SON DAKİKA
SON DEPREMLER

Sağlam İki Binayı 'Bilinçsiz Yıkım' Bu Hale Getirdi

0
Güncellendi - 2020-02-07 02:19:00
Sağlam İki Binayı 'Bilinçsiz Yıkım' Bu Hale Getirdi
A- A+ PAYLAŞ

Depremden ağır hasar gören ve boşaltılan Sivas Caddesi'ndeki Yağmur Apartmanı'nın, iş makinesiyle yıkımına başlandıktan sonra, emniyetli yıkım usulüne aykırı olarak çöktürülmesi sırasında, bu binanın iki yanındaki binalara da depremin yapacağından daha çok hasar verilmesinin ardından, boşaltılan iki apartmanın akıbeti merak konusu oldu.

24 ocak Cuma gecesi 20.55’de meydana gelen depremde Sivas Caddesi’ndeki Yağmur Apartmanı da ağır hasar görmüştü. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ekiplerinin ağır hasarlı raporu ermesinin ardından tahliye edilen binanın Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkımına, geçtiğimiz Cumartesi günü Vali Aydın Baruş, Çevre ve Şehircilik Bakan Yardımcısı Mücahit Demirtaş, Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan’ın da katılımıyla başlanmıştı. Bu yetkililer, yıkım bölgesindeyken getirilen bir iş makinesiyle, aynı anda binanın çeşitli katlarına müdahale edilerek zayıflatılmış, yetkililerin buradan ayrılmasından sonra, binanın en üstünden itibaren kontrollü ve çevresine zarar veremeyecek şekilde yıkılması gerekiyorken, alt katları darbelenerek çöktürülmüştü. Bu sırada, bu binanın yanındaki iki apartmana da büyük zarar verilmişti.

Bitişik apartmanların oda duvarları, kolonları ve balkonlarında büyük hasar meydana gelmiş, binalar 'sağlam' vasıflarını yitirerek 'ağır hasarlı' hale dönüştürülmüştü. Bu iki bina da boşaltılmıştı.

Yağmur Apartmanı'nın çöktürülerek yıkılması ve yanlardaki iki apartmana da büyük zarar verilmesi, acil yıkılması gereken bina sayısı 217, ağır hasarlı bina sayısı da 2 bin 698 olarak açıklanan Malatya'da, bu binaların tekniğine uygun ve ehliyetli, uzman kişilerce yıkılmaması halinde büyük bir tehlikenin kapıda olduğunu gösteriyor.

malatyahaber.com- Yeni Malatya Gazetesi

FOTO: Yağmur Apartmanı ortasından itibaren zayıflatılarak çökertildi

FOTO: Yağmur Apartmanı'nın yanındaki binalar böyle hasar gördü

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

22 yorum yapılmış

  • yavuz44 (4 yıl önce)
    Onlarda eskiydi bari adamları mağdur etmesinler yeniden sıfır bina yapıp versinler
    0
    0
    Yanıtla
  • cumali (4 yıl önce)
    Kusura bakmayın arkadaş ben 3 kattan sonrasına karşıyım sırf rant için para için 10 kat üst üste koymanıza ne gerek var. düşman bi bomba atsa bir binada herkesi götürür.
    0
    0
    Yanıtla
  • Ahmet (4 yıl önce)
    Bilip bilmeden yazıp durmuşsunuz.Bitişik nizamlı yapılarda yapım esnasında iki yapı arasına dilatasyon derzi bırakılmadığı takdirde , dünyanın en iyi yıkım ekibini getirseniz dahi bu tarz sıkıntılar yaşanır.
    0
    0
    Yanıtla
  • AKAB (4 yıl önce)
    Herseyimiz boyle..ne zaman adam olacagiz yahu...Allah korusun birgun savasa girsek..dusman dan ziyade sanki kendi kendimizi vuracagiz gibime geliyor....deprem...cığ...tatbikat...gibi durumlarin hepsinde acemilik diz boyu....hepsinde bir çuval inciri batirma mevzusu ayni...Yarab!!! Sen iyi insanlar varsa ulkemizde..onlarin yuzu suyu hurmetine bizi koru..bizi bize birakma..hepimiz aciziz..
    0
    0
    Yanıtla
  • İlhan (4 yıl önce)
    Selo Başkan neler diyorlar yorumlarda. Söylenenler doğruysa bizi üzdün. Sana yakışmadı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sefik (4 yıl önce)
    Böyle skandal birsey olabilir mi? Bu nasıl iş bilmezliktir gidip oralarda ancak eli cebinde boy boy pozlar veriyor kendileri. Hangi firmadan kiralamışlar bu araçları ? Bu kadar liyakatsiz, is bilmez adamlara sırf kendi adamlarına is verilsin diye ihaleleri iptal edip verdiler. Yazık değil mi o evdeki insanlara isbilmez, liyakatsiz firmalara verirlerse sonuç bu olur. Memleketi ne hele getirdiler. Yaziklar olsun.
    0
    0
    Yanıtla
  • İsmail (4 yıl önce)
    Selatttin Başkan a oy vermedim. Fakat adama sallayıp durmayın. Eskilerin yediğini ancak toparlar iki seneye. Adam yemeden iş çıkarmaya çalışıyor. Yoksa o da bilir daha içeri sokup görüntüde çalışmayı.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (4 yıl önce)İsmail isimli kullanıcı yorumuna
    Şimdi bu yıkımla eski dönemin ne alakası var? Tecrübeli Başkan 1 yıl olacak ortada birşey yok! Yeni sıfır kiralanan 34 plakalı makam araçlarını görmediniz galiba, tasarruf diye eski araç ihalelerini iptal etti, millet unuttu zannediyor galiba şimdi bir sürü araç kiraladılar, ne kadar fiyata kiraladılar acaba? Bir tane yazan çizen yok, muhtemelen bu yazdığım yorum bile yayınlanmayacak. Başkanımız ve ekibi şahsi ve lüzumsuz harcamalar ile reklam yapmayı bırakırsa hizmet eder.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin bey, İsmail bu soruya yanıt versin, valilik önünde ki ismet inönü heykelinin önünde anıracağım. Malatyahaber şahidim. IP’mı paylaşın . İsmail gibi zihniyetler hep belediyeden ihale veya işi olan kişiler...
    0
    0
    Yanıtla
  • alper (4 yıl önce)
    Öncelikle yıkımlarda can kaybı olmaması sevindirici fakat eğer bu yanlardaki iki binayı da aynı ekip yıkarsa bu işin ÇORAP SÖKÜĞÜ gibi devamı gelebilir. Bu bitişik nizamlar nerede biterse oraya kadar yani tüm cadde boyu yıkım sürmez inşallah.
    0
    0
    Yanıtla
  • Kemalettin (4 yıl önce)
    Selahattin Başkanın tabiriyle bu dünyada ve ülkemizde ilk! Herşeyde ilklerin başkanı ?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mehmet (4 yıl önce)
    Elazıg/ sivrice depremi 6.8 oldu.. bunu malatya 6.0 hissetti! Deprem 10 saniye daha sürse Malatya nın yuzde 80 yıkılacaktı haberi yapıldı sizin haber sitenizde .. ve aynı haberde malatya da bir fay var oda kırılacak 1548 den beri kırılmadı.. kırılırsa 7.0 şiddetinde deprem olcak denıyordu... şimdi soruyorum! Zarar gören ev 7.0 deprem de yıkılmayacak mı? Bırakın hepsini yıksınlar yeniden yapsınlar! Bu defa bitişik nizam degil yolları daha geniş, aralıklı parkları vs olan yeni binalar yapsınlar!
    0
    0
    Yanıtla
  • Serkan (4 yıl önce)
    :)
    0
    0
    Yanıtla
  • Has Malatyalı (4 yıl önce)
    Büyük umutlarla desteklediğimiz ancak büyük bir hayal kırıklığı yaşatan Selahattin Gürkan'ın, liyakat konusunda geçmiş yönetimleri bile mumla aratacağından korkuyorum artık...
    0
    0
    Yanıtla
  • Sami pektaş (4 yıl önce)
    Liyakat
    0
    0
    Yanıtla
  • Malatyalı (4 yıl önce)
    Bu binalar müteahhit belediye iş birliği ile rant uğruna bilinçli bir şekilde mi hasara uğratıldı? eğer öyle değilde büyükşehir belediyesi kendisi birşey bilmiyorsa da vahap küçüğün akpinardaki binası icin yikilan iki binanin nasil yıkıldığını da mı görmediler bu hadiseler uzerinden anlasildiki malatya belediyelerinin uzman olduklari herhangi bir konu yoktur rant hariç
    0
    0
    Yanıtla
  • Hakyemez (4 yıl önce)
    Deprem araştırma önergesine hayır oyu verip alkış tutan vekillere de bir ıslık da benden. Ya siz?
    0
    0
    Yanıtla
  • Mustafa (4 yıl önce)
    Mavi binada daha oturulmaz. Resimde de görülebileceği üzere sola doğru hafif yatmış.
    0
    0
    Yanıtla
  • malatya sever (4 yıl önce)
    ilginç bir yıkım yapmış büyükşehir belediyesi
    0
    0
    Yanıtla
  • ali (4 yıl önce)
    Siz de çok şey istiyorsunuz! Burası Türkiye,tabiki yıkım böyle olacak,dediğiniz gibi yıkım yapılsa,her şey normal olmuş normal olur..............
    0
    0
    Yanıtla
  • Hasan (4 yıl önce)
    Ne yapmayi becere biliyoruz ne de yıkmayı.... vay halimize bizim....
    0
    0
    Yanıtla
  • MUSTAFA (4 yıl önce)
    Depremin zarar veremediği binaları da biz yıkmayalım. Bu işi profesyoneller yapmalı.
    0
    0
    Yanıtla