Dünyaca ünlü Malatyalı ressam Prof.Dr. Ergin İnan'la yapılan bir söyleşi Star Gazetesi'nde yayınlandı.
Selim Efe Erdem imzasını taşıyan "İlk Tablomu Hâlâ Satamadım" başlıklı söyleşiden bir bölüm şöyle:
"Prof. Ergin İnan, mistik eserleri devlet başkanlarının köşklerini süslüyor. Eserlerindeki yazıtlar ve böcekler, gizem ve şifrelerle dolu. Ergin İnan, Zaman Tüneli’nde.
Türkiye’nin dünya çapındaki ressamlarından Ergin İnan, 1943 yılında Malatya’da ‘Hacı Müminler’ ailesinin çocuğu olarak dünyaya geldi. Henüz 2-3 yaşındayken, eline ne geçerse resim yapmaya başlayınca yeteneği fark edildi. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni kazandı ama derslerde daha çok Prof. Dr. Hıfzı Veldet Velidedeoğlu’nun tonton yanaklarının resmini çizdiğini fark edince Güzel Sanatlar Akademisi’nin yolunu tuttu. Alman öğretmenleri Kral Schlamminger ve Helmut Hungerberg’den mensenevi ve ney eşliğindeki dersler aldı. Eserleri Türkiye’den Almanya’ya kadar sayısız devlet başkanlığı sarayının duvarlarını süsledi. Prof. Dr. Ergin İnan ile atölyesinde hayatı, gizemli ve mistik eserleri üzerine konuştuk.
-II.Dünya Savaşı yıllarında Malatya’da dünyaya gelmek size nasıl bir çocukluk yaşattı. Yeteneğiniz nasıl ortaya çıktı?
Köken olarak Hacı Mümin sülalesindeniz. Dedem Hamdi Bey ve babam Hakkı Bey tuhafiyecilik yapardı, İstanbul’dan aldıkları elbiseleri Malatya’daki mağazalarında satarlardı. Annem Nazime Hanım, Alaaddinler denilen bir soydan. Çocukluğum, büyük bir bahçede oynayarak geçti. Dedem, ben ikinci eşinden olan amcam ve iki halamla birilkte ayrı bir konakta oturuyordu, ilk çocuğundan olan babamla biz ayrı bir evde. Bir Cinci Hoca’nın evi denilen bir yer vardı, içi kitaplarla doluydu. Daha önce Turgut Özal ailesi kalmış. Turgut Özal, Semra Hanım’dan önce Hasan amcamın kızı Ayhan Abla ile evlenmişti. Ama yengem Feride Hanım çok titiz olduğu için bu evlilik ancak 3 ay sürebildi..."
Prof.Dr. İnan'la yapılan söyleşinin tamamını, Star Gazetesi'nin internet sitesine aşağıdaki adresten ulaşarak okuyabilirsiniz:
http://haber.stargazete.com/pazar/ilk-tablomu-hala-satamadim/haber-800714#ixzz2ist4KsIQ