Malatya Belediye Meclisi Şubat ayı toplantısı meclis başkanvekili Mehmet Şehitoğlu başkanlığında yapıldı. Meclis gündem dışı verilen önergeleri görüşerek karara bağladı. Toplantıya Tekel arsasına 2. AVM, Kömür Tevzii alanının satışı, görüntülü reklam ücretlerinde indirim gibi konular damgasını vurdu.
Sözleşmeli personele verilecek ek ücretin belirlenmesi ve fotoğrafçı, daktilograf gibi bazı kadroların iptal edilerek yerine yeni kadroların ihdası maddelerinin görüşülerek kabul edilmesi ile başlayan toplantı, yangına hassas yapı ve mahallelerin belirlenmesi konusunda yapılan çalışmaların görüşülmesi ile devam etti.
Yangına en hassas bölge Konak Mahallesi
İtfaiye müdürlüğünün Belediye Meclisi'nde ele alınan raporuna göre, Konak, Akpınar ve Abdulgaffar mahalleleri yangın riski en yüksek olan bölgeler. Yangın riski en yüksek yapılar sıralamasında ise resmi binalar ilk sırayı alıyor. Görüşmeler sırasında söz alan CHP’li üye Doğan Ağdaş “Çok katlı yapılar hızla çoğalıyor. Olası bir yangında bu yapılara müdahale için itfaiyemiz yeterli araç ve gereç donanımına sahip mi?” sorusunu yöneltti. Meclis Başkan Vekili Şehitoğlu, sorunun yanıtını vermesi için itfaiye müdür yardımcısı Ertuğrul Ayabakan’a söz verdi. Ayabakan “ Şu an için 10 katlı yapılara müdahale edebilecek araç ve ekipmanımız mevcut. 45 metrelik merdivene sahip bir itfaiye aracının alınması için 2012 yılı ödeneğine bütçe kondu. Bu araç da alınırsa 15 katlı yapılara kadar müdahalemiz mümkün olacak” diye soruyu yanıtladı.
Görüntülü açık hava reklam ücretlerinde indirim
Belediye tarafından LCD ve Bilboard olarak da tanımlanan görüntülü açık hava reklam ücretlerinde indirime gidilmesi maddesine geçildi. Buna göre Belediyeye ait açık alanlarda kurulan LCD ve billboardlardan alınacak ücretin 2 bin liradan 600 liraya, özel mülkiyette alınan bin liranın da 300 TL’ye düşürülmesi, 2 kata kadar hazırlanan zemin etüt raporlarından 100, 3 ve sonrası katlar için hazırlanan raporlardan ise 200 lira alınması maddesi görüşülürken söz alan Bağımsız üye Mehmet Moran “ Görüntülü açık hava reklamları hızla çoğaldı. Bunların getirisi-götürüsü, belediyeye katkısı nedir kayıtları tutuluyor mu? “ sorusunu yöneltti. Başkanvekili Şehitoğlu “Hepsi kayıtlı. Ticari bir hizmettir, belediyemiz de bu ticari hizmetten karşılığını alıyor” diye yanıtlarken AKP’li Hasan Atay “ Billboard ve LCD gibi açık hava reklamları kent merkezine bir canlılık veriyor. O nedenle bu tür reklamları teşvik etmemiz gerekiyor. İndirime gidilmesinin nedeni de budur” diyerek indirimin gerekçesini açıkladı.
Daha sonra gündemin imar maddelerine geçildi.
Akaryakıt istasyonuna ret
Gündemin ilk sırasında bulunan ve Çilesiz Mahallesine (Fahri Kayahan Bulvarı üzeri) akaryakıt istasyonu kurulması önergesi reddedildi.
Yapı yüksekliği talebine erteleme
Uçbağlar Mahallesinde bulunan bir parsel için yapı yüksekliği talebi dosyada yeterince inceleme yapılabilmesi için komisyon kararı doğrultusunda ertelendi.
İkinci AVM tartışması
İnönü Caddesi üzerinde bulunan ve imar planında sanayi tesisi alanı olarak gözüken 42 dönümlük eski Tekel fabrikası arsasının ticari tesis alanına dönüştürülmesi, yoğunluğun 1.65’e çıkarılması ve yüksekliğin serbest olması maddesi üzerinde görüşülmeye başlandı.
Madde üzerine söz alan AKP’li üye Ahmet Ergün “Vatandaşların isteğini makul ölçülerde karşılamamız gerekiyor. Ama belediye olarak kentin ihtiyaçları yönünde vatandaşlara yol gösterici de olmamız gerekir. Turizm alanı, konut alanı, eğitim-sağlık tesisi gibi değişik önerilerle yönlendirici olmamız gerekiyor” diye konuştu. AKP’li üye Hasan Atay da "Burayı alan girişimciler AVM yapma düşüncesindeler. Şahsi kanaatime göre bu alan daha merkezi yerde olduğu için insan ve araç sirkülasyonu ile esnaf camiasını çok olumsuz etkileyecek. Alternatif avan projelerin üretilmesi gerekir. Konunun kamuoyunda enine boyuna tartışılması gerekiyor. Bunu sağlamamız gerekiyor” şeklindeki konuşması ile 2. AVM’nin yapılmadan önce kamuoyunca tartışılmasını istedi. Bağımsız üye Moran da “İfadelerinizde mevcut AVM’ye rakip istemiyorsunuz anlamı mı çıkıyor?” diyerek AKP’li üyeye soru yöneltti AKP’li Atay da “Hayır. Tekel’in arsası diğer AVM’ye göre daha avantajlı bir yerde. Esnaflar bundan çok zarar görür” diyerek bağımsız üye Moran’ı yanıtladı. Has Parti’li üye Sadin Şahin ise “ Belediye bu alanı kamu yararına alacaksa alsın. Aksi halde kent merkezinde sanayi tesisi olmaz. Alanın ticari alana dönüşmesine taraftarım” diye konuştu. Yapılan konuşmalardan sonra madde komisyon kararı doğrultusunda önümüzdeki meclis toplantısına ertelendi.
Semt Pazarı alanına ret
91.000 Dev Öğrenci İlköğretim Okulu'nun arkasında bulunan ve imar planında sosyal tesis, yeşil alan ve park alanı olan parselin semt pazarı alanına dönüştürülmesi maddesi reddedildi.
Kentin değişik mahallelerinde bulunan parsellere ait kat artışları, nizam değişikliği, konut alanından ticari alana dönüştürülmeleri, imar hattı düzenlemeleri gibi maddeler komisyonun görüşleri doğrultusunda reddedilirken, Kuzey Kuşak Yolu çalışmaları sırasında (İstinat duvarı-tel örgü- alt-üst yapı tesisleri gibi) zarar gören Çakmak Kışlası'nın zararlarının karşılanması amacıyla yapılacak protokol için belediye başkanına yetki verilmesi kabul edildi.
Kömür Tevzi arsası da satılıyor
Çevre yolu altında bulunan ve geçtiğimiz yıl, Malatya’ya kurulması düşünülen İstinaf Mahkemesi binası yapılması için Adalet Bakanlığı'na tahsisi yapılan daha sonra da bu karardan vazgeçilen eski Kömür Tevzi arsasının satışı maddesine geçildi. Madde üzerinde söz alan bağımsız üye Moran “Bu alanı hangi gerekçeyle satıyorsunuz. Ne yapmayı düşünüyorsunuz. Ticari alan mı, konut alanı mı, niye satıyorsunuz?” sorularını yöneltti. Başkanvekili Şehitoğlu soruyu “Önce bir satış kararı alalım da onu da sonra kararlaştırırız” diye yanıtladı.
Mülkiyeti belediyeye ait Konak mahallesindeki bir taşınmazın Tarım Müdürlüğü'ne ücretsiz tahsisi maddesi kabul edildi.
Gündemdeki bazı maddeler komisyona havale edildikten ve bir sonraki toplantının 7 Mart’ta yapılması kararlaştırıldıktan sonra Şubat ayı toplantısı sona erdi.