Malatya’da çok sayıda hırsızlık olayını gerçekleştirdikleri belirlenen çeteye yönelik polis tarafından operasyon düzenlendi. Operasyonlarda 21 ayrı olay aydınlatılırken, 12 zanlı yakalandı.
Malatya İl Emniyeti Müdürlüğü Asayiş Şube Müdürlüğü ekipleri, Gaziantep’ten Malatya’ya gelerek bir çok kamu kurumunda çok sayıda inşaat malzemesi çaldıkları tespit edilen çete üyelerinin yakalanmasına yönelik çalışma başlattı. Ekipler hırsızların tanınmamak için çok sayıda araç çaldıklarını belirlerken, çete üyelerinin yakalanması için üç aylık bir sürede yapılan teknik ve fiziki takiplerin ardından 32 ekip 180 personelin katılımlarıyla 11 adrese eş zamanlı operasyon düzenlendi. Düzenlenen operasyonlarda 21 ayrı hırsızlık olayı aydınlatılırken, 12 zanlı gözaltına alındı.
Operasyonlara ilişkin İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren’le birlikte açıklamalarda bulunan Malatya Valisi Hulusi Şahin, operasyonlarda hırsızlık malzemelerinin yanı sıra çok sayıda silah ile mühimmatın ele geçirildiğini söyledi.
Vali Hulusi Şahin, “Malatya’da planlı çok önemli iki operasyon yapıldı. Bunlardan bir tanesi yılbaşı gecesiydi. Yapılan operasyonda 15 gün içerisinde 7 adet Güneş Enerjisi Santrallerinin kablolarının hırsızlığını yapan şebeke suçüstü yakalandı. 31 Aralık gecesi 13 ekip ve 80 personelle 13 ekip ve 80 personelin katıldığı planlı operasyonla 8 şüpheli çaldıkları kablolarla beraber suçüstü yakalanmıştır. Şehir merkezide Türk Telekom kablolarını, kırsaldaki vatandaşlarımızın evlerindeki tarım aletlerini, belediyelerin ve diğer kuruluşların rögar kapaklarını, kanalizasyon kapaklarına, demir aksamlarına dadanmıştı. Bunlarla ilgili ekiplerimiz son 3 aydır planlı bir hazırlık yaptılar.16 Ocak 2023 tarihinde 32 ekip, 180 personelle çok büyük çaplı bir operasyon yaptık. Bu operasyonda 11 ev ve işyerinde ve 4 araçta yapmış olduğumuz çalışmalar da 21 hırsızlık olayını aydınlattık. Operasyon yapılan evlerde sadece hırsızlık sonucu çalınan eşyalar bulunmadı, aynı zamanda 14 tanesi kısa dipçikli pompalı tüfek olmak üzere 20 adet tüfek, 5 adet tabanca, çok sayıda kesici alet, silahlara ait mühimmat ve bir miktar uyuşturucu, tarihi eser olduğu düşünülen bir adet yüzük, 2 adet çalıntı motosiklet, 1 adet çalıntı otomobil de bulundu”
-“Şirket sahibi sipariş üzerine malzeme çaldırarak bunları pazarlamış”
Bu operasyonda 12 şüpheliyle ilgili işlem yapılarak gözaltına alındılar. Bu operasyonda yakalanan şüphelilerin 11’inin 2 ile 62 arasında değişin suç kaydı bulunuyor. 12. Şüpheli çok ayrı, o nedenle onu ayrı söylüyorum; o şüpheli bir inşaat şirketi olan bir şahıs. Bu şahıs bizim tespitlerimize göre organizatör, çete lideri olan bir şahıs. Sipariş üzerine inşaat malzemeleri çaldırıyor ve bunları daha sonra pazarlıyor. Bu şüpheli de gözaltında. Ben İl Emniyet Müdürümüzün şahsında, Malatya Emniyetimizin tüm ekiplerini kutluyorum. Çok planlı bir çalışma yapıldı. Çok detaylı çalışıldı. Dolayısıyla bu bir adi ve basit bir hırsızlık değil, bir şebeke işi olarak tespit edildi.
Gerçekleştirilen son iki büyük operasyon nedeniyle Malatya’nın hırsızlık suçlarına karşı yapılan çalışmalarda çok rahatlamış olduğunu belirten Vali Hulusi Şahin, “Malatya’mız hırsızlık suçu açısından çok rahatlamış oldu. Faili meçhul pek çok olay böylece aydınlatıldı.” dedi.
İl Emniyet Müdürü Ercan Dağdeviren ise ilk operasyonda gözaltına alınan 8 zanlının tutuklandığını, ikinci operasyonda yakalananların ise emniyetteki işlemlerinin sürdüğünü söyledi.
Operasyonda silah imalatında kullanılan aletlerin de ele geçirildiğine dikkati çeken Dağdeviren, "Toplamda 21 olay aydınlatıldı. İl dışından gelen hırsızlık şebekesi araçlarını farklı noktaya bırakıyor. Burada araç çalıyorlar. Çalıntı araçla hırsızlığı gerçekleştiriyorlar sonra da çalıntı malzemeyi kendi araçlarına aktarıyorlar. Mahkemeden aldığımız kararla teknik ve fiziki takip neticesinde suçun delillerini tam yaptık. Çalıntı malzemeleri de ele geçirdik." diye konuştu.
YAZILI AÇIKLAMA..
Bu arada Malatya Valiliği tarafından 2 operasyonla ilgili olarak verilen yazılı açıklama ise şu şekilde:
“Planlı DEMİR 44 Operasyonu : 21.11.2022 ve 29.12.2022 tarihleri arasında İlimizde 7 ayrı GES ( Güneş Enerji Sistemleri) kablolarının çalınması olayı ile ilgili ‘‘mobil hırsızlık şebekesinin’’ il dışından gelerek ilimizde hırsızlıkları gerçekleştirdikleri tespit edilmiş, bu şebekenin deşifre edilerek yakalanabilmesi amacıyla Valiliğimiz koordinesinde İl Emniyet Müdürlüğünce projeli çalışma başlatılmış, yapılan çalışmalarda; Olayları gerçekleştiren şüphelilerin organize bir biçimde çalıştıkları, hırsızlık şebekesinin lideri konumundaki şüphelinin talimatları ile hareket ettikleri, çalmış oldukları kabloları il dışında sattıkları tespit edilmiştir. şüpheliler ilimize geldikleri günlerde yakalanmamak için oto hırsızlık olayı gerçekleştirerek çalınan malzemeleri bu araçlarla taşıyarak meskun mahal dışında kendi araçlarına yükleyerek ilimizden ayrıldıkları anlaşılmıştır. Malatya adli makamlarından alınan mahkeme kararları ile yapılan teknik, fiziki ve saha çalışmaları neticesinde 2023’ün yılbaşı gecesi düzenlenen 13 ekip ve 80 personelin katıldığı planlı operasyonla 8 şüpheli çaldıkları kablolarla beraber suçüstü yakalanmıştır. Şüphelilerin ilimizde maddi değeri 6 milyon TL olan 4 ayrı oto hırsızlığı ve 7 Güneş Enerji Santralinden kablo hırsızlığı olmak üzere toplam 11 olayı gerçekleştirdikleri tespit edilmiş, yakalanan 8 şüpheli sevk edildikleri Adli Makamlarca tutuklanarak Cezaevine teslim edilmiş, çalınan malzemeler adli emanete alınmıştır.
Planlı ŞAHİN 44 Operasyonu: İlimizde son 1 (bir) yıl içerisinde meydana gelen ve özellikle vatandaşa hizmet akışını sağlayan kamu kurumlarına (Türk Telekom - Tedaş gibi ) ait nakil hattı kablolarının kesilmesi suretiyle çalınması ve ayrıca ilimizde farklı bölgelerde meydana gelen diğer hırsızlık olaylarının şüphelilerinin tespit edilmesi amacıyla; İl Emniyet Müdürlüğünce hırsızlık olaylarının meydana geldiği bölgelerde yapılan incelemelerde; kamuya ait nakil hatlarında bulunan kabloların özel aparat yardımı ile kesildiği, olayların güvenlik kamera sisteminin olmadığı alanlarda gerçekleştiği ve hırsızlık olan bölgelerde ikamet eden vatandaşların iletişim özgürlüklerinin kısıtlandığı ve telafisi olmayan mağduriyetlerin yaşandığı görülmüştür. Bu kapsamda; İl Emniyet Müdürlüğünce yapılan araştırmalar, saha çalışmaları ve alınan bilgilerde nitelikli hırsızlık olaylarını gerçekleştiren şahısların, genelde kırsal bölgelerde bulunan mahallerde çalmış oldukları kabloları yakmak sureti ile içerisinde bulunan kolay paraya çevrilebilen bakırları çıkarttıkları, ayrıca şahısların kablo haricinde Hırsızlık olayı gerçekleştirdikleri ( İnşaat sahaları, Açıktan Hırsızlık), şahısların geçimlerini bu şekilde haksız kazanç ile temin ettikleri, eylemleri organize bir şekilde gerçekleştirdikleri tespit edilmiştir.”
malatyahaber.com- iha- AA