Horlamanın, uykuda solunum durması hastalığının belirtisi olduğu, Türkiye'de her 100 kişiden 26'sının horladığı belirtildi.
Türk Uyku Tıbbı Derneği Genel Sekreteri ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı Uyku Bozuklukları Merkezi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Derya Karadeniz, horlamanın, uykuda solunum bozukluğunun önemli bir habercisi olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Karadeniz, yapılan araştırmalarda, Türkiye'de 100 kişiden 26'sının horladığının tespit edildiğini belirterek, şöyle dedi:
''Horlama, uykuda solunumun bozukluğunun (uyku - apne sendromu) önemli bir habercisidir. Öyle ki horlama bazen yan odadan, hatta komşular tarafından duyulacak kadar şiddetlidir. Horlamanın kısa aralıklarla kesilmesi ve ardından gürültülü bir sesle nefes alınmaya başlanması gece içinde apnelerin varlığını düşündürmektedir. Bazı hastalarda solunum durmaları gecede 300 - 400 kez tekrarlanmakta ve uykunun 4/3'ünde nefessiz kalınabilmektedir.''
Uykuda solunum bozukluğu hastalığının yaşam kalitesini de etkilediğini ifade eden Prof. Dr. Karadeniz, sözlerini şöyle sürdürdü:
''Uykuda solunum durması hastalığı olanlar, gece düzenli nefes alamazlar, bunun sonucu olarak dokulara yeterli oksijen taşınmaz. Ertesi gün yorgun ve uykulu olurlar, uygunsuz yerlerde uyuyakalabilirler. İş ve özel hayatlarında uykululuk nedeniyle ciddi problemler yaşayabilmektedirler. Apnenin varlığı, ileriki yaşlarda hipertansiyon, kalp yetmezliği ve felç gibi hastalıklara neden olabilmektedir.''