Malatya Belediyesi, her yıl Yeni Cami önündeki Soykan Parkı'na kurulan "İftar Çadırı"nı, bu parkı "plansız-projesiz-ihalesiz-öngörüsüz" yıkıp, altındaki kiracıları tahliye edemediği için şehrin orta yerinde "korsan" oto parka dönüşen "kocaman" bir çukur haline dönüştürünce, İnönü Kapalı Çarşısı'nın üzerindeki bir bölüme kurmuştu. Bu alana herhangi bir yapı yapma yasağı olduğu yolundaki cılız eleştiriler de Ramazan'la birlikte son bulurken, gece kurulan çadır faaliyete geçti ve her akşam yaklaşık 1.500 vatandaşa, maliyetini hayırsever kişi ve kuruluşların karşıladığı iftar yemeği verilmeye başlandı.
İftar saatinden önce, meydan üzerinde ve çadır etrafında uzun kuyruklar oluşturan vatandaşların önemli bir bölümü; mevsimlik işçi olarak kente il dışından gelenler, öğrenciler, yoksul vatandaşlar ve biraz da çevredeki işyerlerinde çalışanlardı.
Ancak, kentin hemen orta yerinde kurulan, tepesi bayraklı ve "ışıklandırılmış ay yıldız" alemli bu devasa çadır, iftar çadırı müdavimi vatandaşlarımızın dışında kimi turistlerin de karnını doyurduğu bir mekan haline geldi.
Kuyrukta yemek almak için bekleyenler arasındaki Japon tarih öğretmeni Mauzomi Shuca, içeride Hollanda uyruklu olduğu belirtilen Vander Style ve diğer bazı turistler de dikkat çekiyorlardı. 3 çeşit yemeği alan turistler, yemek masalarına oturup, oruçlu vatandaşlarla birlikte iftar saatini bekleyip, "ezan" okunmasıyla yemeklerine başladılar.
İftar çadırının Japonu Shuca, daha önce Müslümanlar ile hiç iftar yemeği yemediğini belirterek, gazetelerden Ramazan'ın oruç ayı olduğunu öğrendiğini söyledi.
Hollandalı turist Vander Style ise, toplu yemek yemenin çok güzel bir düşünce olduğunu dile getirerek, daha önce de başka illerde iftar çadırında topluca yemek yediğini ifade etti.