Malatya’da Ocak 2013’de gerçekleştirilen kürtaj, cinsel saldırı, cinsel taciz, yolsuzluk, rüşvet alma ve verme operasyonu davasında karar 6.5 yıl sonra çıktı. Mahkeme Heyeti toplam 27 sanığın yargılandığı davada en yüksek cezayı profesör ile kadın doçente verdi. 6 sanık ise beraat etti. 19 sanığa 25 gün ile 1 yıl 8 ay arasında verilen hapis cezaları ise ertelendi.
Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin “kürtaj yaptıkları ve haksız kazanç sağladıkları” iddiasıyla Aralık 2012 başlatıp ve Ocak 2013’de gerçekleştirdiği operasyonun ile ilgili davada karar çıktı.
Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki davanın karar duruşmasında suç tarihinde İnönü Üniversitesi Turgut Özal Tıp Merkezi Kadın Doğum Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı olan sanık Prof. Dr. Önder Ç.’ye 3 ayrı rüşvet suçundan toplam 10 yıl 3 ay, 2 ayrı kürtaj suçundan toplam 3 yıl 4 ay ve görevi kötüye kullanmak suçundan da 1 yıl 4 ay olmak üzere toplam 14 yıl 11 ay hapis cezası v erildi.
Sanık Önder Ç. hakkındaki “Nitelikli cinsel saldırı”, “Cinsel saldırı” ve “Cinsel taciz” suçlarından ise bazı olaylarda suçun oluşmaması, bazı olaylarda ise hakkında şikayetçi olunmaması nedeniyle beraat etti.
Suç tarihinde özel bir hastanede çalışan kadın doğum uzmanı Doç. Dr. Şeyma F., 2 ayrı rüşvet suçundan toplam 7 yıl 6 ay, 4 ayrı kürtaj suçundan toplam 5 yıl ve görevi kötüye kullanma suçundan da 7 ay 15 gün olmak üzere toplam 13 yıl 1 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı.
Anestezi teknisyeni Özkan A.’ya rüşvet suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Sanığa 2 ayrı olayda kürtaja aracılık etmek suçundan verilen toplam 1 yıl 8 ay hapis cezası ise Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı ile ertelendi.
Sanık Mehmet B.’ye rüşvet suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezası verildi. Sanığa 1 olayda kürtaj suçuna aracılık etmek suçundan verilen 10 ay hapis cezası ise Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararıyla ertelendi.
Sanık Mustafa B. rüşvet suçundan 4 yıl 2 ay hapis cezasına çarptırıldı.
Sanık Taner K. rüşvet suçundan 3 yıl 4 ay hapis cezası aldı.
Sanıklar Ş.T. ve R.G., kürtaj suçundan 1’er yıl 8’er ay hapis cezası verildi. Cezalar Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı ile ertelendi.
Sanıklar G.B., E.K., B.Y., T.G., Ü.Ö., G.Ö., D.Ö., E.T.’ye kürtaj suçundan verilen 10’ar ay hapis cezası Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı ile ertelendi.
Sanık S.E.’ye 25 gün hapis cezası verilerek, cezası Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı ile ertelendi.
Mahkeme Heyeti “Görevi Kötüye kullanmak” suçundan ise sanıklar M.G., F.K. F.E. ve S.D. hakkında ise 3’er ay 22’şer gün hapis cezası vererek, cezaları Hükmün Açıklanmasının Geri Bırakılması kararı ile erteledi.
Mahkeme Heyeti, sanıklar F.B., M.A., N.G., G.K., S.K. ve N.Ö. hakkında ise beraat kararı verdi.
Bu arada, sanıklardan Doç.Dr. Şeyma H.'nin, operasyon yapılan tarihte H. olan soyadının dava devam ederken F. olarak değiştiği öğrenildi.
OLAY VE İDDİANAME..
30 Aralık 2012 ile Ocak 2013'ün ilk haftasında Polis tarafından gerçekleştirilen operasyonun ardından sanıklar hakkında açılan dava, malatyahaber.com'da aşağıdaki haberle duyurulmuştu:
"..Polis tarafından 2013 Ocak ayında gerçekleştirilen operasyondan sonra tutuklanan İnönü Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Doğum Ana Bilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Önder Ç.’nin 60 yıla kadar hapsi istendi. Yasadışı kürtaj yaptıkları, rüşvet aldıkları gerekçesiyle özel bir hastanenin başhekimi olan Doç.Dr. Şeyma H. ile birlikte tutuklanan Önder Ç. hakkında aralarında üniversitedeki odasında kadınlarla cinsel ilişkiye girdiğine dair bilgilerin de olduğu “korkunç” iddialar, hazırlanan iddianamade yeraldı.Malatya’da 4 ay önce gerçekleştirilen kürtaj operasyonunda tutuklanan profesörün hasta kadınlara yönelik cinsel saldırılarının polisin mahkeme kararı ile odasına koyduğu kamerayla kaydedildiği ortaya çıktı. Ayrıca, Prof.Dr. Önder Ç.’nin evlilik dışı ilişki nedeniyle oluşan 12- 22 haftalık hamileliklerin yanı sıra kritik operasyonları, Turgut Özal Tıp Merkezi’nde “kayıt dışı” ya da “başka teşhis”le kaydettirip yasadışı olarak sonlandırdığı, buna bazı personelin de bildikleri halde göz yumdukları öne sürüldü.
Malatya Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerinin “kürtaj yaptıkları ve haksız kazanç sağladıkları” iddiasıyla gerçekleştirdiği operasyonun ardından; İnönü Üniversitesi Kadın Doğum Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Önder Ç., özel bir hastanede çalışan kadın doğum uzmanı Doç. Dr. Şeyma H., özel hastanenin rüşvete aracılık eden anestezi teknisyeni Ö.A. ve daha sonra evlendiği kadına kürtaj yaptırıp rüşvet veren M.B.’nin tutuklu; rüşvet veren, kürtaj olan, aracılık eden T.K., M.B., E.T.K., G.Ö., Ü.Ö., E.A.T., T.G. ve B.Y.’nin de tutuksuz yargılandığı davanın iddianamesi, Malatya 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde kabul edildi.
İddianamede Prof. Dr. Önder Ç. “5 kez rüşvet almak”, Doç. Dr. Şeyma H. “birden fazla çocuk düşürtme, rüşvete ve çocuk düşürtmeye aracılık, dolandırıcılık”, Ö.A., “rüşvete ve çocuk düşürtmeye aracılık”, M.B. “rüşvet verme, kürtaja aracılık”, T.K. “rüşvete ve kürtaja aracılık”, M.B., “rüşvete aracılık”, G.B., D.Ö., G.Ö. ve E.A.T. ise “kürtaja rıza göstermek” Ü.Ö., B.Y., E.T.K. ve T.G. “kürtaja aracılık”la suçlanıyor. Doç.Dr. Şeyma H.’nin başhekimi olarak görev yaptığı ve onun hastanenin yönetiminin bilgisi dışında ve kayıtlara geçirilmeden yaptığı işlemlerden elde ettiği gelirle dolandırdığı ifade edilen özel hastane de, iddianamede mağdur olarak yeraldı.
İddianamade, “..Önder Ç.’nin bölümdeki tek profesör olmasını hastalar üzerinde çok etkin bir şekilde kullandığı, bulunduğu makamı rüşvet (maddi ve cinsel menfaat anlamında), cinsel saldırı, görevi kötüye kullanma ve kürtaj suçları açısından kullandığı, bu anlamda bir dizi yasal olmayan eylemler gerçekleştirdiğinin tespit edildiği, kendisine gelen özellikle tüp bebek ve nitelikli müdahale edilmeyi gerektiren hastaların çaresizliğinden ve güç durumda olmalarından faydalanarak kimisinden para anlamında menfaat temin ettiği, kimisinden de cinsel ilişki istemek, kendisine yapılacak cinsel eylemlere rıza göstermek şeklinde cinsel menfaat sağladığı, konunun daha iyi anlaşılması açısından her şüpheli ile ilgili olarak her şüphelinin eylemlerinin ayrı ayrı bölümde izah edilmesinin faydalı olacağı değerlendirilmekte” ifadeleri kullanıldı.
İddianamede Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi’nin mahkeme kararı ile Önder Ç.’nin odasına ses ve görüntü kaydı yapabilen kamera yerleştirdiği ve doktorun hastalarından ve kürtaj yaptığı kadınların yakınlarından rüşvet aldığı anların görüntü ve ses ile kameraya kaydedildiği belirtildi.
Prof. Dr. Önder Ç.’nin gözaltına alındığı gün kürtaj yaptığı bir kadının yakınlarından istediği paradan 5 bin TL’nin aracına konulması esnasında suçüstü yakalandığının belirtildiği iddianamede, zanlının çok sayıda kadınla Turgut Özal Tıp Merkezi’ndeki odada cinsel ilişkiye girdiği ve polisin odasında ele geçirdiği 11 ayrı kullanılmış prezervatifte 5 ayrı kadının DNA’sının bulunduğu belirtildi.
Prof. Dr. Önder Ç.’nin, muayene odasında kadın hastalarıyla görüşürken kapıyı kilitleyerek, “Rahat ol, senin ameliyatını bizzat ben yapacağım, iyileşeceksin. Saçların çok güzel, gözlerin çok güzel, seni arzuluyorum, ameliyattan sonra da seninle görüşmek istiyorum” şeklinde konuştuğu, kadınlara yaptığı cinsel saldırılardan bazılarının polisin mahkeme kararıyla odaya yerleştirdiği kamera tarafından kaydedildiği belirtildi.
İddianamede ayrıca, zanlının bir hastasına cinsel saldırıda bulunurken, “Sen mutlu olmak istiyorsan, bebeğinin olmasını istiyorsan, benim de biraz mutlu olmam lazım. Bu durumda senin için yapılacak bir şey varsa da ben yapamam. Sen bebek sahibi olmak istemiyor musun? İstiyorsan beni de göreceksin” dediği belirtildi.
İddianamede, Prof.Dr. Önder Ç.’nin Malatya’daki çeşitli bankalarda 2 milyon 738 bin 638 lira, yine Doç.Dr. Şeyma H.’nin Malatya’daki 6 bankada 365 bin 183 lira paralarının bulunduğu, Prof.Dr. Önder Ç.’nin hesabındaki paraların bir bölümünün maaşı 30 bin lira olan ve birlikte iş yapmayı düşündükleri Doç.Dr. Şeyma H.’ye ait biriken para olduğunu söylediği, ancak özel hastaneden sorulduğunda Doç.Dr. Şeyma H.’nin maaşının 6 bin 500 lira olarak bildirildiği, yine Önder Ç. ve eşinin 2009 yılında üniversiteye bildirdiği mal beyanında belirttiği varlığa karşın, kendisine ve eşine ait maaşlarla bankada saptanan paranın biriktirilemeyeğinin ve bu paranın rüşvet vs. gibi haksız kazançla elde edildiği değerlendirmesinin yapıldığı, iki doktorun hesaplarındaki paralar ile iddianamede belirtilen olaylara konu olan rüşvet paralarının zor alımına karar verilmesinin de talep edildiği belirtildi.."
malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi
____________________________
ARŞİV FOTO: Prof.Dr. Önder Ç. ve Doç.Dr.Şeyma H.(F)