SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"Hızlıca Hasar Tespitlerini Yaptık"

A- A+ PAYLAŞ

Malatya Turgut Özal Üniversitesi (MTÜ) Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, 6 Şubat depremlerinde 10'un üzerinde kayıp verdiklerini belirterek, 5.6'lık depreme ise rektörlük binasındaki toplantıda yakalandıklarını söyledi.

6 Şubat depremleri Malatya'da çok sayıda can ve mal kaybına neden olurken, kentteki eğitim kurumları da depremlerde etkilendi. Depremlerde yıkılan yapıların bulunmadığı Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nde (MTÜ) bazı binalar ağır hasar alırken, rektörlük binasının da bulunduğu ana binada kısmi hasar oluştu.

 Yerleşkedeki hasarın gündüz saatlerinde gerçekleşen depremle birlikte yaşandığını kaydeden Rektör Bentli, ”6 Şubat'ta ilk meydana gelen deprem sonrası üniversitemize geldik ve ciddi bir yıkımın ağır bir hasarın olmadığını özellikle Battalgazi yerleşkemizde gördük. İkinci deprem sonrası bizim inşaat mühendisleri ile çevre şehircilik ekiplerinin yaptığı değerlendirmeler sonucu tüm şehirde olduğu gibi bizim binalarımızın bir kısmında da hasar oldu. Çok şükür bu durum eğitimimizi aksatacak şekilde bir durum söz konusu değil şuan için. Önümüzdeki Eylül ayı itibariyle sınıf sıkıntısı çok yaşamadan yüz yüze eğitime geçebilecek durumdayız bina ve altyapı açısından. Bizim bir de Yeşilyurt yerleşkemiz var orada tamamlanmış bir binamız vardı orada bir hasar söz konusu değil çok küçük çatlaklar var. Yüzde 95'i tamamlanan, buradan mühendislik fakültemizi ve sosyal beşeri bilgileri fakültesini o büyük binaya taşımayı düşünüyoruz üst katıda rektörlük olarak planlanmış henüz teslim almadığımız o binada da hasarın olmadığı gördük. Ayrıca bir binamız daha var orada sanat tasarım fakültemiz buradaki sanat tasarım ve mimarlık fakültemiz ağır hasarlı olduğu için oradaki inşaatın hızlıca bitirilmesi için gerekli görüşmelerimizi yaparak bütçemizi sağladık inşallah bu yıl içerisinde de burayı bitirip sanat tasarım ve mimarlık fakültemizi de oraya taşıyarak sınıf sıkıntısı yaşamayacağız" dedi.

“Hızlıca hasar tespitlerini yaptık”
Depremlerden sonra ilk olarak inşaat mühendisliği ve ilgili bölümlerdeki akademisyenlerle gerçekleştirilen toplantı da durum değerlendirilmesi yapılarak Battalgazi yerleşkesinde bulunan binaların tamamının da hasar tespit işlemlerinin gerçekleştirildiğini ve ağır hasarlı olan binalar kullanıma kapatıldığını aktaran Bentli, "Sonrasında bu işlem tüm ilçelerde bulunan MYO binalarımız içinde gerçekleştirilerek, nihai rapor ilgili birimler ile paylaşılmıştır. Üniversitemiz hasar tespit işlemlerinin tamamlanmasından sonra vatandaşlardan gelen çağrılar çerçevesinde ön hasar tespit işlemlerinin gerçekleştirilmesi sürecine aktif destek verilmiştir. Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünce yetki girişleri yapılıp tablet ile merkezde ve ilçelerde bulunan binaların hasar tespit işlemleri ve sisteme girişleri gerçekleştirilmiştir. Hasar tespit ve sonrasında gerçekleştirilecek yapı performans analizlerinde kullanmak üzere gelişmiş teknolojik ürünler belirlenmiş ve özel sektör aracılığıyla siparişleri verilerek, bu hizmetlerin devamlılığının sağlanabilmesi ve meydana gelebilecek yeni afetlere karşı hazırlık yapılabilmesi açısından bu alanda şehrimize ve ülkemize hizmet verecek Afet Yönetimi ve Yapı Uygulama ve Araştırma Merkezinin kurulumu için çalışmalar başlatılmıştır. Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na başvuru yapılarak “Riskli Yapıların Tespiti Lisans Belgesi” çok hızlı bir şekilde alınmıştır ve hizmete başlamıştır. Şehirde yapılan hasar tespit işlemlerinin itiraz sürecine de destek olabilmek açısından Çevre ve Şehircilik İl Müdürü ile MTÜ üniversitesi olarak bir toplantı gerçekleştirilmiş, bu alanda görevlendirme talep edilmiş ve sürece destek sağlanmıştır" ifadelerini kullandı.

“Toplantı halindeyken depreme yakalandık”
Toplantıda iken 27 Şubat tarihinde meydana gelen 5.6'lık depreme yakalandıklarını belirten Bentli, “Üniversitemizde genel olarak yüzde 20 binamız da hasar var bunlar daha çok sanat tasarım fakültemiz ve Battalgazi yerleşkemizde askeriyede kalan eski depo olarak kullandığımız binalar ile kütüphanemizde hasar var. Ayrıca Özsan Sanayi sitemizdeki meslek yüksek okulumuz ile atölyelerimizde ağır hasarlı olarak rapor edildi. Battalgazi yerleşkemizdeki rektörlük ile bütün idari birimlerin olduğu binamızda orta hasar tespit edildi. İlk iki depremde sıkıntı yoktu kullanmaya başlamıştık 27 Şubat'taki depremde toplantı halinde iken depreme yakalandık bu depremde taşıyıcı kolonlardan bir tanesi hasar aldı. Önce çok korktuk ana binamızı kaybediyoruz diye sonra yapılan değerlendirmeler de az hasarlı olabileceği söylendi şuan tekrar bir değerlendirme yapılıyor çok hafif bir tadilatla binamızı kullanacağız" dedi.

“8 öğrencimiz ile 3 personelimizi kaybettik”
Depremlerde can kayıpları yaşadıklarını da ifade eden Bentli, "Depremlerde 8 öğrencimiz ile tıp fakültemizde görevli iki öğretim elemanı ve bir de idari personelimizi kaybettik. Depremin ilk anında itibaren sosyal medya üzerinden duyurular yaparak bütün personelimiz ile depremzede vatandaşlarımızı yerleşkemize aldık. Yaklaşık binli rakamlara ulaştık insanların bütün ihtiyaçlarını karşılayacak bir mekan oluşturmaya çalıştık ve insanlarımızda çok da memnun kaldı. Barınma sorunları çözüldükçe insanlarımız farklı mekanlara geçti. Şuanda personel yakınları ile dışarıdan gelen 200 kişi her öğünde yemek çıkıyor. Birde evleri ağır hasar alan ve eşyalarını götürecek yer bulamayan personelimizin eşyalarını kapalı spor salonumuza alınmasını sağlayarak insanlarımıza destek vermeye çalıştık" şeklinde konuştu.

“Yeni bir müze planlamamız var”
Yeni döneme dair de değerlendirmelerde bulunan Bentli, "Bugünlerde planladığımız bir projemiz var. Yeşilyurt yerleşkemize müstakil bir bina yaparak çok değerli rahmetli Cumhurbaşkanımızın buradaki çok değerli özel eşyalarını müzede sergileyeceğiz. Yeşilyurt yerleşkemizin biraz daha güçlenmesini sağlayacağız inşallah” diye konuştu.

iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Malatya sevdalısı (1 yıl önce)
    3 ay geçmiş hasar tespit bitti diyorsun bostanbaşında çoğu bina ağır hasarı hafife çevirdi ve aynı zamanda çarşı merkezde encümen üyeleri ve millet vekilinin olduğu ağır hasarlı binaya hafife çevirildi ve bitti diyorsun ağır nasıl hafif olur ben anlamıyorum anladığım tek şey adamın varsa ağır hafif olur yada millet vekili veya encümen olacaksın
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Malatya44 (1 yıl önce)
    Hocam Allah işini rast getirsin. Yeni kampus alanına acilen yatırım yapılıp üniversite taşınmalı. İl dışındaki yurt dışındaki Malatyalilar iline ve üniversitelerine sahip çıkmalı. Allah yardimciniz olsun.
    %78
    %22
    Yanıtla
  • Ahmet Yalvaç (1 yıl önce)
    Çok geçmiş Olsun
    %82
    %18
    Yanıtla
  • Hamdi (1 yıl önce)
    Sessiz sedasız güzel işler yapmaya calısıyor olmanızı taktir ediyorum
    %56
    %44
    Yanıtla
  • deli emin (1 yıl önce)
    hayanı kaybeden vatandaşlarımıza allahtan rahmet geride kalanlara sabır diliyorum. yaşadığımı afet verdiğiğ zarar ülkece alınan önlemdende görüldüğü gibi maalesef çok büyük. rektör hoca söylediğine göre üzerine düşeni yapmış afetin ilk gününden beri gerekli önemleri almış ve bence iyide yönetmiş reklam yapmamış etiket basmamış afiş astırmamış paylaşım yapmamış. bu zor günleri el birliğle aşacağımız gerekirken böyle alakasız ve yıpratıcı yorumlar yapmaya gerek yok
    %57
    %43
    Yanıtla
  • duygulu (1 yıl önce)
    depremin ilk gününden beri kalan misaifrlere ve üni personeline yemek çıkmaya başladı hatta ikinci günü eski malatyadan gidip çorba aldık okuldan.3. günü ünide barınan vatandaşların duş alma imkanını kendi gözümle gördüm. bunlar kendiliğinden olamaz yönetim ve anlayışını taktir etmek lazı. birileri gibi kalkıp orda burda biz bunları yaptık ta demediler. depremin üstünden onca zaman geçmiş yeni söyleniyor. birileri diyorki geç kalındı.! vatandaşlara ve personeline hizmet konuusnda (yemek berınma sıcak su) elinden geleni yapan üniversite yönetiminden allah razı olsun rabbim bi daha böyle acılar yaşatmasın
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Üç ay geçti daha hâlâ hasar tespit diyor . İnsanlar sizin övünüp durdugunuz şeye değil ortaya koyduğunuz gerçeklere bakar . Ama ortada ne var . Koca bir hiç . Allah'tan devlet var da işte en azından bir yerlerde birileri umudunu yitirmeden bekliyor daha doğrusu nur dağında ki gibi beklemeden evlerini teslim alıp girdiler . Biz hâlâ hasar tespitten konusuyorz . Siz konuşun. Gazetelere konuşun . İstediğiniz yerde manşet olun . Ama sadece konuştuğunuzla kalacaksınız başka bir şekilde anilmayacaksiniz.
    %26
    %74
    Yanıtla
  • Mustafa (1 yıl önce)Harun isimli kullanıcı yorumuna
    Haberi tam okumadan başlıkla yorum yapmak tam da buna denir. Adam gazeteci sormuş o da deprem sonrası üniversitede yapılan çalışmalardan bahsediyor, hasar tesbit çalışmaları şimdi yapıldı dememiş ki.!
    %77
    %23
    Yanıtla
  • Siz neyin kafasını yaşıyorsunuz? Malatya'da büyük bir artçı deprem oldu ve hasar tespit işlemleri iptal edilip yeniden başladı, çünkü binaların hasar durumu değişti. Bu kadar cahil olup bir de eleştirmeye çalışmak.. Pes yani..
    %75
    %25
    Yanıtla
  • arkadaşım yorum yaptığın habere bak yazdığın yoruma bak çevre şehircilik müdürü değil hoca rektör! yapılanı yapılacak olanı anlatmış güzelce.. siyasi yorumunu başka mecralarda yapın lütfen
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Harun (1 yıl önce)
    Adamlar nur dağında ev bitirip teslim etti . Bunlar hâlâ hasar tespitten bahsediyor. Yazık ..
    %36
    %64
    Yanıtla
  • çınar ağacı (1 yıl önce)Harun isimli kullanıcı yorumuna
    hasar tespiti için çevre şehircilik görevli ünideki hasar tespiti kendi içinde hocaları veya çevre şehircilik müdürlüğü mühensleri yaparlar diye düşünüyorum yazık olna bişey bilmeden yorum yapılması çamur at izi kalsın!
    %73
    %27
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Depremin ilk gününden beri aktif olarak görev yapan tüm mühendislerimize çok teşekkürler.. Bu zor günleri üniversiteler ve toplum olarak el birliği ile aşacağız.. Rabbim yardımcımız olsun.
    %70
    %30
    Yanıtla
  • Vatan daş (1 yıl önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Önce Hafif, sonra Ağır sonra orta dedi gittiler. Pandemi Mühendisleri... Çekici eline alan kolonlara saldırdı, 1. nin yaptığını 2. daha da açtı, 3. de 1 ve 2 kırmamış gibi depremde olmuştur dedi. Az Hasarlılar önce ağır sonra siyasi baskı ile orta oldu. Gerçekler bu!
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Akın (1 yıl önce)
    Eylül ayına yetiştireceğiz diyorsunuz ama il dışındaki aileler nasıl çocuklarını gönderecekler. Malatya’da her yer konteyner ayakta kalan binalar ise ürkütücü kyk yurdu depremzedelere hizmet ediyor nerede kalacak öğrenciler. Öğrencileri geçtim üniversite hocaları için bir çalışma yok.
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Kyk yapmak bu adamın işi değil ki..adam kendı kurumu ile ilgili sorumluluklarını anlatmıs..
    %46
    %54
    Yanıtla
  • kardelen (1 yıl önce)Akın isimli kullanıcı yorumuna
    yurt yapmak üniversitenin işi değil bakanlığın görevi.. üni talep eder bakanlık yapar/yapmaz. rektör kendi üniversitesi ile alakalı kısa bilgiler vermiş. öğrenciler ve hocalar içinde illa bi önlem alınır. yorum yaparken genelleme yapmayın, iyi yapılanı da taktir etmek lazım.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Mehmet (1 yıl önce)
    Bu üniversitenin yeri çok kötü, sota yerde... bir an önce beylerderesi karşı tarafinda kampüs alanı belirlenip oraya tamamen tasinmasi lazım... cevreyolunda ki trambus kaldirilip yol ortasından raylı sistem yapilarak İnönü üniversitesi ve Turgut ozal üniversitesi arasında yolcu tasimalidir..
    %66
    %34
    Yanıtla
  • mert van (1 yıl önce)
    çoooookkk geç kaldın çok neredeyse 3 ay oldu,
    %66
    %34
    Yanıtla