Doğanşehir ilçesine bağlı Polat Beldesi Belediye Başkanı Hasan Orman, Malatya’nın büyükşehir statüsüne kavuşmasının Malatya adına sevindirici bir gelişme olduğunu, ancak büyükşehir statüsü nedeniyle belde belediyelerinin kapatılmasının belde ve köylerdeki yerel hizmetleri olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi.
Hükümetin yerel yönetimlerin güçlendirilmesi ve belediyecilik hizmetlerinin kalitesinin yükseltilmesine büyük önem verdiğini belirten Polat Belediye Başkanı Hasan Orman ‘Hükümetimiz Malatya’nın da aralarında bulunduğu 13 ili büyükşehir belediyesi statüsüne kavuşturacak. Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın yakın ilgisi ile Malatya da büyükşehir olacak. Hükümetimizin Malatya’yı büyükşehir statüsüne kavuşturmasını alkışlıyoruz, ama büyükşehir statüsü nedeniyle belde belediyelerinin kapatılmasını istemiyoruz. Belde belediyelerinin kapatılması belde ve köyle götürdüğümüz belediyecilik hizmetlerinde ciddi aksamalar, büyük olumsuzluklar yaşanacaktır’ diye konuştu.
Polat beldesinin 82 yıldan bu yana kendi belediyesi ile yerinde hizmet aldığını vurgulayan Hasan Orman, Polat belediyesinin diğer belde belediyeleri gibi varlığına son verilmesi halinde bugünkü hizmet kalitesinden geriye gidileceğini kaydetti. Belde belediyelerinin yerinde hizmet vermesinin önemini bir örnekle anlatan Polat Belediye Başkanı Hasan Orman ‘Bakın ben Valimiz Sayın Ulvi Saran’a da anlattım: Ben burada gecenin saat 23’ünde işçilerimle, kepçemle, iş makinamla yol açma çalışması yapıyorum. Ben belediye başkanı olarak gerektiğinde, gece gündüz ayırmadan işçilerimle birlikte çalışıyorum. Belde sakinlerinin köylerin belediye hizmetlerinden daha fazla yararlanması için hizmet üretiyorum. Karayolları ve Özel İdare’den de hizmet alıyoruz. Onlardan bir şikayetimiz yok ama, onlar ancak kar yağdığında, yollar kapandığında gelir buraya. Belediye ise 24 saat hizmet veriyor belde halkına. Bu durumda belde belediyelerinin kapatılması ciddi sorunlar yaratacaktır. Belediyemizin kapatılmasına sadece ben değil, tüm Polat beldesi halkı da karşı. Bu konuda yasa henüz çıkmadı, umarım hükümetimiz yasayı hazırlarken belde belediyelerinin kapatılmasının yaratacağı sorunları düşünerek belde belediyelerinin varlığını koruyacaktır’ dedi.
‘Alt yapı sorunlarını çözdük’
Polat Belediyesi’nin kısıtlı kaynaklarını doğru kullanarak beldenin sorunlarını çözdüğünü, özellikle altyapı yatırımları konusunda önemli çalışmalara imza attıklarını ifade eden Polat Belediye Başkanı Hasan Orman, belediyenin çalışmaları hakkında şu bilgileri verdi: “Göreve geldiğimizden bu yana beldeye taziye evi, mevlid salonu gibi önemli sosyal tesisler kazandırdık. Cadde ve sokaklarımızı kilitli taşla döşedik, kaldırımlarını yaptık. Belde merkezi modern bir şehir görünümüne kavuştu. Yollarımızı diğer kamu kurumlarından da yardım alarak yaptık. Özellikle altyapı konusunda önemli işler yaptık. Şebeke suyu sistemini yeniledik. 2500 metre kaldı, bu kısmı da bitirince şebeke suyu sistemi konusunda hiçbir sorunumuz kalmayacak. Kanalizasyon şebekesini de yeniledik. Kanalizasyon alanındaki çalışmamızda 1500 metrelik bölüm kaldı. Özetle söylemek gerekirse Polat beldesinin altyapı sistemlerini % 90 oranında tamamladık”.
Planladıkları ama yapamadıkları çok amaçlı sosyal-kültürel tesis için ödenek arayışı içinde olduklarını söyleyen Polat Belediye Başkanı Hasan Orman, İçişleri Bakanlığı’nın geçtiğimiz aylarda belde belediyelerinin yetkilerini kısıtlayan genelgesinin de belediye çalışmalarını durma noktasına getirdiğini kaydetti.
Eğitime önem veren bir belediyecilik anlayışı ile çalıştıklarını da vurgulayan Başkan Hasan Orman “Eğitime daima destek verdik, vermeye de devam edeceğiz. Özellikle belde ve köylerimizde kısıtlı imkanlarla okumaya çalışan çocuklarımıza ve gençlerimize kırtasiye ve spor malzemesi, Malatya’ya dershaneye giden öğrencilere otobüs bileti ve benzer imkanlar sağlayarak destek olmaya çalışıyoruz” dedi.
Polat’a davet
Polat Belediye Başkanı Hasan Orman, Polat Beldesi’nin Malatya’nın özgün bir coğrafyası olduğuna dikkat çekerek, “Polat 1560 yılından bu yana yani yaklaşık 500 yıldır varlığını sürdüren bir tarihi ve kültürel yerleşim merkezidir. Zaman zaman nüfusu 6000 ila 7000’lere çıkan, şu anda ise 2330 nüfusa sahip, etrafı dağlarla çevrili, sırtını Adatepe’ye dayamış görülmeye, ziyaret edilmeye değer bir doğa harikasıdır. Beldemizin çalışkan insanları hayvancılık ve tarımla uğraşarak şehir ekonomisine büyük katkıda bulunuyor. Beldede 3500’ü aşkın büyükbaş, 3000’i aşkın küçükbaş hayvan ile hayvan yetiştiriciliği önemli bir ekonomik faaliyet olarak devam ediyor. Son dönemlerdeki alabalık üretimi beldemizin gelişmesine, kalkınmasına katkıda bulunuyor. Yemek kültürü, özgün türküleri, müziği ve cennet misali doğası ile Polat beldesi Malatya halkının ve dışarıdan gelen misafirlerin gezi rotasında mutlaka uğranılması ve doğal güzelliklerinin keşfedilmesi gereken bir beldedir. İnsanlarımızı şirin Polat’a bekliyoruz” şeklinde konuştu.