SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Kentler, Ortaya Çıkaran İradenin Kimliğini Ortaya Koyduğu Mekanlardır'

'Kentler, Ortaya Çıkaran İradenin Kimliğini Ortaya Koyduğu Mekanlardır'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya Kent Konseyi İl Afet Araştırmaları Çalışma Grubu işbirliğinde “Deprem Sonrası Malatya Sağlık, Çevre, Kentleşme ve Psikolojik Etkiler” konulu bir panel gerçekleştirildi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Sanat Merkezi Konferans Salonu’nda düzenlenen programa Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar, sunumlarını gerçekleştirmek üzere Prof. Dr. Ali Özer, Prof. Dr. Zeki Boyraz, Doç. Dr. Murat Sezik, Psikolog Hikmet Yıldız ve moderatör olarak Dr. Ali Yalçın ve sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldı.

“Bu şehrin bizim üzerimizde hakkı var”

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasından sonra konuşmalarını yapan Malatya Kent Konseyi Genel Sekreteri Dr. Hasan Batar “Malatya Kent Konseyi olarak bizim esas misyonumuz kentin sosyal, kültürel, ekonomik, çevresel anlamda her türlü çalışmasında yer almak. Bu misyon doğrultusunda birçok çalışmayı sivil toplum örgütlerimizle, kurumlar arası diyalogla hayata geçirmek için çalışıyoruz çünkü bu şehrin bizim üzerimizde hakkı var” dedi.

Programın moderatörlüğünü yapan Dr. Ali Yalçın “Zaman zaman içine giremediğimiz evlerimiz ya da içinden çıkamadığımız evlerimiz oldu. Deprem anı ve sonrasında bir takım zorlu süreçlerden geçtik. Bugün bir farkındalık oluşturmak, şehrimizde daha yaşanabilir şehir inşasında bulunmak için bu toplantıların çok önemli olduğuna inanıyorum” dedi. 

“Depremden Sonra Şehirde Sağlıklı Olmak” konusunu anlatan İnönü Üniversitesi Halk Sağlığı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Özer “Sağlık, sadece hastalık veya sakatlığın olmaması değil, bedenen ruhen ve sosyal yönden tam bir iyilik hali olmasıdır” dedi. Depremin sağlık tehditlerini anlatan Özer, deprem sırasında, sonrasında ve uzun vadede etkilerine de değinerek “Deprem sırasında ölümler, yaralanmalar ve sakatlıklar, tedavi aksamaları nedeniyle mevcut solunum hastalıklarının kötüleşmesi, aşırı kış koşullarına maruz kalma nedeniyle kardiyopulmoner ve sistemik hastalıkların ağırlaşması görülür. Uzun vadeli etkilerini incelediğimizde yıkılan binalardan salınan asbeste maruz kalma, yıkıntılardan çıkan toz içindeki silikanın solunması sonucu silikozis, yerinden edilme ve kalabalık yaşam koşulları nedeniyle tüberküloz, kronik paraziter hastalıklar, stresle ilişkili psikiyatrik bozukluklar görülür” dedi.

“Doğal Afetler Açısından Malatya Şehri ve Risk Analizi” konulu sunumunu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi Coğrafya Bölüm Başkanı Prof Dr. Zeki Boyraz “Bölgenin depremselliğine baktığımızda Malatya şehri 3 fay zonu üzerinde yer alıyor. Malatya şehrinin kurulduğu, geliştiği ve genişlediği alanlar kuaterner araziler üzerindedir”  dedi. Malatya’da deprem risk faktörünün yüksek olması hasebiyle bina yapılmasında dikkat edilmesi gerekenlere değinen Boyraz, yüksek katlı bina yapımından kaçınılması gerektiğini ve yapı inşa etmeden önce zemin analizi yapımına dikkat edilmesi konusuna dikkat çekti.

“Her bir kentin kendine has bir ruhu ve kimlik özelliği vardır”

“Kent Kimliği ve Kent Kimliğini Tehdit Eden Unsurlar” konulu sunumunu gerçekleştiren İnönü Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Sezik “Kentler sürekli olarak yenilenen en zor şartlarda bile yeniden kurularak yaşamını sürdüren canlı organizmalardır. Her bir kentin kendine has bir ruhu ve kimlik özelliği vardır. Kentler, insan iradesinin doğal çevre üzerine etki ederek oluşturduğu yaşam alanlarıdır. Bu nedenle kentleri, ortaya çıkaran iradenin kimliğini ve inşa etme felsefesini ortaya koyduğu mekânlar bütünü olarak da görebiliriz” dedi.

Kentsel Kimliğin oluşmasında çevresel ve toplumsal etkilere değinen Sezik, kente kimlik kazandıran doğal ve yapay unsurları açıklayarak “Kentlilik bilincine sahip olmamız gerekiyor. Geçmişten bugüne şehrimizin dokusunda var olan kültürü muhafaza ederek kent kimliğimizi korumaya gayret göstermeliyiz” dedi.

“Deprem ve Psikolojik Yansımalar” konulu sunumunu yapan Psikolog Hikmet Yıldız, “Depremin ardından 2 yıl geçti ama insanlar üzerindeki etkisi halen devam ediyor. Travma sonrası stres bozukluğu, depresyon ve kaygı bozuklukları, çocuk ve gençlerde travmanın etkileri, kolektif güven kaybı ve sosyal bölünme vakalarıyla karşılaşmaktayız” dedi. İyileşme ve dönüşüm için birlikte çalışılmasının önemine vurgu yapan Yıldız, “Daha dirençli ve güçlü bir toplum için sürdürülebilir çözümler üretilmelidir. Psikiyatrik destek alınmasından kaçınılmamalıdır” dedi.

Programda katılımcılar konuyla ilgili soru ve görüşlerde bulundular. Program sonunda katkılardan dolayı konuşmacılara plaket takdim edildi.

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

18 yorum yapılmış

  • Hakkı (9 saat önce)
    Kent konseyine harcanacak paralarla yolları mı yaptırsanız sayın başkanım sürekli para harcanmasına gerek var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Öyle deme malatyayı nasıl ayağa kaldırsınlar başka
    %100
    %0
    Yanıtla
  • malatyalı (14 saat önce)
    siz neden bahsediyorsunuz?malatya kent ruhu diye bir şey yok ,olmayan şeylerden bahsederek zaman çalmayın.tükenme noktasında iken depremle beraber şehir mezarlığına kamyonlarla çekildi.yeni malatyamız çorba bir şehir olacak artık.akp zihniyeti bir şehri yok etti bu şehir malatya..
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hakkı (16 saat önce)
    Boş laflar boş adamlar boş işler . Kent konseyi denen şeyin herhangi bir Allah'ın kuluna faydasını bilen gören duyan var mıdır ? Kent konseyi ne iş yapar bilen var mıdır ? Bide ifadelere bakın bunu yapmalıyız bunu etmeliyiz bu olmalı ! Boş teneke misali ! Tıngırtı mıngırtı şıngırtı !
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Seçim (18 saat önce)
    En yakın seçimde AKP ye ve Suriyelilere bay bay demezsek bir 30 yılımız daha heba olur.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatya (18 saat önce)
    malatya halkına vallahi çok bile. %80 ninde kent kültürü yok. son depremle de malatyanın demografisi tamamen değişti. suriyeliler , diğer illerden göçler..... malatyadan hiçbir şey olmaz. bu siyasetçileri seçtiğimiz için bu ülkeden de bir şey olmaz, geçnliğimizi bitirdiler 22 senedir... krndileri zenginleşti biz halk fakirleştik
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Adem (1 gün önce)
    İşte bu manası kuvvetli başlığa Malatya'nın kimliğini hatta bütün ülkenin geldiği maddi ve manevi vaziyetin kimliğini belirleyenlerin kimliği; yolsuzluk, rant ve bunları organize eden liyakatsizler ordusu....
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Mehmet (1 gün önce)
    2028 baz alırsak tam 28 yıl akp ye hem vekil hem belediye seçimi dahil tam destek veren malatya miza... şehir hastanesi, yht, raylı sistemler, geniş cevreyollari neden yapılmamış?
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Yonca, cevre yolu (18 saat önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    22 senedir ne baraj ne çevre yolu bitti. Halk yine verir. Bak apo olayını görüyorsunuz şimdi bir seçim daha olsa halk daha çok oy verir. Sorgulama yok ki toplumun hali ortada ne araştırır , ne sorgular önüne ne koyuluyorsa onu yer. Halk müthiş derecede fakirleştirdiler, yanlış ekonomilerinin suçunu halka yüklenilen, hükumet her şeye zam yapıyor dün çıkmış cumhurbaşkanı zam yapanları protesto edin diyor:) :) :) komedi ülkesi burası
    %100
    %0
    Yanıtla
  • bek (1 gün önce)
    Bu konsey Ankara'dan yeni mi gelmiş.sehir merkezi çarşı diye yapılan labirent ten sonramı şehir ruhu akıllarına gelmiş.
    %95
    %5
    Yanıtla
  • Mehmet (1 gün önce)
    Coğrafya profesörü yerbilimini , fayları ve zemini anlatıyor. Coğrafya yüzey şeklini anlatan bilim bilim dalıdır. Toplantının ciddiyetine bakın! Malatyalılar işiniz Allaha kaldı.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (1 gün önce)
    Başlıktaki cümleye tamamen katılıyorum...
    %88
    %12
    Yanıtla
  • Ramazan (1 gün önce)
    Zamanında şehri yöneten refah partisi soft vehabiydi. Suuddan aldığı destek ile toplumun yapısini degistirdi. sivil toplumu kurduğu derneklerle yönlendirdi. Belediyecilerde aynı ekipten insanlardı. Ne oldu. 30 senede şehrin kimligi gitti. Yaşam tarzı radikallesti. İnsanlar kaçtı. Kalanlar hayattan bihaber.Ne hayat tarzı, ne binalar, ne müslümanlar. Herşey kasvetli siyah. Cocukluğumuzun güleç insanları yok. Kanallı sokakları yok. Öfkeyle bakan hocalar, kindar ve dindar müslümanlar. Bence proje tamamlandi
    %69
    %31
    Yanıtla
  • BOP projesi diyoruz bu söylediklerinize.
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Bu kadar az cümleyle ancak bu kadar çok şey anlatılabilirdi. Sözlerinizin altına kaşe, mühür imza ne varsa atıyorum. Bu şehri ya BARZANİLEŞTİRECEKLER ya da bölgenin ikinci Diyarbakır’ı yapacaklar! Şehirde yerli nüfus kalmadı! Şehirde Türk nüfus kalmadı! Bir umut belki hafızası kalmıştı şehir merkezini gördük ki artık o da kalmadı!
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Suriyeli (18 saat önce)Muallim isimli kullanıcı yorumuna
    Esadı bahane eden akp ve istilacı Suriyelilerin bahanesi kalmadı. Akp neden göndermiyor hala isteyen kalsin diyor? Suriyeliler neden dönmüyor? Savaştan kaçan !!!(güya) halk başka bir ülkede tek dertleri neden çocuk yapmak 5-6 tane çocukları var en kötü
    0
    0
    Yanıtla
  • Sağ zihniyet (18 saat önce)Ramazan isimli kullanıcı yorumuna
    Radikal zihniyetler böyledir kardeşim. Fırsat buldukça da Avrupa'ya kaçmak ister oranın refahını,mutluluğunu ister ama en ufak şeyde orayı da kendi çöplüğüne benzetmeye çalışır. Zihniyet farkı işte
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Aslan (1 gün önce)
    Çöşnük mahallesi nde rezerv alanda ihalesi yapılmış bölgelerde 3 + 1 dairelerde wc diye bir birim yok banyoda ve yatak odasındaki duş da birer adet klozet var yani tuvalet diye bir birim yok ve alaturka tuvalet de yok Odalar 10 ar metre karelik tefrişatta tek kişilik oda olarak görülmektedir eğer bu odalar üçer metre kare büyütülürse her odada iki kişi kalabilecektir mutfakta yine öyle karşılıklı iki tane sandalye konulabilir tezgah tarafına bir şey konulması mümkün değildir yani bir evde üç çocuk varsa ikisinin kalacak yeri var üçüncü Çocuk yetiştirme yurduna gönderilir Herhalde Alaturka tuvaletin olmaması alafranga tuvaletlerinin olması ile acaba malatya’ya nerenin kültürü bayatlıyor şu anda Malatya’da alaturka tuvaleti olmayan ev bir elin beş parmağı kadardır binalar bittikten sonra iş işten geçecektir onların yerine alaturka tuvalet taşı koymak çok zor olacaktır çünkü tabliyenin delinmesi gerekecektir Kent konseyi bu konuda bir araştırma yaparsa çok iyi olacaktır
    %75
    %25
    Yanıtla