Battalgazi Belediyesi tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası’na aday olan Arslantepe Höyüğü’nü tanıtmak amacıyla okullarda konferanslar başlatıldı. Bu kapsamda ilk konferans Battalgazi Fatih Lisesi’nde gerçekleştirildi.
Battalgazi Belediyesi Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü tarafından UNESCO Dünya Kültür Mirası’na aday olan Arslantepe Höyüğü’nü tanıtmak amacıyla Fatih Lisesi’nde gerçekleştirilen konferansa, Battalgazi Belediye Başkan Yardımcısı Muzaffer Karakuş, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Eyüp Önler, Kültür ve Sosyal İşler Müşaviri Kemal Deniz, Arslantepe Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Francesca Balossi Restelli, Fatih Lisesi Müdürü Ali Kaçmaz, okul idarecileri, öğretmen ve öğrenciler katıldı. Burada konuşan Kültür ve Sosyal İşler Müşaviri Kemal Deniz, Arslantepe’nin önemine dikkat çekerek, “Bu coğrafya insanlığın var olduğu günden beri en önemli toprak parçası, en önemli coğrafya olmuştur. Biz Orduzu Arslantepe ile bu programa devam ediyoruz. Beklide Malatya’da yaşayan insanların iddialı bir kullanım olacak ama yüzde 70’inin görmediği bir yer. Fakat şunu bilmeliyiz ki Arslantepe’nin yeterince bilinmemesinden ötürü bence Dünya tarihi yanlış yazılmıştır. Dünya tarihi karanlıktadır. Eğer Arslantepe yeterince tanıtılmış olursa, anlatılmış olursa biz dünya tarihinin yön değiştireceğini ve daha farklı bir mecrada hayatını sürdüreceğini iddia ediyoruz buradan. İşte bu saklı kalmış, gün yüzüne çıkarılmamış tarihimizi, ömürlerinin kırk yılını Malatya’da harcayarak bu tarihi ortaya çıkaran değerli bilim adamlarımız var. Biliyorsunuz ki Arslantepe’yi ilk önce Fransızlar 1930’lu yılların ilk yıllarında gelip bir kazı çalışması yapmış, ancak bir süre sonra dönmüşler. Son yapılan çalışma kırk yıl önce başlayan bir çalışmadır ve onların hocaları ve daha sonra Marcella hanım bu kazının başkanlığını yürütüyor, yardımcısı Francesca hanımla birlikte. Dünyanın, Türkiye’nin, Malatya’nın Arslantepe’nin karanlıkta kalan tarihini aydınlatmaya çalışıyorlar. Bu yüzden biz Malatyalılar olarak, biz Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olarak, biz Battalgazililer olarak onlara çok şey borçluyuz” dedi.
Arslantepe Kazı Heyeti Başkan Yardımcısı Francesca Balossi Restelli ise, Arslantepe’nin iyi tanıtılması ve tanımak gerektiğini kaydederek, “Arslantepe sizin. Çünkü o hep burada kalacak. O yüzden buradaki herkes Arslantepe’yle tanışmalı. Bu konferansı düzenleyenlere çok teşekkür ediyorum. Bunları anlatabileceğimiz bir konferans, bizim için çok önemli. Ben Türkçeyi çok iyi konuşamıyorum ancak bu konudan dolayı özür dilerim. Bilmiyorum siz Arslantepe’yi tanıyor musunuz? Oraya hiç gittiniz mi? Arslantepe tek bir kazı değil. Orada dünyanın tarihi başlıyor. Bizim bugünkü modern tarih orada yani Arslantepe’de başlıyor. O yüzden Arslantepe çok önemli bir yer. O yüzden bu özelliğinden dolayı dünyanın birçok ülkesinden buraya geliyorlar Arslantepe’yi görmek için. Biz görüyoruz. İtalyan, Amerikan, Fransız, İngiliz ve daha birçok ülkeden gelen turistler bu önemli yeri görmek için hep geliyorlar. Biz sizinde bu önemli yeri görmenizi istiyoruz. Sizleri de orada görmek istiyoruz. Çünkü orası sizin yeriniz. Ve sizin için çok önemli bir yer” diye konuştu.