Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Malatya Temsilcisi Mehmet Kutsal,”Araç kullanırken cep telefonu ile konuşma oranı yüzde 68, araç kullanırken telefondan mesaj çekme oranı ise yüzde 62 ile maalesef ilk sırada yer almıştır” dedi.
Derneğin temsilcilğinin yeni oluşması nedeniyle dernek binasında, dernek yönetim kurulu üyeleri Ertan Dağaşan ve Mehmet Taşkın ile birlikte basın açıklaması yapan Karayolu Trafik ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği Malatya Temsilcisi Mehmet Kutsal, trafik kazalarına temas etti. Kutsal, “Sonuçta kaybolup giden gencecik hayatlar ,geleceğimiz ve milyarlarca liralık milli servet. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre Trafik Kazalarında her yıl dünyada 1 milyon 300 bin kişi hayatını kaybetmekte ve 50 milyondan fazla kişi yaralanmaktadır. Türkiye ‘de ise her yıl yaklaşık 10 bin kişi hayatını kaybetmekte 230 bine yakın kişi yaralanmaktadır. Bu yaralanmaların yüzde 75’i ayakta tedavi görürken geri kalan yüzde 25’i geçici veya kalıcı sakatlık yaşamaktadır. Ayrıca kazalar psikolojik olarakta insanları toplumdan koparmaktadır. Bu anlamda Trafik kazaları ciddi bir Toplumsal Sağlık Sorunu olarak karşımızda durmaktadır” ifadelerini kullandı.
“Dünya Sağlık Örgütü bu duruma müdahale edilmediği takdirde Dünya genelinde 2030 yılına kadar ölüm sebepleri içerisinde trafik kazalarının ilk 5 içerisinde olacağını söylemektedir. Aynı örgüt tarafından Trafik Kazalarının Önlenmesine İlişkin Küresel Rapor ’un ardından gerçekleştirilen toplantılar ve Birleşmiş Milletler kararı ile yol güvenliği bilinci tüm dünyada artmış ve ülkeler konuya ilişkin uzun vadeli programlar geliştirmeye başlamışlardır” diyen kutsal, açıklamasını şöyle tamamladı:
"Ülkemizde de birçok resmi kurum ve özel sektör ile STK'lar konuya el atmış,projeler geliştirerek ve etkinliklerle halkı bilinçlendirmeye çalışmaktadırlar. Bu amaçla Ankara’da Karayolları Trafik Ve Yol Güvenliği Araştırma Derneği İhsan Memiş Başkanlığında kurulmuştur. Bizler de Malatya ‘da bu derneğin temsilciliğini açmış bulunmaktayız. Amacımız tüzüğümüzde de yer aldığı gibi tüm resmi kuruluş ve STK ‘larla işbirliği yaparak halkı trafik konusunda bilinçlendirmek ve farkındalık meydana getirerek trafikteki can ve mal kayıplarını minimum düzeye indirmektir. İçişleri Bakanlığı’nın, İl Emniyet Müdürlükleri’ne göndermiş oldukları genelge doğrultusunda Aşırı Hız ve Emniyet Kemeri kullanımının önemine yönelik tedbirleri içermekte olup bizlerde dernek olarak bu konularda halkı bilinçlendirmeyi ilk planda tutmak istiyoruz. 2013 yılı içerisinde bağımsız bir araştırma kuruluşunun yaptığı araştırmaya göre Türkiye, araç kullanırken cep telefonu ile konuşma oranı yüzde 68 ile ve araç kullanırken telefondan mesaj çekme oranı yüzde 62 ile maalesef ilk sırada yer almıştır. Bu oranlar gerçekten çok düşündürücüdür.”