VALİ YARDIMCISININ SORUŞTURMASI DA, ARAŞTIRMA OLDU!. Valilik, bazı kamu inşaatlarının yapım ve yıkım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddiaların ardından, bir Vali Yardımcısı'nın iddiaları soruşturduğu yolunda 2 Kasım 2020 tarihinde yaptığı açıklamanın ardından, Pazar günü bir açıklama yaparak, bu kez iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişi istendiğini duyurdu. Valiliğin, 2 Kasım'daki açıklamasında olayla ilgili 'soruşturma' açıldığı bilgisi verilmesine rağmen, 22 Kasım günkü açıklamada yapılanın 'araştüırma' olduğunun belirtilmesi dikkat çekti.
'SORUŞTURMA' AÇILDIĞI AÇIKLANMIŞTI..
Akçadağ-Kepez'de deprem hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılacağı belirtilen Çok Programlı Lise (ÇPL)'nin binasında bazı şahısların ihaleden önce, okul yöneticileri ve köy muhtarından habersiz söküme başladıkları, kendilerine tepki gösterilmesi üzerine de “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” dediği, muhtarın durumu jandarmaya bildirmesi sonucu söküm girişiminde bulunanların Jandarma tarafından yakalandıkları ve bunlardan birinin "Kamu Malına Zarar Verme" suçundan tutuklandığı, malatyahaber.com ve gazetemalatya.com'da yayınlanmış, ayrıca Valilik Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı (YİKOB) ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki birçok yapım ve yıkım işiyle ilgili iddialar dile getirilmişti.
Bu iddialar üzerine, Malatya Valiliği'nden, Valilik ve CİMER'e de intikal eden iddialarla ilgili 'soruşturma' başlatıldığı, 2 Kasım 2020 günkü şu açıklamayla duyurulmuştu:
“Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle ilimiz de hasar (ağır-orta) gören okul binaları, Aile sağlık merkezleri binalarının güçlendirme – yenileme ihaleleri ve ihtiyaca binaen ilimiz ilçelerindeki hastane ek binaları, Aile sağlık merkezleri, lojmanlar ve okul pansiyon yapım veya ikmal yapım işlerinin ihalelerinde çeşitli usulsüzlükler olduğu iddiasıyla gerek Valilik Makamına, gerekse CİMER üzerinden çeşitli şikâyetler yapılmıştır.
Valilik Makamının 28/09/2020 tarih ve 14613 sayılı onayı gereği Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve YİKOB’tan sorumlu Vali Yardımcısı görevlendirilerek şikâyet konularının araştırılması istenmiştir.
Bahse konu şikâyetlerle ilgili olarak görevli Vali Yardımcısı tarafından soruşturma devam etmektedir. Soruşturma sonucu kamuoyuna gerekli bilgilendirme yapılacaktır.
Kamuoyunun bilgisine sunulur.”
YAPILAN ARAŞTIRMA OLDU, 'ÖN İNCELEME' İÇİN MÜFETTİŞ İSTENDİ!
Bu açıklamadan yaklaşık 20 gün sonra Valilikçe yapılan ikinci açıklamada ise, bu kez söz konusu Vali Yardımcısının 'araştırma' yaptığı ve 'Araştırma Raporu' doğrultusunda, İçişleri Bakanlığı'ndan 'ön inceleme ve disiplin soruşturması' yapmak üzere mülkiye müfettişi istendiği bildirildi.
Valiliğin, basında konuyla ilgili çıkan haberlerin tarihinin de 21 Kasım 2020 olduğu şeklinde yanlış bilgiye yer verilen 22 Kasım 2020 günkü açıklaması da şöyle:
"21 Kasım 2020 tarihli bazı basın ve yayın organlarında yer alan haber ve açıklamalarda, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yapılan okul onarım ihalelerinde usulsüzlük yapıldığına ilişkin iddialara yer verilmiştir.
Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen; okul binaları depreme karşı güçlendirme işleri, okul binalarının yıkım işleri ve sağlık hizmet binalarının yapımına ilişkin bazı ihale işlemlerinde usulsüzlük yapıldığı iddiaları ile ilgili olarak araştırma yapmak üzere Valiliğimizin 28.09.2020 tarihli onayıyla Vali Yardımcısı görevlendirilmiştir.
Vali Yardımcısı tarafından hazırlanan Araştırma Raporunda; iddia konularının kapsamı ve teknik hususlar içermesi nedeniyle uzmanlık bilgisi ve tekniği ile incelenmesi gerektiği belirtilmesi nedeniyle, Valiliğimizin 11.11.2020 tarihli yazısıyla, iddialara ilişkin ihale işlemlerinde sorumluluğu olan görevliler hakkında ön inceleme ve disiplin soruşturması yapılması amacıyla İçişleri Bakanlığı’ndan Mülkiye Müfettişi görevlendirilmesi talep edilmiştir.
Yapılacak ön inceleme neticesinde, söz konusu ihalelerde usulsüzlük yapıldığının ve kamu zararına sebebiyet verildiğinin tespit edilmesi halinde sorumluluğu bulunan ilgililer hakkında gerekli yasal işlemler yapılarak konu yargıya intikal ettirilecektir.
Kamuoyuna saygıyla duyurulur."
İDDİALAR NEYDİ?
Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'nün sorumluluğundaki bazı ihalelerle ilgili şikayetler 1 Kasım 2020 günü malatyahaber.com'da gündeme taşınmış, ayrıca depremden etkilenen Akçadağ- Kepez’deki Çok Programlı Lise (ÇPL) binasında, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz başlayan söküm çalışmaları üzerine, sökümü yapan şahıslardan birinin “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” yanıtını verdiği, muhtarın okulun çatısını, demir kapıları ve pencerelerini söken bu şahısları jandarmaya bildirdiği, jandarma tarafından gözaltına alınarak “Kamu Malına Zarar Verme” suçlamasıyla haklarında işlem yapılan bir şahsın tutuklandığı dile getirilmişti.
İhalelerle ilgili “Elazığ ve Malatya’da meydana gelen depremler nedeniyle hasar (ağır-orta) gören özellikle okul binaları ile Aile Sağlık Merkezleri (ASM) binaları için güçlendirme – yenileme ihalelerinin hızlandırma amacı ile davet usulüyle yapılmaya başlandığını, bu yöntemin tartışılır olması bir yana, davet edilen firmaların yeterliliği konusu ile aynı gün yapılan aynı türdeki 2 (güçlendirme-yenileme) ihalenin biri yüzde 5 diğerinin ise yüzde 29 kırımla ihale edilmesi, firmalar arası anlaşma kuşkusu yarattığını ve son yapılan 49 güçlendirme-yenileme ihalelerini kazanan firmaların yüzde 90’dan fazlasının Malatya dışı şirketlerin olması da bu yöndeki kuşkuları artırdığı..” iddiaları da gündeme getirilirken, şaibe iddialarına konu yöntem ve işler de haberde yeralmıştı.
Bu iddiaların soruşturulduğu yönünde bilgi edinilirken, ihalelerle ilgili iddialar ve iddialara konu ihaleler şöyleydi:
– Davetiye usulü olan 21 B maddesinin kamu yararı doğrultusunda işlettirilmemesi,
– Rekabet koşulları oluşturulmadan ihaleye çıkılması,
– Bölge ve yerli firmalar yerine binlerce firma arasından Ankara- İstanbul’da bulunan belli firmalara davetiye gönderilmesi,
– İşin yapım süresi dolmasına rağmen işin hala devam etmesi nedeniyle gereğinin yapılmaması.
CİMER’e de aksettirilen iddialara konu olan ihalelerden bazıları şunlardı:
– Doğanşehir İ.H.L. ikmal Yapım İşi,
– Arapgir Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,
– Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,
– Irmaklı Sağlık Evi Lojman Yapım İşi,
– Çığlık Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım İşi,
– Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,
– Doğanşehir İlçesi İmam Hatip Lisesi 200 Kişilik Pansiyon Binası İkmal İnşaatı,
– Malatya Akçadağ 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi -Toplum Sağlık Merkezi 112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu Yapım İşi,
– Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi,
– Yeşilyurt Bentbaşı 6 Hekimlik ASM yapım işi,
– Doğanşehir ilçesi Hudut Sağlık Evi ve Lojman yapım işi,
– Darende İlçesi Irmaklı Sağlık Evi ve Lojmanı Yapım işi,
– Arapgir İlçesi Devlet Hastanesi Ek Bina Yapım İşi,
– Akçadağ ilçesi 6 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi +Toplum Sağlığı Merkezi+112 Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonu İkmal İşi,
– Malatya Battalgazi (Emeksiz) 9 Hekimlik Aile Sağlığı Merkezi yapım işi.
Bu arada, 11 Firmadan 10’unun teklifinin geçerli olduğu yaklaşık maliyeti 9 Milyon 87 bin 897 Lira olan Yeşilyurt Tecde 16 derslikli Anadolu Lisesi yapım işi yüzde 34 kırımla 5 Milyon 963 bin Lira ihale edilirken, 4 firmanın girdiği ve yaklaşık maliyeti 9 Milyon 538 Bin 659 Lira olan Arapgir Devlet Hastanesi ek bina yapım işi yüzde 3 kırımla 8 Milyon 950 bin Liraya ihale edildiği de haberde yeralmıştı.
malatyahaber.com