SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Orta Hasar ve Güçlendirme' Genelgesi

İçişleri Bakanlığı'ndan 'Orta Hasar ve Güçlendirme' Genelgesi
A- A+ PAYLAŞ

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzası ile 6 Şubat depremlerinden etkilenen illerin Valilik, büyükşehir Belediyelerine, il ve ilçe belediyelerine gönderilen genelgede depremler sonucunda orta hasarlı olan binaların yapı ruhsatlarının verilmesine ilişkin takvim ve genel çerçeve belirlendi.

İçişleri Bakanlığı genelgesinde, “Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi) 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır.” denildi.

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya imzası ile Afet ve Acil Durum Yönetim Başkanlığı (AFAD) üzerinden gönderilen 21 Kasım 2023 tarihli genelge şöyle:

“7269 Sayıl Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun'un Geçici 27 nci maddesinde 6/2/2023 tarihinde meydana gelen depremler nedeniyle genel hayata etkili afet bölgesi olarak kabul edilen yerlerde orta hasarlı olarak tespit edilen ve güçlendirilmesi kurallarına göre elverişli olmadığı için yıktırılan konut, işyeri ve ahırla ilgili 29 uncu maddenin üçüncü ve sekizinci fıkraları hariç olmak üzere, ağır hasarlı konut, işyeri ve ahıra ilişkin hükümleri uygulanır." denilmektedir. 

Bahsi geçen Kanun hükmünün uygulanmasına ilişkin usul ve esaslar aşağıda düzenlenmiştir. 

1) Orta hasarlı binaların ağır hasarlı gibi işlem görmesi ile ilgili olarak: 

a. Hasar tespit süreçleri sonunda orta hasarlı olduğu kesinleşen binalar, yeni bir hasar tespit işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın ağır hasarlı binalar gibi işlem görür. 

b. Bu Genelge kapsamında ağır hasarlı olarak kabul edilen orta hasarlı bina bağımsız bölümlerinden hak sahibi olanlar, yeni bir hak sahipliği işlemi tesis edilmesine gerek kalmaksızın yeni bina yapımı için kredi verilmesi imkânından faydalandırılır.

c. 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi hükümleri doğrultusunda ağır hasarlı kabul edilen bu binaların yıkımı gerçekleştirilir.

2) Ancak, 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununun 19 uncu maddesi gereğince; bütün kat maliklerinin Beşte dördünün yazılı rızası ile yapı ruhsatı vermeye yetkili idarelere (belediye/il özel idaresi), binalarının teknik ve ekonomik açıdan güçlendirmeye uygun olduğuna dair rapor ve güçlendirme projelerini sunarak onarım için yapı ruhsatı almaları halinde, hak sahipliği şartlarını taşıyan malikler onarım ve güçlendirme kredi imkânlarından faydalandırılır. Bu kapsamda: 

a. Güçlendirme için yapı ruhsatı vermeye yetkili idareye (belediye veya il özel idaresi) 29.12.2023 tarihine kadar yazılı olarak müracaat edilecek olup, yetkili idare yapı ruhsatını 05.04.2024 tarihine kadar düzenlemek zorundadır. 

b. Güçlendirme izni için yapı ruhsatı başvurusu yapılan binaların listesi 05.01.2024 tarihine kadar, yapı ruhsatı verilen veya ruhsat verilmesi uygun görülmeyen binaların listeleri ise 12.04.2024 tarihine kadar Çevre, Şehircilik ve iklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile İI Afet ve Acil Durum Müdürlüğüne askı kodu, açık adres bilgileri ve tapu kaydı bilgilerini içerecek şekilde bildirilir.

c-Yapı Ruhsatı düzenlenme tarihinden itibaren bir yıl içinde güçlendirme işlemleri tamamlanamadığından yapı kullanma izin belgesi alınamayan binalara ilişkin olarak 7269 sayılı Kanunun 13 üncü maddesi doğrulusunda yıkım işlemi uygulanır. Bu durumda olanlar 7269 sayılı Kanunun Geçici 27 nci madde hükümlerinden faydalanamazlar. 

ç-29.12.2023 tarihinden sonra hak sahibi kabul edilecek olan orta hasarlı bina sahiplerine, hak sahipliği nihai kararlarının ilan tarihinden başlamak üzere güçlendirme ruhsatı başvurusu için 45 gün, yetkili idarelere yapı ruhsatı düzenlenmesi için ise 90 gün süre verilir.  

d-Başvuru yapılmasına karşın yapı ruhsatı verilmesi uygun görülmeyen binalar için birinci madde hükümleri uygulanır. “

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • DOĞAN GÜVENÇ (11 ay önce)
    adana çukurova güzelyalı mahallesi BEHRY ASKI KODLU orta hasar binamıza 2 kez girilmeden bakılmadan orta hasardan bırakıldı,aynı sitemizdeki diğer 3 bloka az hasar verildi.bizim orta hasar tabiri caiz binamız o az hasara dönüşe 3 blokdan daha sağlam ve temizdir.duvar sıva satlağı dışında bişey yok,Adanaçevre şehircilk il müdürlüğü bizleri hiç dinlemedi defalarca gitmemize rağmen bizi tersledi,kimlerin etkisinde kaldıysa binamızı orta hasardan bırakdı keç kez gittik durumumuzu izah ettik kapatıldı memur gönderemem dedi,ikide bir bize mahkeme yolunu gösterdi herzaman bizi çıkmaza sokdu,binamızın tekrar işin ehli mühendisler tarafından kontrol yapılmasını istiyorum gelinmeden aranmamızı telefon edilmesini 0537 312 42 96 doğan güvenç saygılarımla
    0
    0
    Yanıtla
  • Yılmaz (11 ay önce)
    Teşekkürler Malatya Haber. Genelgeyi doğru yorumlayan tek haber sitesisiniz. Sırf dikkat çekmek için, abuk subuk başlık atan, habercilik , gazetecilik yapıyoruz diye günlerdir yok orta hasarlılar yıkılacak, yok orta hasarlılar bitti gibi saçma sapan yorumlar yapan haber siteleri gerçekten sıktı. İnsanların kafası zaten karışık, iyice karıştırdılar...
    0
    0
    Yanıtla
  • mlt4463 (11 ay önce)
    Uzun süredir beklenen bir yönetmeliktir. Bayağı geç kalınmış oldu. Nihayet devamlı söylediğimiz gibi ORTA HASAR'ların kesinlikle yıkılması ve AĞIR HASAR olarak işleme girmesi gerekiyor. Cumhurbaşkanımızı verdiği sözü tutmuş olduğunu görüyoruz. Bölgemiz güçlendirme yapılacak kadar uygun değil. Hala depremlerin yaşandığı bir yerde kalkıp güçlendirme ile göz boyamayalım.Müteahhit ve arsa sahiplerine prim vermeyelim.Kesinlikle ORTA HASAR 'da bir an önce yıkım kapsamına alınmalıdır.
    %23
    %77
    Yanıtla
  • Yazıda zorunlu bir yıkım yok isteyen güçlendirir diyor
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hüseyin (11 ay önce)
    Güçlendirme kredisi ne kadar verilecek nasıl verilecek ne soran nede ne kadar kredi verilecek kirıterleri nedir soran yok eden yok
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay bahçeci (11 ay önce)
    Genelde de ve yazılan bütün yazılar da hak sahipliği ve müracaat süreleri ile ilgili hak sahipliği baş vurusu red edilen binlerce insan Malatya da depremzede sayılmayacak mı bu insanların zararları mağduriyetleri nasıl olacak bu insanlar devletin imkanlarından faydalan mayacak mı hak sahibi sayılmayan depremzedelerin mülkiyet hakkı nasıl olacak mevzuat bilgisi olanlar paylaşım yapa bilir mi
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Oktay Bahçeci (11 ay önce)
    Bu genelge hak sahipliği kabul edile depremzedeler için yol gösterici olabilir.Ancak hak sahipliği red edilen binlerce ağır hasarlı orta hasarlı gayrimenkulü olan insanlar depremzede sayılmayacak mı acaba bu konuda mevzuat bilgisi olan arkadaşlar bilgi paylaşa bilir mi
    0
    0
    Yanıtla
  • Oktay Bahçeci (11 ay önce)
    Bu genelgede hak sahipliği kabul edilen depremzedeler için yol gösterici olabilir aynı binada hak sahipliği kabul edilmeyen kişiler depremzede değil mi acaba hak sahipliği kabul edilmeyen ler devletin imkanlarından faydalanamayacak mı bu konuda mevzuat bilgisi olan arkadaşlar paylaşım yapa bilir mi
    0
    0
    Yanıtla
  • ORHAN (11 ay önce)
    Deprem yaygarası hafifleyince ortalık sakinleşince Hükümet hemen kıvırmaya başladı. orta hasarlı olupta partide, belediyede, Çevre şehircilikte adamı torpili olanlar ağır hasarlıya çevirdiler hepside yıktırdılar. Peki bi bakında hangi orta hasarlı binada kim yatıp kalkıyor hepside boş yazıklar olsun size 30 Martı bekliyoruz. bizimde bi cevabımız var
    %55
    %45
    Yanıtla
  • Hacı (11 ay önce)
    Yine yanlış bir karar Madem bu kararı verecektiniz şehir merkezindeki yüzler orta hasarlı binayı neden alelacele yıktınız....
    %64
    %36
    Yanıtla
  • Hergün deprem olduğu için olabilir mi, hani şehir merkezi falan ya risk oluşturuyor ya hani, anladınmı
    %29
    %71
    Yanıtla
  • 44 malatya (11 ay önce)
    Bugun olmuş malatya 4.3 5.4 ile sallanıyor sizler hala güçlendirme diyorsunuz 12 ile 15 katli binalarin neyi güçlensin saten agirhasardan orta hasara dondu yikin gitsin insanları diri mezara koymayın.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • baba (11 ay önce)
    ÜNÜVİVERSİTE ve bilim asla yan yana gelmez, hikaye, fasafiso.,
    %75
    %25
    Yanıtla