Merkez üssü Yeşilyurt ilçesi sınırlarında olan ve il merkezinde de şiddetle hissedilerek büyük paniğe yol açan saat 12.34'teki 4,6 büyüklüğünde depremle ilgili değerlendirme yapan uzmanlardan Prof.Dr. Şükrü Ersoy, "Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben, tipik bir artçı deprem diyemiyorum" dedi." değerlendirmesi yaparken, Prof.Dr. Şerif Barış ise bunun 6 Şubat depremlerinin artçısı olduğu görüşünü dile getirdi.
"TİPİK BİR ARTÇI DEĞİL"
Deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, CNN Türk'e yaptığı açıklamada "Diri fay haritasında burada fay gözükmüyor ama bu olmadığı anlamına gelmez. Bu büyüklükteki depremde bir yıkım beklenmez. Malatya'da hem Malatya fayı, hem de Doğu Anadolu fayı var. İkisinin arasında olmuş, burada fay gözükmüyor ama olabilir. Bu deprem için 5'in üzerinde diyen yerler var. Şiddetli hissedilmiş. Bu depremler bir süre devam edecek. Tipik bir artçı değil bu. Önemli bir fay da gözükmüyor haritalarda. Daha küçük bir fay olabilir burada. Büyük fay zonları üzerine denk gelmiyor. İlginç buluyorum ben, tipik bir artçı deprem diyemiyorum" dedi.
"6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ARTÇISI"
Habertürk'teki canlı yayına bağlanan deprem uzmanı Prof. Dr. Şerif Barış da şu değerlendirmeleri yaptı:
"Deprem oluş düzenlerine göre değerlendirirsem 6 Şubat’taki depremlerin bir artçısı bu.
7.2 gibi bir depremin artçıları 2 yıl sürer bölgelerde. Deprem beklenecek yerlerin bir olasılık senaryoları olması lazım. O yüzden ben bu depremi 6 Şubat’ın devamı bir artçı deprem olarak değerlendiriyorum. Depremin derinliklerinde 3-5 km hatalar olur. sismolojik zon dediğimiz deprem hatlarının içinde olan bir deprem ben 10 saniye olduğunu sanmıyorum etkisi daha kısa sürmüştür. Bu tür depremlerin bölgedeki yapılara zarar vermesi beklenmez.
Seyrekte olsa bu büyüklükte artçı depremler olabilir 4-5 bandında. Artçı depremlerin sayıları azalır yavaş yavaş ve aralarında zaman süreleri uzar. Bunlar arada sırada olacak olması beklenen artçılardır. Bu tür depremler sırasında tabi ki ruhsal sarsıntı yaşayan insanların panik yaşaması normaldir. Ancak yapıları sağlam olan insanlara bu tür depremlerin bir zararı olmaz o yüzden dışarıda durmalarına gerek yok."
Bu arada Malatya Valisi Ersin Yazıcı da yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı;
"3-4 saniye süren bir depremdi herhalde. Şu anda herhangi bir olumsuzluk belirtilmedi. 112’ye gelen bir ihbar yok. Depremi hissettik ancak o kadar da şiddetli değildi. Şu an için olumsuz gelen bir ihbar bulunmuyor.
Konteyner kentlerimizde şu anda 113 bin civarında vatandaşlarımız yaşıyor. Şu anda kentte yıkımlar ve yapımlar devam ediyor. Ağır hasarlı binalarımızın yüzde 79'unu yıkmış durumdayız. TOKİ konutlarımız devam ediyor. Ocak sonu itibari ile 4 bin 700 civarında konutumuz teslim edilecek. Köylerimizde de binin üzerinde konutlarımız teslim edilecek."
ABD'YE GÖRE DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜ..
Öte yandan, ABD Jeoloji Araştırmaları Kurumu (USGS) da, 12.34'teki depremin büyüklüğünü 4.5 olarak kayda geçirdi.
USGS, depremin yer yüzeyinin 10 km. altındaki tabakada meydana geldiğini, merkezinin ise Akçadağ ilçesinin 17 km. güneydoğusu olduğunu bildirdi.
medyaradar.com- Habertürk- CNN Türk