SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İlk Teravih Kılındı, Ramazan Ayı Başladı

İlk Teravih Kılındı, Ramazan Ayı Başladı
A- A+ PAYLAŞ

Huzur ve bereket ayı ramaza ayı başladı ve ilk teravih namazı kılındı.

Türkiye'de Kovid-19 tedbirleri kapsamında iki yıldır cami ve mescitlerde teravih namazını kılamayan müminler, camilere akın etti.

Malatya'nın Battalgazi ilçesine Bağlı Zafer Mahallesi'ndeki Turgut Özal Camisi'nde vatandaşlar teravih namazı kılmak için camiyi doldurdu.

Ramazan ayıyla ilgili verilen vaaz ve edilen duanın ardından vatandaşlar namazlarını eda etti.

Malatya'da ilk oruç için imsak saati 2 Nisan Cumartesi saat 04.41. Malatya merkezde ilk orucun iftarı saat 18.57'de yapılacak.

DİYANET İŞLERİ BAŞKANININ MESAJI
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, ramazan ayı dolayısıyla bir mesaj yayımladı.

Ramazan ayına kavuşmanın sevinç ve heyecanı içinde olduklarını belirten Erbaş, "Gönül dünyamızı güzelleştiren, hanelerimizden sokaklarımıza, camilerimizden çarşılarımıza her yerde huzur ve bereketini hissettiren bu manevi iklimi, Rabb'imizin izni ve inayetiyle hep birlikte ihya etmenin huzurunu yaşayacağız inşallah." değerlendirmesinde bulundu.

"Zorlukla beraber kolaylıklar, sıkıntıyla birlikte ferahlıklar ve hastalıkla beraber şifalar var ederek bizleri yeniden ramazan-ı şerife kavuşturan yüce Rabb'imize sonsuz hamdüsenalar ediyoruz" açıklamasını yapan Erbaş, ramazanın her şeyden önce bir Kur'an ayı olduğunu vurguladı.

İnsanlık için bir hidayet, rahmet ve şifa kaynağı olarak gönderilen Kur'an-ı Kerim'in bu ayda indirildiğini hatırlatan Ali Erbaş, "Bin aydan daha hayırlı olan Kadir Gecesi'nde nazil olmaya başlayan yüce kitabımız, günah ve isyan ateşinin kavurucu etkisiyle çoraklaşmış yüreklere abıhayat olmuş, cehaletin karanlığında kaybolan, varoluşun anlamını unutan, kendine ve Rabb'ine yabancılaşan insanlığı yeniden fıtratıyla buluşturmuştur." ifadesini kullandı.

"Bir ibadet ve tefekkür zamanıdır"
Kur'an'la mübarek kılınan ve bünyesinde birçok ibadeti barındıran ramazan ayının, bir ibadet ve tefekkür zamanı olduğunu bildiren Diyanet İşleri Başkanı Erbaş, bu aya mahsus ibadetlerin başında ise orucun geldiğini belirtti.

Erbaş, "Nitekim yüce Rabb'imiz, ramazan ayına ulaşanların bu ayı oruçlu geçirmelerini emretmiştir. 'Ey iman edenler. Allah'a karşı gelmekten sakınmanız için oruç, sizden öncekilere farz kılındığı gibi size de farz kılındı.' (Bakara,183) fermanıyla da orucun, sorumluluk bilincini diri tutan bir ibadet olduğuna dikkat çekmiştir. Allah Resulü de 'Kim inanarak ve karşılığını Allah'tan bekleyerek ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.' mealindeki hadis-i şerifiyle orucun insanın kalbini arındıran ve iyileştiren yönüne vurgu yapmıştır." bilgisini paylaştı.

Allah'ın lütuf ve rahmetinin müminler üzerine sağanak misali yağdığı ramazan ayının, tam anlamıyla af ve mağfiret mevsimi olduğuna vurgu yapan Erbaş, Hazreti Peygamberin, bu ayda "cennet kapılarının açıldığını cehennem kapılarının kapatıldığını ve şeytanların zincire vurulduğunu" haber verdiğini aktardı.

Erbaş, mesajında şunları belirtti:

"Hayra yönelmenin her zamankinden daha faziletli olduğu bir zaman dilimi olarak ramazan, kendimizle yüzleşmemiz, kitabımızla buluşmamız, hayatımızı muhasebe etmemiz, hata ve günahlarımızdan arınarak bütün benliğimizle Rabb'imize yönelmemiz için eşsiz bir fırsattır. Dolayısıyla bu ayda oruç tutmanın yanı sıra bol bol Kur'an okumalı, tefekkür ve tezekkür ederek, dua, tövbe ve istiğfarda bulunmalıyız."

Diğer yandan ramazan ayı, bir paylaşma, yardımlaşma ve dayanışma mevsimidir. Bu ayda vereceğimiz fitrelerimiz, zekatlarımız, sadakalarımız ve yapacağımız tüm iyiliklerimiz, yüce Rabb'imizin bizlere bahşettiği sayısız nimetlere karşılık bir şükür borcudur. Bu sebeple iyiliklerin kat kat karşılık bulacağı bu günlerde ihtiyaç sahibi kardeşlerimize, yoksullara, kimsesizlere, yetimlere el uzatmak, onların ihtiyaçlarını gidermek, öncelikli görevimiz olmalıdır. Bize umut bağlayan, bizden bir yardım eli bekleyen kardeşlerimizin sıkıntılarını bir nebze de olsa giderebilmek, bizim için en büyük kazanım olacaktır. "

Zekat, fitre, sadaka ile iftar sofralarında iyiliği ve bereketi çoğaltmanın gayreti içerisinde olunmasını isteyen Erbaş, şu değerlendirmede bulundu:

"Unutmayalım ki zekatlarımız, fitrelerimiz, sadakalarımız ve tüm iyiliklerimiz, bizi değerli kılan inancımıza ve Rabb'imize karşı samimiyetimizin, sadakatimizin ve dürüstlüğümüzün bir göstergesidir. Hiç şüphesiz yüce Rabb'imiz, verdiklerimizden daha hayırlısını ramazanın bereketiyle bizlere ihsan edecektir. Bu bilinçle ihya edeceğimiz ramazan ayı, hiç şüphesiz bizlere, dünyanın sıkıntı ve olumsuzluklarına karşı güçlü bir duruş kazandıracaktır. İbadetlerimizdeki ihlas, samimiyet, sebat ve devamlılık ise bizleri Allah'ın sonsuz rahmetine, mağfiretine ve rızasına ulaştıracaktır."

Rahmet ayı ramazanın gönüllere ferahlık, hanelere huzur, ülkeye bereket ve tüm İslam alemine hayırlar getirmesini dileyen Erbaş, "Dualarımızı ve iyiliklerimizi insanlığın kurtuluşuna vesile kılmasını, ramazan-ı şerifle tüm yeryüzünü, selamet ve sekinet yurduna dönüştürmesini yüce Rabb'imizden niyaz ediyorum." ifadelerini kullandı.

MESAJLAR..

MHP Malatya Milletvekili Mehmet Fendoğlu
“Mübarek Recep ve Şaban aylarını geride bırakarak, rahmet, bereket, bağışlanma, arınma ve huzur mevsimi Mübarek Ramazan ayını ulaşmanın sevinci içerisindeyiz. Ramazan ayı af ve mağfiret ayı, Yüce Allah’ın bizlere lütfettiği büyük bir nimettir. Artık neredeyse saatlerle ifade edebileceğimiz kadar kısa bir zaman kalmıştır.

Oruç ibadetinin yerine getirildiği bu mübarek ay birçok güzellikleri barındırır, kutlu bir misafir gibi heyecanla karşılanır, hüzünle uğurlanır.

Ramazan İnanç ve ahlâk çizgimizdeki kararlı duruşumuzu sergileme fırsatı tanır, yardım ve iyilik ayıdır. Darda kalmışların, bilhassa yoksulların ve çaresizlerin halinden anlama ayıdır. İftar ve sahur sofralarımız bize yoksul ve yetimleri, muhtaç ve kimsesizleri başkalarını hatırlatıyorsa bir anlam ifade edecek, Ramazan ve Orucun içi dolacaktır..

Ramazan; paylaşma, yardımlaşma ve dayanışmadır.

Bu hasletlerin yaşanmasına vesile olan bu mübarek ayda sofralarımızı ve gönüllerimizi ihtiyaç sahiplerine açmayı unutmamalı ve Rabbimizin rahmetine nail olmalıyız.

Bu kutlu ayda iftar sofralarında sadece ekmeğimizi, sadece suyumuzu değil, sevgimizi, içtenliğimizi ve kardeşliğimizi de paylaşmalıyız.

Ramazan-ı Şerif’i vesile edinerek içten ve samimi dualarımızla, huzur, coşku ve sevinçle geçireceğimiz bayram günlerine kavuşmayı Cenabı Allah’tan niyaz edelim.

Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar gelişiyle gönüllerimizi aydınlatan rahmet ve bereket iklimi Ramazan ayının başta Malatyalı Hemşehrilerimiz olmak üzere milletimiz, ülkemiz ve islam alemi için birlik, beraberlik, kardeşlik ve hoşgörü duyguları içerisinde hayırlara vesile olmasını  Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.”

Malatya Büyükşehir Belediye Başkanı Selahattin Gürkan
"On bir Ayın sultanı Ramazan ayının, ülkemize, milletimize, İslam âlemine ve tüm insanlığa barış, huzur ve sağlık getirmesi temenni ediyorum.

Başı rahmet, ortası mağfiret, sonu ise Cehennemden kurtuluş olan Ramazan ayı, rahmeti ve bereketi bol olan bir aydır. Ramazan ayına, hemen yanı başımızda yaşanan ve tüm dünyayı bir şekilde etkileyen bir savaş ve hala devam etmekte olan salgın ile giriyoruz. Ramazan Ayı vesilesiyle bir yandan yaşanan savaşın sona ermesini, bir yandan da devam eden salgının artık son bulmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum.

Ramazan ayı; yoksulların gözetildiği, iftar sofralarının paylaşıldığı, aynı zamanda millet olarak yardımlaşma ve kaynaşma bakımından kaçırılmaması gereken bir fırsat ayı. Bu ayda birbirimize daha çok kenetlenelim, birlik ve beraberliğimizi sergileyelim. 

Bu vesileyle Ramazan ayının bütün evlere, gönüllere, huzur ve bereket getirmesini Yüce Allah’tan diliyorum. Bu duygu ve düşüncelerle başta hemşerilerim olmak üzere ülkemiz ve bütün İslam âleminin Ramazan-ı Şerif’ini tebrik eder, tüm insanlığa barış, huzur ve hoşgörü getirmesini temenni ediyorum."

Battalgazi Belediye Başkanı Osman Güder
Güder, 11 ayın sultanı Ramazan ayına kavuşmanın mutluluğunu yaşadıklarını belirterek, bu özel ayın tüm İslam alemine bolluk bereket ve huzur getirmesi temennisinde bulundu.

‘Bizi Ramazan ayına bir kez daha kavuşturan Yüce Allah’a şükürler olsun! Mevla, bu rahmet ikliminin hatır ve hürmetine hepimizi aydınlık ve selamete çıkarsın!’ diyerek, tüm vatandaşların Ramazan ayını kutlayan Başkan Güder, ‘On bir ayın sultanı’ şeklinde tarif bulan Ramazan’ı bir kez daha karşılıyor olmaktan büyük bir huzur ve mutluluk duyulduğunu ifade etti.

Başkan Güder, mesajında; “Tüm İslam alemi ve vatandaşlarımızın başı rahmet, ortası mağfiret, sonu cehennem azabından kurtuluş olan mübarek Ramazan-ı Şerifini tebrik ediyorum. Ramazan ayının ruhunu kalplerimize miraç etmek düşer. Ve hepimize bu manevi atmosferi doyasıya teneffüs etmek düşer. Ramazan ayı af ve mağfiret ayı, Yüce Allah’ın bizlere lütfettiği büyük bir nimettir. Bereket mevsimi olan Ramazan-ı Şerif, dini açıdan taşıdığı anlamın yanı sıra sosyal olarak da tam bir dayanışma dönemidir. Oruç ibadetinin yerine getirildiği bu mübarek ay birçok güzellikleri barındırır, kutlu bir misafir gibi heyecanla karşılanır, hüzünle uğurlanır. Bu ayda tüm Müslümanların en yakınından başlayarak komşu ve akrabalarını gözetmeleri, yoksullara yardımcı olmaları büyük önem arz etmektedir. Halkımızın bu kutsal ayda yardım yaparak, bağışta bulunarak, dua ederek, ihtiyaç sahibi vatandaşlarımızla dayanışma içinde olacağına inanıyorum. Bu ayda, kırgınlıkları, küskünlükleri bir kenara bırakarak herkesle kucaklaşmalı, hoşgörü, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularımızı daha da güçlendirmeliyiz. Ramazanı Şerif’i vesile edinerek içten ve samimi dualarımızla, huzur, coşku ve sevinçle geçireceğimiz bayram günlerine kavuşmayı Cenabı Allah’tan niyaz edelim. Battalgazi Belediyesi olarak her zaman olduğu gibi Ramazan ayı boyunca da ihtiyaç sahibi ailelerimizin yanında olmaya devam edeceğiz. Bu duygu ve düşüncelerle, tekrar gelişiyle gönüllerimizi aydınlatan rahmet ve bereket iklimi Ramazan ayının başta Malatyalı hemşerilerimiz olmak üzere milletimiz, ülkemiz ve İslam alemi için birlik, beraberlik, kardeşlik ve hoşgörü duyguları içerisinde hayırlara vesile olmasını Yüce Allah’tan niyaz ediyorum” dedi. 

Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar
Çınar, “ Ramazan ayı Müslümanların Allah’ı idrak ettikleri, kendilerine rızık olarak verilen şeyleri paylaştıkları bir aydır.  Bu mübarek ay, oruç ibadetinin yanı sıra yardımlaşma ve dayanışma duygusunu da ön plana çıkarmaktadır.” dedi.

Ramazan Ayı dolayısıyla bir mesaj yayımlayan Yeşilyurt Belediye Başkanı Mehmet Çınar, “ Başlangıcı rahmet, ortası mağfiret, sonu kurtuluş vesilesi olan mübarek Ramazan ayına bir kez daha kavuşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşıyoruz. 
Sevgi ve merhamet kapılarının ardına kadar aralandığı Ramazan ayını; özünde yer alan yardımlaşma, dayanışma, hoşgörü, birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla, dua ve ibadetlerimizle layığıyla idrak edebilmeyi Cenab-ı Hak’tan niyaz ediyorum.

Ramazan-ı Şerif, dini açıdan taşıdığı anlamın yanı sıra sosyal olarak da tam bir dayanışma dönemidir. Bolluğun, bereketin eksik olmadığı, birliğin, dayanışmanın ve hoşgörünün arttığı mübarek Ramazan Ayı, içinde bulunduğumuz nimetlerin ve lütufların farkına varabilmemiz için en uygun zamandır.

Manevi dünyamızda müstesna bir yere sahip olan bu mübarek aya bizleri kavuşturduğu için Rabbimize hamd-ü senalar ediyorum. Bu ay hepimiz için güzel fırsatlar sunuyor. Ruhlarımızı, kalplerimizi, gönüllerimizi ve bedenimizi arındırmak, sükûta kavuşturmak için küçücük gayretlerde bulunmamız yeterli olacaktır.

Bu vesileyle başta ülkemiz olmak üzere tüm İslam Âleminin mübarek Ramazan-ı Şerif ayını kutluyorum. Gönüllerin ve on bir ayın sultanı Ramazan-ı Şerif’in tüm insanlığa huzur, barış, kardeşlik ve esenlikler getirmesini diliyor, sevdiklerimizle bir arada sağlık ve sıhhat dolu bir bayrama ulaşmamızı temenni ediyorum.” dedi.

AA- malatyahaber.com

FOTO: Turgut Özal Camisi'ndeki ilk teravih namazı

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız