SON DAKİKA
SON DEPREMLER
Reklam

"İkizce'de Fay İncelenip İnşaatlar Ona Göre Devam Etmeli"

A- A+ PAYLAŞ

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, "Orta hasarlı binalara girilmesinin büyük bir risk olması insanların tekrar sokaklarda, parklarda, arabalarda uyumasına yol açmıştır. 10 Ağustos'tan beri Malatya'daki insanlar, sokakta gecelerini geçirmekte, evlerine girememekte. Ayrıca orta hasarlı evlerle ilgili büyük belirsizlik sürmeye devam etmektedir. Tam bir kaos, tam bir belirsizlik" dedi.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba, 6 Şubat ve 10 Ağustos'taki depremlerin ardından Malatya’da yaşanan sorunlarla ilgili "Orta hasarlı binalara girilmesinin büyük bir risk olması insanların tekrar sokaklarda, parklarda, arabalarda uyumasına yol açmıştır. 10 Ağustos'tan beri Malatya'daki insanlar, sokakta gecelerini geçirmekte, evlerine girememekte. Ayrıca orta hasarlı evlerle ilgili büyük belirsizlik sürmeye devam etmektedir. Tam bir kaos, tam bir belirsizlik. Bu şartlarda orta hasarlı bina sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecek gibi gözüküyor" dedi. Ağbaba, konteynerlerde su ve hijyen sorununun devam ettiğini, bölgede hırsızlık olaylarının arttığına dikkat çekti.

CHP Malatya Milletvekili Veli Ağbaba,  TBMM'de basın toplantısı düzenledi. Ağbaba, art arda depremlerle ağır hasar alan Malatya'nın sorunlarına dair şunları söyledi:

"Malatya başta olmak üzere 11 ilimiz, bunlardan 4'ü ağır hasarlı. Büyük bir deprem geçirdik, Malatya'nın şehir merkezi de yerle bir olmuş durumda. Hala şehir merkezinde atılmış bir adım yok. Yine ilçelerimiz; Doğanşehir ilçemiz, Akçadağ ilçemizin Başpınar Mahallesi, Ören Mahallesi, Doğanşehir, Polat merkez. Köylerimiz; Fındık, Mızgı, Çavuş, Topraktepe gibi köylerimiz. Başta Çıllık olmak üzere oba köyleri, Kurucuova, Erkenek adeta enkaza dönüşmüş durumda. Yine Malatya merkeze bağlı eski beldelerimiz; Barguzu, Yakınca, Gündüzbey'de adeta hayat durma noktasına gelmiş durumda. Malatya hem ana merkezi, hem büyük caddelerimiz hala enkaza dönüşmüş tarla yığınları gibi durmakta ve maalesef bu konuyla ilgili ciddi adımlar atılmış değil hala.

"ELLERİNDE BİRER ÇEKİÇLE HASAR TESPİTİ YAPIYORLAR"

Maalesef Malatya'da 6 Şubat depremi sonrasında, iki büyük depremle birlikte hasar tespiti çalışmalarında çok çeşitli eksiklikler oluştu ve kamuoyunda hasar tespitiyle ilgili büyük bir güvensizlik var. Önce ağır hasarlılar verildi, daha sonra onlar ikinci incelemede orta ve hafife çevrildi ama hafif olan da orta olan da ağır alan da maalesef bu hasar tespitine inanmıyor çünkü bu işi yapanların liyakat sahibi olmadığı iddia ediliyor. Ellerinde birer çekiçle bu hasar tespitinin yapıldığı söyleniyor. Malatya'da depremden sonra bir deprem vurdu bir de liyakatsizlik vurdu Malatya'daki insanları. İnsanların 3-4 milyona aldıkları evler ağır hasarlı olarak gösterildi ve ağır hasarlı binaların hemen yıkılacağı ifade edilince o evlerin sahipleri de evlerini boşalttılar. Hatta kapılarını, pencerelerini, mutfak dolaplarını, musluklarını, parkelerini yok pahasına, 15-20 bin liraya sattılar. Daha sonraki yapılan hasar tespitinde bunların ağır hasarlı değil orta hasar ve az hasarlı olduğu, yıkılmayacağı ifade edildi. O insanlar sökmüş oldukları pencereleri, kapıları, muslukları, doğramaları, dolapları, 15 bin liraya satılan bu malzemeleri 500 bin liraya, 1milyon liraya alamadılar. Tüm bu sebeplerden dolayı Malatya'da hasar tespiti çalışmalarının tekrar ve ciddi bir şekilde yapılması gerekiyor.

"BAKANLIK VE MTA'NIN YEŞİLYURT'TAKİ FAY HATTININ BELİRLENMESİ İÇİN BÖLGEDE ÇALIŞMA YAPMASI GEREKMEKTE"

Yeşilyurt ilçesine bağlı İkizce Mahallesi'nde yapımı devam eden TOKİ konutlarının bulunduğu bölgede mikro-bölge çalışması yapılmadan konutlar yapılmaya başlanmıştır ve bizim endişemiz, Yeşilyurt içerisinden geçen muhtemel fay hattının çok aktif olması nedeniyle İkizce mevkisinde yapılan TOKİ konutlarının bu muhtemel fay hattı üzerinde yapılma olasılığı yüksektir. Yetkililerin bir an önce mikro-bölgeleme çalışması yapıldıktan sonra konutlara devam etmesi gerekmektedir. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve MTA'nın bu olası Yeşilyurt merkezli fay hattının belirlenmesi için bu bölgede mutlaka çalışma yapması gerekmektedir.

"ORTA HASARLI BİNA SAHİPLERİ KIŞI DIŞARIDA GEÇİRMEYE DEVAM EDECEK GİBİ GÖZÜKÜYOR"

Ayrıca 10 Ağustos'ta Malatya'da arka arkaya gelen depremlerden sonra çözülmeyen barınma sorunu tekrar artarak karşımıza çıktı.Orta hasarlı binalara girilmesinin büyük bir risk olması insanların tekrar sokaklarda, parklarda, arabalarda uyumasına yol açmıştır. 10 Ağustos'tan beri Malatya'daki insanlar, sokakta gecelerini geçirmekte, evlerine girememekte. Ayrıca orta hasarlı evlerle ilgili büyük belirsizlik sürmeye devam etmektedir. Orta hasarlı binalarla ilgili herhangi bir yönetmelik olmadığı için orta hasarlı binaların ne olacağı belli değildir. Depremin üzerinden 6 buçuk ay geçmiş, hala yönetmeliğin çıkmasını beklemekte deprem bölgesinde orta hasarlı binası olan insanlar. Önceki Sayın Bakan Murat Kurum, orta hasarlı binaların güçlendirilmesini savunurken; yeni bakan, orta hasarlı binaların yıkılmasından bahsediyor. Tam bir kaos, tam bir belirsizlik. Bu şartlarda orta hasarlı bina sahipleri kışı dışarıda geçirmeye devam edecek gibi gözüküyor. Aynı belirsizlik ve kaos yerinde dönüşüm için geçerli. 500 bin TL hibeye, 500 bin TL krediyle 100 metrekarelik evin yapılması mümkün değildir. Bu 1 milyon lirayla ancak bir evin balkonuyla tuvaleti yapılabilir. Bir evin maliyeti şu anda 2 milyon TL civarındadır. Bu nedenle ya verilen hibe miktarı 2 milyona çıkarılmalı ve bu miktar enflasyona karşı güncellenmelidir ya da devlet yeniden dönüşüm isteyen vatandaşların evlerini rezerv alanlarındaki gibi yapıp teslim etmelidir.

"MALATYA'NIN SU KAYNAĞI TAHRİP OLMUŞTUR, BU NEDENLE ACİL ALTERNATİF SU KAYNAKLARI BULUNMALI"

Enkaz kaldırma çalışmaları çok yavaş ilerliyor. Ağır hasarlı binaların yüzde 80'i hala yıkılabilmiş değil. Bu hızla enkaz kaldırma çalışmaları devam ederse 8-10 yılda şehirlerde enkazın kaldırılması mümkün gözükmüyor. Ayrıca su serpilmediği için, zaman zaman binalar yerinde ayrıştırıldığı için halk sağlığını tehdit etmekte, kentlerimiz adeta toz bulutuyla karşı karşıyadır. Son depremle birlikte dünyanın en güzel su kaynağına sahip olan Malatya'nın su kaynağı tahrip olmuştur, içilememektedir. Bu nedenle acil alternatif su kaynakları bulunmalı.

KONTEYNER SORUNU DEVAM EDİYOR

Bir diğer sorun konteyner meselesi, bir taraftan maalesef konteynerlerimize hala klima verilmediği için 40-45 derecede konteynerde kalan insanlar sıcakta adeta kavrulmaktadır. Ayrıca son depremle birlikte çok sayıda konteyner ihtiyacı doğmuştur, insanlar sokakta kalmaya devam etmektedir. Malatya'da yaşanan önemli bir sorun, hırsızlık meselesi. Ağır hasarlı ve orta hasarlı binalarımız adeta yağma edilmekte, hırsızlık sayısı çokça artmakta ve bunula ilgili maalesef güvenlik sağlanamamakta, hırsızlık önlenememektedir.

"ESNAFLARIMIZA MADDİ DESTEK SAĞLANMALI"

Malatya'da esnaflar için dağıtılan 3 bine yakın konteynerin sadece 900'üne yakını faal. Bu konteynerlerde sadece lavabo yok, musluk yok, su yok, altyapı yok. İnsanlar konteynerleri kullanamamakta, kullanılan konteyner de maalesef işlevsel değildir. Depremden önce 23 bin esnafın faaliyet gösterdiği Malatya'da ayakta kalan bir elin parmakları kadar esnaf, işyerinde faaliyete devam ediyor. Esnaflarımıza en az 1 yıl maddi destek sağlanmalı, esnafın yanında çalışan emekçilerin maaşları devlet tarafından karşılanmalı, esnafın en az 1 yıl süreyle BAĞ-KUR primleri devlet tarafından karşılanmalı, deprem bölgesindeki orta ve ağır hasarlı raporları dikkate alınmadan mağdur olan tüm esnaf ve zanaatkarımıza kısa çalışma ödeneği verilmelidir, depremde zarar gören esnafın kredi kefalet borçları silinmelidir."

Bülten

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

26 yorum yapılmış

  • 1Vatandaş (1 yıl önce)
    Eğer bu belediye seçimlerinde de particilik yapıp hizmet etme potansiyeli olan yahut şehircilikten anlayan yerine sırf ampül sempatizanlığınlığında gerekli vasıflara sahip olmayanı seçerse artık herşey müstahak fakat sizin yüzünüzden arada bizde yanıyoruz.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Beylerderesi civarında hangi vekil arsa topladiysa siz ona bakın derim ben. Ah ahh
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Hamza (1 yıl önce)
    Beydağı eteklerine, Konak'tan Karagöz köyüne kadar geniş ve sağlam zeminli alanlara doğru düzgün imar verilmeli, buralarda yeni bir şehir tasarımı yapılmalıdır. İmkanı olan insanlar şehirden ayrılmak yerine bu bölgelerde gönül rahatlığıyla yerleşebilirler.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • fth (1 yıl önce)
    Neden ikizce sebebini Anlamak istiyorsanız oradan arazi toplayanları araştırın.... Cevabı bulursunuz.
    %94
    %6
    Yanıtla
  • Mehmed (1 yıl önce)
    Cahil cesareti ile hareket eden bir hayli insan var,dedikodudan nemalanan yurttasa kıymet vermeyin
    %50
    %50
    Yanıtla
  • Ahmed (1 yıl önce)
    Malatya mazlumun yaninda yerini almali,zalime itibar etmemeli,kulagina degil,gozune inanmamali,dedikoduya gelmemeli
    %63
    %37
    Yanıtla
  • Adnan (1 yıl önce)
    Memleketin sesi ağbaba
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Fikret (1 yıl önce)
    İnş.Gelecek seçimde Malatya da kalanlar oy verecek olanlar particilik yapmadan liyakat sahibi Y.Mimar Münir ERKAL 'i B.Şehir Belediye Baş.lığına getirirler.Yoksa mevcutların bir şey edeceği yok.
    %47
    %53
    Yanıtla
  • malatian (1 yıl önce)
    malatya sivas yoluna doğru git me li.
    %27
    %73
    Yanıtla
  • Adem (1 yıl önce)
    İnşallah Malatya nın has evladı olduğunu her zaman ispatlayan,milletin çektiği rezillikleri hiç bıkmadan, usanmadan sorunlar çözülününceye kadar sürekli ama sürekli haykırıp sesimiz çığlığımız olmaya devam eder.
    %62
    %38
    Yanıtla
  • Cengiz (1 yıl önce)
    35 yıl inşaat sektöründe yurtdışında gökdelen çizimlerinde mühendislik yaptım , sadece şunu not alın eğer o tokiler ikizceye yapılmaya devam ederse o fay o tokilerin bir tanesini sağlam bırakmaz bu yorumu not alın .
    %74
    %26
    Yanıtla
  • Abdullah (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Deprem uzmanımısın. Nereye yapılsın. Bunlar gökdelen değil. Hepsi 5 kat. Ağzı olan konuşuyor.
    %35
    %65
    Yanıtla
  • Reşo Ağa (1 yıl önce)Cengiz isimli kullanıcı yorumuna
    Bende uzun yıllar inşaat sektöründe çalışan bir amele olarak söylüyorum. Sizi kaile almayacaklar
    %89
    %11
    Yanıtla
  • Gökdelen çimlerini yapmak ya da üzerinde çalışmak sizi deprem bilimci yapmıyor sanırım. Siz zeminin uygun olamdığını ve ya yapılan binaların statik hesaplarını incelediğinizi ve buna bağlı olarak 7 üzerinde oluşabilecek depremlere dayanamayacağını söyleseydiniz daha etkili olurdu bence.
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Mertens (1 yıl önce)
    Partisini bı tarafa bırakın okuyun, Veli Baba nın soylediklerinin hangisi eksik veya yanlış..ben söylediklerinin hepsinin altına imza atarım....adam tümüyle halkın içinde gezerek tespit etmiş..kulaktan dolma degil
    %85
    %15
    Yanıtla
  • Siyasetçilerin hangi partiden oldukları pek de önemli değil çünkü hepsi birbirinin aynı. Onların mensup oldukları partilerine göre farklı görenler bence sadece birer futbol takımı taraftarlığından başka bir şey yapmıyorlar. Tek amaçları duymak istediklerinizi söyleyip oy almak. Bizlerin sorunları onların zerre kadar umurunda değil bence. Bakanlar, milletvekilleri, parti temsilcileri ara ara gelip yerel seçimlere kadar buralarda dolaşıp duracaklar ve seçimden sonra bir daha ki seçimlere kadar onları pek göremezsiniz. Gelip bizler gibi çadır ve konteynırlarda 6 ay aynı hayatı yaşasınlar da görelim. Bizim saf insanlarımız birileri gelip düşüncelerini biraz seslendirince hemen onu kral ilan ediyorlar ama icraat ve sonuç var mı yok mu hiç bakmazlar. Malatya milletvekillerinin çoğu geçen dönem de milletvekili değiller miydi? Peki geçen dönemde Malatya için nasıl bir katkı sağladılar soran eden var mı acaba? Bu arada bu sabah Güngör Caddesinde, Yeşilyurt belediyesinin bisiklet yolunu boyayarak Türkiye'nin ve Malatya'nın en öncelikli bir sorununu çözüyorladı gördüm. Ağlanacak halimize gülsem mi acaba. Bisiklet youlunun siyah asfalt ya da beton grisi renginde kalmasına yüreği dayanamayan Yeşilyurt Belediyesi bisiklet yolunu maviye boyamak için ne kadarlık bir masraf yaptı acaba?
    0
    0
    Yanıtla
  • Zafer Demir (1 yıl önce)
    Hangi akıllı ikizceye yapılsın demişse onu bulun? Yoksa belediye başkanlarının veya milletvekillerinin değerlenecek arsaları burada mı? Cevap versinler. En olmayan yer nasıl seçildi?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Soför okuluna yapılacaktı. Arazi çok değerli olduğundan ikizceye şutladılar.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Malatya da İkizce nin zemininden daha sağlam yok. Bu İkizce muhalifliği nerden çıktı.
    %28
    %72
    Yanıtla
  • hacı çalışkan (1 yıl önce)Abdullah isimli kullanıcı yorumuna
    hadi oradan kaç dönüm arazin var ikizce de fırsatçı insanların hayatı senin arazinden önemli umarım bir gün ne demek istediğimi anlarsın dünya malı dünyada kalıyor
    %72
    %28
    Yanıtla
  • Appo ikizceyi yıllardır parselleyenlerin kim oldugunu git ikizcedeki köylülere sor öğren ben yıllardır biliyorum araştır öğrenirsin boş konusma
    %100
    %0
    Yanıtla
  • Fazilet-ül cehalet (1 yıl önce)Abdullah isimli kullanıcı yorumuna
    Deprem uzmanları Malatya ikizcenin zemini üzerinden fay geçiyor burası asla uygun değil diye bas bas bağırıyorlar.Orada kaç dönüm yeriniz var?
    %0
    %100
    Yanıtla
  • Gazel (1 yıl önce)
    Dask 5.3 ve sonraki depremler dolayısıyla hasar gören evlere eksper göndermiyor ve ödeme yapmıyor. Hatta başvuru bile almıyor. Bunu da dile getirseniz iyi olur sayın milletvekilim.
    %93
    %7
    Yanıtla
  • Malatyalı (1 yıl önce)
    Sayın vekile İlk kez katılıyorum niye İkizce depreme dayanıklı mı neye göre her şey oraya taşındı.onca yer varken niye orasi.kimin ekmeğine yağ sürülüyor.onca insan öldü akillanmadik
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Şehirler batıya doğru gelişir. Ayrıca zemini tüm Malatya nın zemininden daha sağlam. Birileri orda arsaya çökmüşse bunu da devlet araştırsın bulsun.
    %37
    %63
    Yanıtla
  • Vatandaş 44 (1 yıl önce)Abdullah isimli kullanıcı yorumuna
    Zaten o bölgenin bircoğu hazıne arazısı kalan özel mülklerde yok pahasına kamulaştırıldı
    %17
    %83
    Yanıtla