SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Her Çiftçi İle Birlikte Bizlerin de Yüreği Sızladı'

'Her Çiftçi İle Birlikte Bizlerin de Yüreği Sızladı'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don olayının ardından, kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçları don olayından olumsuz etkilendi. Yaşanan durumdan dolayı açıklamalar arka arkaya geldi.

"Hepimizi Derinden Üzdü"

Malatya Valisi Seddar Yavuz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:

"Değerli Hemşehrilerim, 11 Nisan 2025 günü akşam saatlerinde ilimiz merkezi ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve gece -6 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan ve ilimiz ekonomisinin temel direği konumundaki kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçlarımız don olayından olumsuz etkilenmiştir.

Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zorlu süreçte, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü ürünlerin zarar görmesi, hepimizi derinden üzmüştür.

Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışmalarına bugünden itibaren titizlikle başlamıştır.

Ayrıca bugün saat 14.00'te Valilik Makamında, kayısıyla ilgili tüm kurum, kuruluş ve paydaşların katılımıyla bir toplantı düzenlenecek; don afeti sonrası durum değerlendirmesi ve izlenecek yol haritası belirlenecektir.

Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bu süreçte çiftçilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum."

“Afet bölgesi ilan edilmeli”

"Kayısının 2014 yılından çok daha kötü bir felaket yaşadığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal afetle kayba uğramaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır” Dedi.

11 Nisan akşamı başlayan kar yağışı ve ardından sabaha kadar devam eden zirai don nedeniyle Malatya’nın tüm ilçelerinde büyük bir felaket yaşandı.

Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya’nın 13 ilçesinin tamamında gece meydana kar yağışı ve ardından gelen zirai dondan dolayı büyük bir afet yaşanıyor. Don felaketinin Elbistan, Baskil, Gürün’ü de içine alacak bir şekilde çok geniş bir alanda etkili olduğu belirtiliyor. 30-31 Mart 2014’te gerçekleşen felaketten daha kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Yer yer -12 dereceleri bulan don nedeniyle buğday ve arpa dışında hiçbir tarım ürününün kalmadığı belirtiliyor. Başta kayısı olmak üzere elma, armut, ceviz, şeftali, dut tüm meyvelerde büyük kayıp yaşandı. Malatya ekonomisi çok ciddi bir darbe aldı.” dedi.

TARSİM tarafından yapılan sigorta sayısı tüm üreticilerin yüzde 15-20’si civarında olduğunu kaydeden Ağbaba, “Yani yüzde 80 üreticimiz sigortadan para da alamayacak. Doğal afet ekonomik afete yol açacak. Bu nedenle, Malatya’nın 13 ilçesi ile zirai donun yaşandığı tüm alanlar AFET BÖLGESİ ilan edilmelidir. Tarım İl ve İlçe müdürlüğü ekipleri ile ve TARSİM ekipleri hızlı ve objektif bir hasar tespiti yapmalı, 1 yıllık emekleri ve ürünleri yok olan Malatyalı çiftçilerin zararı devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçinin elektrik parası, su parası, gübre parası ödemesi gerekiyor. Kayısıların hepsi yandı, bu sene vatandaşlar çok zor duruma düşecek. Üreticiler, kayısı yansa da yanmasa da aynı masrafı yapıyorlar. Yine sulayacaklar, yine ilaç atacaklar, yine tarlalarını sürecekler. Kayısı yandığı için Malatya’nın şimdi hiçbir geliri olmayacak. Devletin tüm bu zararları karşılaması gerekiyor. Eğer devlet sosyal devletse depremde yok olmuş Malatya’nın çiftçisine sahip çıkması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

 “Emeğin, alın terinin siyaseti olmaz” diyen Veli Ağbaba, “ Tüm milletvekillerine, partilere, şehrin yöneticilerine, konunun paydaşlarına çağrı yapıyorum. Gelin bir araya gelerek Malatya’mızın yaşadığı afetten çıkabilmesi için ne gerekiyorsa yapalım. Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal felaketle kayba uğramaması için tüm kanalları zorlayalım. Konunun yakından takipçisi olacağımın bilinmesini istiyor, don felaketinden etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.

“Devletimiz ve İlgili Birimler Konuyu Hassasiyetle Takip Etmektedir”

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, son günlerde etkili olan kar yağışı ve ardından yaşanan zirai donla ilgili olarak,  "Olumsuz hava koşulları nedeniyle Malatya ve bölgemizde tarımsal üretimde afet ilanı gerektirecek düzeyde zarar oluştu.Üreticimizin yanındayız süreci sonuna kadar takip edeceğiz." dedi.

Fendoğlu, "Malatya ve bölgemizde bulunan Elbistan, Baskil, Sivas ve Elazığ’da dün gece akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı nedeniyle gece yaşanan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdi." dedi.

Yaşanan don olayının etkilerinin büyük olduğunu vurgulayan Fendoğlu, “Olumsuz hava koşulları ve zirai don nedeni ile tarımsal üretimde afetin ilan edilmesi gerekecek kadar büyüklükte Malatya ve bölgemizde zararların oluştuğu görülmektedir. Zarar ve hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Devletimiz ve ilgili birimler konuyu hassasiyetle takip etmektedir." ifadelerini kullandı.

Açıklamasının sonunda üreticilere destek mesajı veren Fendoğlu, "Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz üreticimizin yanındadır" diyerek, sürecin her aşamasını takip edeceklerini kaydetti.

 'Bakanımızla Konuyu Görüşmek İçin Randevu Aldık'

Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, üreticilerin yanında olduklarını ve süreci yakından takip ettiklerini belirtti.

Milletvekili Babacan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Dün gece saatlerinde Malatya'da başlayan kar yağışı ve aşırı soğuk sebebiyle şehrimizin en önemli geçim kaynağı olan kayısı ve diğer meyvelerin gördüğü zararla ilgili sabah Tarım Bakanımız ile görüştüm, ardından diğer milletvekillerimiz ile istişare ettik. Bu hafta içi Bakanımız ile konuyu görüşmek için randevulaştık.”

Babacan, sahadaki çalışmaların sürdüğünü de belirterek şunları söyledi:

“Şu an sahada hasar tespit çalışmaları devam ediyor, yoğun bir saha taraması var. Tarım İl Müdürlüğümüz, TARSİM Bölge Müdürlüğümüz ile görüşerek kapsamlı rapor istedik. Bu raporun ardından Sayın Bakanımız ile yapılabilecek adımlara ilişkin detaylı bir görüşme yapacağız. Üreticimizin yanında olacağız.”

"Bizlerin de Yüreği Sızladı"

Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don olayının ardından, kayısı üreticilerini derinden etkileyen zararla ilgili Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er açıklama yaptı.

Türkiye genelinde yaşanan soğuk ve yağışlı hava Malatya'da da etkisini gösterdi. 11 Nisan Cuma günü Malatya genelinde etkisini gösteren kar yağışı sonrasında özellikle kayısı bahçelerinde yaşanan olumsuzluklar sonrasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Samir Er açıklamalarda bulundu.

Başkan Er, yaptığı açıklamada, “Gönlümüzü yakan bir manzarayla karşı karşıyayız. Olumsuz hava şartları, bin bir emekle büyütülen kayısılarımıza zarar verdi. Tarlada, bahçede sabahın seherinde alın teri döken her bir çiftçi kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı,” dedi.

Başkan Er açıklamasının devamında şunları söyledi; 

"Şunu bilmenizi isterim ki; hiç bir çiftçi kardeşim asla yalnız değildir. İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz. Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak. Devletimizin tüm imkânlarının seferber edilmesi adına inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere yetkili tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir görüşme trafiğini başlatacağız. Birlikte aşamayacağımız hiçbir sıkıntı yok. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin. Çok geçmiş olsun" dedi.

 “Şehrimiz İçin İkinci Bir Afet Olmuştur”

Kent genelinde etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen zirai dondan kayısının büyük zarar gördüğünü belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Kayısıda meydana gelen zirai don, 6 Şubat sonrası ikinci bir afettir. Malatya’mız Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır” dedi.

Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu afetinden sonra Malatya kayısısını şimdi de don afeti vurdu. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili kar yağışı ve hava sıcaklığının sıfırın altını düşmesi sonrası yaşanan zirai don kayısıda büyük zarara sebep oldu.

Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Meslek komitelerimizden ve ilçelerdeki üreticilerimizden aldığımız bilgiye göre, şehrimizin ara tarım ürünü ve ekonomik girdisi olan kayısımız dondan büyük oranda etkilenmiştir. Şehrimizin tamamındaki kayısı bahçeleri dün geceki kar yağışı sonrası zarar görmüştür. Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz; Malatya “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı" şeklinde konuştu.

"Malatya Afet Bölgesi İlan Edilmeli”

Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Nisan ayında etkili olan dolu, don ve kar yağışı sonrası kayısı üretiminde yaşanan büyük kayıplara dikkat çekerek Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Keskin, on binlerce ailenin alın terinin yok olduğunu vurgulayarak hükümeti göreve çağırdı.

MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Yalnızca Malatya değil, Türkiye ve dünyanın kayısı ambarı olan bu topraklarda yaşanan tabiat olayları, ürünün tamamına yakınını yok etti. Kayısı sadece Malatya’nın değil, bölgenin bir ürünüdür. Malatya’mızın en önemli geçim kaynağı olan kayısı dolu, don ve nihayetinde kar yağışı ile birlikte kayısı resmen yandı. On binlerce çiftçinin emeği ve alın teri, 1 yıllık tüm umutları yok oldu. Malatya  6 Şubat depremlerinden sonra büyük bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştır.” dedi.

Keskin şu ifadeleri kaydetti, “Bu bir doğal afetin ta kendisidir. Biz artık yalnızca bir tarım krizi değil, ekonomik ve sosyal bir yıkımın içindeyiz. Bahçelerde çağla kalmadı, tomurcuklar düştü, umutlar kurudu. Bu yaşanan afetin ardından hükümetin ivedilikle Malatya’yı ve etkilenen çevre illeri AFET BÖLGESİ ilan etmesi elzemdir. Kayısı yalnızca bir meyve değil, Malatya'nın kimliğidir, alın teridir, geçmişidir, geleceğidir."

Başkan Şevket Keskin, “Buradan açık ve net bir çağrıda bulunuyorum; 6 Şubat depremlerinden sonra halen bir işyerinin bile teslim edilmediği Malatya AFET BÖLGESİ ilan edilmeli, kayısı üreticisi bu süreçte yalnız bırakılmamalı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimiz tüm devlet kurumları harekete geçirmelidir.  Hasar tespit çalışmaları ivedilikle tamamlanmalı, kayısı üreticisinin zararı eksiksiz şekilde karşılanmalıdır. TARSİM dışı kalan ya da sigorta yaptıramayan üreticilerimiz unutulmamalıdır. Hükümete çağrımız nettir: Çiftçimiz sahipsiz bırakılmamalı. Bu milletin gerçek üreticisini yalnız bırakmayın. Kayısı için yapılacak her destek, bu ülkenin ekonomisine, ihracatına, refahına yapılan bir yatırımdır."

"Sahada Aldığımız Veriler Çok Can Sıkıcı"

Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, zararın beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.

Malatya'da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Genel bir afet olayı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar verdiğini belirtti.

"Sahada aldığımız veriler çok can sıkıcı"

Günün ilk ışıkları ile birlikte kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunduklarını aktaran Başkan Özcan, "Lokal olmayan, şehrimizin genelini etkileyen bir soğuk hava dalgası ile karşı karşıya kaldık. Sahada aldığımız veriler çok can sıkıcı. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili kurum yetkilileri ile görüşme halindeyiz. İlerleyen dakikalarda daha kapsamlı bir açıklama yapılacaktır" dedi.

malatyahaber.com-İha

Fotoğraf: Arşiv

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

33 yorum yapılmış

  • Battal (4 hafta önce)
    3 gün önce ptoje okullarına öğretmen atamalarında büyük haksızlıklar yapıldı yandaşlar hariç tırpanlandı. Haksızlığı yapanlar sizin seçtikleriniz.peki mağdur edilenlerin hiçmi ahını düşünmediniz ?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 hafta önce)
    Sadece Malatya’da değil Türkiye’nin bir çok şehrinde bir çok tarım ürünü dün gece ki dondan etkilendi. Sosyal medya platformlarında herkes ülke genelinde yaşanan don afetini paylaşıyor. Yani yalnız Malatyamızı vurmamış.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Tahsin erbaş (4 hafta önce)
    Doğal afetler de tarlası kayısıya elverişli olmayan hersene yanan tarsimin sırtından geçinip el açıp kayısı yansın diye yalvaran lar faydalanıyor devlet benim ürününde vergi alıyor kazanç elde ediyor bu bir adettir ayıp size yazıklar olsun rıskınızı tarsimde deyil Allah tan dileyin
    %53
    %47
    Yanıtla
  • Ahmet (4 hafta önce)
    Devlet çiftçiye tohum gübre desteğinde bulunsun üretim yapan çiftçi azda olsa geçimini sağlasın
    %47
    %53
    Yanıtla
  • Fatih bey (4 hafta önce)
    Deprem olur Dask yaptırmayanlara destek, zirai don olur sigorta yapmayanlara destek. Böyle saçmalık olur mu? Sigortanı yap zararını sigorta karşılasın. Devlet 85 milyonun cebinden ne diye sana destek versin?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Senin vicdanın var mı hangi dask yaptırmayana destek verilmiş. 3 katlı evim gitmiş şehrin ortasında bana Allah'ın dağında bir daire vermiş. Ekim ayında Kura çıkmış. 6 ay oldu hala kontyenerdayım anahtar verilmemiş. Kayısıya gelince bu olağanüstü bir hal sigorta sigortasız herkese verecek. Parayı alırken iyi yıllardır bir afet olmadan parayı alıyorlar bu defa kendileri versin. Çiftçi ne yaparsa yapsın ne derse desin bakmak zorunda devlet.
    %32
    %68
    Yanıtla
  • Devlet neden var!!! Devlet milleti için var
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Deprem zamanı 0,5 litre suyu 25-30 liraya satan esnaftan ne farkın var senin
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Beyefendi bu bir afet kısmi olsa haklısınız kim bilsin ki böyle olacak ama bu bir genel afet Allah esirgeye
    %70
    %30
    Yanıtla
  • boş konuşmak moda oldu belli ki kayısın yok girdi fiyatlarından haberin yok..sigorta senden 170 bin tl para istiyor.. yanmazsa o parayı tarsime ödeyeceksin işçilik bu sene en kötü 1300 tl olacaktı ..bana kalan 100 -130 bin tl ..ben bu parayla o kayısı sene ye nasıl bakacam çok bilmiş..
    %37
    %63
    Yanıtla
  • ali veli (4 hafta önce)
    valla kimse kusura bakmasın tarsim yaptıranların suçu ne onlar boşuna mı yaptırdı sigortayı. her kayısı üreticisinin don olsun olmasın afet olsun olmasın yaptırması gerekiyor. kayısı olduğu zamanlarda bile yemeye kayısı yok diyenler boşuna ağlamasın. size doğru ilacı doğru gübryie kullanın diye ziraat mühendislerini değilde ilaç attırdığınız traktörcüyü dinlerseniz daha çok ağlarsınız. bu afet sadece malatyada olmadı tokatta bilecikte bursada sakaryada niğdede karamanda yani hemen hemen 30 35 şehirde oldu. kayısı önemli bir meyve ama siz hala kara düzen devam ederseniz yakında bu iş malatyadan çıkar. ovada zaten 3 yıldır kayısı tutmuyor kimse doğru düzgün bakmıyor sonra meyve olanda olmayanda ağlıyor.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Misto (4 hafta önce)
    Kayısı şimdi kilosu 2 bin TL olur Allah afeti bize neden veriyor ders alma diye bir kaygımız varmı
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Para göz (4 hafta önce)Misto isimli kullanıcı yorumuna
    İkibin az 5000 bin 10000 bin olur
    %80
    %20
    Yanıtla
  • erol (4 hafta önce)
    Kayısının az olduğu yıllarda ;Özbekistan da, İran da , Türkmenistan da kayısı getirilip fiyatı düşürülürken, çok olduğu yıllarda üç beş ihracatçı fiyatı düşürerek üreticiyi kendilerinin oluşturduğu fiyata mecbur bırakırken, Tarsim denilen sigorta ; üreticinin kaybını karşılamazken kayısıya sahip çıkılmamış, kayısı üreticisi korunmamış ve desteklenmemiştir. Şimdi bir sadaka gibi destek istemek üreticiyi korumaz, kuru kayısı üç ,dört yıl bozulmadan saklana bilir. Kayısının pazarlaması üç beş tüccarın elinde kurtarılmazsa, üretici kayısı tarımında vaz geçecektir. Üreticinin yıllık masrafına; böyle yüzde yüz kayıpların yaşandığı yılların masraflarında eklenmesi gerekir.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yunus (4 hafta önce)
    Malatya,bir darbe de kayısıdan yedi.Ayağa kalkması iyice zorlaştı.Onca masraf,emek,umut ... Sadece kayısı değil,yüreğimiz de yandı.
    %68
    %32
    Yanıtla
  • Reel (4 hafta önce)
    Hepimize geçmiş olsun,Rabbim beterlerinden saklasın.Sabah yaptığım tespitte bırakın kayisiyi,meyve ve ceviz namına birsey kalmamıştı.Hatta otuna kadar hersey yanmış kavrulmuş.Insallah Rabbim yardımcımız olur.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Sinan (4 hafta önce)
    Bakandan randevu alın üzüntü mesajı atın ne yaparsanız yapın ama sonuç koskoca sıfır. Boş yere o koltukları işgal etmeyin.O bakan bu sene de fiyatlara müdahale edecekti güya ne oldu koskocaman bir hiç bırakın milleti kandırmayı ya. Yine başka bahara kalan ümitler oldu…
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Mert Malatyalı (4 hafta önce)
    Maalesef üreticilerin büyük çoğunluğu maddi olanaksızlıklardan dolayı sigorta yaptıramadığından çok daha ciddi sıkıntı yaşayacak olup, bu üreticilerin de ekonomik olarak desteklenmesi gerekiyor
    %43
    %57
    Yanıtla
  • sor bakalım kayısıyı ne kadara satmış sonra o parayı nere vermişte sigorta yaptıramamış. kazandığının yarısını bahçene vermezsen gidip müteahhit yaparsan tabi sigorta yaptırmaya para bulamazsın.
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Sen neden ayırım yapıyorsun. Benim bahçemde bu 3. Sene meyve olmuyor. Diğer yaptırdığım sigortadan da kayde değer birşey almadım. İzmirden Kocaeli'nden ekspertiz geliyor ne anlıyorlarsa. Devlet daha önce yıllarca aldı don dolu afet olmadığı zaman parayı aldı. Şimdi de verecek. Bütün çiftçiye destek verilmeli. En azından kredileri ertelenmeli.
    %20
    %80
    Yanıtla
  • Mert Malatyalı (4 hafta önce)ali veli isimli kullanıcı yorumuna
    Sanırım her kayısı üreticisini milyarlarca lira geliri var sanıyorsun. Evet oldukça iyi gelir elde eden de mevcut ama pek çok köylü ilaç, gübre, mazot, sulama gideri, işçilik vb maliyetlerle bile baş etmekte zorlanıyor. O ürettiğinden elde ettiği gelir ile hem bir sonraki yılın maliyetini karşılamak zorunda hem de ailesinin geçimini sağlamalı.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mert Malatyalı (4 hafta önce)ali veli isimli kullanıcı yorumuna
    Üstelik ürettiği kayısıyı sizin çarşıda pazarda gördüğünüz fiyatlara da satamıyor üretici. Piyasayı elinde tutan birkaç tüccar emekçiden ucuz alıp, yüksek karla pazarlıyor. Onların istediği fiyatın dışında da piyasa olmuyor, bilen bilir.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • ne alakası var herkezin bahçesinde her sene tonlarca kayısımı tutuyor da sigortaya vericek paraları olsun?zaten gübresi ilacı suyu bakımına bir ton borç yapılıyor insanların emegi hep çöp oldu köylerde geçimlerini kaysıdan saglıyan cocuklarını okutan aileler var ne kadar vicdansızsınız! devlet tabiki yardım yapmalı burda üstten üstten konuşanlar sizde aynı durumda olabilirdiniz
    0
    0
    Yanıtla
  • kaplan44 (4 hafta önce)
    Acilen malatyanın kayısıdan vazgeçip alternatif bir çeşide geçmesi lazım.Önceleri 1990 yıllar diyelim malatya mart ayında kar yağar her taraf buz olurdu.Kayısı nisan 15den önce çiçek açmazdı.iklimin değişmesi sıcaklıkların artması barajların etkisiyle kışın yağan kar bile 1-2 gün yerde kalmıyor.Bundan sonraki süreçde böyle olacak .
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Paşa44 (4 hafta önce)
    Çok kötü ve zamansız bir afet oldu. Malatya'nın ekonomisini, toparlanma ve yerinde dönüşüm sürecini olumsuz etkileyecektir. Acilen Malatya afet bölgesi ilan edilmelidir. Biraz da iğneyi kendimize batıralım. Son söz Malatyalılara: Depremden sonra kiraları kat be kat artıran insafsız ev sahipleri , kira vermediği halde konteynerlerde uçuk fiyatlarla milleti kazıklamaya çalışan esnaflar, bu afetlerin peş peşe gelmesi tesadüf mü acaba?
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Ankaralı (4 hafta önce)
    Allah indirdiği kar tanesi sayısınca rahmetini bereketini de verir. Ama kullarda bahane çoktur kimi zengin olur söylenir kimi fakir olur söylenir kısacası hikmettede hiddettede mutlu değildir.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • serkan (4 hafta önce)
    Vay be tvittıırdan tüvit atınca tüm vecibeler tamam öyle mi? Basit siyaset Malatya'ya yakışır.. ha bi de her sene yalan dolanla yemeye yok diyen tayfa vardı Allah bu sene alın yemeye yok böyle olur dedi... Çok üzüldüm .
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Musa (4 hafta önce)
    Sigorta denen bir şey var.
    %49
    %51
    Yanıtla
  • Malatyali (4 hafta önce)
    Sigorta yaptırmayanlar birşey varmı sayın vekilim. Rize'de Trabzon'da çiftçilerin hepsi sigortalı mi herkese yardım veriliyor. Eğer bu noktada destegin olmayacaksa vekilim demeyin. Malatyayi terkedin. Her şeyde üvey evlat olduk
    %54
    %46
    Yanıtla
  • rizede çay dışında bir ürün var mı? tabiki sigortalı çay fabrikaları sözleşmeli üretim yapıyor ve üreticinin masraflarını karşılıyor. ilaç gübre sigorta veya diğer giderler
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Fatih bey 44 (4 hafta önce)
    Malatya nın tek geçim kaynağı olan kayısı da yandı çiftci ne yapacak şimdi malatya depremden en çok etkilenen iler arasında depremzede halk ve esnaf kontynırlarda sürünüyor malatya nın bütün millet vekillerini belediye başkalarını yetkililer le görüşsün kayısı için doğal afet ilan etsinler yoksa çiftçi ve esnafın hali hiç iyi değil Allah yardımcımız olsun
    %58
    %42
    Yanıtla
  • kayisici (4 hafta önce)
    bu sene recellik mal bile cikmaz eve yemeye kayisi bulamayacagiz devletimiz bize yardimci olsun benim 40 dönüm tarlamda bir kg kayisi cikmayacagina gore bu halk ne yiyecek nasil colugumuza cocugumuza balkacagiz reyizimiz gor bizi duy isyanimizi rabbim yar ve yardimcimiz olsun
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Halaya katıl, düzelir herşey...
    %75
    %25
    Yanıtla