AKP Malatya Milletvekili ve TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu Başkanı Mücahit Fındıklı, Malatya Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği ile Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi'ni ziyaret etti.
ESOB Başkanı Şevket Keskin ve ESKKK Başkanı Ali Evren ile bir araya gelen Fındıklı, ziyareti esnasında yaptığı konuşmada eğitim sistemi ve İntibak Yasası'na değindi. Fındıklı, "4+4+4" uygulamasının eğitim barışını getireceğini ifade ederek, "28 Şubat döneminde özellikle İmam Hatiplerin önünü kapatmak adına 8 yıllık kesintisiz ve zorunlu eğitimi bu topluma dayatmak suretiyle toplumdaki eğitim barışı bozulmuştu. Her darbeyle olduğu gibi 28 Şubat'la da hesaplaşmalar kaçınılmazdır. Toplum adına, toplumun menfaatlerinin dışında yapılmış ne varsa bunlar temizlenecektir. "4+4+4" uygulaması, kesinlikle toplumda eğitim barışını sağlayacak, eğitim çeşitliliğini sağlayacak, eğitim alma özgürlüğünü artıracak bir yapılanmadır. Sonuna kadar bunu destekliyoruz. Çocuklarımız ilk 4 yılda ilkokulu 5. yıldan sonra başlatıyoruz, ilk 4 yılda temel eğitimleri alacaklar. İkinci 4 yıl yine zorunlu olacak. Ama istedikleri bölümlerde devam etme şansları olacak. Orada meslekle ilgili ön tespitler yapılacak, 8 yıldan sonrada gerek liseye gerekse endüstri meslek liselerine gerekse de İmam Hatip liselerine daha rahat geçiş yapma imkanları olacak. Dünyada bu iş nasılsa öyle devam edecek" dedi.
Liseyi bitiren her gencin bir meslek sahibi olması gerektiğine işaret eden Fındıklı, şunları aktardı: "Almanya'da meslek lisesi mezunlarının oranı yüzde 67,geriye kalan diğer kısım ise lise ve dengi okullar okuyorlar dolayısıyla çocuklarımızın şimdi görüyoruz liseyi bitirmiş, ne iş yaparsın diye soruyorum, "Biz her işi yaparız. Aman bize iş bul" diyorlar. Liseyi bitirmiş adamı ya hademe, ya çöpçü ya da temizlikçi yapıyorsunuz. Yazık günah. Bunların her birinin mesleğinin olması gerekiyor. Organize Sanayi Bölgesi'nde nitelikli eleman istiyorlar. Halk günü yapıyoruz, toplantı gerçekleştiriyoruz, bütün herkes bizden iş istiyor. Organize Sanayi Bölgesi'ne gönderiyoruz, çalışmak istemiyorlar. Farklı nedenler ileri sürüyorlar. Biz bu işi böyle çözemiyoruz. Dolayısıyla gençlerimiz, lise çağına gelip okulu bitirdiklerinde herkesin kolunda altın bir bileziğin olması gerekiyor. Onun için bu yasa fevkalade önemlidir. Hem ülkemizin geleceği açısından hem ara elemanların yetişmesi açısından hem de nitelikli insanların yetişmesi açısından ve en önemlisi de insanlar hangi ilmi öğrenecekse, onu seçme özgürlüklerini onlara vermek suretiyle bu kanunu destekliyoruz."
İntibak Yasası'na da değinene Fındıklı, "İntibak Yasası'nda bildiğiniz gibi 2000 yılından önce bu kademelerle ve ödenen primlerle ilgili çok farklılıklar vardı. Aynı evsafta emekli olmuşlar, farklı farklı maaşlar alınıyordu. Bunun intibaklarını yaptık. Yani bu bir zam değil, bu bir intibak çalışmasıydı. Onları birbirleriyle eşitledik. Maaşlardaki bu farklılıklar düzelmiş olacak" diye konuştu.
Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren ise, "4+4+4" uygulamasıyla sanayi sitesindeki çıraklarımızın önü açılacaktır. 1995 yıllarında bin 830'un üzerinde Malatya'da esnaflarımızın çırakları olduğu halde 2020-2011 öğretim yılında 700 civarında çırak görünüyor. Yani 10 kişiden 1 kişiye çırak düşüyor. Meslek okulları bitmiştir. Milli Eğitim'de yeni çıkacak kanun ve yönetmeliklerle mesleki okullara önem verilmesini arz ediyoruz" şeklinde konuştu. Fındıklı'ya ziyaretinde; AKP Malatya İl Başkanı Bülent Tüfenkçi, AKP Malatya İl Başkan Yardımcısı Murat Turgut ve TSO Başkan Vekili Sıddık Özdemir'de eşlik etti.