SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Horata Vadisi Projesi Başlamadan Bitti!

0
Güncellendi - 2017-10-18 01:28:20
Horata Vadisi Projesi Başlamadan Bitti!
A- A+ PAYLAŞ

Malatya Büyükşehir Belediyesi’nin kamuoyuna büyük iddialarla lanse ettiği, Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın dönem dönem toplumun çeşitli kesimleriyle yaptığı toplantılarda ‘Türkiye’nin ikinci büyük vadi projesi ‘ dediği, maliyetinin 10 Milyar TL olacağı ifade edilen Horata Vadisi Projesi başlamadan bitti.

Büyükşehir Belediye Meclisi’nin dün yapılan ikinci oturumunda, hak sahiplerinin yargıya başvurmasıyla açılan davalar neticesinde imar planlarının iptal edildiği, mülkiyet sahiplerinin arazilerini belediyeye vermek istemeyip kendi inşaatlarını kendilerinin yapmak istediği gerekçesiyle Tecde, Konak ve Aşağıbağlar Mahallerini kapsayan yaklaşık 150 hektarlık alanda planlanan mevcut Horata Vadisi Projesinin uygulanamayacağı yönünde İmar ve Bayındırlık Komisyonu tarafından hazırlanan rapor kabul edildi.

Çakır, proje için borçlanma yetkisi bile almıştı

Belediye Başkanı Ahmet Çakır’ın danışmanı ve Malatya Belediyesi Proje Birim Başkanı iken, Malatya’nın büyükşehir süreci ile birlikte istisnai kadrodan memur yapılıp Genel Sekreter Yardımcılığına kadar yükseltilen ve geçtiğimiz aylarda yol ve kaldırım ile ilgili bir ihalede başlatılan soruşturma sonucunda yolsuzluk yaptıkları iddiasıyla memuriyetten ihraç edilen Zeki Sarılar’ın gözde projelerinden biri olarak kamuoyuna lanse edilen, Ahmet Çakır’ın da her seferinde övgü ile söz ettiği ve hatta meclisten 50 milyon TL borçlanma yetkisi aldığı Horata Vadisi Projesi, başlamadan bitti. Bölgedeki hak sahiplerinin yargıya başvurması sonucunda imar planı iptal edilen Horata bölgesinde, yeni hazırlanacak Revizyon İmar Planı doğrultusunda parsel sahiplerinin herhangi bir yüklenici firma ile anlaşarak 3194 Sayılı İmar Kanununa göre gerekli ruhsatları alarak inşaat yapmaları yönünde karar alındı.

Açıklandığı dönemde projeye destek veren bazı teknik uzmanların, inşaat sektörünün aktörlerinin yapılaşmayı engellediğini iddia ettiği Horata Vadisi’nde planlanan uygulamanın neden hayata geçirilmediğine ilişkin Büyükşehir Meclisi Bayındırlık ve İmar Komisyonu tarafından hazırlanan rapor şöyle:

“Bakanlar Kurulunun 28.03.2013 Tarih ve 2013/4586 sayılı kararı ile 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi kapsamında Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilen Malatya ili Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kısmen Tecde, Aşağıbağlar ve Konak tapusuna kayıtlı parselleri kapsayan yaklaşık 150 hektarlık sahada uzun süren hukuki süreçler, Belediyenin yapmış olduğu çalışmalar ve hak sahiplerinin talepleri doğrultusunda yeni bir uygulama metodunun belirlenmesi idarece talep edilmiştir.

Yapılan incelemede;

Malatya ili Yeşilyurt ilçesi sınırları içerisinde bulunan ve kısmen Tecde, Aşağıbağlar ve Konak tapusuna kayıtlı parselleri kapsayan yaklaşık 150 hektarlık saha 5393 sayılı Belediye Kanununun 73. Maddesi kapsamında Malatya Belediye Meclisinin 06.02.2013 Tarih ve 30 sayılı kararı ile Horata Vadisi Kentsel Dönüşüm ve Gelişim alanı olarak belirlenmiş, Bakanlar Kurulunun 28.03.2013 Tarih ve 2013/4586 sayılı kararı ile Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmiştir.

Sonraki süreçte; bazı hak sahiplerince bölgedeki imar uygulamasının iptali istemi ile İdare Mahkemesine, yine söz konusu alanın Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmesine dair Bakanlar Kurulu Kararının iptali istemi ile de Danıştay’a dava açılmıştır.

Bölgedeki mevcut imar uygulamasının iptali istemi ile açılan davalar neticesinde imar uygulaması iptal edilmiştir. Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı ilan edilmesine dair Bakanlar Kurulu kararının iptali istemiyle açılan dava ise Danıştay tarafından reddedilmiştir. Dava süreçleri nedeni ile bölgede fiziki olarak bir uygulama yapılamamış, davaların sonuçlanması beklenmiştir.

Bu süre zarfında idarece; bölgede hak sahiplerine ait taşınmazların durum tespitleri, mülkiyet tespitleri, ön fizibilite çalışmaları, alternatif proje ve vaziyet planı çalışmaları ve anket çalışmaları yapılmıştır. Proje ortaklığı konusunda Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, yerel firmalar ve ulusal firmalarla toplantı ve görüşmeler yapılmış, finansman sağlanması kredi sağlanması konusunda kurum görüşmeleri yapılmıştır. Mevcut durum itibari ile sahipleri ile yapılan anket ve ön görüşmelerde vatandaşların yaklaşık %70 inin mülkiyetleri kendilerinin değerlendirmek istemeleri nedeni ile bu alanda dönüşümü gerçekleştirecek bir uygulama metodu belirlenmesi gerekmektedir.

Kentsel dönüşüm alanı ilan edilen bölgede dava süreçleri nedeni ile bölgede fiziki olarak bir uygulama yapılamamış, hak sahipleri ile yapılan anket ve görüşmelerde büyük oranda mülkiyet sahiplerinin inşaat uygulamalarının kendileri tarafından yapılması talepleri olduğu görülmüştür.

Belediyelerin kentsel dönüşüm ve gelişim alanı ilan etmelerinin dayanağı olan 5393 sayılı Belediye Kanunun 73. Maddesinde; “ Büyükşehir Belediyeleri tarafından yapılacak kentsel dönüşüm ve gelişim projelerine ilişkin her ölçekteki, imar planı, parselasyon planı, bina inşaat, yapı kullanma izni ve benzeri tüm imar işlemleri ve 3194 sayılı imar kanununda belediyelere verilen yetkileri kullanmaya Büyükşehir Belediyeleri yetkilidir. ”

“ Belediye kentsel dönüşüm ve gelişim projelerini gerçekleştirmek amacıyla; imar uygulaması yapmaya, imar uygulaması yapılan alanlardaki taşınmazların değerlerini tespit etmeye ve bu değer üzerinden hak sahiplerine dağıtım yapmaya veya hasılat paylaşımını esas alan uygulamalar yapmaya yetkilidir. ” hükümleri bulunmaktadır.

Yaklaşık 150 hektar büyüklüğünde ve imar planı kapsamında olan Horata vadisi kentsel dönüşüm ve gelişim alanı sınırları kapsamında;

Yetkili birimlerce Meri imar planında Kentsel Dönüşüm amacı ile Revizyon imar planı hazırlanarak bu planın Belediye Meclisinde onaylanmasına müteakip, planda gerekli görülen alanlarda 3194 sayılı imar kanununun 18. Maddesi kapsamında imar uygulaması yapılarak parselasyon planının oluşturulması,

Parsellerin maliklerince değerlendirilmesinin esas alınmasına; parsel maliklerinin herhangi bir yüklenici firma ile anlaşarak parsellerinde yapı yapmak istemeleri halinde ilgili birimce 3194 sayılı İmar Kanununa göre ruhsat ve gerekli izinlerin verilmesi,

Proje alanında yapılacak yapılar için Büyükşehir Belediyesinin ilgili birimlerince belirlenecek cephe ve renge uygun olarak bina projelerinin hazırlanması, projelerin estetik komisyonu onayından sonra ruhsatlandırılması,

Komisyonumuzca uygun görülmüştür.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

GÖRSEL: Horata Vadisi Projesi'nin Malatya Büyükşehir Belediyesi resmi internet sitesinde yayınlanan maket görüntüleri

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

27 yorum yapılmış

  • cengiz (7 yıl önce)
    İyiki iptal edilmiş...siz resimlerdeki görüntülere bakmayin..fahri kayahana kanal yapacam dediler..alin size kanal..daha şimdiden çürümeye başladı..kanalda su yok..led ışıklar yanmiyor..yani bu projede yapılsaydı biseye benzemeyecekti...kanal gibi baslamadan biterdi..
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Horata vadisi baştan beri halkın istemediği bir projeydi iptal edilmesi isabetli olmuş
    0
    0
    Yanıtla
  • Vlkn44 (7 yıl önce)
    Yahu sizin çapiniz neki ne yapasiniz.Siradan bir mahallenin asfalt kaldirimini 1 yilda yapiyorsunuz kalkmislar vadi kendiniz söylediniz kendiniz güldünüz.
    0
    0
    Yanıtla
  • ahmet (7 yıl önce)
    iptal olmasının tek sebebi kaynak bulunmamış olması..10 milyar tl den bahsediliyor..o paraya dünyanın yatırımı yapılır malatya da ki işsizliği bitirir..
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakan (7 yıl önce)
    Beydağının eteklerine kadar sağlam zeminli yeni bir alanda, planlı büyük bir semt oluşacak. Baharda inşaatlar başlar inşallah. Horata deresi ve mesire alanı korunsa yeter. Buraların etrafına imar uygulamaları başlar yakında...
    0
    0
    Yanıtla
  • Karaçorlu (7 yıl önce)
    Bırakın doğal kalsın yalandan şatafatlar olmasın vatandaşın malını ucuz kapatıp büyük rakamlar kazanılmasın burada bizden sonra da insanlar yaşayacak her şey doğal halinde seyretsin .
    0
    0
    Yanıtla
  • TEKİN06 (7 yıl önce)
    Şu görselde ki gibi evde güzelce oturmak varken arsa sahipleri yarın öbür gün mutahitlERE verip derme çatma bir binada 1 ya da 2 ev alarak mutlu mesut yaşarlar artık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 yıl önce)TEKİN06 isimli kullanıcı yorumuna
    O gördüğün evleri vermiyorduki belediye 10 liralık arsayı 3 5 liraya alacak sonra vadi adı altında lüks konutları pahalı pahalı satacak kaç yıldır kaç aile mağdur oldu orda bunun zararını belediye vatandaşa ödeyecekmi acaba
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Horata vadisi projesi İptal edilmesi gereken bir projeydi zaten belediye iptal etmekle en iyi kararı almış konak halkına hayırlı olsun ?
    0
    0
    Yanıtla
  • mevdem (7 yıl önce)
    malatya da hiç bir şey olmaz siyasilerin yeri orda olsaydı imarın kralı açılırdı maltya nezaman akıllı olursa ozaman herşey düzelir akp getiriyo ahmet çakırı haydi imar yap adam helvacı ne anlar imarda ama bizler akp oy veriyoruz reisin hatrına genelde akp oy verin ama yerelde şahsa oy vern ama malatya insanı anlamıyorrrrrr. malatya mütaaitlerine bakın kimle
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (7 yıl önce)
    Malatya da asla bu tür projeler yapılamaz.. herkes kendi kafasına göre verecekler mütahite ev yapacaklar o bölgenin huzuru refahı herşeyi sağlanmış olacak herkes kendi cebine bakacak...
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (7 yıl önce)
    Iyi oldu fırsatçılar avucunu yalasın artık
    0
    0
    Yanıtla
  • Osman ALBAYRAK (7 yıl önce)
    Resim ve maketlerle şehircilik ne gizel. Kanalboyu resimlerde Venedik gibi. F.Kayahan ise ne kadar geniş ve görkemli. Şimdi ise 2 araba yan yana zor gidiyor. Kaldırım kenarındaki ucubeler nedeniyle sağa yanaşıp kapı açamıyorsun. Yeşile hayır beton ve taşa merhaba.
    0
    0
    Yanıtla
  • Erhan (7 yıl önce)
    Bu projeyle fakirden alınıp zengine verilecekti iptali iyi oldu
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatansever (7 yıl önce)
    Gösterişe giden yolun sonu kötüdür. Bu ülkenin ÜRETMEYE İHTİYACI var. Yiyenlerin, rantçıların, yalancıların mumu fazla yanmıyor. Adamsanız dört yıl önceki mal varlığınızı ve bugünkünü açıklayın göreyim sizi. Şimdi bazılarınız bu haberle bu yazının ne ilgisi var diyeceksiniz. Bu proje için şimdiye kadar ne kadar para harcandı. 10 milyar TL ile ülkemiz geneli (20 milyon TL bedelli) 500 fabrika kurulur ve on binler çalışırdı. Hesap bu kadar basit. Beyler akıllanalım bu ülkenin üretmediği o kadar çok şey var ki.
    0
    0
    Yanıtla
  • MEHMET ARI (7 yıl önce)
    İsabet olmuş. Vatandaş kendisi serbest yapsın. Keşke kentsel dönüşüm alanı beydağında da imara açılıp vatandaşa serbest bırakılsa idi. Zararın neresinden dönsen kardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (7 yıl önce)
    Malatya Taştepe ve Hanımın Çiftliği’nde Dönüşüm projesi de aynı olacak.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet Sefa (7 yıl önce)
    Banazı için hayırlısı olmuş. Rant ve Doğa katliamından başka bir şey değildi bu proje...
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 yıl önce)
    Yıllarca millete horata vadisi dedirtip durdunuz koskoca büyükşehir belesiyesi bu projeyi hayata geçiremeden pes etti Sayın Ahmet Çakır bu kadar kolay pes etmemeliydi. Büyük bir prestij ve imaj kaybettiniz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Nesi prestij bunun, oraya yapılacak konutları zenginler alabilecekti sadece, fakiri fukarayı yerinden edip zengine apartman dikmek ne zaman prestij oldu?
    0
    0
    Yanıtla
  • Vatandaş (7 yıl önce)Erhan isimli kullanıcı yorumuna
    O konuda haklısınız Erhan bey bölge halkının hak ediş değeri neise aynen verilmeliydi. Üzüldüğüm konu aslında şu bir gün yolunuz Toki tarafına çıkınca şehri kısaca bi izleyin göreceksinizki ender kalan yeşil alanlardan biriydi bu bölge. Bu proje öyle anlatıldıkı yeşil alanların bir çoğu korunarak bu proje hayata geçirilecekti şimdi mütahitler ferdi olarak bu bölgeye gireceği için adam ne kadar bina diksem o kadar kardır hesabı ile yeşil alan pek kalmayacak diye çekiniyorum gerçi e-imarda bütün planlar yapılmış ama ne bileyim yazık oluyor bu yeşil alanşarımıza.
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (7 yıl önce)
    Arkadas Orduzu icin imara acilmiyor anlamış degilim..sehrin dibi..Orduzu eski belediye binasından Inönü kapalı carsisi sadece 8.5 km. Orduzu sinirini kadar inşaatlar dayanmış..Nicin bir düzenleme yapilmiyor???
    0
    0
    Yanıtla
  • DAYICIĞIM (7 yıl önce)Murat Bey isimli kullanıcı yorumuna
    nedennnnnnn.
    0
    0
    Yanıtla
  • Meselenin orduzu ile ne alakası var kardeşim. Horata nere orduzu nere. Mesele şehrin akciğerlerinin mahvolması. Malatya belediyesi neyi düzgün yaptı ki bu da düzgün olsun. verilen vaadlerin sonu bu işte. Sen orduzu orduzu diye bağırmaya devam et. herşey rant için.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ya muteahitsin ya da müteahite verilecek bahçenin var
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (7 yıl önce)Murat Bey isimli kullanıcı yorumuna
    Murat bey, melekbaba kapali carsiya 2 km yinede icraat yok, aydinlatma, kaldirim yetersiz yani bizde mi terkedelim melekbabayı
    0
    0
    Yanıtla
  • Fikra bu ya, adamin biri olmuş cehenneme gitmiş..Cehenneme girince bakmış bir suru kuyu var kuyuların icinde bir suru de insan var her kuyunun da basında bir zebani kuyudan çıkmak isteyenlere vuruyor tekrar kuyunun icine düşürüyor. Kuyulari da milletlere gore ayirmislar...Adam bakmış her kuyunun basında var ama 1 kuyunun basında nöbetçi yok...Demis bunda niye yok? Cevap vermişler: o kuyuda turkler var..eger içlerinden biri hafif yükselirse hemen ötekiler yükseleni asagiya çekiyor.. Kardesim, neden niye soranlara eyvallah da yok müteahhitsin yok bahçen var yok meselenin orduzuyla lakası nedir yorumları nedir ya? Git bak, sehrin orduzu sinirina kadar olan kisminda deve disi gibi binalar yapiliyor orduzu da tak diye kesiliyor..insanlarimiz çiftçilikten para kazansa eyvallah kalsın insanlar ugrassin para kazansın ama ülkemizde çiftçilik bitti maalesef...Bugun kaysidan para kazanan varsa gelsin beri... Melekbaba icin, cevre yolunun altı diye tabi edilen kisim ki orduzu da buna dahil, tamamen üvey evlat büyükşehir icin..Tuttular sehirde ne var ne yok belediye binası, halk eğitim merkezi, polis evi, devlet hastanesi, nikah sarayı, avm, otel, park hepsini ayni yere yigdilar simdi de cikip sehrimiz de trafik çok, sehri acmak lazım diyorlar..birde isadaminin biri camiyi orada araya bir yere sokacaktı marifetmiş gibi de allah yüzümüze baktı da olmadı...kiskanmadan gercekci düşünmek gerek.
    0
    0
    Yanıtla