SON DAKİKA
SON DEPREMLER

'Iğdır Kayısısı mı Malatya Kayısısı mı?'

'Iğdır Kayısısı mı Malatya Kayısısı mı?'
A- A+ PAYLAŞ

Iğdır'da havaların ısınması ve meyvenin olgunlaşması ile birlikte kayısı hasadı başladı. Her yıl olduğu gibi bu yıl da bölgedeki kayısı üreticileri, bereketli bir sezon geçirmeyi umut ediyor.

İklimi ve coğrafi şartlarıyla "Doğu'nun Çukurova'sı" Iğdır, tarım alanları ile ekonomiye büyük değer katmaya devam ediyor. Yörenin önemli ekonomik gelirlerinden birini oluşturan ve şehirde 'sarı altın' olarak bilinen kayısı hasadı başladı. Iğdır'ın iklim ve toprak şartları kayısının lezzetini ve kalitesini belirleyen önemli faktörler arasında yer alıyor. Bu yılın ilk hasat gününde üreticiler, bahçelerindeki kayısı ağaçlarını özenle toplamaya başladılar.

Hasat sezonu boyunca Iğdır çevresindeki köylerde ve kırsal alanlarda da kayısı toplama çalışmaları devam edecek. Üreticiler, elde ettikleri kayısının taze olarak tüketilmesi durumunda büyük bir tat alınacağını belirttiler. Iğdır'da kaysı tüccarı olan Ahmet Savaş; "Biz her yıl Nisan ayında yerinden yani bahçelerden kayısı almaya başlıyoruz. Haziran ayının ilk haftasında da hasada başlıyoruz. Bu yıl kayısı hasadı erken başladı. Her yıl 40 bin ton ürün hasadı oluyordu. Bu yıl bu oran 20 ile 25 bin tona kadar indi. Topladığımız ürünler Rusya, Ukrayna, Azerbaycan, Polonya gibi ülkeler ile iç piyasaya gidiyor. Iğdır’ın bu kaysısı dünyada yoktur“ dedi. Her yıl Malatyalılar ile Iğdırlılar arasında bir kapışmaya dönen Iğdır Kayısı mı Malatya kayısı mı soruna Savaş, “Malatya kayısısı kurutmalık Iğdır kayısı sofralıktır. Iğdır kayısının aroması hiçbir yerde yoktur. Biz her yarışa varız" dedi. Bayramdan dolayı fiyatların düştüğünü beliren Savaş; Bayramdan önce kayısı fiyatı 30 ile 35 liraydı. Şu an biraz düşmüş bayram sonrası fiyatların artmasını bekliyoruz” dedi.

Iğdır, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

4 yorum yapılmış

  • Mehmet (5 ay önce)
    İstanbul dayiz.. bütün pazarlarda marketler de koca koca iri kayisilari satıyor lar... Bir tane malatya kayisi tabelası gormedim.. yok arkadaş.. ayrıca kilosu beykoz pazar da 100 tl... satiliyor.. Ben bir malatyali olarak bayağı sinirlendim ama şunu da kabullendim.. igdir kayisi iri ve tadı ile begeniliyor.. piyasa igdir kayisi diye yıkılıyor malatyalilar nerde hani? İstediğiniz kadar eksi de verin kendinizi kandırmış olursunuz.. inanmayan gelsin pazar market dolaşalım...
    %17
    %83
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (5 ay önce)
    Iğdır ya da Mut nasıl olur da Malatya kayısısı ile kıyaslanabilir aklım almıyor. Kendileri de farkında bizimki sofralık Malatya kurutmalık diye bir hikaye bulmuşlar. Malatya kayısısı gerek aroması gerekse sululuğu ile bambaşka bir meyve böyle kıyaslamalar ile marka değerini düşürüyorlar.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Malatya’da kaysı mı kaldı hemşerim, Çin kaysısı karıştırıyorlar kuru kaysıya. Herkesin haberi var ama kimsenin haber yok işine gelmeyince. Bas bas bağırıyoruz biz bu şire pazarı köylünün sırtına yüktür. Köylüden malı 3 kuruşa alıp onun da parasını dolandırıp tezgahta içine Çin kaysısı karıştırıp Malatya kaysısı diye tepsileyip satıyorlar.
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Hekimhanlı (5 ay önce)Kernekli isimli kullanıcı yorumuna
    Dışarıdan gelen kaysı ile şire pazarı konusunda size katılıyorum ama benim anlatmak istediğim Malatya kaysısı ile bu yörelerin kaysısını yan yana koyup yerseniz arada tartışılmaz bir sonuç çıkıyor. Malatya elindeki nimeti ayağa düşürdü, gerek üretim gerekse işçilik maliyeti baş edilemez bir noktaya geldi yetmedi iklim değişikliğine bağlı her sene bir afet vurdu. Biraz şansımız varsa malı dalından indirip satmaya kalkınca da çelikçilerin insafına kalıyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla