Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna büyük iddialarla lanse ettiği, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın dönem dönem toplumun çeşitli kesimleriyle yaptığı toplantılarda ‘Türkiye’nin ikinci büyük vadi projesi ‘ dediği, maliyetinin 10 Milyar TL olacağı ifade edilen Horata Vadisi Projesi başlamadan bitti.
Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün yapılan ikinci oturumunda, hak sahiplerinin yargıya başvurmasıyla açılan davalar neticesinde imar planlarının iptal edildiği, mülkiyet sahiplerinin arazilerini belediyeye vermek istemeyip kendi inşaatlarını kendilerinin yapmak istediği gerekçesiyle Tecde, Konak ve Aşağıbağlar Mahallerini kapsayan yaklaşık 150 hektarlık alanda planlanan mevcut Horata Vadisi Projesinin uygulanamayacağı yönünde İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor kabul edildi.
Çakır, proje için borçlanma yetkisi bile almıştı
Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın danışmanı ve Malatya Belediyesi Proje Birim Başkanı iken, Malatya’nın büyükşehir süreci ile birlikte istisnai kadrodan memur yapılıp Genel Sekreter Yardımcılığına kadar yükseltilen ve geçtiğimiz aylarda yol ve kaldırım ile ilgili bir ihalede başlatılan soruşturma sonucunda yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla memuriyetten ihraç edilen Zeki Sarılar’ın gözde projelerinden biri olarak kamuoyuna lanse edilen, Ahmet Çakır’ın da her seferinde övgü ile söz ettiği ve hatta meclisten 50 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı Horata Vadisi Projesi, başlamadan bitti. Bölgedeki hak sahiplerinin yargıya başvurması sonucunda imar planı iptal edilen Horata bölgesinde, yeni hazırlanacak Revizyon İmar Planı doğrultusunda parsel sahiplerinin herhangi bir yüklenici firma ile anlaşarak 3194 Sayılı İmar Kanununa göre gerekli ruhsatları alarak inşaat yapmaları yönünde karar alındı.
Açıklandığı dönemde projeye destek veren bazı teknik uzmanların, inşaat sektörünün aktörlerinin yapılaşmayı engellediğini iddia ettiği Horata Vadisi’nde planlanan uygulamanın neden hayata geçirilmediğine ilişkin Büyükşehir Meclisi Bayındırlık ve İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor şöyle:
“Bakanlar Kurulunun 28.03.2013 Tarih ve 2013/4586 sayılı kararı ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi kapsamında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilen Malatya ili Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kısmen Tecde, Aşağıbağlar ve Konak tapusuna kayıtlı parselleri kapsayan yaklaşık 150 hektarlık sahada uzun süren hukuki süreçler, Belediyenin yapmış olduğu çalışmalar ve hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda yeni bir uygulama metodunun belirlenmesi idarece talep edilmiştir.
Yapılan incelemede;
Malatya ili Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kısmen Tecde, Aşağıbağlar ve Konak tapusuna kayıtlı parselleri kapsayan yaklaşık 150 hektarlık saha 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi kapsamında Malatya Belediye Meclisinin 06.02.2013 Tarih ve 30 sayılı kararı ile Horata Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanı olarak belirlenmiş, Bakanlar Kurulunun 28.03.2013 Tarih ve 2013/4586 sayılı kararı ile Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiştir.
Sonraki süreçte; bazı hak sahiplerince bölgedeki imar uygulamasının iptali istemi ile İdare Mahkemesine, yine söz konusu alanın Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmesine dair Bakanlar Kurulu Kararının iptali istemi ile de Danıştay’a dava açılmıştır.
Bölgedeki mevcut imar uygulamasının iptali istemi ile açılan davalar neticesinde imar uygulaması iptal edilmiştir. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava ise Danıştay tarafından reddedilmiştir. Dava süreçleri nedeni ile bölgede fiziki olarak bir uygulama yapılamamış, davaların sonuçlanması beklenmiştir.
Bu süre zarfında idarece; bölgede hak sahiplerine ait taşınmazların durum tespitleri, mülkiyet tespitleri, ön fizibilite çalışmaları, alternatif proje ve vaziyet planı çalışmaları ve anket çalışmaları yapılmıştır. Proje ortaklığı konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, yerel firmalar ve ulusal firmalarla toplantı ve görüşmeler yapılmış, finansman sağlanması kredi sağlanması konusunda kurum görüşmeleri yapılmıştır. Mevcut durum itibari ile sahipleri ile yapılan anket ve ön görüşmelerde vatandaşların yaklaşık %70 inin mülkiyetleri kendilerinin değerlendirmek istemeleri nedeni ile bu alanda dönüşümü gerçekleştirecek bir uygulama metodu belirlenmesi gerekmektedir.
Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede dava süreçleri nedeni ile bölgede fiziki olarak bir uygulama yapılamamış, hak sahipleri ile yapılan anket ve görüşmelerde büyük oranda mülkiyet sahiplerinin inşaat uygulamalarının kendileri tarafından yapılması talepleri olduğu görülmüştür.
Belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan etmelerinin dayanağı olan 5393 sayılı Belediye Kanunun 73. Maddesinde; “ Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine ilişkin her ölçekteki, imar planı, parselasyon planı, bina inşaat, yapı kullanma izni ve benzeri tüm imar işlemleri ve 3194 sayılı imar kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir Belediyeleri yetkilidir. ”
“ Belediye kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini gerçekleştirmek amacıyla; imar uygulaması yapmaya, imar uygulaması yapılan alanlardaki taşınmazların değerlerini tespit etmeye ve bu değer üzerinden hak sahiplerine dağıtım yapmaya veya hasılat paylaşımını esas alan uygulamalar yapmaya yetkilidir. ” hükümleri bulunmaktadır.
Yaklaşık 150 hektar büyüklüğünde ve imar planı kapsamında olan Horata vadisi kentsel dönüşüm ve gelişim alanı sınırları kapsamında;
Yetkili birimlerce Meri imar planında Kentsel Dönüşüm amacı ile Revizyon imar planı hazırlanarak bu planın Belediye Meclisinde onaylanmasına müteakip, planda gerekli görülen alanlarda 3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesi kapsamında imar uygulaması yapılarak parselasyon planının oluşturulması,
Parsellerin maliklerince değerlendirilmesinin esas alınmasına; parsel maliklerinin herhangi bir yüklenici firma ile anlaşarak parsellerinde yapı yapmak istemeleri halinde ilgili birimce 3194 sayılı İmar Kanununa göre ruhsat ve gerekli izinlerin verilmesi,
Proje alanında yapılacak yapılar için Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerince belirlenecek cephe ve renge uygun olarak bina projelerinin hazırlanması, projelerin estetik komisyonu onayından sonra ruhsatlandırılması,
Komisyonumuzca uygun görülmüştür.”
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com
GÖRSEL: Horata Vadisi Projesi'nin Malatya Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinde yayınlanan maket görüntüleri