Dünyanın en büyük parçacık hızlandırıcısı "Büyük Hadron Çarpıştırıcısı"yla (LHC) yapılan deneyin ilk aşaması başarıyla tamamlandı.
Deney, 13,7 milyar yıl önce meydana geldiği düşünülen Büyük Patlama'dan hemen sonraki kainatın başlangıç şartlarını oluşturarak, maddenin sır perdesini aralayabilmeyi amaçlıyor.
Proje ekibinin lideri Lyn Evans, yer altındaki 27 metrelik tünelde protonlar harekete geçirilerek yapılan deneyin ilk safhasının tamamlandığını açıklarken, projeye katkıda bulunan bilim adamları deneyin tamamlanışını şampanya patlatarak kutladı.
Avrupa Nükleer Araştırma Kurumu (CERN) tarafından yapılan deneyde ilk ışın huzmesi için 100 milyar protonluk paketler hızlandırıcıya atıldı. Saat yönünde yapılan ilk deneyden sonra, saat yönünün tersi istikamette olacak şekilde ikinci demet devreye sokulacak ve nihayetinde iki ışın huzmesinin farklı yönlerde harekete geçirilmesiyle "büyük patlama"dan hemen sonraki koşullar yaratılmaya çalışılacak.
Bazı bilim adamlarının, protonların çarpışmasının dünyayı tehlikeye atacağını söylemelerine karşın, Stephan Hawking gibi ünlü fizikçiler, bu endişelerin yersiz ve deneylerin son derece güvenli olduğunu belirten CERN'e destek verdi.
"Karanlık madde"nin de anlaşılmasını sağlaması düşünülen projeye 80 ülkeden 5 bin kadar fizikçi ve mühendis imza attı.
LHC, Fransa-İsviçre sınırında, Cenevre yakınlarında, yerin 100 metre altında 27 kilometrelik dairevi bir tünel olarak inşa edildi.
DENEY NE İŞE YARAYACAK?
* Maddenin ilk oluşumuna yönelik bilinmeyen ayrıntılar elde edilecek.
* Neden maddenin ağırlığı var. Neden bazılarının yok.
* Kainatta bilinenden daha fazla kütle olması gerekiyor. Biz ancak yüzde 4'ünü tanımlayabiliyoruz. Peki kainatın yüzde 96'lık bölümü nerede?
* Kainatın "kayıp" olan yüzde 96'sına yönelik cevaplar bulunacak.
* Eğer var olduğu düşünülen maddelerle ilgili veri elde edilemezse Newton'un kurallarına geri dönülmesi ve her şeyin sorgulanması gerekecek.
* Eğer parçacıklar bulunursa Einstein'ın teorisinden bildiğimiz üç boyut ve zamanın haricinde farklı boyutların, hatta çok sayıda boyutun olabileceğini anlayacağız.
* Bu parçacıkların var olduğunu ileri süren teorilere göre çevremizdeki boyut sayısı 11'e kadar çıkabilir.