SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Her Türlü İmkanımızı Seferber Ettik"

A- A+ PAYLAŞ

Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer, Liselere Geçiş Sistemi'ne (LGS) başvuruların başladığını belirterek, deprem bölgesindeki öğrencilerin, isterlerse bölgelerindeki illerinde, ilçelerinde ve okullarda, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebileceklerini söyledi.

Malatya'nın Battalgazi ilçesindeki Şehit Aytaç Altunörs İlk ve Ortaokulu'nda incelemelerde bulunan Özer, gazetecilere, depremden sonra eğitimi normalleştirmek için her türlü önlemi aldıklarını kaydetti.

Okulları açmadan önce çadır ve konteynerlerde eğitimin sürdürülmesi için her türlü desteği sağladıklarını ve psikolojik desteği depremzedelere ulaştırmaya çalıştıklarını ifade eden Özer, depremin etkilediği illerdeki eğitim ve öğretimin, çeşitli tarihlerde başlatıldığını anımsattı.

- Malatya'daki tüm ilçelerde eğitim başladı

Depremin en çok etkilediği 4 ildeki eğitime belirlenen ilçelerde devam ettiklerine dikkati çeken Özer, "Mesela geçen hafta itibarıyla Malatya'da 8 ilçemizde, Hatay'da 7 ilçemizde, Adıyaman'da çok sayıda ilçemizde ve Kahramanmaraş'ta 2 ilçemizde eğitim ve öğretime başlamıştık. Biliyorsunuz o tarihten itibaren eğitim ve öğretim başlanmasını valiliklerimize bırakmıştık. Malatya'da tüm ilçelerde bugün itibarıyla 156 okulda eğitim ve öğretim başlamış bulunuyor. Yani Malatya'da eğitime başlanmamış hiçbir ilçemiz bulunmuyor. Özellikle Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımızca sağlam raporu verilen okullara öncelik verilerek, onlar birinci kademede devreye sokuldu ve hızlı şekilde eğitim ve öğretim başladı." dedi.

Özer, Battalgazi ilçesindeki bir okulu ziyaret ettiklerini aktararak, öğrencilerin mutlu olduğunu dile getirdi.

Öğretmenlerin ise büyük heyecan duyduğuna işaret eden Özer, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bölgede biz eğitimi ne kadar hızlı bir şekilde normalleştirirsek hayat normalleşecektir. Çünkü eğitim sektörünün çevresinde birçok sektör var. Bu amaçla her türlü imkanımızı seferber ettik ve her türlü desteği de veriyoruz. Özellikle öğrencilerimizin kitap, kırtasiye ile ilgili hür türlü desteğini karşılıyoruz. Diğer taraftan Malatya'daki 5 ilçemizde artık ağırlıklı olarak taşımalı eğitim ve öğretimi sürdürüyoruz. Çünkü 156 okulda eğitim ve öğretim başladığı için diğer okullarda okuyan öğrencilerin aileleri zorluk çekmesin diye öğrencilerimizi buraları taşıyoruz. Bölgemizde özellikle 8. ile 12. sınıflara, LGS ve YKS'ye hazırlanmalarıyla ilgili de çok ciddi destek veriyoruz. Bugün itibarıyla 3 bin 25 noktada yaklaşık 129 bin öğrencimize LGS, YKS hazırlanma desteği veriyoruz. Bu desteklerimizin niteliğini ve kapasitesini her geçen gün artıracağız. Bugün de bildiğiniz gibi LGS'ye başvurular başladı. 3 Nisan ile 13 Nisan tarihleri arasında diğer illerdeki öğrencilerimizin, otomatik olarak kendi okullarında sınava gireceği için kayıtları otomatik olarak yapılacak. Ama bölgemizdeki öğrencilerimiz isterlerse bölgelerindeki illerinde, ilçelerinde, okullarda, istemezlerse farklı illerdeki istedikleri okullarda sınava girebilecekler."

KAHRAMANMARAŞ'A GİTTİ..

Kahramanmaraş Emniyet Müdürlüğü yerleşkesindeki Afet Koordinasyon Merkezi'nde basına kapalı gerçekleştirilen toplantıya katılan Bakan Özer, kentte yürütülen çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Özer, ziyaret sonrası gazetecilere, 6 Şubat'tan itibaren eğitim öğretimi normalleştirmek için Milli Eğitim Bakanlığı olarak azami gayret sarf ettiklerini söyledi.

Depremin ardından hızlı bir şekilde 10 ildeki eğitim öğretimi normalleştirme adına üç ayrı koldan ilerleyen bir yaklaşım sergilediklerini aktaran Özer, 1 Mart itibarıyla Kilis, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da, 13 Mart itibarıyla Osmaniye, Gaziantep ve Adana'da eğitim öğretimi başlattıklarını hatırlattı.

27 Mart'ta Kahramanmaraş, Adıyaman, Malatya ve Hatay'da ilçe bazlı bir şekilde ilerlemek üzere yol aldıklarını belirten Özer, bu kapsamda Malatya'da 8, Hatay'da 7, Kahramanmaraş'ta 2 ve Adıyaman'da da 5 ilçede eğitim öğretimi başlattıklarını söyledi.

Kahramanmaraş'ta 8 ilçede başlayan eğitim öğretime bugün itibarıyla 5 ilçeyi daha dahil ettiklerini ifade eden Özer, Malatya'daki tüm ilçelerde artık eğitim öğretimin başladığını vurguladı.

Özer, Hatay'da 7 ilçede başlayan eğitim öğretime bugün itibarıyla İskenderun'u kattıklarını, Kahramanmaraş'ta ise gelecek hafta itibarıyla Afşin, Nurhak ve Çağlayancerit'te eğitim öğretimin başlaması yönünde çalışmalara ağırlık vereceklerini anlattı. Bakan Özer, "Amacımız bölgedeki eğitim öğretimi normalleştirerek hayatın normalleştirilmesini hızlandırmak. Çünkü Kovid-19 salgınında da gördük ki eğer biz eğitim öğretimi normalleştirirsek hayatın olağan akışı çok daha hızlı bir şekilde normalleşiyor. Gerçekten bölgedeki velilerimiz, ailelerimiz, öğretmenlerimiz, çocuklarımız bir an evvel eğitim öğretimin yüz yüze bir şekilde okullarda devam etmesini istiyor. Her gezdiğimiz çadırda, her konteynerde bunu bize iletiyorlar. Biz de hem ilgili bakanlarımız hem valilerimizle birlikte bu süreçleri hızlı bir şekilde yönetmek için azami çaba sarf ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Kurslardan 129 bin 652 öğrenci faydalanıyor

Bakan Özer, kurdukları çadırlarda, konteynerlerde prefabrik okullarda eğitim öğretimi mümkün olduğu kadar tüm öğrencileri kapsayacak şekilde devam ettirmek için de çaba sarf ettiklerini belirtti.

Burada en kritik noktalardan bir tanesinin LGS ve YKS'ye girecek öğrenciler olduğunu, en fazla tedirginliği bu öğrencilerin yaşadığını ifade eden Özer, şöyle konuştu:

"Onlarla ilgili çok önemli kolaylaştırıcı kararları kamuoyu ile paylaşmıştık. İkinci dönem konularının sınav kapsamı dışına çıkarılması, devam şartının aranmaması ile ilgili kolaylaştırıcı kararları kamuoyu ile paylaşmıştık. Şu ana kadar özellikle 8 ve 12. sınıf öğrencilerimizi hızla, sınavlara hazırlama kurslarına katabilmek için bakanlığımızın en önemli enstrümanı olan destekleme ve yetiştirme kurslarını hızlı bir şekilde aktif hale getirdik. Şu ana kadar bölgede 2 bin 546'sı LGS, 659'u YKS olmak üzere 3 bin 205 noktada öğrencilerimizin LGS ve YKS'ye hazırlanması için kurs eğitim desteği sağlıyoruz. Bu destekten şu ana kadar 103 bin 956 LGS, 25 bin 696'sı ise YKS sınavına hazırlanan öğrenciler olmak üzere 129 bin 652 öğrencimiz yararlanıyor. Biz hem bu kapasiteyi her geçen gün artırmaya çalışıyoruz hem vermiş olduğumuz eğitim desteğinin niteliğini artırmaya çalışıyoruz. Öğrencilerimiz haziran ayında girecekleri hem LGS hem YKS sınavlarına, depremin travmasını hızlı bir şekilde atlatarak, öğretmenleriyle buluşup hızlı bir şekilde hazırlansınlar."

YKS ve LGS'ye hazırlık için yeni eğitim yerleşkeleri açılacak

Bölgede yakın zamanda çok kapsamlı eğitim kampüsleri açacaklarını aktaran Bakan Özer, Hatay'da Kırıkhan'da, İskenderun'da yaklaşık 4 bin öğretmen ve öğrencinin kalabileceği bir YKS, LGS eğitim kampüsünü hayata geçireceklerini bildirdi.

Öğrencilerin LGS ve YKS'ye hazırlanmasıyla ilgili her türlü desteğin verildiği tesislere yenilerini kazandırmak için çaba sarf ettiklerini anlatan Özer, felsefe okulu, matematik yaz okulu gibi konaklamanın, eğitim alanlarının, yemekhanenin olduğu, tam teşekküllü eğitim yerleşkeleri planladıklarını kaydetti.

Özer, "Bu hafta itibarıyla İskenderun'da Enerji Bakanlığımızla birlikte İstanbul'dan gelen bir gemide, LGS ve YKS ile ilgili denizde, gemide öğrencilerimize hazırlanma desteği sağlıyoruz. Yani, MEB 6 Şubat tarihinden itibaren şartların olgunlaşmasını beklemeden, her yerde her şartta eğitime devam mottosuyla adımlarını attı. Gerekirse çadırda gerekirse konteynerde gerekirse prefabrik okulda ve gerekirse şartlar olgunlaşınca sağlam binalarda eğitim ve öğretimi başlatıp, öğrencilerimizin hızlı bir şekilde öğretmenleriyle buluşması için her türlü önlemi aldık. Şu anda şartlar çok daha olgunlaştı. İnşallah bundan sonra çok daha hızlı bir şekilde süreçler yönetilecektir." dedi.

Öğrenci nakilleri geri dönüyor

Bakan Özer, daha önce deprem bölgesindeki 10 ilden diğer illere öğrenci nakillerini konuştuklarını aktararak, şimdi ise tersine nakillerin arttığını görmeye başladıklarını ifade etti.

Giden öğrenciler ve velilerin, okullar açıldıkça, eğitim-öğretim normalleştikçe geri gelmeye başladığını vurgulayan Özer, şunları kaydetti:

"Bugün itibarıyla bu kapsamda daha önceden naklini aldıran 22 bin 145 öğrencimiz, nakillerini tekrar bölgeye aldırdılar. Aslında bu gerçekten umut verici. Buradaki eğitim-öğretimle ilgili koşulları ne kadar hızlı bir şekilde iyileştirebilirsek o ailelerimiz de hızlı bir şekilde bölgeye geri dönüşleri hızlandıracaklar. Çünkü, okul tek başına 4 duvardan oluşan bir bina değil. Onu destekleyen çok sayıda sektör var. Eğitimle ilgili, kırtasiye ile ilgili ticari sektörler var. Taşımayla ilgili... Okulu açtığınız zaman tüm o ekonomik sektörler de hızlı bir şekilde hareketlendiği için bütünleşik bir şekilde süreçlerin hızlı iyileşebilme imkanı var. Onun için bakanlık olarak valilerimize emir vererek, hızlı bir şekilde inşallah nisan ayının sonuna kadar eğitim ve öğretime başlamamış hiçbir ilçeyi bırakmama niyetini gerçekleştireceğiz. Tabii bahsettiğim gibi sadece resmi olarak okulların açılması değil derdimiz. Açılmasa bile çocuklarımızın çadırlarda, konteynerlerde zaten eğitim, öğretime devam edebilmeleri için her türlü desteği sağlıyoruz."

Konteynerlere televizyon dağıtımı

Milli Eğitim Bakanı Özer, bölgede çok yaygın bir şekilde vatandaşların konteynerlerde çok daha sağlıklı ortamlarda yaşamaya başladığını dile getirerek, "Her konteynere MEB olarak televizyon kuruyoruz. Amacımız, hem o konteynerin bir aile ortamı olarak şenlenmesi ama aynı zamanda çocukların da okullara gittikten sonra konteynere döndüklerinde TRT EBA ile ilgili dersleri tekrarlamaları, öğrenme kayıtlarıyla ilgili destekleyici mekanizmaları ev ortamında da sürdürebilmeleri. Bu kapsamda şu ana kadar 16 bin 560 konteynere televizyon kurduk. Bu yeni konteynerler kuruldukça, hizmete alındıkça bu sayı her geçen gün artacak. Yine, tüm öğrencilerimize tablet dağıtım süreçlerine devam ediyoruz. İnşallah bu bölgedeki 12. sınıf öğrencilerimizin tabletle ilgili sıkıntılarını gidermiş olacağız." diye konuştu.

Bakan Özer, bölgede yetişkinlere yönelik açtıkları halk eğitim kurslarından da 130 bin 96 vatandaşın faydalandığını bildirdi.

AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • Ak44 (1 yıl önce)
    Ençok yatırımı ve ilgi göstermemiz gereken eğitim ve öğretimdi dolayısıyla öğretmenlerdi bunu son yaşadığımız felaketten anlamış olmanız gerekirdi.Ama öğretmenleri açlık sınırına getrdiniz verimliliklerini yitirdiler malesef eğitim seviyemizin düşmesini iyi kaynaklardan inceleye bilirsiniz bakan bey.
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Banu ogretmen (1 yıl önce)
    Peki özel eğitim öğretmenleri için nasıl bir çalışma yapacaksınız.Onca kurs merkezlerinde,kolejlerde çalışan öğretmenler olarak hepimiz issiz güçsüz kaldık bizleri de acaba insan yerine koyup bir çalışma yapacak mısınız merak ediyorum.
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Öğretmenini bu depremde perişan eden özel okul sahiplerinin sahip oldukları özel okullara devlet el koysun maarif gibi bir sistem kurun bu öğretmenleri oraya alın. Malatya için bu iş çığırından çıkmış durumda özel okul sahipleri cebini dolduruyor bir de ak partiden ya da rüzgar nereye eserse oradan aday adayı oldu mu değme keyfine.....
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Davut (1 yıl önce)
    Sn bakan çadırda ders islenirdi ama islenirdi. Siz ne yaptınız okullari , üniversiteleri kapattınız. Sizin eğitimli insana ihtiyacinizin olmadığını defalarca söylemiştiniz.
    %65
    %35
    Yanıtla
  • Masa başında herseyi bilmek ne kadar güzel demi diyelim öyleydi bu kadar insanı nerde barindirmayi düşünüyordunuz acaba okullar açılsaydı o zamanda bu insanlar niye yurtlarda değil insan hayatından önemli ne var diyecektiniz eminim çünkü amacınız üzüm yemek değil bağcıyı dovmek
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Kardeş sen yazılanı okuyamiyorsun sanırım. Çadırda dahil eğitim verilmeli. Bu ülke eğitim ile kalkınacak keza getirmek istedikleri cehalet ile zaten görüyoruz kıyma 300 lira soğan 30 lira. Hala nasil da savunmaya geçiyorlar herşeyde
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)Davut isimli kullanıcı yorumuna
    Evladının akrabasının yanına sığmayan yüz binlerce insan yurtlarda ve okullarda barınıyor. Kiralar olmuş 7-10 bin arası. Kalkmış eğitim neden yok. Senin ne haberin klavye başından yazmak kolay.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Yok cidden anlamiyorlar. Arkadaşım eğitim her ne olursa olsun devam etmeli diyorum. Online eğitim diyorsun kimsede tablet , bilgisayar yok internet yok. Sınavsız Suriyelileri üniversitelere dolduracak lafına, depremde mağdur olan üniversiteye sınavına girecek öğrencilere çare olsunlar. Buna cevabın var mı?
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Garip köylü (1 yıl önce)
    Sayın bakan kapalı olan köy okulları ivedilikle açılmalı köyler kalabaliklasti çocuklar geri kalıyor
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Öğretmen nerede kalacak? Kiralar olmuş 8 bin. Öğretmenler de gelirse biz 15 bina kiraya geçeriz. Öğretmenin şimdi lüzumu yok. Önce biz üreticiler barınma olanağı bulmalı. Açarsınız YouTube. Bir sürü egitim kanalı var. Okulun artık tek gayesi sosyalleşmek.Madem köy kalabalık, şal çocuğu da sosyallessin.Dunya bu düzene geçiyor. Siz halen bakıcı arıyorsunuz.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hasan (1 yıl önce)
    Sayın bakanım öğretmenlerde evi yıkılan, acil yıkılacak, ağır hasarlı ve orta hasarlı olan öğretmenlerin idari izinli sayılmalararı çok güzel bir uygulama ancak bakanlık personeli sadece öğretmenlerden ibaret değil aynı durumda olup evini il dışına çıkaran diğer personele ne hikmetse bu konuda kurum idarecileri tarafından ohal bahane edilerek mobbing uygulanmaktadır. Ailelerini il dışına çıkaran personelin kalacak yer sorunu iki aydır devam etmektedir bu konuda bir çalışma yapılarak öğretmen dışı personelin mağduriyetinin giderilmesi için gerekli çalışmayı yapmanızı sizden arz ediyorum.
    %79
    %21
    Yanıtla
  • Tamamen insani bir taleb haklısınız.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Bu uygulama Malatya’da geçerli değil. Evim ağır hasarlı. 10 yaş altı çocuklarım var ama ilçede göreve basladim. Nerede bu uygulama ? Haftada 4 gün hekimhan’a gidiyorum. Herhangi bir izin yok, hatta rapor alırsanız izne cevirmeyiz diyen bile var. Meb’de durum bu.
    %100
    %0
    Yanıtla