SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İl Hıfzıssıhha'dan Taksi, Denetim ve Pazar Kararları

0
Güncellendi - 2020-05-11 11:18:06
İl Hıfzıssıhha'dan Taksi, Denetim ve Pazar Kararları
A- A+ PAYLAŞ

İl Hıfzıssıhha Kurulu, koronavirüs salgınına karşı alınan önlemlere ilişkin üç karar daha alarak duyurdu. İlk karar, 3'ten fazla işçi çalıştıran işyerlerinin yanı sıra berber ve kuaförlerin denetlenmesi ve ikinci karar semt pazarında zaruri olmayan malları satanlara yönelik getirilen kısıtlamanın kaldırılmasını, üçüncü karar ise taksilerin kullanılmasına ilişkin koşulları içeriyor.

61 NO'LU KARAR..

"İl Hıfzıssıhha Kurulu 08.05.2020 Cuma günü Vali Aydın Baruş başkanlığında valilik toplantı salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Koronavirüs (Covid-19) salgını, birçok ülkede hızla yayılım göstererek tüm dünyayı tehdit etmeye devam etmektedir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından pandemi olarak nitelendirilen bu salgından, ilimizdeki vatandaşlarımızı korumak ve salgının yayılmasını engellemek için birçok tedbire başvurulmaktadır.

Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulunun tavsiyeleri doğrultusunda alınan kararların etkinliğinin arttırılarak virüsün yayılmasını engellemek, toplum sağlığı ve kamu düzenini korumak amacıyla aşağıdaki ilave tedbirlerin alınması zarureti oluşmuştur.

Bu kapsamda;

3 (üç) ve daha fazla işçi çalıştıran iş yerlerinin, üretim tesislerinin, fabrikaların, otellerin, akaryakıt istasyonlarının vb. yerlerin maske, dezenfektan, sosyal mesafe şartı, hijyenik koşullar vb. hususlar yönünden denetimlerinin yapılması için sağlık, emniyet ve belediye temsilcisinden oluşan komisyon marifetiyle denetlenmesine,

Berber, güzellik salonu/merkezi, kuaför vb. iş yerlerinin 11.05.2020 tarihi itibarıyla faaliyetlerine başlayacağından söz konusu iş yerlerinin sağlık, emniyet, belediye ve Berberler ve Kuaförler Esnaf Odası temsilcisinden oluşan komisyon marifetiyle denetlenmesine,

Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

62 NO'LU KARAR..

"İl Hıfzıssıhha Kurulu 08.05.2020 Cuma günü Vali Aydın Baruş başkanlığında valilik toplantı salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Koronavirüs salgınının ülkemizde kamu düzeninin bir parçası olan kamu sağlığına olumsuz etkilerini asgari seviyeye düşürmek amacıyla İlimiz genelindeki mahalle/semt pazarlarında uyulması gereken kurallar belirlenmiş; pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan ihtiyaç malzemelerinin satışının kısıtlanmasına yönelik gerekli kararlar alınmıştır.

Gelinen noktada kaydedilen olumlu gelişmeler ile Bilim Kurulunun önerileri doğrultusunda pazarlarda giyim, oyuncak vb. zaruri olmayan ihtiyaç malzemelerinin satışının kısıtlanmasına yönelik tedbirler 04.05.2020 Pazartesi günü Sayın Cumhurbaşkanımızın Başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde değerlendirilmiş, Koronavirüs salgınının etkileri gözetilerek belirlenecek kurallara uyulması kaydıyla aşağıdaki ilave tedbirlerin alınması zarureti oluşmuştur.

Bu kapsamda;

İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 27.03.2020 tarih ve 2020/15 no’lu kararı ile İlimiz genelinde mahalle/semt pazar yerlerinde giyim, oyuncak, çiçek, fide, züccaciye/nalburiye vb. ihtiyaç malzemelerinin satışına getirilen kısıtlamanın 11.05.2020 tarihi Pazartesi günü itibariyle kaldırılmasına,

Pazar yerlerinde söz konusu malzemelerin satışını yapacak pazarcı esnafı tarafından, İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 27.03.2020 tarih ve 2020/15 no’lu ve 01.04.2020 tarih ve 2020/22 no’lu kararları ile mevcut pazar yerleri için getirilen her bir satış yeri (tezgah/sergi) arasında en az 3 metre mesafe olması şartı, pazarcı esnafının ağız ve burnunu kapatacak şekilde maske kullanması tedbirleri başta olmak üzere belirlenen tüm kurallara uyulmasına,

Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanununun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılması, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemlerin başlatılmasına,

Toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

63 NO'LU KARAR..

"İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulu 08.05.2020 Cuma günü Vali Aydın Baruş başkanlığında Valilik Toplantı Salonunda toplanmış ve aşağıdaki konuları görüşerek karara bağlamıştır.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs (Covid-19) salgınının toplum sağlığı açısından oluşturduğu riski yönetebilmek adına sosyal mesafe ve kişisel hijyen kurallarına uyulması hayati derecede öneme haizdir. Devletimiz tüm kurumları ile bu salgının yayılması ve vatandaşlarımızın hayatlarını tehdit etmesini engellemek için birçok tedbir almakta ve bu kapsamda uyulması gereken kuralları belirleyerek vatandaşlarımızla paylaşmaktadır.

Bu çerçevede İl Umumi Hıfzıssıhha Kurulunun 23.03.2020 tarih ve 2020/9 no’lu kararı ile toplu ulaşım araçlarında alınması gereken tedbirler belirlenmiştir. Ticari taksilerin faaliyetleri sırasında, gerek araç içi alanın darlığı gerekse bu alanların gün içinde bir çok kişi tarafından kullanılması nedeniyle sosyal mesafe ve kişisel hijyen tedbirleri açısından bazı riskler ortaya çıkmaktadır.

Bu risklerin giderilmesi amacıyla pandemi sürecinde 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 27’nci ve 72’nci maddesi hükümleri ve İçişleri Bakanlığının bila tarih ve sayılı yazısı uyarınca aşağıdaki tedbirlerin alınması gerekli görülmüştür.

Bu kapsamda;

Ticari taksi durakları ve ticari taksi olarak kullanılan araçlar en az haftada bir kez olacak şekilde düzenli aralıklarla temizlenecek/dezenfekte edilecektir.

Yetkili merci tarafından düzenlenmiş aracın dezenfekte edildiği tarihi gösteren belge gerektiğinde ibraz edilmek üzere araçta bulundurulacak ve kurum, kuruluş veya odalar tarafından gerçekleştirilen araç dezenfeksiyonu işleminin tarihi ve kimin tarafından yapıldığını gösteren belge, yapılan kontrollerde ibraz edilecektir.

Ticari taksi şoförleri, kişisel hijyen kurallarına uygun şekilde hareket edecek ve aracın içinde mutlaka maske kullanacaklardır.

Ticari taksilerde, gün içerisinde araca binen her müşterinin kullanımına yetecek ölçüde kişisel kullanıma uygun dezenfektan malzeme/ürün veya 80 derecelik kolonya bulunduracak, ticari taksi şoförleri taksiye bindiği anda dezenfektan veya kolonya kullanabileceği/kullanması gerektiği konusunda müşteriyi bilgilendirecektir.

Ticari taksilere aynı anda üç kişiden fazla müşteri kabul edilmeyecektir.

Müşteriler ticari taksilere maskesiz binemeyeceklerdir.

Hizmet sunulan her müşteriden sonra trafik kurallarına uygun bir alanda/durakta müşterilerin fiziksel temas edebileceği (kapı kolu, cam açma düğmesi, koltuklar vs.) yerlerin silinmesi/dezenfekte edilmesi ve araç içerisinin havalandırılması sağlanacaktır.

Meslek odaları ve işletmeciler tarafından taksi ücretinin, fiziksel temas gerektirmeyen (kredi kartı, mobil uygulamalar vb.) temassız ödeme yöntemleriyle ödenebilmesi için gerekli bilgilendirme ve yönlendirmeler yapılacaktır

Yukarıda belirtilen kararlara uymayanlar hakkında 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu’nun 282’nci maddesi uyarınca idari para cezası verilmesi başta olmak üzere aykırılığın durumuna göre Kanunun ilgili maddeleri gereğince işlem yapılmasına, konusu suç teşkil eden davranışlara ilişkin 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 195’inci maddesi kapsamında gerekli adli işlemler başlatılmasına toplantıya katılanların oy birliği ile karar verilmiştir."

Bülten- malatyahaber.com

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

3 yorum yapılmış

  • Sadık (4 yıl önce)
    sayın valim kışla cad.ve akpınarı trfige açalım artık çok mağdur olduk.
    0
    0
    Yanıtla
  • Zeki Uyanık (4 yıl önce)
    Taksilerin çoğu D segmenti veya 3 sıra koltuklu olmadığı için zaten şoförle birlikte 4 kişi ancak yolculuk edebiliyor,sınırlamanın ne olduğunu anlayabilmiş değilim.
    0
    0
    Yanıtla
  • Yazıhanli (4 yıl önce)
    Sokakta maskesiz gezenlere ceza verilirse iyi olur. Ayrıca pazarlara girmeye korkuyoruz. Girişte 2 bekçi 2 zabıta var ama hiçbir şekilde bir iş yapmıyor. Sadece maske veriyorlar ayakta lak lak ediyorlar. Öncelikle bu kolluk kuvvetleri denetlensin. İşlerini yapmıyorlar. Neden bu kadar kalabalık dediğimde ABİ NE YAPALİM İNSANLARİ DURDURAMAYİZ DİYORLAR. PEKİ SİZ NE İŞ YAPİYORSUNUZ ? desek tartışacağız. Bizde pazara girmeyip marketlerden pahalı pahalı alıyoruz. bunları denetleyenler lütfen işlerini yapsın. Bence Malatya'da pazarlardan virüs bulaşıyor. Emin olun çok aşırı kalabalık.
    0
    0
    Yanıtla