Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi tarafından kent genelinde kurulan 2 çeyiz mağazasında, kırsal mahallelerde yaşayan ihtiyaç sahibi kadının ele emeği göz nuru ürünleri satılıyor. Bugüne kadar 3 bin ihtiyaç sahibi kadının yararlandığı mağazalarda her ay elde edilen 30 bin lira civarındaki gelir, kadınlara satılan ürünlerine göre veriliyor.
Kentte yaşayan tüm kadınların din, dil, ırk, eğitim ve düşünce farkı gözetmeksizin ve her katmandan kadını temsil etmek üzere kurulan Malatya Büyükşehir Belediyesi Kent Konseyi Kadın Meclisi, 8 yıl önce ihtiyaç sahibi kadınların üreterek kazanmaları için "İnci Çeyiz" adı altında mağaza açtı.
Mağazanın bir şubesini de bu yıl sanat sokağında kuran meclis, ihtiyaç sahibi kadınlarla çeyizlerini tamamlamak isteyen genç kızlar arasında köprü kuruyor.
Kırsal mahallede oturan ihtiyaç sahibi kadınların bazen evlerinde bazen de Kadın Meclisi'nde bir araya gelerek ürettikleri bebek ihtiyaçlarından patiklere, nikah şekerlerinden ev tekstiline kadar çok sayıda ürünü bulabilen evlilik çağındaki genç kızlar, beğendikleri ürünlerle çeyizlerini tamamlıyor.
Bugüne kadar yaklaşık 3 bin kadının el emeği göz nuru ürünleriyle katkı sunduğu mağazalardan her ay yaklaşık 30 bin lira gelir elde ediliyor.
- "Özgüven kazandım"
Mağazaya el emeği ürünlerle katkıda bulunan 3 çocuk annesi Gülsüm Suna, AA muhabirine yaptığı açıklamada, maddi durumlarının iyi olmadığını, 2 kızının üniversitede okuduğunu, oğlunun da lisede öğrenim gördüğünü belirterek, yaptığı ürünlerle aile bütçesine katkıda bulunduğunu söyledi.
İşlediği yün işlerini ve çeyizlik ürünleri mağazaya götürerek teslim ettiğini, burada da satış yapıldığını anlatan Suna, "Mağaza hiçbir kar payı almadan parasını bize veriyor. Böylece evimize katkıda bulunuyoruz. Ürettiğim için çok mutluyum, özgüven kazandım. Ayrıca konseyin düzenlediği eğitim seminerlerine katılarak sosyalleşiyoruz." dedi.
Yaklaşık 6 yıldır mağazaya el emeği çeyizlikler verdiğini belirten Suna, çevresindeki çok sayıda ihtiyacı olan kadını da mağazaya yönlendirdiğini kaydetti.
- "Emeğimizin karşılığını alıyoruz"
Ümmihan Onur ise boş zamanını üreterek değerlendirdiği için çok mutlu olduğunu söyledi.
Kent Konseyi'nin etkinlikleri sayesinde sosyal yaşama da katıldığını anlatan Onur, "Eşimizden muhtaç olmadan kendi paramızı harcamamız çok daha iyi oluyor. Çocuklarımıza da katkılarımız oluyor. Pike, nevresim takımı, yastık kılıfları, iğne oyası yapıyorum. Emeğimizin karşılığını alıyoruz. Daha önce tansiyon ilacı kullanıyordum artık kullanmıyorum." diye konuştu.
- "Erkeklerin eline bakmıyoruz"
Zeytin Bikriye de el işi yaparak moral bulduğunu belirterek, üreterek kazandığını vurguladı.
Kazandığı parayla aile bütçesine katkıda bulunduğunu dile getiren Bikriye, "Erkeklerin eline bakmıyoruz. Üreterek hem harçlığımı çıkarıyorum hem de çocuklarıma yük olmuyorum. Yaklaşık 6 yıldır mağazaya el işi ürünler üretiyorum. Daha önce hastaydım şimdi hiçbir rahatsızlığım kalmadı. Dantel, havlu, örgü, patik, bebek işleri, çeyizlik malzemeler yapıyorum. Ayrıca çevremdeki kadınları da mağazaya yönlendiriyorum. Kadınlara evde boş boş oturmamalarını üretmelerini tavsiye ediyorum." ifadelerini kullandı.
Yeter Gülertaş da kendilerine bu imkanı sağlayanlara teşekkür etti.
El işi yaparak evine ekonomik katkıda bulunduğunu anlatan Gülertaş, "Okumuşluğum bile yoktu. Daha önce kanser hastasıydım. Kent Konseyi'ne gelip gitmeye başladığımdan bu yana hastalığım düzeldi. Burada el işi yaparak para kazanıyorum." diye konuştu.
- "Herkes çok memnun"
Malatya Kent Konseyi Kadın Meclisi Başkanı Saliha Bulut da 8 yıl önce kurdukları mağazada ihtiyaç sahibi kadınların ürünlerini kendilerine getirdiğini ve satışını gerçekleştirdiklerini söyledi.
Kurdukları 2 mağazada yaklaşık 3 bin kadının yararlandığını bildiren Bulut, şöyle devam etti:
"Burada ihtiyaç sahibi olanlara katkıda bulunuluyor. Ürün satın alanlar da zor durumdaki bir aileye yardım etmiş oluyor. Buraya gelen kadınlara ayrıca çeşitli alanlarda bilgilendirmeler yapıyoruz. Böylece kadınların sosyal olarak gelişmesine katkıda bulunmuş oluyoruz. Aldığımız geri dönüşümlerde herkes çok memnun. Üyelerimiz her geçen gün artıyor. Buradan kazandığı parayla çocuğunu okutan, evine ekmek alan, pazar masrafı yapan kadınlarımız var. Bu durum çalışma şevkimizi artırıyor."
AA