Çeşitli programlar ve çalışmalarda bulunmak için Malatya'ya gelen Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksel Kurulu Etik Komisyonu Üyesi Dr. Muhlis Akar, din görevlilerine konferans verdi.
İl Müftülüğünün Konferans Salonu'nda düzenlenen ve Malatya merkezde görev yapan din görevlilerine ile Kuran Kursu öğreticilerine yönelik verilen "Kamu Yönetiminde Etik" konulu konferansta konuşan Muhlis Akar, insanların demokratik haklarını daha iyi ve kolay kullanma imkanı bulduğu günümüz iletişim çağında "Dürüstlük", "Saydamlık", "Tarafsızlık", "Eşitlik", "Adalet, "Hesap verebilme", "Kamu yararını gözetmek" gibi temel etik kurallarının günümüz de daha da önem arz ettiğini söyledi. Akar, "İnsanları sadece ceza ile yönetirseniz, onlar bir daha yanlış yapmazlar; ancak şeref ve utanma duygularına da sahip olmazlar. İnsanları erdemle ve etik kuralları ile idare ederseniz o zaman onlar hem şeref ve utanma duygularına sahip olurlar hem de doğruyu ve iyiyi yapmaya çalışırlar. İnsanların olduğu yerde problem vardır. Bize düşen güzel örnek teşkil etmektir" dedi.
"Su akarken testini doldurmalısın", "Bal tutan parmağını yalar", "Tekkeyi bekleyen çorbayı içer", "Devletin malı deniz yemeyen domuz" gibi sözler ve yaklaşımların bizim dinimizde, kültürümüzde yerinin olmadığını ifade eden Akar, "Ahiliğin 124 altın kuralı vardır. Bu maddeler ve kuralların çoğu ayet ve hadisi şeriflerden süzülüp söylenmiştir. Bu kuralların hepsi uyulması gereken asli kurallardır. Bunlara uymayan hemen meslekten, gruptan dışlanır, cezalandırılırdı. İslam hukukunda hakim kızdığında, öfkelendiğinde duruşmadan hemen çekilir. Çünkü öfke ve duygusal halde sağlıklı, objektif karar verilemez diye. Bizler öfkemizi yenmeyi bilmeliyiz" diye konuştu.
Her zaman ve asırda insanoğlu için tehlikeli olan "şehvet-şöhret-servet" hususlarına karşı dikkatli olunması gerektiğini ifade eden Akar, "Peygamberimizi de kendi davasında vazgeçilmek için o dönemin ileri gelenleri Efendimize de bu çeşit tekliflerde bulunmuşlardır" şeklinde konuştu.