SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Hilmioğlu'nun Yokluğunda!

A- A+ PAYLAŞ

İnönü Üniversitesi'nin rektör değişikliğinin ardından düzenlediği programlar içerisinde, en radikal olanlardan biri de Bilgi Üniversitesi'nin öğretim üyelerinden Prof.Dr. Mete Tunçay'ın konuşmacı olduğu "Batı Düşüncesine Eleştirel Bir Bakış" konulu konferans oldu.

Üniversitenin "ulusalcı" eski rektörü Prof.Dr. Fatih Hilmioğlu döneminde üniversiteye konuşmacı olarak çağrılması akıllardan dahi geçirilemeyecek olan, "alternatif tarihçi" Prof.Dr. Tunçay'ın üniversitedeki konferansıyla ilgili olarak üniversite Basın Bürosu'nca yayınlanan bültende şu bilgiler yeraldı:

"Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mete Tunçay, “ Batı Düşüncesine Eleştirel Bir Bakış” başlıklı bir konferans vermek üzere Üniversitemizdeydi. Hoca Ahmet Yesevi Salonumuzda düzenlenen konferansa Rektörümüz Prof. Dr. Cemil Çelik, Rektör Yardımcılarımız, Öğretim Üyelerimiz ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferansına tarih boyunca Türklerin etkileşim içinde oldukları kültürleri ve kendi öz kültürlerini anlatarak başlayan Prof. Dr. Tunçay, konuşmasına batı tarihini, batı tarihinin Eski Mısır ve Eski Yunan’dan gelen köklerini, kültürel ve dinsel temellerini ele alarak devam etti. 500 yıllık bir uygarlık olarak nitelediği batı tarihini ele alırken Roma tarihi ve Helenistik dönemi de değerlendiren Prof. Dr. Tunçay, batının kendisini Yunan’a ve Roma’ya yaslayarak kendisine tarihi bir kök icat ettiğini belirtti. Batı tarihinin önemli argümanları olarak Hristiyanlığın doğuşunu ve gelişimini, Hristiyan mezheplerinin doğuşunu ve mezhepler arası savaşları da değerlendiren Prof. Dr. Mete Tunçay, batı düşüncesindeki din ve bilim ayrımını ve karşıtlığını ele aldı.

Pozitivizmin bilime inanma istikametinde gelişen bir düşünce olarak batıyı farklı bir yöne doğru yönelttiğini, pozitivizmle birlikte batıda soruların cevaplarını dinde değil de bilimde arayan bir anlayışın geliştiğini aktaran Prof. Dr. Tunçay, dinin yerine bilimin konulabileceği inancının batıda tam olarak yerleşemediğini belirtti. Bu temel düşünceler doğrultusunda laiklik, sekülarizm, din, cumhuriyet ve modernleşme kavramlarını irdeleyen Prof. Dr. Tunçay, batı uygarlığının standart bir uygarlık olduğunu ve dünyanın farklı bölgelerine hükmettiğini dile getirdi.

Bu bağlamda Türkiye Cumhuriyeti’ni, modernleşme hareketimizi ve İslam’ı ele alan Prof. Dr. Tunçay, batı medeniyetini tek yanlı ele almamızın farklı düşünceler üretmemizi engellediğini, eleştirel bir bakışın gelişmesiyle birlikte değişimin de önünün açılacağını dile getirdi."

Prof.Dr. Tunçay, hâlen İstanbul Bilgi Üniversitesi Tarih Bölümü Başkanı, Helsinki Yurttaşlar Derneği ve Tarih Vakfı yönetim kurullarının da başkan yardımcısı. Bunlara ilaveten Abant Platformu Eş Başkanlığı görevini de sürdürmekte.

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız