SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Hypericummalatyanum Daha Yüksek Antimikrobiyal Etkiye Sahip'

'Hypericummalatyanum Daha Yüksek Antimikrobiyal Etkiye Sahip'
A- A+ PAYLAŞ

Malatya'da yetişen endemik Hypericummalatyanum bitkisi, yapılan bilimsel çalışmalar sonucu yaygın olarak bilinen Hypericum Perforatum (sarı kantaron) bitkisine göre daha yüksek antimikrobiyal ve antioksidan etkiye sahip olduğu belirlendi.

Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden Prof. Dr. Şanlı Kabaktepe ile Dr. Öğr. Üyesi Elif Özbey ve İnönü Üniversitesi'nden Prof. Dr. Dilek Asma tarafından ortak yürütülen araştırmada, Malatya florasında yer alan iki tür bitkinin antimikrobiyal ve antioksidan aktiviteleri ile kimyasal bileşimleri karşılaştırıldı. Bitkiler, bölgeden toplanarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi laboratuvarlarında analiz edildi.

Çalışmalar ile ilgili olarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi'nden yayınlanan basın bülteninde şu bilgiler yer aldı:

"Doğal Bir Şifa Kaynağı: Malatya’nın Endemik Zenginliği

Araştırmada, Malatya florasında yer alan H. malatyanum ile tıbbi bitkiler arasında önemli bir yere sahip H. perforatum türleri, antimikrobiyal, antioksidan aktiviteleri ve kimyasal bileşimleri açısından karşılaştırıldı. Bitkiler Malatya bölgesinden toplanarak Malatya Turgut Özal Üniversitesi bünyesindeki laboratuvarlarda analiz edildi. Bilim insanları, bitkilerden elde edilen verileri farklı bakteri ve maya türleri üzerinde test etti. Bitkinin antioksidan gücü özel bir laboratuvar testiyle ölçüldü, içindeki yararlı maddeler ise ileri teknoloji cihazlarla tek tek tespit edildi. 

Etkinliği Bilimsel Olarak Kanıtlandı

Çalışmada elde edilen sonuçlara göre, H. malatyanum’un bakterilere karşı belirgin bir antimikrobiyal etki gösterdiği, ayrıca antioksidan kapasitesinin de oldukça yüksek olduğu belirlendi. Yapılan ölçümlerde H. malatyanum bitkisinin özütünün belirli bir dozda kullanıldığında, zararlı serbest radikallerin yaklaşık %90’ını etkisiz hale getirebilecek kadar güçlü bir antioksidan etkisi yarattığı ortaya çıktı.

Bilimsel ve Ekonomik Potansiyel

Araştırmacılar, bu bulgular sonucunda Malatya’da yetişen endemik türlerin yalnızca ekolojik değil, farmasötik ve biyoteknolojik açıdan da büyük bir potansiyele sahip olduğunu vurguladı.
H. malatyanum’un sahip olduğu yüksek antioksidan ve antimikrobiyal özellikler, bitkinin doğal ilaç, gıda takviyesi veya kozmetik ürün formülasyonlarında kullanılabileceğine işaret ediyor. Bilim insanları ayrıca, Türkiye’nin sahip olduğu endemik bitki zenginliğinin korunması ve bilimsel araştırmalarla desteklenmesinin, ülkenin biyoteknolojik ve tıbbi bitki endüstrisine önemli katkılar sağlayacağını belirtti.

Bu değerli çalışma, Malatya’nın iki üniversitesinde görev yapan araştırmacıların iş birliğiyle gerçekleştirildi. Araştırma ekibi, yerli bitki türlerinin bilimsel olarak tanımlanması, biyolojik etkilerinin incelenmesi ve farmasötik potansiyellerinin ortaya çıkarılması yönünde yeni projeler üzerinde de çalışıyor.

Araştırma sonuçları, Malatya florasının sadece bölgesel değil, ulusal ölçekte de önemli bir doğal kaynak potansiyeli taşıdığını gösteriyor. Hypericummalatyanum, hem geleneksel tıp hem de modern farmakoloji açısından gelecek vadeden endemik bir tür olarak değerlendiriliyor."

Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Recep Bentli, Malatya'nın doğal ve kültürel değerlerine dönük bilimsel çalışmaların son derece değerli olduğunu belirterek bu çalışmanın şehrin iki üniversitesinden akademisyenler tarafından ortak yürütülmesinin de ayrıca kıymetli olduğunu söyledi. Bentli, çalışmada emeği bulunan akademisyenlere teşekkür ederek bundan sonraki çalışmalarında başarılar diledi.

Bülten- iha

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

14 yorum yapılmış

  • Zorba (2 hafta önce)
    Fırat,Tohma,Erkenek çayı,Şiro çayı , yıllardır ilimizden geçerek boş boş akıp gidiyor. Yazın, Tarım sulamada sıkıntılar yaşanmaktadır .İlimiz iklim değişikliğine gitmiştir. Bilinçli tarım yapmıyoruz herkes gönlüne göre ekip biçiyor. sonuç hüsran. Kaysı sevdası heryıl üreticilerimizi hüsrana uğratmaktadır. Çıkın araştırın. hangi bölgede kaysı olur olmaz diye halkı bilinçlendirin. Seracılık hakkında halka bilgi verilmeli. ..
    0
    0
    Yanıtla
  • Akademik (2 hafta önce)
    Bu bitki ile ilgili geçmişte yapılan çalışmalar zaten var. Özgünlüğü yok. Sanki yeniymiş gibi lanse etmeyin lütfen. Bazı örnekler: Eroğlu Özkan, E., Özbek Çelik, B., & Mat, A. (2025). Antimicrobial activities of five endemic Hypericum species from Anatolia compared with Hypericum perforatum. Journal of Research in Pharmacy, 23(1), 114-119. https://doi.org/10.1016/j.sajb.2017.10.022
    %80
    %20
    Yanıtla
  • bilimatör (2 hafta önce)
    hocalarımı tebrik eder saygıyla ellerinden öperim basarılarının devamını dılerım
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Endemik (2 hafta önce)
    Bu endemik türün doğadan toplanması için bakanlıklardan gerekli izinler alınmış mıdır? Bu duyurudan sonra endemik yani çok sınırlı bir alanda yayılış gösteren bu tür bilgisiz bilinçsiz vatandaştan nasıl korunacaktır? Koruma önlemleri de alınmış mıdır? Bunlar yapılmamış ise hocalar bir niteliksiz pakistan dergisi yayını uğruna suç işlemiş durumdadırlar!
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (2 hafta önce)
    Bu sonuçlar hangi saygın bilimsel dergide yayınlanmış? Alanında gerçekten uzman hangi hakemlerin incelemesinden geçmiş? Hangi uluslararası kurumdan onay almış? Bakın sayın gazeteciler burada siz de çok suçlusunuz... Son 6-7 yılda şöyle buluş yapıldı böyle bilmem ne yapıldı diye her olayın üstüne atlayarak bazı akademisyenlerin işi başka noktalara cekmelerinin önünü açtınız. Lütfen bilmediğiniz, anlamadığımız her olaya böyle atlamayin; sadece üniversitede haksız rekabete sebebiyet vermekle kalmıyorsunuz, insanlari yanlış yönlendirerek olası bazı yanlışların da önünü açıyorsunuz...
    %66
    %34
    Yanıtla
  • Comparison of antimicrobial, antioxidant activities and chemical contents of endemic Hypericum malatyanum and Hypericum perforatum species growing in Malatya Herşeyi de eleştirmeyin be kardeşim, bir zahmet bakın.
    %34
    %66
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (2 hafta önce)Buyur isimli kullanıcı yorumuna
    Pakistan Journal of Botany dergisinde yayinlanmis galiba:))) Güleyim mi ağlayayım mi bilemedim:) Bu dergilerin dünyada en ufak bir bilimsel anlamı olmadığını dahi bilmiyorsunuz. Sizinle boşa zaman kaybetmem ben. Basını uyarıyorum ben, anlamadığımız işlerde hemen atlayıp reklam yapmayın...
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Keşke siz de endemik bir bitki bulup analizini yapsanız.. eliniz tuşları değil de bitkilere dokunsa,teşhis etse..şu ahir omrunuzde vatana millete hayırlı bir şey yapmış olursunuz.
    %15
    %85
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (2 hafta önce)Smyr isimli kullanıcı yorumuna
    Bir önceki yoruma yazdığım cevabı oku sen de...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Endemik (2 hafta önce)Smyr isimli kullanıcı yorumuna
    Endemik bitki ile yayın yapmak, yalan yanlış bilgi yaymak vatana hizmet değildir. Öncelikli olan endemik bitkinin korunması önlemlerinin saptanması, kültürizasyon yöntemlerinin geliştirilmesidir. Şimdi bu endemik bitkiyi antibiyotik yerine mi kullanacağız? Sınırlı yayılan bu bitki yanlış bilgilendirmeler ile yok edilirse, bu yayının ne anlamı olacak?
    %91
    %9
    Yanıtla
  • :)bulanların eline emeğine sağlık
    %34
    %66
    Yanıtla
  • ne cahilce bir yorum.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Kayısı delisi (2 hafta önce)cahillik isimli kullanıcı yorumuna
    Cahilin kim olduğu o kadar açık ki...
    %92
    %8
    Yanıtla
  • Hemen ilaç yapın (2 hafta önce)
    Ne kadar da güzel oluyor söylemesi, doğal ilaç, bitkisel ürün, gıda takviyesi... Akademik çalışma sonuçlarının tamamının topluma aynı hızla sunulması yanlış algılara sebebiyet vermez mi? Yani insanlar şimdi o bitkiyi bulmaya çalışıp kaynatıp kaynatıp içerse bunun sorumlusu kim olur. Bence o çalışmanın istatistiksel anlamlılık değerleri de sunulmalı. Madem böyle iddialı bir yaklaşım sergileniyor hiç olmazsa tüm çalışma sonuçlarının buradan verilmesi gerekmez mi?
    %85
    %15
    Yanıtla