Malatya İl Genel Meclisi Mart ayı toplantısında, Kadın Hakları ve Eşitlik Komisyonu’nun raporu oy birliği ile kabul edildi.
Komisyon tarafından yapılan çalışma kapsamında çeşitli kadın dernekleriyle görüşmeler sonucunda oluşturulan raporda şunlar yer alıyor:
"HİMYAÇ Derneği; “Kadınların ekonomik özgürlüklerinin sağlanabilmesi için kadın istihdamının sağlanmasının önemi üzerinde durmuş ve toplumda ailenin kutsallığı anlatılarak boşanmaların azaltılması gerekliliğine vurgu yapılmıştır.”
BİLSAM Derneği, “Kadınların lehine çıkartılan kanunların zemini hazırlanarak çıkartılması ifade edilmiş ve toplumsal çözülmenin önüne geçilebilmesi için hem kadınların hem de erkeklerin eğitimlerden geçilmesi belirtilmiştir. Malatya Belediyesi tarafından kurulan Aile Danışma Merkezinin daha aktif çalışması sağlanmalıdır diyerek görüşlerini tamamlamıştır.”
KAMER Vakfı, “Doğu ve Güneydoğu bölgesinde şiddete maruz kalan kadınlara hukuk desteği ve psikolojik destek verdiği ifade edilmiştir. Çalışmalarında cinsel taciz, çocuk istismarı ve ensest ilişki konularının ele alınması gerekliliğini söyleyerek görüşlerini belirtmiştir.”
AKAD Derneği, “Evlilik öncesi evlilik okulu çalışmalarının öneminden bahseden dernek yöneticileri kadın istihdamı konusunda sıkıntıların aşılamadığı ve çeşitli eğitim programlarından geçerek sertifika alan bayanların bu belgelerini kullanamadıklarını ifade etmiştir. Ayrıca ailelere psikolojik destek ve anne babaların çocuklarıyla olan iletişim becerilerini artırıcı eğitimler verilmesi önerilmiştir.”
Işık Kadınlar Derneği, “Kadın eğitimi ve anne eğitimine önem verilerek istihdama yönelik projeler üretildiği ifade edilmiştir.”
Hanımeli Derneği, “Çocuklarımıza ve genç kızlarımıza yönelik ahlak, din ve karakter eğitimi verildiği ifade edilmiş, erkek eğitiminin öneminden bahsedilmiştir. İlimizde faaliyet gösteren kadın derneklerinin yaptığı çalışmalardan haberdar olunabilmesi ve karşılıklı yardımlaşmanın sağlanabilmesi amacıyla dernekler arasında bir network oluşturulması önerilmiştir. Kamuoyunun kadın hakları ve ailenin korunmasına yönelik bilinç arttırıcı çalışmalar yapılmalı bu konuda gerekiyor ise Meclis tarafından bir bütçe ayrılmalıdır. Çeşitli televizyon kanallarında kamu spotları hazırlanmalıdır. Ayrıca bilbordlara bilinç arttırıcı mesajlar yazılarak kamuoyu bilgilendirilebilir."