"Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen ve yaş şekilde ihracatı yapılan kayısı, kurutularak da şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.
Sahip olduğu mikroklima iklimi ve coğrafi özelliğiyle birçok sebze ve meyve türünün yetiştirilmesine olanak sağlayan Iğdır'da, kayısı da kurutularak piyasaya sürülüyor.
Türkiye'de sadece Iğdır'da yetiştirilen ve en iyi sofralık kayısı olduğu bilinen şalak kayısısının yanı sıra teberze, ağerik, ordubat ve ağcanabat kayısıları, her yıl haziran ayında gerçekleştirilen hasatın tamamlanmasının ardından usta ellerde kurutularak piyasaya sürülüyor.
Özellikle köylerde üreticilik yapan kadınlar tarafından kurutulan kayısı çeşitleri, kilogramı yaklaşık 20 liraya satılarak üreticilerin ekonomisine ek gelir sunuyor.
Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'da üretilen kayısının Türkiye'nin en lezzetli kayısıları listesinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.
Yılda yaklaşık 35 bin ton hasatın gerçekleştiğini hatırlatan Yolcu, "Kent genelinde yaklaşık 320 bin kayısı ağacı mevcut, bu ağaçlardan kayısının birçok çeşidinin hasadı gerçekleştirildikten sonra elde edilen ürünler Anadolu'nun birçok şehrine gönderiliyor. Kayısı, bugün Iğdır'ın en önemli tarımsal değeri arasında yer alıyor ve Iğdır denilince akla ilk gelen değerler arasında." dedi.
Kayısının yöre halkı tarafından farklı şekillerde değerlendirildiğini anlatan Yolcu, "İhraç edilen kayısının dışında çiftçide kalan kayısılar genellikle bulundukları bahçelerde itinayla açılarak kurutulmaya bırakılıyor. Bahçelerin güneş gören bölümlerine serilen kayısılar, bu şekilde kurutularak doyulmaz bir lezzete kavuşuyor. Genelde kadın çiftçilerin gerçekleştirdiği kurutma işleminin ardından toplanan kuru kayısı, bölge halkı ve çevre iller ile Türkiye'nin birçok şehrine gönderiliyor." diye konuştu.
Tuzluca ilçesine bağlı İncesu köyündeki üreticilerden Saliha Yüce, kayısıyı mevsimine ve hasadına göre değerlendirdiklerini belirterek, "Hasadı yapılan ürünün fazlası kurutularak değerlendiriliyor. Ben dahil köydeki kadınlar bahçede dalından tek tek topladığımız kayısının çekirdeğini ayırarak güneşte kurutuyoruz. Kurusunu ayrı değerlendiriyoruz, çekirdeğini de ayrı değerlendiriyoruz." dedi.
- "Önceden sadece ihtiyacımız kadar kurutuyorduk"
Yörede kayısının her türünün yetiştirildiğini ve müşterilere satılmak üzere özenle hazırlandığını anlatan Yüce, şöyle devam etti:
"Önceden sadece ihtiyacımız kadar kurutuyorduk, şimdi satmak için önemli ölçüde kayısı kurutuyoruz. Kayısının kilosunu 20 liraya satıyoruz. Kayısı bu köyde önemli bir geçim kaynağı. Biz bunu her şekilde değerlendiriyoruz. Iğdır'ın kayısısı meşhur, bir Türkiye bunu biliyor. Her çeşit kayısımız var, şekerpare, şalak, teberze, ağerik, ordubat ve ağcanabat türleri yetişiyor ve her bir türün de ayrı lezzeti var."
Iğdır, AA