SON DAKİKA
SON DEPREMLER

"İlginç Buluyorum, Tipik Bir Artçı Deprem Diyemiyorum!"

A- A+ PAYLAŞ

Merkez üssü Yeşilyurt ilçesi sınırlarında olan ve il merkezinde de şiddetle hissedilerek büyük paniğe yol açan saat 12.34'teki 4,6 büyüklüğünde depremle ilgili değerlendirme yapan uzmanlardan Prof.Dr. Şükrü Ersoy, "Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben, tipik bir artçı deprem diyemiyorum" dedi." değerlendirmesi yaparken, Prof.Dr. Şerif Barış ise bunun 6 Şubat depremlerinin artçısı olduğu görüşünü dile getirdi.

"TİPİK BİR ARTÇI DEĞİL"
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk'e yaptığı açıklamada "Diri fay haritasında burada fay gözükmüyor ama bu olmadığı anlamına gelmez. Bu büyüklükteki depremde bir yıkım beklenmez. Malatya'da hem Malatya fayı, hem de Doğu Anadolu fayı var. İkisinin arasında olmuş, burada fay gözükmüyor ama olabilir. Bu deprem için 5'in üzerinde diyen yerler var. Şiddetli hissedilmiş. Bu depremler bir süre devam edecek. Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben, tipik bir artçı deprem diyemiyorum" dedi.

"6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ARTÇISI"
Habertürk'teki canlı yayına bağlanan deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da şu değerlendirmeleri yaptı:

"Deprem oluş düzenlerine göre değerlendirirsem 6 Şubat’taki depremlerin bir artçısı bu.

7.2 gibi bir depremin artçıları 2 yıl sürer bölgelerde. Deprem beklenecek yerlerin bir olasılık senaryoları olması lazım. O yüzden ben bu depremi 6 Şubat’ın devamı bir artçı deprem olarak değerlendiriyorum. Depremin derinliklerinde 3-5 km hatalar olur. sismolojik zon dediğimiz deprem hatlarının içinde olan bir deprem ben 10 saniye olduğunu sanmıyorum etkisi daha kısa sürmüştür. Bu tür depremlerin bölgedeki yapılara zarar vermesi beklenmez.

Seyrekte olsa bu büyüklükte artçı depremler olabilir 4-5 bandında. Artçı depremlerin sayıları azalır yavaş yavaş ve aralarında zaman süreleri uzar. Bunlar arada sırada olacak olması beklenen artçılardır. Bu tür depremler sırasında tabi ki ruhsal sarsıntı yaşayan insanların panik yaşaması normaldir. Ancak yapıları sağlam olan insanlara bu tür depremlerin bir zararı olmaz o yüzden dışarıda durmalarına gerek yok."

Bu arada Malatya Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;

"3-4 saniye süren bir depremdi herhalde. Şu anda herhangi bir olumsuzluk belirtilmedi. 112’ye gelen bir ihbar yok. Depremi hissettik ancak o kadar da şiddetli değildi. Şu an için olumsuz gelen bir ihbar bulunmuyor.

Konteyner kentlerimizde şu anda 113 bin civarında vatandaşlarımız yaşıyor. Şu anda kentte yıkımlar ve yapımlar devam ediyor. Ağır hasarlı binalarımızın yüzde 79'unu yıkmış durumdayız. TOKİ konutlarımız devam ediyor. Ocak sonu itibari ile 4 bin 700 civarında konutumuz teslim edilecek. Köylerimizde de binin üzerinde konutlarımız teslim edilecek."

ABD'YE GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ..
Öte yandan, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) da, 12.34'teki depremin büyüklüğünü 4.5 olarak kayda geçirdi.

USGS, depremin yer yüzeyinin 10 km. altındaki tabakada meydana geldiğini, merkezinin ise Akçadağ ilçesinin 17 km. güneydoğusu olduğunu bildirdi.

medyaradar.com- Habertürk- CNN Türk

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız

19 yorum yapılmış

  • Mehmet (4 ay önce)
    Benim binam Fahri Kayahanda 3 sefer incelenmiş 3 sefer ağır hasarlı raporu verilmiş gerçekte kolonlar hasarlanmış kirişler kırık iş yargıda bir kaç tane kat malikleri mahkeme yoluyla tespit yaptırmışlar. Bilirkişiler hafif veya orta hasar diye rapor vermişler. Tespit yaptıranlara baktım adına çok daire olanlar yada dükkan sahipleri yani kısacası kendi menfaatleri için ekonomik nedenlerden dolayı vicdanı ayak altına almışlar. Bilirkişilere baktım üniversite hocaları adına da bilimsel deniliyor. Yarın bunların verdikleri raporlar doğrultusunda Mahkeme orta hasarlıya çevirir bizde güçlendirme yaparak satsak veya kiracı koyarsak böyle bir sarsıntıda yıkılıp altında yüzlerce masum insanlar ölürse hesabını kim verecek. O zaman bu masum insanlar bilimsel yöntemlerle öldü mü diyeceğiz. Kimse kafasını kuma gömmesin. Bir kaç tane zenginin çıkarı için bilim, ilimi,fenni, tekniği kullanmasınlar.Örneklerini Hakim bey Aparmanında gördük
    %80
    %20
    Yanıtla
  • Vatan daş (3 ay önce)Mehmet isimli kullanıcı yorumuna
    Şahsi fikrim 2 büyük deprem sonrası Malatya da tüm binalar az veya çok hasar aldı, hasarsız bina diye birşey yok, ağır denilenler yıkıldı veya yıkılacak, orta denilenler Analiz yaptırdı, güçlendirme projesi hazırlattı, ancak %80 oy çoğunluğu sağlayamadı ortada kaldı, vatandaş güçlendirme yaptıralım yaptırmayalım diye aylardır birbirini yedi, hâlâ bir karara varılamadı. Düzgün bir Güçlendirme yaptırırlar ise geçip güvenle otururlar, kiraya verir, satarlar. Burada asıl konu, Hasarsız, az hasarlı, veya hafif hasarlı denilen binalar, bu binalar performans analizi yaptırılmadan, sıva, boya ile makyajlanan en az 10-12-15 binden başlayan fiyatlarla kiraya verilen binalardır.
    0
    0
    Yanıtla
  • Sakin (4 ay önce)
    150 küsür Üniversiten var. Hala harita üzerinde konuşan uzmanlarımız, yeni fayın farkında değillermiş, Sosyal medyada atıkları yorumları anlamak için Türk Dili Uzamanı olman gerek Yerinde incelemek, ortak akıl ile karar vermek neyimize. İkitane deprem veri sitesi var birbirini tutması imkansız. Habire depremlerin şiddetini küçük göstererek güya halkı korkutmuyorlar.
    %84
    %16
    Yanıtla
  • Bilgin (4 ay önce)
    Güçlendirilmiş binanın bu durumu açıkça belirtilsin diyenler olmuş. Sanki saklayan var. Yarın bu binalar daha yüksek fiyata satılacak. Satış ilanına "GÜÇLENDİRİLMİŞTİR" şeklinde özellikle belirtilecek. Çünkü en az dört adet perde duvar vesaire yeni bir bina yapılmış oluyor. Aksini mevzuat kabul etmiyor. Ve daha sağlam oluyor.Bunu Prof.mertebesinde olan hocalar işin ilmine göre söylüyor. Kahvehane ortamında ise hala "Güçlendirme işi saklanmasın,açıkça belirtilsin" muhabbeti dönüyor. Adamlar hala hangi kafayı yaşıyor. Meseleyi iyi kavramak lazım.Selametle.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Yani şunu itiraf ediyorsunuz evet biz buraları algı da yaratarak satacağız. Oturmayacağı binayı satacak arkadaşlar. Hangi kolonu perde duvarı nereye bağlayacaksın merak ediyorum. Sonradan kolon eklenecekmiş perde duvar yapılacakmış. Binanın ana taşıyıcıları zarar görmüş arkadaşlar daha güzeli olacak diyor. Senin daha sağlam dediğin bina anca yıkılıp yeniden yapılır. Güçlendirilmiş binaların akıbetini gördük. Okullar vardı evler vardı Elâzığ'da Malatya'da güçlendirilmiş hepsi ağır hasar oldu kimi de yıkıldı. Bakınız meb kurum kayıtları ve elâzığ Malatya hasar kayıtları. İnsanların aklıyla dalga geçmeyin Allah aşkına
    %78
    %22
    Yanıtla
  • sen bu hayalle yasamaya devam et o kadar toki o kadar yeni daire yapılacak.Senin güçlendirilmiş 50 tane büyük deprem görmüş daireni satmayı boŞver kiraya bile veremeyeceksin.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Senin gibiler hayal kurar.ben gerçekleri söyledim.paran varsa basarsın 15-20 milyonu didim de senin Marmaris' te. Center de alırsın rezidansta.paran da yoksa yeni bina alacağım diye bir avuntu başlar.
    %100
    %0
    Yanıtla
  • İbrahim Gültekin (4 ay önce)
    Cöşnük fayı üzerinde arazide çalışmalar yapmış olan Mehmet Önal hocanın Malatya fayı üzerinde de çalışma yapmasını bekliyoruz. Çünkü o fay hattı da cosnuk fayı gibi belirsiz bir fay hattı. En son ne zaman deprem olmuş, deprem periyodu nedir ve olası bi depremde büyüklüğü tahminen ne olabilir?
    %67
    %33
    Yanıtla
  • İbrahim Gültekin (4 ay önce)
    İlginç olan nedir? Mehmet Önal diye bir hoca var, adam cöşnük fayı diye uzun zamandır söylüyor. Bu fay hattını ben tespit ettim diyor, nereden başlayıp nerede bittiğini söylüyor ama hâlâ batıda harita üzerinde konuşan uzmanlar ilginç bir durum, orada fay hattı yok, yeni bir fay hattı deyip duruyorlar. Demek ki bu adam birşeyleri biliyor doğru tespit yapmış. Çünkü bu adam yerinde çalışma yapmış, incelemiş, analiz etmiş konuşuyor. Diğerleri sadece ezbere konuşuyorlar insanların psikolojisiyle oynuyorlar.
    %67
    %33
    Yanıtla
  • Cafana (4 ay önce)
    Burdan yetkililere seslenmek istiyorum güçlendirilen binalar kamuoyuyla paylaşılsın nasıl arabalarda ağır hasarlıdır ibaresi araba geçmişinde kayıtlı ise bu binalar içinde orta hasarlı güçlendirilmiştir ibaresi herkese açık olsun. Bu arkadaşlar uyanıklık yapıp bundan 3-4 yıl sonra buraları satacak. Özellikle şehir dışından gelip deprem görmemiş kimseler için bu ibare hayat kurtarıcı olacaktır.
    %86
    %14
    Yanıtla
  • Güçlendirilmiş bina eline geçerse, gücün de yeterse durma al.Güçlendirilen bina az hasarlıdan sağlam olur. Haliyle parası da biraz yüksek olur.
    %38
    %62
    Yanıtla
  • Tatar Ramazan (4 ay önce)
    Sen neyin peşindesin kardeşim hayirdir
    %19
    %81
    Yanıtla
  • Malatya (4 ay önce)
    Malatya (kadiruşagı, begre, sürgü, ikizce, seyituşağı, Erkenek, Çelikhan, pötürge, salkonak, sincik, Akçadağ, Hekimhan, Polat......) bölgesi depremin Ana üstü konumunda, Biz ise ağır hasarlı 15,16 binaları orta hasara çevirip güçlendirme peşindeyiz bütün orta ve ağır hasarlı binalar yıkılmalıdır.
    %83
    %17
    Yanıtla
  • Prof. Dr. . Mehmet Önal (4 ay önce)
    Japoncadan ABD'den Malatya'ya gelen yerbilimciler fayları inceliyor, yorum yapıyor. Bizim bilim adamlarımızın çoğu batıda MTA haritasına bakıp yorum yapıyor. Bir şeyler söylemek için konuşuyorlar. Çöşnük Fayı ile ilgili yayınları ABD'de meslektaşlarımız okuyor, ama Türkiye'de okumuyorlar ne diyelim?
    %87
    %13
    Yanıtla
  • Hocam sanki sende bir şeyler söylemek için konuşuyorsun…Depremden önce niye söylemedin bunları kamuoyu oluşturmadın demekki kendine makamına zarar gelmesin diye sündün bir köşeye iş işten geçince de “Ben demiştim “ diyenlerden oldun….Maalesef ülkemizdeki akademisyenler hep ideolojik ve dini yönden özelliklerini ön plana çıkarıp yükseldikleri için doğru düzgün bilim adamları yetiştiremediler
    %52
    %48
    Yanıtla
  • Yanlış yere serzeniş yapıyorsun. Yerel yönetim ve siyasilere söyleyeceksin.
    %75
    %25
    Yanıtla
  • Hocam Camii ve kamu binalarının çoğu çevre şehircilik tarafindan âlâl acele tespit yapılarak ağır hasar verilmiş durumda birçok insanlara ait yapılar ise yanlış askı kodu yanlış inceleme neticesinde saçma sapan şekillerde yikilmakta bu bir milli servet kaybi bu binalar ve yapılar anlamında cumhurbaşkanı ile görüşme talep edip yeniden inceleme ve değerlendirmelerin kurullar oluşturularak universitelerden bağımsız işin ehli insanlarca tekrardan incelemelerinin yapılıp yeni bir değerlendir e yapilmasi elzemdir. Aksi takdirde bu milli servet kayıplarında sizlerin de vebali olaaktir . Taşın altına elinizi koyun lütfen. Saygılarımla.
    %29
    %71
    Yanıtla
  • Sen bilim adamının konuşmalarını aldırış etmiyorsun ama bakıyorum milli servet düşkünü olmuşsun.Bunu hangi bilgi bilim ve tercübene dayanarak söylüyorsun.evet mal derdine düştü bazıları onların bilmişlik taslamaları .....şuan bahsedilen hasar tesbitleri ,yapılan performans analizleri kaç ay öncesine ait herkes biliyor.acil cevre şeh. Hasar tespit tekrar yapmalı mevcut analizler tekrarlanmalı. Tabi milli servet gidecek ama
    %60
    %40
    Yanıtla
  • Bence çösnuk fayının adı mehmet Önal fayı olsun. Çünkü hocam buldu bu fayı
    %58
    %42
    Yanıtla