SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

II.OSB'ye Var, 'Çevre Dostu Olmayan' I. OSB'ye Yok!

0
Güncellendi - 2017-11-26 05:32:01
II.OSB'ye Var, 'Çevre Dostu Olmayan' I. OSB'ye Yok!
A- A+ PAYLAŞ

  • Malatya’da uzun yıllardır, OSB’nin arıtma tesisinden çıkan sözde arıtılmış suları, Şahnahan, Hanımınçittliği, Topsöğüt ve Karakaya Barajı’nın bulunduğu bölgede çevreyi kirletmeye devam ederken, bu kirliliğin nedenlerinden biri olan I. OSB’nin arıtma tesisi, ‘çevre dostu arıtma tesisi’ kriterlerine sahip olmadığı gerekçesiyle Bakanlıktan destek bile alamadı.

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın doğal kaynakların korunması, su kalitesinin yükseltilmesi ve ekolojik dengedeki tahribatın önlenmesi amacıyla faaliyet gösteren arıtma tesislerine verdiği yüzde 50’ye varan enerji desteğinden  Malatya Büyükşehir Belediyesi ve Malatya II.OSB Müdürlüğü faydalanırken I. OSB’nin bu desteklerden faydalanamadığı ortaya çıktı.  I. OSB’nin arıtma tesisinin çevre dostu bir tesis kriterine sahip olmadığı için enerji desteğinden mahrum kaldığı öğrenildi.

Kirliliği ile yıllardır Malatya’nın gündeminde

Malatya’da uzun yıllardır, OSB’nin arıtma tesisinden çıkan sözde arıtılmış suları, Şahnahan, Hanımınçittliği, Topsöğüt ve Karakaya Barajı’nın bulunduğu bölgede çevreyi kirletmeye devam ederken (yandaki fotoğrafta OSB'den Şahnahan Deresi'ne akıtılan kirli su), bu kirliliğin nedenlerinden biri olan I. OSB’nin arıtma tesisi, ‘çevre dostu arıtma tesisi’ kriterlerine sahip olmadığı gerekçesiyle Bakanlıktan destek bile alamadı. Buna karşın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından Büyükşehir Belediyesine 5 yıl, II. OSB’ye 3 yıldan beri yaklaşık 5 milyon lira enerji maliyeti desteği verildi. Enerji desteği, çevreyi kirletmeyen, ekolojikdengenin tahribini önlemesinin yanı sıra mevcut bozulmaları gidermeye, iyileştirmeye ve geliştirmeye yönelik faaliyetlerde bulunan arıtma tesislerine sahip kurum ve kuruluşlara verilirken, yaklaşık 17 yıldır arıtma tesisi bulunan ama bugüne kadar kirli sularını alıcı ortamlara bırakan I. OSB Müdürlüğü bu desteklerden yararlanamadı.

Büyükşehre 4.5 milyon

Çevre dostu arıtma tesisi kriterlerini taşıyan ve desteğin yürürlüğe girdiği 2012 tarihinden itibaren enerji maliyeti desteğinden yararlanan Malatya Büyükşehir Belediyesi, son 5 yıl içinde sarf ettiği 9 milyon liralık enerjinin yarısı olan yaklaşık 4.5 milyon lirasını Bakanlıktan geri aldı.

Büyükşehir Belediyesinin yıllara göre sarf ettiği enerji tutarı ve aldığı net destek tutarları ise şöyle oldu:

Sarf edilen enerji tutarı                    Aldığı destek

2012: 1.387.746 Lira                          693.878 Lira

2013: 1.604.265 Lira                          802.133 Lira

2014: 1.671.150 Lira                          835.576 Lira

2015: 2.371.393 Lira                          1.185.697 Lira

2016: 1.921.251 Lira                          960.625 Lira

2.OSB’ye 3 yılda yaklaşık 500 bin lira

Faaliyete geçtiği yıl olan 2014’te enerji desteğinden yararlanmak için Bakanlığa başvuran ve bakanlığın kriterlerini taşıdığı için enerji maliyeti desteğine hak kazanan 2. OSB Müdürlüğü ise son 3 yılda, Bakanlıktan yaklaşık 500 bin lira enerji maliyeti desteği aldı

2.OSB’nin yıllara göre sarf ettiği enerji tutarı ve aldığı net destek rakamları ise şöyle:

Sarf edilen enerji tutarı                    Aldığı destek

2014: 317.275 Lira                            158.638 Lira

2015: 268.146 Lira                            134.073 Lira

2016: 376.746 Lira                            168.373 Lira

Yaklaşık 9 yıldır böyle akıyor

Malatya Organize Sanayi bölgelerinde faaliyet gösteren sanayi tesislerine ait atık suların arıtılmadan yıllardır Şahnahan Deresi’ne verilmesine devam edilirken, çevre katliamına yol açan bu sorunun  çözülmesi konusunda bugüne kadar bir arpa boyu yol alınmadığı yaz aylarında bir kez daha gündeme gelmişti. Yeni Malatya Gazetesi ve malatyahaber.com’un yıllardan bu yana bu sorunu kamuoyuna taşıması sonucunda çözüm üretilmesi amacıyla ilk arıtma tesisinden sonra yapılan ikinci tesisin, yüksek elektrik faturaları bahane edilerek kullanılmadığı ya da düşük kapasite ile kullanıldığı iddiaları kamuoyunda yer almıştı.

İnsan ve çevre sağlığı alanında ciddi risk içeren sorunun çözülmesi yolunda bugüne kadar kayda değer bir ilerleme sağlanamazken, doğaya bırakılan bu kirli suyun çevre üzerinde yol açtığı felaketin yanı sıra yaz aylarında sulama suyu konusunda büyük sorunlar yaşayan çiftçilerin kirli suyu kayısı bahçelerini sulamada kullanmalarıyla insan sağlığı, kayısının geleceği ve gıda güvenliğini de tehdit etmeye başlamıştı.

Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından ciddi manada enerji maliyet desteği alırken, II. OSB’nin 500 bin TL destekle yetinmesi, I.OSB’nin ise bu destekten hiç yararlanamamış olması, organize sanayi bölgelerinin arıtma tesislerinin yetersizliğini ve tesislerin tam kapasite ile çalıştırılmadığını da gözler önüne sermiş oldu.

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

ARŞİV FOTO: Malatya I.OSB

ARŞİV FOTO: Malatya II. OSB

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

5 yorum yapılmış

  • Nazif Dertli (7 yıl önce)
    Sade su kirliliği olsa ama o zehirli pis kokusu çağa coluğumuzu öldürecek ben şahnahanlıyım buna acilen çözüm üretmek lazım yoksam o zehirli pis kokusu hepimizi öldürecek
    0
    0
    Yanıtla
  • seyfettin atay (7 yıl önce)
    1. VE 2. OSB nin arıtma tesisi birleştirilerek ortak bir arıtma tesisi yapılmalı işletmeden kar edilmeli tesise önem verilerek temiz su çıkışı sağlanmalıdır. çıkan suyun 1. cil su olarak sulamada kullanılmalıdır. malatya ya ihanet edilmemeli.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (7 yıl önce)
    Bence bu işleri takip etmeyen 1.osb müdürü derhal görevden alınmalı ve bu para kendisinden tahsil edilmelidir.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kenan (7 yıl önce)
    Bir ilin valisi ne işe yarar ve de bel başkanı adamlar sağlığımizla oynuyor hizmet için oralarda oturanlar görevinizi yapın
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (7 yıl önce)
    Arkadaslar bir arasttirma yapilsin tek aritma tesisiyle yetersiz calisanla calismayan sistemle bu is yurumez....valilik is basina lutfen yazik gunah .icecek su bulamiyorken neden bu atiksu aritma tesisleri calismiyor.bu sular bosa gidiyor.....yeni aritma tesisi yapildi fakat eski aritma tesisi cökuk durumda.bu ise el atin lutfen.
    0
    0
    Yanıtla