Sabah ve ATV'yi de bünyesinde barındıran Turkuvaz Yayıncılık'ın İcra Kurulu üyeliğine hemşehrimiz tiyatro oyuncusu Kenan Işık atandı.
Turkuvaz yönetim kurulu başkan vekili Serhat Albayrak imzasıyla, bu atama "Sayın Kenan IŞIK 23 Mayıs 2008 tarihi itibariyle Turkuvaz Radyo Televizyon Haberleşme ve Yayıncılık A.Ş İcra Kurulu Üyesi olarak aramıza katılmıştır.
Sn. IŞIKa aramıza hoş geldiniz der, yeni görevinde başarılar dilerim." yazısıyla gruba bağlı birimlere duyuruldu.
İcra Kurulu üyeliğine getirilen Kenan Işık ise bu görevlendirme ile ilgili olarak medyatava.com'a şunları söyledi:
"Gruba çok önemli bir göreve getildiğim gibi bir hava esti bir anda ancak böyle bir şey yok. Sadece icra kurulu üyesi olarak görev yapacağım. Yani bir nevi danışman olarak. Asla bir yayın yönetmeni, genel müdür gibi bir görevim yok. Zaten bunu önerseler de kabul etmem, Murat Saygı, İrfan Şahin gibi görev yapmak benim haddim değil.
Ben dramadan anlarım, oyunculuktan anlarım, tiyatrodan anlarım. Bu konuda kanala katkılarım olabilirse ne mutlu bana... Sayın Ahmet Çalık'tan geldi böyle bir teklif. İkimiz de Malatya Yeşilyurt'tan olduğumuz için kendisiyle yıllardır ailece tanışırız. Sektörü eskiden beri tanıdığım için bu konuda yardım istediler, elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışacağım"
IŞIK KİMDİR?
Kenan Işık Malatya'da doğdu. Tiyatroyla henüz ilkokul yıllarındayken tanıştı. Malatya Halkevi'nde amatör tiyatro çalışmaları yapan Işık, çok küçük yaşlarda babasını kaybetti ve annesiyle birlikte taşındıkları Ankara'da Atatürk Lisesi'ni bitirdi.
Ankara Meydan Sahnesi'nde profesyonel tiyatro yapmaya başladığında on yedi yaşındaydı. 1973 yılında dışarıdan sınavlara girerek Devlet Tiyatrosu sanatçısı oldu ve bu kurumda uzun yıllar oyuncu, yönetmen ve oyun yazarı olarak görev yaptı. 1996 yılında İstanbul Şehir Tiyatroları'na Genel Sanat Yönetmeni olarak atandı ve 2000 yılında Devlet Tiyatroları'ndan zorunlu istifa etmesi neticesinde bu görevinden ayrıldı.
ABD, Almanya, Polonya gibi ülkelerde tiyatro araştırmaları yapan Kenan Işık, Uluslararası Tiyatro Enstitüsü (ITI) ve Türk Oyun Yazarları Derneği'nde yönetim kurulu üyeliklerinde bulundu. Çeşitli gazete ve dergilerde kültür ve sanat üzerine yazdığı yazıların yanısıra, "Yeni Yüzyıl", "Yeni Binyıl"ve "Akşam" gazetelerinde köşe yazarlığı yaptı. 2002- 2005 yılları arasında Kültür Üniversitesi'nde sanat yönetimi üzerine dersler verdi.
"Behçet Bey'in Fötr Şapkası", "Bebek Uykusu", "Olmayan Kadın", "Aşk Hastası" oyunlarının yanı sıra, "Keloğlan ve Zülfüsarı" adlı bir çocuk oyunu yazdı. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın "Huzur", Karen Blixen'in "Ölümsüz Öykü" adlı yapıtlarını ve Turhan Selçuk'un "Abdülcanbaz" adlı çizgi romanını oyunlaştırarak sahneledi.
"Bebek Uykusu" ve "Olmayan Kadın" oyunları ile Kültür Bakanlığı En İyi Oyun Yazarı Ödülü, "Behçet Bey'in Fört Şapkası" oyunu ile İş Bankası Oyun Yarışması Ödülü, "Keloğlan ve Zülfüsarı" adlı oyun ile TBMM Çocuk Oyunları Yarışması Mansiyon Ödülü, "Olmayan Kadın" oyunu ile Uluslararası Tiyatro Enstitüsü Avrupa Ödülü'nü kazandı. Ahmet Hamdi Tanpınar'ın romanından sahneye uyarladığı "Huzur" ise Türk Yazarlar Birliği En İyi Uyarlama ve Bakırköy Belediyesi Tiyatrosu En İyi Oyun Ödülü'nü aldı.
Oyun yazarlığının yanısıra yönetmen olarak da pek çok ödüle layık görülen Işık, iki kez Kültür Bakanlığı En İyi Yönetmen Ödülü, Ulvi Uraz En İyi Yönetmen Ödülü, iki kez İsmet Kuntay En İyi Yönetmen Ödülü, Oyun Yazarları Derneği En İyi Yönetmen Ödülü, Makedonya Festivali Juri Özel Ödülü, Avni Dilligil En İyi Yönetmen Ödülü ve yine Aziz Nesin'in "Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz" oyunu ile Avni Dilligil En Başarılı Prodüksiyon Ödülü'nü kazandı.
Televizyonculuk çalışmaları ile de çeşitli medya organları, üniversiteler ve dernekler tarafından da pek çok kez ödüllendirilen Işık'ın "Araf Yazıları", "Geçti Gitti Kirpiklerimin Arasından", "Uyarlama Tiyatrolar" adlı kitapları ve bir şiir kaseti var.