkes sözü veren ABD ve Avrupa ülkelerinin liderlerinin iddiaları tamamen yalandı. Bu tür suçlulara bir şans vermek, onları daha fazla suç işlemeleri için cesaretlendirmekten başka bir işe yaramayacaktır." ifadelerini kullandı.

İran Cumhurbaşkanı'nın açıklamaları ülkede tartışmalara yol açarken gece saatlerinde İran Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan bir grup, bu açıklamalara karşı yetkililerden yanıt verilmesini talep etti.

İran, 31 Temmuz'da başkent Tahran'da Hamas lideri İsmail Heniyye'ye suikastın ardından İsrail'e misilleme kararı almıştı. Bu sırada, Tahran'ın, Gazze'de İsrail saldırılarının kalıcı olarak durdurulması karşılığında saldırı niyetinden vazgeçeceğine dair iddialar ortaya atılmıştı. Tahran yönetimi ise "saldırıyla ulusal egemenliğini tehdit eden İsrail'in cezalandırılmasına dair alınan karar ile Gazze'de ateşkes çabalarının ayrı konular olduğunu ancak ateşkes sürecine zarar vermemeyi umduklarını" açıklamıştı.

İran Dışişleri Sözcüsü Kenani, Cumhurbaşkanı Pezeşkiyan’ın açıklamalarına değindi

İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Nasır Kenani, Dışişleri Bakanlığında düzenlenen haftalık basın toplantısında, ülkesinin dış politika gündemini ve bölgesel gelişmeleri değerlendirdi.

ABD'nin koşulsuz desteğini alan İsrail'in başta Heniyye'ye suikast olmak üzere son birkaç ayda İran'a karşı eylemlerinin ve Tahran'ın bu eylemlere tepkisinin sorulması üzerine Kenani, "İran'ın ulusal güvenliğini hedef alan her türlü eyleme cevap vereceklerini" ifade etti.

"İran'ın savaş peşinde olmadığını ancak savaştan çekinmediğini" belirten Kenani, "İran, gerekli görüldüğü zamanda elbette kendi ulusal güvenliğini ve bölgedeki müttefiklerini desteklemekten çekinmeyecektir." dedi.

Lübnan'a gönüllü güçler gönderilmesi planı yok

İran'dan Lübnan'a İsrail'e karşı savaşmak için gönüllü güçler gönderilip gönderilmeyeceğine dair bir soru üzerine Kenani, kimseden böyle bir talep almadıklarını, bölge halklarının kendilerini savunabilecek güce sahip olduğunu ve İran'dan gönüllü güçlerin gönderilmesine gerek olmadığına inandığını belirtti.

Pezeşkiyan'ın açıklamaları ülkede tartışmaya yol açtı

Ülkedeki bazı siyasiler de Pezeşkiyan'ı konuyla ilgili eleştirilerin hedefine oturttu.

Ülkenin önde gelen siyasetçilerinden Ali Mutahhari, X sosyal medya hesabından Pezeşkiyan'ı hedef almadan paylaştığı mesajında, "İran'ın Heniyye suikastına karşılığı geciktirmesinin İsrail'i pervasızlaştırdığı ve bunun sonucunda Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah'ın da suikasta uğradığı" eleştirisinde bulundu.

Muhafazakar Milletvekili Emir Hüseyin Sabiti de sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, Mutahhari'nin paylaşımını alıntılayarak, "Lütfen Rehber'in (İran lideri Ayetullah Ali Hamaney) emrine uymayan ve ABD'nin kandırdığı kişilerin kim olduğunu da açıklayın. Neden birkaç kişinin saflığının bedelini 80 milyon İranlı ve direniş cephesi ödesin?" ifadelerini kullandı.

Pezeşkiyan'ın oğlu Yusuf Pezeşkiyan da Sabiti'ye verdiği yanıtta, "Müesses nizamın genel politikaları, savaş ve barış konuları Veliyyi Fakih'in (Hamaney) elindedir. Mesud Pezeşkiyan lidere bağlıdır ve baş komutanın emirlerine asla itaatsizlik etmez." değerlendirmesinde bulundu.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız