SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"İçme Suyunda Türkiye'de Olmayan Bir Sistem Kurduk"

0
Güncellendi - 2018-04-24 06:17:21
A- A+ PAYLAŞ

Büyükşehir statüsü öncesi ilçe ve belde belediyesi konumunda bulunan yerlerde su ve kanalizasyon gibi alt yapı hizmetlerinin neredeyse hiç bulunmadığı Malatya’da, büyükşehir ile birlikte, idari ve mali özerkliğe sahip bir anonim şirket olarak örgütlenen MASKİ yönetiminin, 2014 yılından bu yana başta kent merkezi olmak üzere şehrin tüm yerleşim birimlerinin içme suyu ve kanalizasyonuna ilişkin başlattığı çalışmalar kapsamında bugüne kadar 2433 km alt yapı yaptığı bildirildi. Bu 2433 km’lik alt yapı için 305 milyon TL harcandığı, devam eden çalışmalarla birlikte bu rakamın yaklaşık 400 milyona ulaşacağı kaydedildi.

Büyükşehirden önce gerek Malatya Belediyesi’nin gerekse İl Özel İdaresi’nin yaptığı araştırma, ilçelerde ve kırsal bölgelerindeki en büyük sorunun alt yapı sorunu olduğu, 276 köy ve 1321 köy bağlısı yerleşim ünitesinde kanalizasyon şebekesi ve atıksu bertaraf sistemi bulunmadığı, bu yerleşim yerlerine bağlı ünitelerde fosseptik çukur bile olmadığı ortaya çıkmıştı.

Küresel ısınma, dünya nüfusunun hızla artması, doğal kaynaklar üzerindeki endüstriyel baskılar ve plansız kentleşme, zaten yetersiz olan su kaynaklarının kullanımını ve yönetimini her geçen gün daha önemli kılarken,  Doç. Dr. Özgür Özdemir’in Genel Müdürlüğü’ndeki MASKİ, bu gerçeğe uygun olarak Malatya’nın su kaynaklarının sürdürülebilir olması için, yer altında izlenebilen, ölçülebilir ve denetlenebilir bir sistem kurarak alt yapıda sil baştan bir yatırım sürecine girdi.

 Aradan geçen yaklaşık 4 yılda Malatya’nın birçok ilçesinde içme suyu ve kanalizasyon alt yapısı tamamlanırken bazılarında devam eden çalışmalarda sona yaklaşıldığı belirtildi.

Göreve geldikten sonra kurumsal yapılaşmasını tamamlayıp kendi deyimiyle ‘Malatya’nın 40 yıllık alt yapı sorunlarını çözmeye’ yoğunlaşan MASKİ’nin Genel Müdürü Doç. Dr. Özgür Özdemir, yapılan çalışmalarda bugüne kadar gelinen aşamayı  özetledi.

“Cumhuriyet tarihi boyuncu yapılan içme suyu hattının 1.5 katını yaptık”

2014 yılından bu yana Malatya’nın tümünde 2433 km alt yapı yaptıklarını söyleyen Doç. Dr. Özdemir “Malatya merkeze ilk başladığımızda merkezin içme suyu hattı 1500 km idi.  Yani Cumhuriyet tarihinde yapılan içme suya hattının hemen hemen 1.5 katını  tüm Malatya’ya 3.5 yıl içerisinde yapmış olduk. Bizim emsalimizdeki hatta bizden daha büyük su ve kanal idarelerinin bile kapasitesini aşacak oranda yatırım yapmış olduk” dedi.

“Sadece 2017 yılında 245 lt/sn kayıp suyu sisteme kazandırdık”

İçme suyu yatırımın dışında kayıp ve kaçaklara yönelik çalışmalar nedeniyle 2017 yılında yaşanan kuraklıkta Malatya’nın sularının kesilmediğin belirten Doç. Dr. Özdemir, “Tabi bu yatırımları yapmak zorundaydık. O yatırımları yapmamış olsaydık belki 2017 yılında yaşadığımız kuraklıkta çok ciddi su sıkıntısı yaşayabilirdik. Sadece 2017 yılında yaptığımız çalışmalardan dolayı 245 lt/sn suyu sisteme kazandırmış olduk. Bu rakam da yıl bazında 7 milyon metre küp su demektir. Su miktarımız geçen yıla göre 10 milyon metre küp azalmış olmasına rağmen o su sıkıntısını yaşamadık. Nedeni de alt yapıda yaptığımız bu yatırımlardır.  Geldiğimizden bu yana alt yapıda yaşanan karmaşayı kontrol altına alacak hale getirmiş olduk” diye konuştu.

“Su miktarımız geçen yıl göre 10 milyon metre küp azalmasına rağmen su kesintisi yaşanmadı”

Kent merkezinde bazı mahallelerin alt yapısını tümden değiştirdiklerini hatırlatan Özdemir, önemli oranda kontrolü sağladıklarını kaydederek şunları söyledi:

“Hatırlarsanız çok sıkıntılı olan bazı mahallelerin, Çavuşoğlu, Salköprü gibi mahallelerin alt yapısını tamamen değiştirmiştik. Ama diğerlerini hiç değiştirmeden eski alt yapıyı izole ederek ölçülebilir hale getiriyoruz.   Ölçüp, kontrol altına aldığımız için Malatya halkını yormadan, bazı mahallelerde eski alt yapıyı izole edip kontrol edeceğimiz hale getireceğiz. Yeşiltepe’yi örnek verecek olursak, o bölgede Seyran ve İnönü mahallelerinin hatlarını değiştirdik. Koşu, Cumhuriyet ve Gazi Mahallelerinin etrafını izole hale getirdik. İzole ettiğimiz için ne kadar su verdiğimizi kontrol edebiliyoruz. Geçen yıl bu mahallelerde su sıkıntısı yaşıyorduk. Bu yıl su miktarımız demin de dediğim gibi 10 milyon metre küp azalmasına rağmen bu sene asla bu sorun yaşanmadı.”

“İlçeler büyük oranda tamamlandı”

MASKİ Genel Müdürü Özdemir, ilçelere yapılan yatırımlara ilişkin de şu bilgileri aktardı:

“Hekimhan, Pütürge, Doğanyol gerek içme suyu gerekse kanalizasyonu bitti. Yazıhan’ın kanalizasyonu bitti, içme suyu yapım aşamasında. Darende zaten yapılmıştı. Arapgir’i yeni ihale ettik ve Mart ayı içerisinde başlıyor. İller Bankası ile birlikte yapıyoruz. Arguvan’ın içme suyu bitti. Kanalizasyonu vardı. Oranın da atık su arıtma tesisi işlerine başlayacağız. Kale’de ciddi bir sorunumuz yok. Hemen hemen ilçeler bitti, Arapgir’e başlıyoruz. Akçadağ müteahhit açısından sıkıntılıydı.   Ama orada da işler yüzde 90 seviyesinde. Geçici kabulleri yapılıyor.”

“305 milyon para harcadık”

Su fiyatlarının yüksekliğine ilişkin kamuoyundaki eleştirilere alt yapı yatırımlarının maliyetleri hakkında bilgi vererek yanıtlayan Özdemir, “Şu ana kadar harcanan miktar 305 milyon TL. Alt yapıya yapılan yatırım veya başka bir deyişle 2433 km için harcanan para 305 milyon TL.  Bitenler ve devam edenlerle birlikte 395 milyon harcamış olacağız. Malatya merkezin su ile ilgili sorunlarını çözebilmek için hazırlamış olduğumuz fizibilite raporlarında ön görülen rakam 500 milyon civarında idi. Şu an ki dolar kuru ile 600 milyona yaklaştı.  Gördüğünüz gibi alt yapı yatırımı ve suyla mücadele veya suyu yönetme oldukça maliyetli bir iş” dedi.

“Türkiye’de olmayan bir sistem kurduk”

MASKİ olarak suyun yönetimi konusunda ‘Türkiye’de olmayan bir sistem kurduk” diyen Genel Müdür Özdemir, açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Şu an için Malatya’da, belki Türkiye’de olmayan bir şekilde sistem kurduk. Suya yönelik sahada yaptığımız her hareketi online olarak takip edebiliyoruz. Takip edemediğimiz şeyleri hesaplarla oluşturabilecek tarzda bir sistem kurduk. Dolayısıyla su tamamen kontrolümüz altında. Malatya merkezde içme suyunu 83 bölgeye ayırdığımızı söylemiştik. Bunun 33’ünü bitirdik. Bu alt bölgelerde gece suyun en az kullanıldığı zamanları takip ederek su kayıp ve kaçaklarının üzerine gidiyoruz. Aynı zamanda debi ve basınç kontrolü de yapıyoruz.  Bu çalışmaları şayet yapmamış olsaydık 2017 yılı içerisinde, yani son 44 yılın en kurak yılını yaşadığımız 2017 yılı içerisinde çok ciddi içme suyu sıkıntısı yaşayabilirdik.

Örnek vermek gerekirse 2015 yılında yaklaşık 102 milyon metre küp su vermişiz. 2016 yılında bu rakam 91 milyon metre küpe düştü.  2017’de 81 milyon metre küpe düştü. Yağış rejiminden dolayı suda bir azalma oldu. Yani 2017 yılındaki su miktarımız 2015 yılına göre 20 milyon metre küp azaldı.  Buna rağmen 2017 yılında su krizi yaşamadık. Çünkü kayıp kaçakları önemli oranda azalttık ve alt yapıyı kontrol altına aldık. Ölçerek yönetebildiğimiz bir sistem kurduk.   MASKİ’nin ilk zamanlarında alt yapıya henüz hakim olmadığımız için su sıkıntısı yaşanabiliyordu.  Günlük su debimiz yaklaşık olarak 3 bin lt/sn ortalamalardan 2400 lt/sn’yelere düştü. Yani sistemdeki fiziksel su kaybını sisteme kazandırarak su miktarımız azalmasına rağmen yeterli suyu sağlamış olduk.

Yaz aylarına hazırlık yapıyoruz”

Yaz ayları için de hazırlık yapıyoruz. Suyu kontrol altına alacağımız ve DMA (Ölçülebilir alt bölge) çalışmaları yürüttüğümüz mahallelerimiz var. Bu çalışmalara devam ettikçe sisteme kazandıracağımız su miktarı artacak. Ama doğal afet gibi durumlarda 750 lt/sn yer altı suyunu sisteme verebilmek için hazır tutuyoruz. Artık şunu gönül rahatlığı ile söyleyebilirim ki, doğal afet veya herhangi bir olağanüstü durum dışında Malatya’da ciddi su kesintilerini unutabilirsiniz. Örneğin Kuyuönüne vana yerleştirdiğimizde Malatya’nın önemli oranında su kesintisi yaşandı. Ama ondan sonraki süreçte çok daha büyük vanalar yerleştirmemize rağmen kimsenin ruhu duymadı. Çünkü artık yer altına daha hakim durumdayız. Uzmanlaştık. Şebeke kontrolümüz altında.”

“Suyu tasarruflu kullanmak konusunda son derece bilinçli davranmalıyız”

 Malatya bu yatırımları yaparken hem kendisi öğrendi, hem de şimdi öğrendiklerini birçok il ile paylaşıyor. Bilgi aktarıyor. Bazı belediyelerimizle istişare halindeyiz. Gidiyoruz seminerler veriyoruz. Örneğin Malezya’dan bir ekip yakın zamanda buraya gelecek ve yaptığımız çalışmalarla ilgili bilgi alacaklar. Bunun temeli şu: Olaya akademik yaklaşıyoruz. Akademik yaklaştığımız için de bilgiyi paylaşıyoruz. Suyu etkili ve verimli kullanmak adına güzel bir sistem kurduk, bu da sonuçlara yansıyor.  Su miktarı azalmasına rağmen su sıkıntısı yaşanmıyor. Bunu daha da aşağı çekeceğiz. Buna MASKİ hazır. Vatandaşlarımızın su kullanımı ve su tasarrufu konusundaki hassasiyet göstermesi gerekiyor. Suyu tasarruflu kullanmak konusunda bilinçli hareket etmemiz gerekiyor. Bunlar önümüzdeki yıllarda zorunlu olarak yapmamız gereken işler olarak karşımıza çıkacak.”

“Atık suyu ilave arıtma ile tarımsal sulamaya vereceğiz”

Doç. Dr. Özdemir, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü ile atık suyun ilave bir arıtma ile tarımsal sulamada kullanılmasına yönelik bir çalışma yürüttüklerini de söyleyerek “O çalışma sonucunda bizim Atık Su Arıtma tesisimizin çıkışında 110 bin metre küplük suyu ilave bir arıtma yaparak tarımsal sulamada kullanmak  üzere proje yapıyoruz.  Bu çalışma da esasında küresel ısınmanın getireceği sorunlara adaptasyon ile ilgili bir çalışma. İkincisi bir çalışma, belki bizim yapacağımız bir şey değil ama yapılması gerekenlerden biri de yeni yapılacak inşaatlarda banyo ve mutfakta kullanılan suları ayırıp, onları bir arıtmadan geçirdikten sonra temizlikte veya sifon suyu olarak kullanılacak hale getirmek.  Bütün bunlar, gelecekte daha da kıymetli olacak olan suyun tasarruflu kullanımına yönelik almamız gereken tedbirler” ifadelerini kullandı.

“Kaptaj’ın korunmasına yönelik TÜBİTAK’a proje verdik”

Taş ocaklarının uzun süre tehdit ettiği Malatya’nın içme suyu kaynağı Kaptaj’ın korunmasına yönelik  Hacettepe Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mehmet Ekmekçi ile TÜBİTAK’a proje sunduklarını açıklayan Özdemir, Kaptaj’ın beslenme ve kirlenme alanının belirlenerek Resmi Gazetede yayımlanacağını, bunun yayınlanmasıyla birlikte bölgede herhangi bir yapılaşmaya kesinlikle izin verilmeyerek Kaptaj sınırlarının belirlenmiş olacağını aktardı. Özdemir, söz konusu projenin detaylarının henüz netleşmediğini de bildirdi.

MASKİ olarak Brezilya’daki Dünya Su Formu’na katıldıklarını ve orada su yönetimine ilişkin ilginç bilgilerin konuşulduğunu belirten Özdemir, bu konuyla ilgili olarak şu bilgileri paylaştı:

 “Ülkeler arası küresel göçler yaşanacak”

MASKİ olarak Brezilya’daki Dünya Su Formu’na katıldık. 3 Yılda bir yapılıyor. Türkiye Belediyeler Birliği’nin desteği ile 30 Su ve Kanal İdaresinin Genel Müdürleri katıldı. Orada ilginç şeyler konuşuldu.

En önemlilerinden birisi de suyun paylaşımıydı. Orada vurgulanan şey şuydu: Küresel ısınmanın etkileri kendisini çok ciddi bir şekilde gösteriyor. Bundan dolayı yağış miktarları azalacak veya sel baskınları olacak. Bu nedenle önümüzdeki yıllarda hem ülkeler içerisinde hem ülkeler arasında küresel göçler yaşanacak.  Basına da yansıdığı üzere Moğolistan’da olmuştu. Dolayısıyla küresel ısınmanın etkileri göz önünde bulundurularak buna hazır olunması gerektiği vurgulandı. Küresel ısınmanın etkilerini en aza indirecek çalışmalar ve su kullanımında tasarruflar yapılması gerektiği belirtildi. Göç olması durumunda o insanlara yardım edilmesi gerektiği konuşuldu.

Orada vurgulanan bir diğer konu da, su kaynakları kısıtlı olduğu için iyi korunması ve su güvenliğinin sağlanmasıydı. Su güvenliğini de kamudan ziyade özel sektörün yapmasının daha iyi olacağı söyleniyor.  Aralarında ünlü ve kamuoyunca bilinen firmaların da bulunduğu 50 büyük firma güçlerini birleştirmişler ve suyla ilgili yatırımlara girmek istiyorlar. Küresel ısınmadan en fazla etkilenecek ülkelerden birisi olarak bizim bunlara hazırlıklı olmamız gerekiyor.”

Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • nuhayat (6 yıl önce)
    eskiden ne iştiğinizi bilmiyorsunuz sanırım konakta yenimahlede bizim su borusunu değişti maski çok teşekkür ederiz personeller çok ilgilendi bizlerle evlerimize kadar değişim yapıldı
    0
    0
    Yanıtla
  • Tarık (6 yıl önce)
    Geçen Ramazanlıkta hemen hemen her gün su kesiliyordu.gecen yıl su kesintisi çok oldu.gece çok geç saatlerde su veriliyordu.sanırım maski genel müdürü geçen son iki yıldaki kesintileri söylemeyi unuttu.tevfik temelli CAD.yeni yol mevkiinde oturuyorum çok su sıkıntı çektik.calisma var saat ikindide 4 gelecek dedikleri su gece 2 de geliyordu bu durumu defalarca yaşadık.insallah bu sene bu sıkıntılar olmaz
    0
    0
    Yanıtla
  • irfan (6 yıl önce)
    vatandaşın içemediği kuyu suyunu benzin fiyatına satıyorsun çevre yolunun altındaki vatandaşla üstündeki vatandaşın oyu bir değil galiba
    0
    0
    Yanıtla
  • EROL ŞAHİNER (6 yıl önce)
    Kendi reklamınızı yapıyorsunuz ancak gerçekler hiç de öyle değil. Akçadağ Keklikpınar Köyü ve özellikle Enzel mezrası olarak 5-6 yıldır BİMER-CİMER aracılığı ile 50 sefer yazdık. İçme suyumuz yok pınardan su taşıyoruz bu devirde diye. Cevaplarınız hep aynı yatırım proğramına alındı diye. 5-6 yıldır yatırım proğramını gerçekleştiremediniz. Bu devirde pınardan su taşımamız sizin ayıbınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Beytullah k (6 yıl önce)
    Dunyada olmayan sistem var bizde nankorler. Pasakosku cevresinde 1 aydir sular kesik. Toz toprak her yil ayni 92 yilindan beri belediye sizde maski sizde her yil ayni en iyisini yaptik.
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamza (6 yıl önce)
    Malatya malatya olalı böyle pis su içmedi sayende onu da gördük millet hazır suya geçti mahvettin malatyayı Ahmet le beraber
    0
    0
    Yanıtla
  • Hamza (6 yıl önce)
    400 milyon muş şimdiye kadar onun on katını topladın 3tl yi geçmiş iş yeri 8 tl ne maval okuyonuz 400 milyon harcama yapmış arkadaş sanki kesesinden yapmış AKP belediyelerde oy yok arkadaş
    0
    0
    Yanıtla
  • mehmet YILDIRIM (6 yıl önce)
    YAV HE HE çok şükür seçim varda bizimde elimize bir koz geçecek başta belediye başkanı inşallah hepiniz yolcusunuz artık villalarınızın bahçesinde yap boz oynarsınız. YETER bu şehre etiğiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • cem (6 yıl önce)
    malatya malatyalı olmayan idarecilerden çekti ne çektiyse.2 fatura ödenmedi diye suyu kes.suyu kestiğinde ihbarname bırakma.açma kapama 41 tl al.uzun süreli il dışına cıktığımızda gelip size bildirecekmişiz.yokmu başka emriniz.ayrıca malatyanın su problemi yokru geldinizde malatyada rant oluşturmak için su sorunu varmış gibi işlere kalkıştınız.yazıklar olsun sizin gibi idarecilere ve sizi başımıza getirenlere
    0
    0
    Yanıtla
  • Ferit (6 yıl önce)
    Keşke son sistem yapmasaydınız hiç olmaSa temiz su içerdik
    0
    0
    Yanıtla
  • 44 (6 yıl önce)
    ÖZGÜR BEY:Aksaray mahallesinde kışın bile niye sular akmıyor o zaman.Yazın zaten bizim mahalle SUSUZ KÖY.
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (6 yıl önce)
    Parasını bizden vatandaştan çıkarıyorsunuz fazlasıyla Neyine övünüyorsun anlam veremedim.
    0
    0
    Yanıtla
  • CeM Ağaoğlu (6 yıl önce)
    adil ve doğru olanı desteklemek lazım.. Rabbim insanlık alanında fayda sağlayacak her iş ve işlem için siz gibilere yardım ve daim eylesin.. lakin köy olup da büyükşehir olunca ilimiz mahalle olan yerleşim yerlerine bir bakın isterseniz millet bahçe suluyor.. denetimleri tarafsız ve de yerinde yapmak gerek.. bu yolda belediyemize ve siz çalışanlarına kolaylıklar diliyorum..
    0
    0
    Yanıtla
  • Yerelli (6 yıl önce)
    Sağlıklı bir yaşam için kişi başına 14 m² yeşil alana ihtiyaç var(Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Yönetmeliği) bu oran Malatya’mızda 2.66 m² dir. Yani yeşil alan yok denecek kadar azdır. Yine aynı bakanlığın Malatya’daki hava gözlem istasyonundaki temiz hava ölçme indeksinde ortanın altı olduğu rakamlarında sabittir. Bu da bize yeşilin yetersizliğini gösterip her boş bulduğu yere beton bina sokan belediyelerin, Meclislerin ve imar ile ruhsat verenlerin ne kadar vizyon sahibi olduklarını göstermektedir. Yeşilin insan yaşamı üzerindeki olumlu etkisi Malatya’da yok edilmiştir. Kirli hava almış başını yürümektedir. Üst solunum yolu hastalıkları ile akciğer ve karaciğer hastalıkları da almış başını gidiyor. Hal böyle iken, belediye benim caddeme, sokağıma bir tek dikenli ağaç bile yoktur. Binaların çevresine ve sitelerin içine vatandaş belediyenin yapamadığı yeşilliği kendisi dikerek bir nebze bu yeşile olan zaruri ihtiyacı karşılamaya çalışmaktadır. Bir de bunun için her ay gidip belediyeye su ücreti ödüyor. Belediye ise ha bire suya zam yapıyor. 1 m³ su 5.00 TL. oldu. Maliyeti 1 TL’yi geçmeyen suya bu kadar zam yapmak, yeşili yok etmek ve insanları hastalıklara bu kadar duyarsızca yaklaştırmak akıl işi değildir. Ey MASKİ aklını başına al. İşini güzel yap. Önceki su boruları 1.5 metre derinlikte idi. Su buz gibi akardı. Şimdi döşediğiniz su boruları ise 50 cm. derinlikte ve kaynar su içiyoruz. Bir yetkiliniz de “evinizde buzdolabınız yok mu?” demişti. Evimde buzdolabım var fişini de yakında getirip Maskiye takacağım. Haberiniz olsun. Vs.vs.vs.
    0
    0
    Yanıtla
  • nazim (6 yıl önce)
    haklısın özgür bey dünya da olmuyan bir sistem galiba sizin yaptığınız sistem . keşke adam gibi yapsaydınız işinizi bir saha ya girip çalışan personelleri görseydiniz kepçe oparatörlerin ne zor şartlarda .çalışıyorlar kamyon şöförlerin ha bir de mütahit işçileri bir saha ya inin yazık belediye sizin işinizden dolayı çok hakaret işitiyor saygılar
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat Bey (6 yıl önce)
    Cubbeli Ahmet'in Teke Tek pragramindaki bir lafı aklıma geldi: "Eger hiç bir yerde yazilmayani bulduysan demek uydurdun." Belediye de eger hiçbir yerde olmayani yaptıysa demek uydurdu :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazılanlar içinde en iyisi buydu tebrik ederim :) :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Yaşar belhan (6 yıl önce)
    Yav allah razı olsun turkiyede olmayan sistem iyi olurda turkiyede olan sistemi yapın yeter yani ekibinız çalışma sonrası soktuğu parke taşlarının yeniden yapımı için belediye birimlerine haber versinler maski sökümü sonrasır evimin önünün parke taşları 5 aydır yapilmadı
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail (6 yıl önce)
    Yanlız suya çok zam yaptınız. Bunu söylemeyi unutmuşsunuz malatya gibi en ucuz maliyetli suyu cola fiyatı işinize gelmez ama dipnot
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan Çoban (6 yıl önce)
    Ayda bir okunan sayaçlar, yaklaşık 50 gündür okunmadı. Okuma olmayınca da belirli miktardan sonra tüketilen su zamlı tarife üzerinden tüketiciye yansıtılmaktadır. Maski zararlarını sayaçları geç okutup, suyu zamlı fiyattan satarak mı kapatmaya çalışıyor. Bu konuda bir açıklama lütfen.
    0
    0
    Yanıtla
  • Faruk (6 yıl önce)
    Malatya ve İçme suyu ?????
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyali (6 yıl önce)
    Doğru söze ne diyelim ben İnönü mahallesi Cihangir sokaktayim kuyu suyu veriyorsunuz bırakın içmeyi çay bile demlenmiyor sadece temizlik için kullanıyoruz sayın müdür Malatya'ya nereden kaynak suyu getirdiniz onu söyleyin buldunuz kolayini Malatya'nın tabanı su dolu vurun kuyuyu verin bu suyu çevre yolunun altına .
    0
    0
    Yanıtla
  • Nedim (6 yıl önce)
    MASKI çalisiyor evet dogrudur, ancak kirsal kesimde ne kadar dogru calisiyor, muteahhit calisirken kirip dokuyor ve cevreye zarar veriyor, kazi calismalarina cikan harfiyatin tamami kaldirilmayip yol yer yer yol kenarlarina stoklanmaktadir.Ayrica tahrip edilen yollarda tozdan gecilmiyor ,yagmur yagdiginda camurdan gecilmeyecektir. Bu calismada bir mahallede Telekomun hatti kesilmis ve 6 aydir onarilmiyor. Örnekler cogaltilabilir. Kisacasi yapilan çalismalar etkin bir sekilde denetlenmiyor ve AYLARCA BITIRILMIYOR HALKIN EN BUYUK SIKAYETI VE KUCUK ISLERIN BILE AYLARCA BITIRILMEMESIDIR. BU DA BELEDIYENIN KASIGI HALINE GELMIS DURUMDADIR
    0
    0
    Yanıtla
  • Mali (6 yıl önce)
    Doğru söylüyor 305 milyon harcayarak Türkiye'de olmayan bir sistem kurdunuz. Sizler gelmeden evvel Malatyamızın su sıkıntısı yoktu, sizler geldikten sonra su kesintisi had safhada farkında değil, bazı bölgelerde su kalitesi çok düştü farkında değil, bir arızaya bir haftada zorla ulaşıyorsunuz (en erken) farkında değil. Bir de bütün bunların yanında Malatya' da yol bırakmadınız köstebek yuvasına çevirdiniz. Bir de çıkmış ortada bir başarı varmış gibi konuşuyorsunuz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ali (6 yıl önce)
    Kuracaksın tabii allahın suyunu 4 liraya satıyosunuz var mı türkiyede suyu bu kadar ucuza maledip fahiş fiyata satan baska bir sehir yazıklar olsun
    0
    0
    Yanıtla
  • Mahmut kara (6 yıl önce)Ali isimli kullanıcı yorumuna
    Ali bey şehrinizle ilgili paylaştığınız bilgi yanlıştır efendim. Tekirdağ'da ikamet eden biri olarak biz suya 4 tl öderken Malatya'da çok uygun fiyata (2TL) içtiğinizi belirtmek isterim. güncel bilgilere altta verdiğim linkten ulaşabilirsiniz. iyi günler diliyorum http://www.muratli.org/turkiye-genelinde-30-buyuksehirin-gercek-su-fiyatlari/
    0
    0
    Yanıtla