Hulusi Efendi Vakfı tarafından, 2014 yılının “Hulusi Efendi Yılı” olması için, Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Türkiye Milli Komisyonu'na başvuru yapıldı.
Hulusi Efendi Vakfı'ndan yapılan açıklamada, Osman Hulusi Ateş Efendi'nin evrensel ve hümanizm değerlerine önem veren, çevresindekileri bu şekilde yönlendiren, kurduğu vakıf ve bıraktığı eserleriyle birçok güzelliği asrımızda bütün dünyaya ulaştıran ve gelecek asırlarda da etkisi devam edecek bir şahsiyet olduğu bildirildi.
Hulusi Efendi'nin herkese değer veren düşünce ve görüşleriyle insanlığa hizmet ettiği kaydedilen açıklamada, "Eğitim, kültür, sosyal, sağlık, sanat, bilim, mimari, ekonomi gibi alanlarında hizmetlerini halka halka genişletmiştir. ‘Her canlıya hizmet’ prensibiyle Darende’den tüm dünyaya hizmetler taşımış, arkasında bıraktığı eşsiz eserleri ve kurduğu vakıfla bu hizmetlerin artarak devam etmesine vesile olmuştur" denildi.
Hulusi Efendi'nin sadece gönüllerin insanı değil, aynı zamanda sosyal hayata katkıları ile toplumun saygı, sevgi ve muhabbet beslediği örnek bir şahsiyet olduğu belirtilen açıklamada, "O, insanların dertlerine derman olmuş, sosyal, kültürel, ilmi ve irşat faaliyetlerinin yanında, insanlarla ilişkilerinde dürüst, cömert, başkalarına yük olmayan, onların yükünü paylaşan bir kişi olmuştur. O, kendi elinin emeği ile geçinen, kimseye kötülük etmeyen, kendisine yapılan kötülüğü de affedebilen, her fırsatta tüm çevresine birlik, beraberlik ve barışçıl mesajları veren biridir" ifadelerine yer verildi.
Açıklamada, Hulusi Efendi'nin Türk Edebiyatı'nın tasavvuf sahasında 20. yüzyıla damgasını vuran alim, şair ve bir gönül sultanı olduğu dile getirilirken, yapmış olduğu tüm hizmetlerin toplumun farklı kesimleri tarafından takdirle karşılandığı, 76 yıllık ömründe bir insanın yapması hayli güç işleri başarıp, geride bıraktığı büyük eserleri, evlatları ve kurduğu vakıfla bugün olduğu gibi ileride daha nice hayırlı işlere vesile olacak hizmetlerin temelini attığı bildirildi.