CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, " Sanıyorum bu hafta içerisinde Perşembe veya Cuma günü Sayın Genel Başkanlar bu akşam toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirerek tekrar biraraya gelecekler" dedi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun, koalisyon görüşmeleri kapsamında CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile görüşmesi sona erdi. Görüşme sonrasında CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç CHP Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, “7 Haziran sonrası yeni hükümeti kurma görevi alan Ahmet Davutoğlu bu yöndeki çalışmalarını 13 Temmuz tarihinde CHP’yi ziyaretiyle başlamış daha sonra iki diğer siyasi partimizin yetkililerini ziyaret etmişti. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu özellikle bu sürecin başından itibaren sorumluluk üstlenme beyanı ve bu gerçeklerle kişi ve parti çıkarlarını öncelemeden CHP’nin pozisyonunu ülke menfaatlerinin yanında yer almak siyasetinde tarif etmişti. Uzun ve zahmetli bir ön görüşme süreci yaşadık. 5 ayrı toplantı tertip edildi. Burada her iki siyasi partinin heyetleri çeşitli alt konularda kendi görüşlerini, tutumlarını ifade ettiler. Burada önemli olan iki ayrı siyaset damarının farklı duyarlılıklar taşıyan iki ayrı siyaset damarının ülkemizin bugün karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında birlikte bir koalisyon oluşturup oluşturamayacakları yönündeki çalışmalar şeklinde özetleyebiliriz” diye konuştu.
“BU HAFTA İÇERİSİNDE PERŞEMBE VEYA CUMA GÜNÜ SAYIN GENEL BAŞKANLAR BU AKŞAM TOPLANTIDAN ÇIKAN SONUÇLARI DEĞERLENDİREREK TEKRAR BİRARAYA GELECEKLER”
“Tabi ki zorlukları olan bir süreç farklılıkların ciddi alanlarda temaruz ettiği bir süreç ama ülkenin menfaatleri ön plana alındığında birçok uzlaşılan noktanın da ortaya çıktığı bir gerçek” ifadesini kullanan Koç, şunları kaydetti:
“Bu çerçevede bugün Türkiye’yi rahatlatacak bir siyasi irade geliştirmenin bizlere yüklediği sorumluluğu görüyoruz. CHP olarak bunun gereğini taşımaya çalışıyoruz. Burada amacımızın bir kere daha yapıcı, sonuç alıcı ve bugün yaşadığımız çok boyutlu sorunların aşılmasına katkı sunacak bir koalisyon sorumluluğun, bir hükümet sorumluluğun oluşmasını kolaylaştırmak olduğunu belirtmek istiyorum. Bu çerçevede bugün yapılan ve uzun süren görüşmelerde Sayın Genel Başkanlar ilk defa çeşitli konularda ön görüşmelerden çıkan sonuçlar üzerinde düşüncelerini ifade ettiler. Uzlaşılan uzlaşılmaya yakın olan veya oldukça farklılıklar arz eden alt konularda söz konusuydu. Bu çerçevede samimi bir şekilde düşüncelerini ifade ettiler. Sorumluluklarını yansıtan değerlendirmelerde bulundular. Sanıyorum bu hafta içerisinde Perşembe veya Cuma günü Sayın Genel Başkanlar bu akşam toplantıdan çıkan sonuçları değerlendirerek tekrar biraraya gelecekler.”
“PARTİ ÇIKARLARIMIZI ŞUANDA TÜRKİYE’MİZİN KARŞI KARŞIYA KALDIĞI SORUNLARI DÜŞÜNECEK OLURSAK ÜLKE ÇIKARLARININ ÖNÜNE KOYMA LÜKSÜMÜZÜN OLMADIĞINI BİLİYORUZ”
Gazetecilerin de sorularını cevaplayan Koç, “Görüşmeden umutlu musunuz” sorusu üzerine, “Hiçbir zaman bir koalisyonmetre yok demiştim elimde. Duyarlılıklar var, sorumluluklar var, farklılıklar var. Türkiye’nin karşı karşıya kaldığı sorunlar karşısında siyaset kurumunun taşıması gereken ciddi sorumluluk alanları var. Bütün bu çerçeve içerisinde yaklaşıyoruz. Hiçbirimizin kişisel çıkarlarımızı, parti çıkarlarımızı şuanda Türkiye’mizin karşı karşıya kaldığı sorunları düşünecek olursak ülke çıkarlarının önüne koyma lüksümüzün olmadığını biliyoruz. Bu sorumluluk içerisinde değerlendirmelerimizi yapıyoruz. Görüşmelerimizi bu çerçeve içerisinde tamamladık bugün” yanıtın verdi.
“İKİ SAYIN GENEL BAŞKANIN KARŞILIKLI GÖRÜŞ BİLDİRMESİ ŞEKLİNDE GEÇTİ”
Görüşmenin nasıl olduğu sorusuna ilişkin Koç, “İki Sayın Genel Başkanın karşılıklı görüş bildirmesi şeklinde geçti. Bizler Sayın Ömer Çelik ile beraber daha çok bir iki ufak noktada bazı açıklamalar yaptığımızda devreye girdik” karşılığını verdi.
Terör konusunda bir değerlendirme yapılıp yapılmadığı sorusu üzerine Koç, şöyle konuştu:
“Ülkenin karşı karşıya kaldığı sorunların başında ekonomik sorunlardan şuanda öncelik bakımdan çok daha ön alan güvenlik sorunların olduğunu biliyoruz. Bir an önce ülkenin geniş profilli, geniş tabanlı bir hükümet yapısına kavuşmasının bu temel sorunların çözümü bakımından da kolaylık sağlayacağını bu ülkeyi seven herkes düşünüyor.”
CHP’nin yarın MYK Toplantısı olduğunu kaydeden Koç, bu Perşembe veya Cuma günü iki Genel Başkanının tekrar konuşarak bugün gelişen görüşmenin oluşturduğu atmosfer çerçevesinde bir kere daha konuyu detaylı bir şekilde değerlendireceklerini ifade etti.
Görüşmede AK Parti’nin CHP ile yüksek profilli bir hükümet kurma beyanında bulunup bulunmadığı sorusuna Koç, “Orada oluşan fikirlere göre tekrar biraraya gelme ihtiyacı hissettiklerine göre son değerlendirmeyi de mutlaka Sayın Genel Başkanlar kendi kurullarıyla görüştükten sonra yapacaklardır. Bu kadar açık” dedi.
35 saat süren bir ön görüşme sürecinin olduğunu hatırlatan Koç, “Türk demokrasi tarihine baktığımız zaman iki farklı zıt siyaset yatağından gelen, geleneğinden gelen iki büyük siyasi akımın ülkenin ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığı bir dönemde farklılıklarını en aza indirerek ortak bir sorumluluk üstlenme çabası olmasa zaten bu ön görüşme süreci de bu kadar uzun sürmezdi” ifadelerini kullandı.
“İKİ SİYASİ PARTİNİN DE GENİŞ BİR TABANI VAR. O TABANLARA KARŞI SORUMLULUKLARI VAR”
İkinci görüşme yapılacak olmasının olumlu mu olumsuz mu olduğu sorusuna Koç, “Benden siyah ya da beyaz şeklinde bir yanıt bekliyorsunuz ama siyaset önemli karar alma noktalarında geniş istişare gerektiren bir uğraş alanıdır. İki siyasi partinin de geniş bir tabanı var. O tabanlara karşı sorumlulukları var. Duyarlılıkları var. Ama ülkeye karşı da sorumlulukları diğer sorumluluğunu aşmak zorunda” şeklinde konuştu.
Yapılanın müzakere olduğunu söyleyen Koç, şunları kaydetti:
“ Ön görüşme bitti. Bu ön görüşmeden çıkan bilgiler çerçevesinde uzlaşılan uzlaşmadan uzak olan ya da üzerinde çalışılırsa uzlaşılabilecek olan ya da uzlaşılmış gibi görünen ana konuların altında alt başlıklara inilince farklılıklar doğabilecek çeşitli alanlar var. Böylesi bir siyasi koalisyon oluşturma noktasında bütün bunların ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmesi gerekiyor. Ortada hemen bir siyasi sonuç çıkartılmasının zor olduğu bir süreçten geçtiğimizi ifade ettim. Ama Türk demokrasi tarihinde iki farklı siyasi akımın bir ortak sorumluluk noktasında sergiledikleri çalışma önemlidir. Daha sonrası içinde çok ciddi bir örnek teşkil eder. Siyasette umut ya da umutsuzluk çok ölçülebilecek bir şey değildir. Ben sadece ülkem için düşünüyorum. Bütün CHP’liler gibi.”