1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla bir açıklama yapan Sağlık İl Müdürü Dr. Hacı Bayram Zengin, diğer hastalıklarda olduğu gibi bu hastalıkta da koruma önlemlerinin çok daha etkili ve ucuz olduğunu bildirdi.
Dr. Zengin'in konuya ilişkin açıklaması şöyle:
"İnsan İmmun Yetmezlik Virüsü/Edinilmiş bağışıklık Yetmezliği Sendromunun (HIV/AİDS) önemi 1980lerde dünya gündemine girmesinden beri gittikçe artmaktadır. Dünyada yaklaşık 33,4 milyon erişkin ve çocuğun HIV ile enfekte olduğu her gün yaklaşık 7000 kişinin HIV enfeksiyonunu aldığı tahmin edilmektedir. Türkiyede hastalığın yayılımı ve görülme sıklığı dünya ülkelerine göre düşük olmakla beraber, yıllar içinde artmaya devam etmektedir.
Uluslar arası sağlık kuruluşları 1988 yılından itibaren HIV/AIDS konusunda toplum farkındalığını artırmak üzere, 1 Aralık gününü Dünya AIDS günü olarak tespit etmiştir.
AIDS bulaşıcı bir virüs hastalığıdır. Mikrobu HIV adı verilen bir virüstür. HIV girdiği vücudun mikroplara karşı koyma yeteneğini sağlayan bağışıklık sistemini etkileyip yok eder.
HIV enfeksiyonu sadece erişkinleri değil, bebek, çocuk, genç, yaşlı herkesi tehdit edebilen, henüz virüsü tam olarak vücuttan atmayı sağlayabilecek tedavisinin ve aşısının bulunamadığı bir hastalıktır. Kullanılan ilaç tedavisi ile HIV/AIDS hastalığından ölümler azalmış, ölümcül bir hastalık olmaktan çıkıp yaşam boyu ilaç kullanımını gerektiren bir kronik hastalığa dönüşmüştür.
Virüsün bulaşma yolu temelde Vücut sıvıları ile olmaktadır, bu nedenle kan, meni gibi virüsün daha yoğun olduğu vücut sıvılarının virüsün iletiminde yeri büyüktür. Ancak tükürük, ter, gözyaşı ve idrar gibi vücut sıvılarında virüs bulunmamaktadır. HIV enfeksiyonu esas olarak üç önemli yolla bulaşmaktadır:
1. Korunmasız cinsel ilişki:
2. Kan ve kan ürünleri ile bulaşma
3. Anneden gebeliği süresince, doğum sırasında vücut sıvıları ve emzirme sırasında süt ile bebeğe bulaşma
HIVın BULAŞMADIĞI Durumlar:
Dokunmak, tokalaşmak, sarılmak ile,
Gözyaşı, ter, tükürük ile,
Aynı yerde oturmak, aynı havayı solumak ile,
Aynı havuzu, banyoyu, tuvaleti, saunayı, duşu paylaşmak ile,
Giysilerin ortak kullanılması ile,
Tabak, çatal, kaşık, bıçak, bardak paylaşılması ile,
Telefon kulaklığı, kapı tokmağı ile,
Sivrisinek, böcek, arı sokması ile HIV bulaşmamaktadır.
HIV enfeksiyonu önlenebilir bir hastalıktır ve diğer hastalıklarda olduğu gibi korunma önlemleri tedaviden çok daha etkili ve ucuzdur. En sık görülen bulaşma yolu cinsel temasla olduğu için bu yolla korunma büyük önem taşımaktadır. Kondom ve doğru kondom kullanımı, hastalığın cinsel yolla bulaşmaya karşı en güvenli ve basit korunma yoludur. Kan ve kan ürünleri ile olan bulaşmaya karşı korunma için ise 1987 yılından beri de ülkemizde kan ve kan ürünleri HIV yönünden test edilmektedir."