SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İhracatın Ağırlığı 5 Sektörde

0
Güncellendi - 2016-05-15 20:04:09
İhracatın Ağırlığı 5 Sektörde
A- A+ PAYLAŞ

Malatya’nın Nisan 2016 dönemi ihracatı 29 milyon 114 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise Malatya’nın ihracatı 24 milyon 802 bin dolar olarak gerçekleştirilmişti. İhracat Nisan ayı döneminde yüzde 17 oranında, yılın ilk 4 ayına göre ise yüzde 14 oranında artış gösterdi. Yılın ilk 4 ayındaki 111 milyon dolar tutarındaki ihracat rakamının 50 milyon doları kuru kayısıdan sağlandı.

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Nisan 2016 dönemine ait “İhracatçı Firmaların Kanuni Merkezleri Bazında İhracat Performansı” başlıklı istatistik rakamları açıklandı.  Nisan 2016 döneminde Malatya’dan direk yapılan ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 17.39 oranında artış göstererek 29 milyon 114 bin dolar olarak açıklandı. Nisan 2015 döneminde ise Malatya’nın ihracatı 24 milyon 802 bin dolar olarak gerçekleştirilmişti.

Malatya’nın 2016 yılının ilk 4 ayında ise ihracatı 111 milyon 314 bin dolar olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde ise Malatya’nın ihracatı 96 milyon 872 bin dolar olmuştu. Buna göre, yılın ilk 4 ayında, Malatya’nın ihracatı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 14.91 oranında artış göstermiş oldu.

İHRACATIN LİDERİ: KURU KAYISI

Kuru kayısı ihracatını gösteren Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörü yılın ilk 4 ayında 50 milyon 34 bin dolar ihracat gerçekleştirirken, geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 16.45 oranında artış gösterdi. Geçen yılın ilk 4 ayında ise Malatya’nın kuru kayısı ihracatı 42 milyon 964 bin dolar olmuştu. Kuru Meyve ve Mamulleri Sektörü, 50 milyon dolar tutarındaki ihracat rakamı ile Malatya ihracatının ilk sırasında yer aldı.

31 MİLYON DOLAR KONFEKSİYONDAN GELDİ

Malatya ihracatının ikinci kalemini oluşturan Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü yılın ilk 4 ayında 31 milyon 727 bin dolar gelir sağlandı.  26 milyon 497 bin dolar ihracatın yapıldığı geçen yılın ilk 4 ayına göre yüzde 19.74 oranında artışın sağlandığı Hazır Giyim ve Konfeksiyon Sektörü Malatya’da en fazla ihracat yapılan ikinci kalem oldu.

Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektörü ise Malatya’nın en fazla ihracat yaptığı üçüncü sektör oldu. Geçen yılın ilk 4 ayında 6 milyon 919 bin dolar ihracatın yapıldığı Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller Sektöründe bu yılın ilk 4 ayında 7 milyon 83 bin dolar ihracat yapıldı.

TEKSTİL DURDU, HUBUBAT ÖNE GEÇTİ

Malatya’nın en fazla ihracat yapılan ilk 5 sektöründe yer alan Tekstil Sektörü beşinci sıraya gerilerken, Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektörü ise dördüncü sıraya yükseldi. Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe yılın ilk 4 ayında 6 milyon 383 bin dolar ihracat gerçekleştirilirken, bu rakam geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 58 oranındaki artışı gösterdi. Geçen ılın ilk 4 ayında ise Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri Sektöründe 4 milyon 29 bin dolar ihracat yapılmıştı.

Tekstil ve Hammaddeleri Sektörü ise yılın ilk 4 ayında 5 milyon 932 bin dolar ihracat yapılırken, geçen yılın aynı döneminde ise 5 milyon 658 bin dolar ihracat yapılmıştı. Bu sektördeki artış yüzde 4.83 oranında kaldı.

KİMYASAL MADDELER ATAĞA GEÇTİ

Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektörü Nisan 2016 döneminde en fazla ihracat artışı gösteren sektörlerden oldu. Buna göre; Kimyevi Maddeler ve Mamulleri Sektöründe  Nisan 2016 döneminde geçen yılın aynı dönemine göre ihracatını 316 oranında arttırarak 1 milyon 206 bin dolar ihracat yapıldı.  Yılın ilk 4 ayında ise Kimyevi Maddeler ve Mamulleri  Sektöründeki ihracat tutarı 1 milyon 537 bin dolar olarak kaydedildi.

Burhan KARADUMAN, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com

 

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Ali (8 yıl önce)
    Çooook az
    0
    0
    Yanıtla
  • Harun (8 yıl önce)
    Harika malatyamız sadece tarımla büyümesin Sanayisindede ivme kazanması güzel..
    0
    0
    Yanıtla
  • hasan (8 yıl önce)
    aferim en güzel haber bu nazar değmesin
    0
    0
    Yanıtla