Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Tam Gün Yasa Tasarısı'nda sağlık çalışanlarının beklediği müjdeler bulunduğunu söyledi.
Sağlık-Sen Malatya Şubesi tarafından Reyyan Düğün Salonu'nda düzenlenen etkinliğe katılan Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, yaptığı konuşmada, "Ülkemizin değerlerini yükselterek sendikacılık yapıyoruz. Sağlıkta dönüşümün başarılı olması için sağlık çalışanlarının özlük haklarının ve çalışma koşullarının düzeltilmesini istemiştik. Hükümetimizle çok yakın diyalog içine girdik. Tam Gün Yasası ile ilgili olarak bir taslak yayınlandı. Bu taslağın hazırlanmasında Sağlık-Sen'in ciddi emeği olmuştur. Özelikle yardımcı sağlık personelinin, yardımcı hizmetlerdeki personelin döner sermayenin yüzde 150 ile sınırlandırılmasından kaynaklanan çok büyük sıkıntıları vardı. Yeni taslakla birlikte bu oranın yüzde 50 arttırılmasıyla ilgili bir madde konulmuştur. Taslaktaki bir diğer müjde de genel hizmetler ve genel hizmetlerdeki yardımcı arkadaşlarımızın nöbet parasından yeni dönemde faydalanacak olmasıdır. Taslaktaki üçüncü müjde ise, yeni taslakta nöbet ücretleri 2 kat arttırılmıştır. Bu çok önemli bir açılımdır" dedi.
Sağlık-Sen Malatya Şube Başkanı Abdullah Yakut ise, Malatya'da üye sayılarının bini aştığını belirterek, amaçlarının çalışanların ekonomik ve sosyal haklarını korumak olduğunu kaydetti.
Sağlık çalışanlarından Mehtap Baydoğan da, ebelerin yaşadığı sorunların çözümlenmesi, maaşların yeteri düzeye çıkartılması gerektiğini söyledi.
Etkinlikte, Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Vahap Boztepe ile Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan'a çalışanlarına yönelik duyarlı çalışmalardan dolayı teşekkür plaketi verildi. Etkinliğe Sağlık-Sen Genel Başkanı Mahmut Kaçar, Sağlık İl Müdürü Hacı Bayram Zengin, Sosyal Hizmetler İl Müdürü Murat Konan, Malatya Devlet Hastanesi Başhekimi Dr. Vahap Boztepe, sağlık kuruluşları yöneticileri ile sağlık çalışanları katıldı.
SEMİNER..
Bu arada Malatya Barosu avukatlarından Sağlık-Sen Malatya Şubesi Hukuk Danışmanı Turan Canpolat, Sağlık-Sen üyelerine hukuki konularla ilgili seminer verdi.
Reyyan Düğün Salonu'ndaki seminerde konuşan Av. Turan Canpolat, "Hak kaybı meydana geldiğine inandığınız konularda, çalıştığınız kurumun üst makamına mutlaka yazılı başvuru yaparak hak talebinde bulununuz. Zaten olumlu cevap alıyorsanız bir problem yok. Ancak olumsuz cevap alırsanız çok önemli bir husus var. Olumsuz cevabı aldığınız günden itibaren 60 günlük dava açma süreniz başlıyor. Bu süreyi aştığınızda davayı açma hakkınızı kaybedersiniz" dedi.
Av. Canpolat, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Bu hak ve sorumluluklar; doktorlarımız, hemşirelerimiz, ebelerimiz, yardımcı sağlık personeli tarafından tam olarak anlaşılmamış. Örneğin; bir doktor arkadaşımız, bir hastasını muayene edip reçetesini yazdı. İlacının yan etkileri konusunda hastanın bilgilendirilmemesi ve bunun sonucunda bir arızanın meydana gelmesi halinde doktorun hukuki ve cezai sorumluluğu var. Konu bu derece ciddi. Tıbbi müdahalenin bir yardımcı sağlık personeli, bir ebe veya bir hemşire tarafından yapılması halinde geçici huzur kaybı, şuur kaybı, koma hali vb. bir durum meydana gelmişse bu durumda hem yardımcı sağlık personelinin hem de yardımcı personelin yardım ettiği doktorun hukuki ve cezai sorumluluğu bulunmaktadır. Bu konuda bugünlerde sık sık davalar açılmakta, doktor ve sağlık personelleri çok ciddi tazminatlar ödemeye mahkum edilmektedir. Tazminat, işin hukuki boyutudur. Doktor ve diğer sağlık personeli; 'taksirle ölümüne sebebiyet verme, bilinçli taksirle ölümüne sebebiyet verme veya kastı aşan şekilde ölüme sebebiyet verme' gibi suçlardan yargılanmakta ve cidi şekilde cezalar almaktadır. Bu konular çok önemli fakat ne yazık ki sağlık personeli ve doktorlarımız bu konunun ciddiyetinin farkında değil."