İçişleri Bakanlığı tarafından, büyükşehir kapsamına alınan ve aralarında Malatya’nın da bulunduğu 13 il ile birlikte Büyükşehir statüsünde bulunan 27 ilin belde belediyelerine yönelik bir genelge yayınlandı. Bakan İdris Naim Şahin imzalı genelgede, zehir zemberek ifadeler yer aldı. Belediyeleri bir çok yetkisini Valilik onayına bağlayan genelgede “Bakanlığımıza, söz konusu illerdeki bazı belediyelerin sahibi olduğu taşınmazları elden çıkarma ve belediyeleri borçlandırma yoluna gittikleri yönünde bilgeler ulaşmaktadır” ifadelerinden sonra, “Bu çerçevede idaredeki bütünlük ve hizmetlerde sürekliliğin sağlanması, kamu menfaatinin amacıyla yeni bir düzenleyici işlem yapılıncaya kadar aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür” denildi ve vali ve kaymakamlara “İyi niyetten uzak işlemlere meydan verilmemesi” uyarısı yapıldı.
İçişleri Bakanı Naim Şahin imzası ile Valiliklere ve ilgili belediyelere gönderilen genelgede yeni düzenleme yapılıncaya kadar belde belediyelerin yetkileri askıya alındı.
Askıya Alınan ve Valilik Onayı ile Yapılacak İş ve İşlemler;
Bakanlığın gönderdiği genelgede, büyükşehirlerdeki belde belediyeleri; her türlü taşınmaz tahsisi, satışı veya kiralanması, yeni personel istihdamı, iş ve toplu iş sözleşmesinin yapılması, yeni nazım ve uygulama imar planı yapılması, imar planı değişikliği ve revizyonu ile inşaat ruhsatı işlemleri hariç her türlü imar uygulaması, iş makineleri ve diğer taşıtların satılması, borçlanmaları ve ticari plaka verilmesi ile ilgili işlemleri, Valilik onayı ile yapacaklar.
Mülki İdareye: İyi Niyetten Uzak İşlemlere İmkan Vermeyin Uyarısı
Valilik başta olmak üzere ilgili birimlere gönderilen yazıda Valiler ve kaymakamlara yetkilerini kullanması ve gerekli önlemleri alma konusu anımsatıldı ve “İlgili belediyeler, yürürlükte bulunan imar planlarına uygun olmak koşuluyla yapı ruhsatlarını vermeye devam edeceklerdir. Ancak söz konusu belediye sınırlarında kaçak, ruhsatsız ve ruhsata aykırı yapılaşmayı önlemek üzere valilikler ve kaymakamlıklar mevzuatta öngörülen yetkilerini kullanacak ve gerekli önlemleri alacaklardır. Mahalli hizmetlerin idarenin bütünlüğü ilkesine uygun şekilde yürütülmesi, kamu görevlerinde birliğin sağlanması, toplum yararının korunması ve mahalli ihtiyaçların gereği gibi karşılanması ilkelerine uygun biçimde kullanarak iyi niyetten uzak işlemlerin yürütülmesine imkan vermeyeceklerdir. İl Valileri Genelgenin uygulanması ile ilgili gerekli gözetim, denetim ve koordinasyonu sağlayacaklardır.” denildi.