SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

Iğdır da Kuru Kayısı İşine Girdi

0
Güncellendi - 2018-07-22 06:06:37
Iğdır da Kuru Kayısı İşine Girdi
A- A+ PAYLAŞ

"Doğu'nun Çukurova'sı" olarak bilinen Iğdır'da yetiştirilen ve yaş şekilde ihracatı yapılan kayısı, kurutularak da şehrin ekonomisine katkı sağlıyor.

Sahip olduğu mikroklima iklimi ve coğrafi özelliğiyle birçok sebze ve meyve türünün yetiştirilmesine olanak sağlayan Iğdır'da, kayısı da kurutularak piyasaya sürülüyor.

Türkiye'de sadece Iğdır'da yetiştirilen ve en iyi sofralık kayısı olduğu bilinen şalak kayısısının yanı sıra teberze, ağerik, ordubat ve ağcanabat kayısıları, her yıl haziran ayında gerçekleştirilen hasatın tamamlanmasının ardından usta ellerde kurutularak piyasaya sürülüyor.

Özellikle köylerde üreticilik yapan kadınlar tarafından kurutulan kayısı çeşitleri, kilogramı yaklaşık 20 liraya satılarak üreticilerin ekonomisine ek gelir sunuyor.

Iğdır Tarım ve Orman Müdürü Özkan Yolcu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Iğdır'da üretilen kayısının Türkiye'nin en lezzetli kayısıları listesinde ilk sıralarda yer aldığını söyledi.

Yılda yaklaşık 35 bin ton hasatın gerçekleştiğini hatırlatan Yolcu, "Kent genelinde yaklaşık 320 bin kayısı ağacı mevcut, bu ağaçlardan kayısının birçok çeşidinin hasadı gerçekleştirildikten sonra elde edilen ürünler Anadolu'nun birçok şehrine gönderiliyor. Kayısı, bugün Iğdır'ın en önemli tarımsal değeri arasında yer alıyor ve Iğdır denilince akla ilk gelen değerler arasında." dedi.

Kayısının yöre halkı tarafından farklı şekillerde değerlendirildiğini anlatan Yolcu, "İhraç edilen kayısının dışında çiftçide kalan kayısılar genellikle bulundukları bahçelerde itinayla açılarak kurutulmaya bırakılıyor. Bahçelerin güneş gören bölümlerine serilen kayısılar, bu şekilde kurutularak doyulmaz bir lezzete kavuşuyor. Genelde kadın çiftçilerin gerçekleştirdiği kurutma işleminin ardından toplanan kuru kayısı, bölge halkı ve çevre iller ile Türkiye'nin birçok şehrine gönderiliyor." diye konuştu.

Tuzluca ilçesine bağlı İncesu köyündeki üreticilerden Saliha Yüce, kayısıyı mevsimine ve hasadına göre değerlendirdiklerini belirterek, "Hasadı yapılan ürünün fazlası kurutularak değerlendiriliyor. Ben dahil köydeki kadınlar bahçede dalından tek tek topladığımız kayısının çekirdeğini ayırarak güneşte kurutuyoruz. Kurusunu ayrı değerlendiriyoruz, çekirdeğini de ayrı değerlendiriyoruz." dedi.

- "Önceden sadece ihtiyacımız kadar kurutuyorduk" 

Yörede kayısının her türünün yetiştirildiğini ve müşterilere satılmak üzere özenle hazırlandığını anlatan Yüce, şöyle devam etti:

"Önceden sadece ihtiyacımız kadar kurutuyorduk, şimdi satmak için önemli ölçüde kayısı kurutuyoruz. Kayısının kilosunu 20 liraya satıyoruz. Kayısı bu köyde önemli bir geçim kaynağı. Biz bunu her şekilde değerlendiriyoruz. Iğdır'ın kayısısı meşhur, bir Türkiye bunu biliyor. Her çeşit kayısımız var, şekerpare, şalak, teberze, ağerik, ordubat ve ağcanabat türleri yetişiyor ve her bir türün de ayrı lezzeti var."

Iğdır, AA

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

13 yorum yapılmış

  • BABA (6 yıl önce)
    Yaş olarak Malatya iddialı değil, bizim kaysı sulu değil, kurutmaya elverişli ve şeker oranı çok yüksek. Kolay kolay bize rakip çıkmaz.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet levent (6 yıl önce)
    Dünyanın her yerinde kayısı yetişiyor. Malatya -Elazığ-Adıyaman üçgeninde yetişen kayısı tat , aroma ve besin değeri olarak çok farklı buda Malatya kayısısını özel kılıyor reklamını ister yapın ister yapmayın Malatya kayısısı kendi reklamını kendi yapıyor. Bu olay tıpkı ithal muz ile yerli muz gibi ne yaparsanız yapın bazı şeyleri değiştiremezsiniz. Iğdır kayısısını tatmanızı tavsiye ederim o zaman beni anlarsınız.
    0
    0
    Yanıtla
  • Gurbet (6 yıl önce)
    Admin sizde öve öve bitirememişsiniz ığdır kayısısını.Hayırdır nerelisiniz.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatyalı (6 yıl önce)
    Borsa başkanımız belediyenin katkılarıyla Yeni Mercedes Aracına kavuşacak. En buyuk Meselemiz Makam aracı ıdi onuda halletiler. Başkanımıza hayırlı olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • Haci Bilen (6 yıl önce)
    Kayısının fiyatı arttıkça artırıldıkça bu işe giren şehir sayısı da artacaktır. Ve Malatya kaysısına rakip olacaktır. Kaysı fiyatının düşük olduğu iddia edilirken bu tehlikeyi devamlı söyledik. Kimse ciddiye almadı. Kayısıda daha bu iyi günlerimiz...
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısının fiyatı arttı mı ? Ne zaman? Biz niye görmedik? Geçen sene 3 Tl ye kayısımı sattım. Aynı kayısı bu sene 10 tl imiş? Fırıldağa bak. Kayısı fiyatının artması diğer şehirlerin de bu işe girmesine sebep olurmuş? 'Kayısı fiyatının DÜŞÜK OLDUĞU İDDİA EDİLİRKEN' demişsin. İddia mı sadece? Fiyat düşük değil mi? Kayısı fiyatı artmışmış.!! Ne zaman? Niye biz duymadık? 10 tl para mı? Pis yağlı fındığın fiyatından haberin var mı senin? Ayrıca Kayısı fiyatının artmasını tehlike olarak mı görüyorsun?Neyin kafası bu?Kimsin sen? Tüccarın sözcüsü müsün? Yazdığı yoruma bak...Cesarete bak. Çiftçinin baş belası tüccardır. Tüccar beleşe alıp köşeyi döner. Iğdırda 20 tl bizde 3-5 tl. Adı var kendi yok . Şu rezalete bak. İt gibi çalış üç kuruşa gözaçıklara kaptır. Gerçekten bu günler Malatyanın iyi günleri... bu kafayla tabii ki....
    0
    0
    Yanıtla
  • Murat (6 yıl önce)
    Soru şu .. Kayısı mı Malatya'yı tanıtıyor yoksa malatya mı kayısıyı??????? Üç beş zengin ticari bağları olan tacir elinde çiftçi bugüne kadar tahammül ettiyse bu bile birşey .. yazık günah sayın ilimizin makam mevkisinde oturanlar artık kalkın ve en azından kayısı bizim deyin yahu..&&
    0
    0
    Yanıtla
  • Ülkem ve Malatyam (6 yıl önce)
    Malatyamızı kaybediyoruz beyler. Bu şehrin gerçek sahipleri çıkın ortaya. Çıkalım ortaya. İki ilçe kayısı festivali düzenliyor Malatya nerede. Ha birileri Malatyayı yok etmek istiyorsa açıkca söylesinler. Şehir yok oluyor, üniversite yok oldu, trambüse feda ediliyor. Bi dünya para ahrcanıp yapılan yeşil doğa katlediliyor. Tüyü bitmemiş yetim hakkı yeniliyor. Bölümler teker teker kapanıyor. Önlem alan yok.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kayısı festivalini yapan belediye başkanları için "Biz oy verdik ki arvat mı oynatalar" diye bas bas bağırıp,engel olanlar, milletin ahlak bekçiliğine soyunanlar kına yaksınlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Çetin (6 yıl önce)
    Gunaydin cok iyi olmuş. Bu kadar beceriksiz olanlarin kayisisini bile tescil edemeyen kente çok iyi oluyorr birileri utansınnn
    0
    0
    Yanıtla
  • Metin (6 yıl önce)
    Malatya'da kayisi icin yapilan son sey sanirim heykeli :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Tolga (6 yıl önce)
    Iğdır kayısısı tat olarak malatya kayısı sı ile hiç alakası yoktur.
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa Kerimoğlu (6 yıl önce)
    Yakındır.. Tescili Malatya'dan da çıkar..
    0
    0
    Yanıtla