Malatya il merkezinde tam bir keşmekeş halini alan trafikle ilgili sorunların görüşüldüğü Valilik arkasındaki Özel İdare salonunda yapılan toplantıda, içeride sorunlar ele alınırken, dışarıda geçtiğimiz günlerde gündeme gelen bir sorun da hemen kapının önünde devam ediyordu.
Bilindiği gibi, Malatya Belediye Meclisi, Kasım ayı toplantısında, tek yönlü trafiğe açık olan Atmalı ve Ferhadiye Sokaklardaki trafik sıkışıklığının önüne geçmek için, 65 yıllık Vilayet Parkının bir bölümünde yol düzenlemesi yapılıp, bu alanın genişletilmesi kararını almıştı. Malatyadaki bazı sivil toplum örgütleri, kent merkezindeki kamuya açık tek yeşil alan niteliğindeki bu parktan birçok ağacın kesilmesine yol açacak bu projeye tepki göstermişlerdi. Belediye meclisinde, mimar ve çevre mühendisinin de aralarında bulunduğu 3 AKPli üyenin yanı sıra muhalefet partilerinin red oyu vermesine rağmen, çoğunluğu oluşturan diğer AKPlilerin oylarıyla kabul edilen projeye karşı çıkanlar, iki sokaktaki oto parklar ve minibüs duraklarının kaldırılmasıyla yolun genişletilebileceğini, belediyenin bunları yapmak yerine, parkı küçültecek projeyi daha uygun görmesine tepkilerini dile getirmişlerdi.
Malatyanın geçtiğimiz haftalarda tartıştığı bu konu, kentin trafik sorunlarının görüşüldüğü, Vali Halil İbrahim Daşöz başkanlığındaki toplantı sürerken, aynen devam şeklinde kendini gösterdi. Toplantıdan önce, bölgeye gelen trafik araçlarının yer açtığı Vali ve diğer yetkililerin makam araçları, dar olduğu öne sürülen yere parkedildi ve içeride trafik sorunu ele alındı. Bu manzara, sorunlara çözüm arayanların, bu çözümü ne denli acil gördüklerine ilişkin soruları akla getirdi.
Öte yandan, Valinin yanı sıra Vali Yardımcısı Bayram Öz, Emniyet Müdürü Ali Osman Kahya, bazı ilçe ve belde belediye başkanları, Belediye Başkan Yardımcısı Nurettin Sevim, Jandarmadan binbaşı Dündar Önvermez, Karayolları ve Milli Eğitim temsilcileri, AKP, CHP, DYP, ANAP, SP ve HYP il başkanları, Mimar ve Mühendisler Odaları, Muhtarlar, parktan yol açılması önerisini getirdiği öne sürülen Ağaç Sanatkarları Odası ve aynı zamanda Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali Evren, diğer bazı sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinin katıldığı toplantının başında, organizasyonun demokrasi ve katılımcılığın en güzel örneklerinden biri olduğu Vali tarafından ifade edildi. Vali, Kent hepimizin ortak evidir. Belediyenin, esnafın, şoförün değildir.. derken, trafikten sorumlu birimlerin temsilcileri kendi yönlerinden açıklamalar yapmış, önerilerini sıralamışlardı.
Trafikle ilgili olarak düzenleme yetkisi bulunduğu belirtilen belediyenin, toplantıya hazırlıklı gelmediği, bazı katılımcılarca öne sürüldü.
Vali, yaklaşık 5 saat süren toplantının sonunda, Toplantıdan çok yararlandık. Kent, sadece atanmış ve seçilmiş yöneticilerin değil, hepimizindir. Buradan çıkan sonuçların, kısa-orta ve uzun vadede hazırlanan projelerle yaşama geçirilmesi için yetkili kurumlara önereceğiz dedi.
Toplantıda ayrıca, resmi kurumların yanı sıra sivil toplum kuruluşlarının katılımıyla şehriçi Trafik Danışma ve Tavsiye Kurulu oluşturulması kararlaştırıldı. Vali Yardımcısı Bayram Öz başkanlığındaki kurulda Belediye, Emniyet, Jandarma, Karayolları ve Milli Eğitim temsilcilerinin sürekli üye, ayrıca mimar ve mühendisler ile diğer meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin temsilcilerinden bazılarının da üye olarak yeralacakları öğrenildi.
TRAFİK CEZA İSTATİSTİKLERİ..
Öte yandan Malatya'da trafikten men edilen araç sayısı ve mahkemeye sevk edilen sürücü sayısında geçmiş yıllara göre önemli ölçüde artış olduğu bildirildi.
İl Emniyet Müdürlüğü Trafik Tescil ve Denetleme Şubesi tarafından hazırlanan istatistik rakamlara göre, Malatya'da 2004 yılında 19 bin 530 olan ceza yazılan sürücü sayısı 2005 yılında 15 bin 568 olarak gerçekleşirken, bu sayının Ekim 2006 itibariyle 18 bin 705 olduğu kaydedildi.
Malatya'da 2004 yılında 1 milyon 349 bin YTL olan para cezası miktarının 2005 yılında 1 milyon 143 YTL olarak gerçekleştiği, Ekim 2006 dönemi itibariyle de bu rakamın 1 milyon 781 bin YTL olduğu aktarıldı.
Malatya'da en fazla ceza kesilen ilk 7 maddenin ise duraklama ve park yasağına uymamak, kırmızı ışıkta araç kullanmak, aracın fenni muayenesini yaptırmamak, Trafik işaret ve levhalarına uymamak, aşırı hızlı araç kullanmak, taşıma sınırı üzerinde yolcu taşımak ve Kavşaklarda araç hızını düşürmemek olduğu açıklandı.
Emniyetin istatistik rakamlarına göre, Malatya'da bir önceki yıla göre trafikten men edilen araç sayısının arttığı belirtildi. 2004 yılında 999 adet olan trafikten men edilen araç sayısının 2005 yılında bin 794'e, Ekim 2006 dönemi itibariyle de 2 bin 9'a yükseldiği belirtildi.
Mahkemeye sevk edilen sürücü sayısı istatistiklerine göre, 2004 yılında 396, 2005 yılında 295 ve Ekim 2006 dönemi itibariyle de 873 kişinin mahkemeye sevk edildiği öğrenildi.
FOTOĞRAFLAR: (Üstte) Trafik sorunlarının görüşüldüğü toplantının kurmay heyeti.. (Altta) Sorun görüşülürken, geçtiğimiz günlerde gündeme gelen Vilayet arkasındaki yolun durumu.. Özel İdare önünde parkeden protokol araçları, trafik polisi aracı ve minibüs durağı ile "daralan" yolda ulaşımı sürdürmeye çalışan araçlar..