Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don olayının ardından, kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçları don olayından olumsuz etkilendi. Yaşanan durumdan dolayı açıklamalar arka arkaya geldi.
"Hepimizi Derinden Üzdü"
Malatya Valisi Seddar Yavuz yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
"Değerli Hemşehrilerim, 11 Nisan 2025 günü akşam saatlerinde ilimiz merkezi ve ilçelerinde etkili olan kar yağışı ve gece -6 dereceye kadar düşen hava sıcaklıkları nedeniyle, ülkemizin önemli ihraç ürünlerinden olan ve ilimiz ekonomisinin temel direği konumundaki kayısı başta olmak üzere diğer meyve ağaçlarımız don olayından olumsuz etkilenmiştir.
Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız bu zorlu süreçte, çiftçilerimizin alın teriyle büyüttüğü ürünlerin zarar görmesi, hepimizi derinden üzmüştür.
Valiliğimiz koordinasyonunda, İl Tarım ve Orman Müdürlüğümüze bağlı ekipler sahada hasar tespit çalışmalarına bugünden itibaren titizlikle başlamıştır.
Ayrıca bugün saat 14.00'te Valilik Makamında, kayısıyla ilgili tüm kurum, kuruluş ve paydaşların katılımıyla bir toplantı düzenlenecek; don afeti sonrası durum değerlendirmesi ve izlenecek yol haritası belirlenecektir.
Zarar gören tüm üreticilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyor, bu süreçte çiftçilerimizin yanında olduğumuzu ifade etmek istiyorum."
“Afet bölgesi ilan edilmeli”
"Kayısının 2014 yılından çok daha kötü bir felaket yaşadığını belirten CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal afetle kayba uğramaması için ne gerekiyorsa yapılmalıdır” Dedi.
11 Nisan akşamı başlayan kar yağışı ve ardından sabaha kadar devam eden zirai don nedeniyle Malatya’nın tüm ilçelerinde büyük bir felaket yaşandı.
Konuyla ilgili yazılı bir açıklama yapan CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, “Malatya’nın 13 ilçesinin tamamında gece meydana kar yağışı ve ardından gelen zirai dondan dolayı büyük bir afet yaşanıyor. Don felaketinin Elbistan, Baskil, Gürün’ü de içine alacak bir şekilde çok geniş bir alanda etkili olduğu belirtiliyor. 30-31 Mart 2014’te gerçekleşen felaketten daha kötü bir tablo ile karşı karşıyayız. Yer yer -12 dereceleri bulan don nedeniyle buğday ve arpa dışında hiçbir tarım ürününün kalmadığı belirtiliyor. Başta kayısı olmak üzere elma, armut, ceviz, şeftali, dut tüm meyvelerde büyük kayıp yaşandı. Malatya ekonomisi çok ciddi bir darbe aldı.” dedi.
TARSİM tarafından yapılan sigorta sayısı tüm üreticilerin yüzde 15-20’si civarında olduğunu kaydeden Ağbaba, “Yani yüzde 80 üreticimiz sigortadan para da alamayacak. Doğal afet ekonomik afete yol açacak. Bu nedenle, Malatya’nın 13 ilçesi ile zirai donun yaşandığı tüm alanlar AFET BÖLGESİ ilan edilmelidir. Tarım İl ve İlçe müdürlüğü ekipleri ile ve TARSİM ekipleri hızlı ve objektif bir hasar tespiti yapmalı, 1 yıllık emekleri ve ürünleri yok olan Malatyalı çiftçilerin zararı devlet tarafından karşılanmalıdır. Çiftçinin elektrik parası, su parası, gübre parası ödemesi gerekiyor. Kayısıların hepsi yandı, bu sene vatandaşlar çok zor duruma düşecek. Üreticiler, kayısı yansa da yanmasa da aynı masrafı yapıyorlar. Yine sulayacaklar, yine ilaç atacaklar, yine tarlalarını sürecekler. Kayısı yandığı için Malatya’nın şimdi hiçbir geliri olmayacak. Devletin tüm bu zararları karşılaması gerekiyor. Eğer devlet sosyal devletse depremde yok olmuş Malatya’nın çiftçisine sahip çıkması gerekiyor.” İfadelerini kullandı.
“Emeğin, alın terinin siyaseti olmaz” diyen Veli Ağbaba, “ Tüm milletvekillerine, partilere, şehrin yöneticilerine, konunun paydaşlarına çağrı yapıyorum. Gelin bir araya gelerek Malatya’mızın yaşadığı afetten çıkabilmesi için ne gerekiyorsa yapalım. Deprem felaketi ile büyük kayıp yaşayan Malatya’nın bir de doğal felaketle kayba uğramaması için tüm kanalları zorlayalım. Konunun yakından takipçisi olacağımın bilinmesini istiyor, don felaketinden etkilenen tüm çiftçilerimize geçmiş olsun dileklerimi iletiyorum” ifadelerini kullandı.
“Devletimiz ve İlgili Birimler Konuyu Hassasiyetle Takip Etmektedir”
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu, son günlerde etkili olan kar yağışı ve ardından yaşanan zirai donla ilgili olarak, "Olumsuz hava koşulları nedeniyle Malatya ve bölgemizde tarımsal üretimde afet ilanı gerektirecek düzeyde zarar oluştu.Üreticimizin yanındayız süreci sonuna kadar takip edeceğiz." dedi.
Fendoğlu, "Malatya ve bölgemizde bulunan Elbistan, Baskil, Sivas ve Elazığ’da dün gece akşam saatlerinde başlayan ve etkisini artıran kar yağışı nedeniyle gece yaşanan zirai don, başta kayısı olmak üzere birçok tarım ürününe zarar verdi." dedi.
Yaşanan don olayının etkilerinin büyük olduğunu vurgulayan Fendoğlu, “Olumsuz hava koşulları ve zirai don nedeni ile tarımsal üretimde afetin ilan edilmesi gerekecek kadar büyüklükte Malatya ve bölgemizde zararların oluştuğu görülmektedir. Zarar ve hasar tespit çalışmalarına başlanmıştır. Devletimiz ve ilgili birimler konuyu hassasiyetle takip etmektedir." ifadelerini kullandı.
Açıklamasının sonunda üreticilere destek mesajı veren Fendoğlu, "Allah devletimize zeval vermesin. Devletimiz üreticimizin yanındadır" diyerek, sürecin her aşamasını takip edeceklerini kaydetti.
'Bakanımızla Konuyu Görüşmek İçin Randevu Aldık'
Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan AKP Malatya Milletvekili Abdurrahman Babacan, üreticilerin yanında olduklarını ve süreci yakından takip ettiklerini belirtti.
Milletvekili Babacan, yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Dün gece saatlerinde Malatya'da başlayan kar yağışı ve aşırı soğuk sebebiyle şehrimizin en önemli geçim kaynağı olan kayısı ve diğer meyvelerin gördüğü zararla ilgili sabah Tarım Bakanımız ile görüştüm, ardından diğer milletvekillerimiz ile istişare ettik. Bu hafta içi Bakanımız ile konuyu görüşmek için randevulaştık.”
Babacan, sahadaki çalışmaların sürdüğünü de belirterek şunları söyledi:
“Şu an sahada hasar tespit çalışmaları devam ediyor, yoğun bir saha taraması var. Tarım İl Müdürlüğümüz, TARSİM Bölge Müdürlüğümüz ile görüşerek kapsamlı rapor istedik. Bu raporun ardından Sayın Bakanımız ile yapılabilecek adımlara ilişkin detaylı bir görüşme yapacağız. Üreticimizin yanında olacağız.”
"Bizlerin de Yüreği Sızladı"
Malatya’da etkili olan yoğun kar yağışı ve don olayının ardından, kayısı üreticilerini derinden etkileyen zararla ilgili Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Sami Er açıklama yaptı.
Türkiye genelinde yaşanan soğuk ve yağışlı hava Malatya'da da etkisini gösterdi. 11 Nisan Cuma günü Malatya genelinde etkisini gösteren kar yağışı sonrasında özellikle kayısı bahçelerinde yaşanan olumsuzluklar sonrasında Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Samir Er açıklamalarda bulundu.
Başkan Er, yaptığı açıklamada, “Gönlümüzü yakan bir manzarayla karşı karşıyayız. Olumsuz hava şartları, bin bir emekle büyütülen kayısılarımıza zarar verdi. Tarlada, bahçede sabahın seherinde alın teri döken her bir çiftçi kardeşimin yüreğiyle birlikte bizlerin de yüreği sızladı,” dedi.
Başkan Er açıklamasının devamında şunları söyledi;
"Şunu bilmenizi isterim ki; hiç bir çiftçi kardeşim asla yalnız değildir. İlgili kurum ve kuruluşlarımız sahada çalışmalarına başladı. En kısa sürede elde edeceğimiz raporları titizlikle değerlendirecek, atılacak adımları kararlılıkla belirleyeceğiz. Hiçbir çiftçimizin emeği yerde kalmayacak. Devletimizin tüm imkânlarının seferber edilmesi adına inşallah Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı başta olmak üzere yetkili tüm kurum ve kuruluşlarımızla yoğun bir görüşme trafiğini başlatacağız. Birlikte aşamayacağımız hiçbir sıkıntı yok. Allah milletimize ve devletimize zeval vermesin. Çok geçmiş olsun" dedi.
“Şehrimiz İçin İkinci Bir Afet Olmuştur”
Kent genelinde etkili olan kar yağışı sonrası meydana gelen zirai dondan kayısının büyük zarar gördüğünü belirten Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Kayısıda meydana gelen zirai don, 6 Şubat sonrası ikinci bir afettir. Malatya’mız Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi ilan edilmeli, zarar tespitleri titiz bir şekilde yapılarak kapsamlı destekler sunulmalıdır” dedi.
Geçtiğimiz günlerde yaşanan dolu afetinden sonra Malatya kayısısını şimdi de don afeti vurdu. Cumartesi gecesi kent genelinde etkili kar yağışı ve hava sıcaklığının sıfırın altını düşmesi sonrası yaşanan zirai don kayısıda büyük zarara sebep oldu.
Malatya Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Yönetim Kurulu Başkanı Oğuzhan Ata Sadıkoğlu, “Meslek komitelerimizden ve ilçelerdeki üreticilerimizden aldığımız bilgiye göre, şehrimizin ara tarım ürünü ve ekonomik girdisi olan kayısımız dondan büyük oranda etkilenmiştir. Şehrimizin tamamındaki kayısı bahçeleri dün geceki kar yağışı sonrası zarar görmüştür. Hasar tespit çalışmaları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. 6 Şubat’ta yaşadığımız deprem afetinden donra şehrimiz için ikinci bir afet olmuştur. Şehrimizin ana gelir kaynağı olan, 50 binden fazla ailemizin geçimini doğrudan şehrimizin tamamını da dolaylı yoldan etkilen kayısıda don zararı için ciddi adımlar atılmalıdır. Sayın Cumhurbaşkanımızdan ve bakanlarımızdan şehrimiz adına talep ediyoruz; Malatya “Genel Hayata Etkili Afet Bölgesi” ilan edilmeli ve ivedi olarak destek paketleri açıklanmalıdır. Hala depremde aldığımız yarayı tedavi sürecindeyken, zirai dondan dolay yaşanacak ekonomik kayıpların insanlarımız üzerinde oluşturacağı psikolojik ve sosyolojik baskı bütün şehri olumsuz etkileyecektir. Zirai donun açtığı ekonomik yarayı saracak kalıcı adımlar atılmazsa, üreticimizle birlikte yüzlerce sektör aynı mağduriyeti yaşayacaktır. Üreticimiz başta olmak üzere, esnafımız, tüccarımız, ihracatçımız ile zirai ilaç, gübre, çadır, branda, makine ekipman ve nakliye başta olmak üzere kayısıyla ilgili tüm sektörler desteklenmeli, ilimiz ekonomisinin önü açılmalıdır. Tarım sigortası kapsamındaki hasar tespit süreçleri hızlandırılmalı ve çiftçilerimize ivedilikle destek sağlanmalı. Üreticilerimizin tarımsal kredi borçları faizsiz olarak ertelenmeli. Ayrıca, TARSİM sigortası yaptıramamış üreticilerimizi de kapsayacak destekler sunulmalı" şeklinde konuştu.
"Malatya Afet Bölgesi İlan Edilmeli”
Malatya Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (MESOB) Başkanı Şevket Keskin, Nisan ayında etkili olan dolu, don ve kar yağışı sonrası kayısı üretiminde yaşanan büyük kayıplara dikkat çekerek Malatya’nın afet bölgesi ilan edilmesi gerektiğini belirtti. Başkan Keskin, on binlerce ailenin alın terinin yok olduğunu vurgulayarak hükümeti göreve çağırdı.
MESOB Başkanı Şevket Keskin, “Yalnızca Malatya değil, Türkiye ve dünyanın kayısı ambarı olan bu topraklarda yaşanan tabiat olayları, ürünün tamamına yakınını yok etti. Kayısı sadece Malatya’nın değil, bölgenin bir ürünüdür. Malatya’mızın en önemli geçim kaynağı olan kayısı dolu, don ve nihayetinde kar yağışı ile birlikte kayısı resmen yandı. On binlerce çiftçinin emeği ve alın teri, 1 yıllık tüm umutları yok oldu. Malatya 6 Şubat depremlerinden sonra büyük bir ekonomik sıkıntı ile karşı karşıya kalmıştır.” dedi.
Keskin şu ifadeleri kaydetti, “Bu bir doğal afetin ta kendisidir. Biz artık yalnızca bir tarım krizi değil, ekonomik ve sosyal bir yıkımın içindeyiz. Bahçelerde çağla kalmadı, tomurcuklar düştü, umutlar kurudu. Bu yaşanan afetin ardından hükümetin ivedilikle Malatya’yı ve etkilenen çevre illeri AFET BÖLGESİ ilan etmesi elzemdir. Kayısı yalnızca bir meyve değil, Malatya'nın kimliğidir, alın teridir, geçmişidir, geleceğidir."
Başkan Şevket Keskin, “Buradan açık ve net bir çağrıda bulunuyorum; 6 Şubat depremlerinden sonra halen bir işyerinin bile teslim edilmediği Malatya AFET BÖLGESİ ilan edilmeli, kayısı üreticisi bu süreçte yalnız bırakılmamalı. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan ve Hükümetimiz tüm devlet kurumları harekete geçirmelidir. Hasar tespit çalışmaları ivedilikle tamamlanmalı, kayısı üreticisinin zararı eksiksiz şekilde karşılanmalıdır. TARSİM dışı kalan ya da sigorta yaptıramayan üreticilerimiz unutulmamalıdır. Hükümete çağrımız nettir: Çiftçimiz sahipsiz bırakılmamalı. Bu milletin gerçek üreticisini yalnız bırakmayın. Kayısı için yapılacak her destek, bu ülkenin ekonomisine, ihracatına, refahına yapılan bir yatırımdır."
"Sahada Aldığımız Veriler Çok Can Sıkıcı"
Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, zararın beklentilerin üzerinde olduğunu söyledi.
Malatya'da etkili kar yağışı sonrası yaşanan zirai don meyve bahçelerini vurdu. Genel bir afet olayı ile karşı karşıya kaldıklarını ifade eden Malatya Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Ramazan Özcan, gece saatlerinde kent genelinde hava sıcaklığının eksiye düşerek 3 ila 13 derecelerde seyretmesinin kayısı bahçeleri ile birlikte tüm meyve bahçelerine zarar verdiğini belirtti.
"Sahada aldığımız veriler çok can sıkıcı"
Günün ilk ışıkları ile birlikte kayısı bahçelerinde incelemelerde bulunduklarını aktaran Başkan Özcan, "Lokal olmayan, şehrimizin genelini etkileyen bir soğuk hava dalgası ile karşı karşıya kaldık. Sahada aldığımız veriler çok can sıkıcı. Valimiz, Büyükşehir Belediye Başkanımız ve ilgili kurum yetkilileri ile görüşme halindeyiz. İlerleyen dakikalarda daha kapsamlı bir açıklama yapılacaktır" dedi.
malatyahaber.com-İha
Fotoğraf: Arşiv