SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Huduti'nin Emir Subayına 7,5 Yıl Hapis

0
Güncellendi - 2020-06-20 01:10:14
Huduti'nin Emir Subayına 7,5 Yıl Hapis
A- A+ PAYLAŞ

Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz 2016’daki darbe girişimi sırasında Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki eylemlere ilişkin davada, beraat ve mahkumiyet kararları bozulan 5 sanıkla ilgili davada kara çıktı.  Dava da  yurtdışına kaçarken yakalanan üsteğmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası alırken, emir subayı ile birlikte 3 sanık ise 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezası aldı.

Malatya 1.Ağır Ceza Mahkemesi’nde FETÖ’nün 15 Temmuzi darbe girişimi sırasında Malatya’daki 2. Ordu Komutanlığı ve 7. Ana Jet Üssü’ndeki eylemlere ilişkin görülen davada beraat ve mahkumiyet kararları bozulan aralarında dönemin 2.Ordu Komutanı Adem Huduti’nin eski emir subayı binbaşı Sedat Kaya’nın da bulunduğu 5 sanığın yargılanması sona erdi.

-Yunanistan’a kaçarken yakalanmıştı, ağırlaştırılmış müebbet hapis aldı

Mahkemenin kararında tutuksuz yargılanan üsteğmen Muhammet Delibaş’a  “Cebir ve Şiddet Kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası’nın Öngördüğü Düzeni Ortadan Kaldırmaya Teşebbüs Etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

Temmuz hain darbe girişimi sırasında Malatya Çakmak Kışlası’nda bulunan MEBS Alay Komutanlığında Bölük Komutanı olarak görev yapan ve hakkında suç duyurusunu duyması  üzerine  8 aylık hamile  eşini de alıp Yunanistan’a kaçmaya çalışırken Edirne’de yakalanan eski üsteğmen Muhammet Delibaş’ı "cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti Anayasası'nın öngördüğü düzeni ortadan kaldırmaya teşebbüs etmek" suçundan ağırlaştırılmış müebbetle hapis cezası verdi. Sanığın tutukluluk hali devamedecek. 

Eski üsteğmen Muhammet Delibaş,  “Ben o gece evdeydim. Verilen emir üzerine kışlaya gittim. MEBS Alay Komutanın emri üzerine (Eski Albay Mehmet Ergün, darbe girişimi davasında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası aldı)  KOKTOD (Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme) konusunda birliğimi hazır tuttum. Ben o gece ‘Belediyeye, ikinci emir olarak da Valilik ya da İnönü üniversitesine gideceğiz’ demedim. ‘KOKTOD’daki görev yerimizin Belediye ve Valilik olduğunu söyledim. Belediyeyi basmam ya da valiliği basmam konusunda bir emir olsaydı bunu uygulamayacaktık. Bize görev verildi. Bize verilen görev Belediye, ikinci görev bölgemiz ise Valilik ya da İnönü Üniversitesi idi” iddiasında bulunmuştu.

Darbe girişimi davasının duruşmasında aleyhinde ifade veren ve hakkında dava açılmasını sağlayan tanık astsubay T.Ö.,’nin kendilerine söylemiş olduğu sözü doğrulayan eski üsteğmen Muhammet Delibaş, ”Astsubay, bize, ‘Buradan (kışladan) çıkarsanız o G3 silahı bir yerlerinize monte ederler’ dedi.” ifadesini de kaydetmişti.

-Beraat etti, itirafçı oldu, ama…

Mahkeme de darbe girişimi davasında berat etmesine karşın  Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesince kontörlü/ankesörlü telefonlardan ardışık arandığı gerekçesiyle beraat kararı bozulan ve hakkında yeniden soruşturma açılınca itirafçı olarak askeri liseden beri örgütün içinde olduğunu açıklayan  2. Ordu Komutanı  Adem Huduti’nin emir subayı  tutuksuz sanık Binbaşı Sedat Kaya’ya 7 yıl 6 ay hapis cezası verildi. 

Mahkeme Heyeti, Malatya darbe davası dosyasında haklarında verilmiş olan beraat kararı  hükümlerini bozulması nedeniyle yeniden yargılanan  2. Ordu Harekat Kurmay eski Yarbaşkanı Tuğgeneral Ersin Yıldırım, eski kara pilot Teğmen Mustafa Sinan Soybaş’a ise 7’şer yıl 6’şar ay hapis cezası verildi.

Tutuksuz yargılanan her 3 sanık hakkında da yurtdışı yasağı da getirildi.

Ferdi DURDU, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

1 yorum yapılmış

  • Malatyalı Memoli (4 yıl önce)
    Memleketi yediniz hainler
    0
    0
    Yanıtla