SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhalesiz Yıkımda Mahkeme Hâlâ Yanıt Bekliyor

0
Güncellendi - 2021-04-26 07:33:55
İhalesiz Yıkımda Mahkeme Hâlâ Yanıt Bekliyor
A- A+ PAYLAŞ

Elazığ- Sivrice merkezli olarak 24 Ocak 2020’de meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde etkilendikleri iddia edilerek, Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından yıkım listesine alınan iki okul binasının ihale yapılmaksızın ve resmi herhangi bir prosedüre uyulmaksızın, Çevre ve Şehircilik Malatya İl Müdürlüğü yetkilileri ve bazı siyasilerle bağlantılı olduğu ileri sürülen A.T.G. adlı kişiye verilmesi hakkında başlatılan soruşturmaya ilişkin davanın üçüncü duruşması Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesi’nde yapıldı. Mahkemenin, kamu zararının belirlenmesi için ilgili kurumlara yazdığı yazıya halen cevap verilmediği görüldü.

-Yargılama devam ediyor ama..

Malatya Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nün sorumluluğundaki bazı ihalelerle ilgili usulsüzlük iddiaları hakkında Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca başlatılan ilk soruşturmanın ardından açılan davada yargılama Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesinde devam ediyor.

Kazım Karabekir İlkokulu ve Yeşilyurt Konak Anadolu Lisesindeki ihalesiz yıkım girişimi ile ilgili olarak Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesinde görülen davanın üçüncü duruşmasında deprem sonrası, kamuya ve özel şahıslara ait binalardaki deprem hasarını tespit etmek ve hasar düzeyine göre, yıkılması gereken binaları belirlemekle yükümlü olan Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünün resmi iki devlet okulunun usulsüz yıkılması nedeniyle ortaya çıkan kamu zararına ilişkin mahkemeye henüz bilgi ve belge göndermediği ortaya çıktı.

-“Çevre Müdürünü görevden almışlar”

Malatya 10. Asliye Ceza Mahkemesindeki duruşmaya sanık A.T.G.’nin avukatı Muhammed Afşin Arıkan katılırken, Milli Eğitim Müdürlüğü avukatı ise mazeret dilekçesi sunarak katılmadı.

Duruşmada, söz alan avukat Muhammed Afşin Arıkan, Çevre ve Şehircik İl Müdürü Fikret Onhan’ın Yeşilyurt Belediyesi’nin sözde çevre gezisi adı altında Almanya’ya gönderdiği 45 kişiden 43 kişinin yurda geri dönmemesi üzerine başlatılan soruşturma kapsamında Valilikçe görevden el çektirildiğini hatırlatarak, “Bildiğimiz kadarıyla Şehircilik İl Müdürü olarak görev yapan Fikret Onhan halen görevden el çektirilmiş bulunmaktadır” dedi.

-Mahkemeye kamu zararı tutarını bildirmemiş…

Mahkemenin Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden kamu zararına ilişkin belge ve bilgi istemesine rağmen, bu talebin yanıtının mahkemeye ulaşmadığı görüldü. Mahkeme, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yeniden yazı yazılarak, oluşan kamu zararına ilişkin belge vi bilgelerin mahkemeye bildirilmesi için tekrar karar aldı.

Mahkeme; “Malatya Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne yazılan müzakerenin tekidine, celse arasında cevap gelmesi halinde belirtilen kamu zararını karşılama isteğini beyan eden sanık ve avukatına ayrı ayrı kamu zararının tebliğine, kamu zararını karşılamak istedikleri takdirde 1 ay içinde ödeme yaparak bu hususta ispata elverişli dekont ve benzeri belgeyi mahkemeye sunmaları gerektiğine ...” karar verdi.

Mahkeme duruşmayı ileriki bir tarihe erteledi.

-Soruşturma nasıl başlamıştı?

Depremden etkilenen Akçadağ- Kepez’deki Çok Programlı Lise (ÇPL) binasında, okul yöneticileri ve muhtardan habersiz başlayan söküm çalışmaları üzerine, sökümünü yapan ve ifadelerinde şahıslardan Gazeteci olduğunu öne süren A.T.G.'nin, duruma müdahale eden köy muhtarına (A.T.G.’nin) “Okulun yıkım ihalesini bana verecekler. Yağmur-yaş gelmeden sökümümüzü yapalım” yanıtını vermesi ile başlayan süreçte A.T.G. tutuklanarak bir süre tutuklu kalmış, soruşturma sonrasında çok ilginç usulsüzlük ve ihalesiz yıkım iddia ve suçlamaları zinciri ortaya çıkmış Malatya Cumhuriyet Başsavcılığınca soruşturma açılmıştı. Halen bazı soruşturmalar devam ederken, idari soruşturmaların ise tamamlanmadığı öğrenildi.

malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız