Merkeze bağlı 5 belde belediyesinin tüzel kişiliğinin önümüzdeki yerel seçimlerde sona erdirilip merkez belediyeye bağlanmalarından sonra çıkarılan Belediyeler Yasasında, nüfusları 2 binin altına düştüğü için kapatılacak olan belde belediye sayısı 15 olan ve böylece 20 belde belediyesinin ortadan kaldırıldığı Malatyada, bir belediyenin kapatılmasına ilişkin olarak 82 yıl önce de işlem başlatılmış, ancak Dahiliye Vekaleti (İçişleri Bakanlığı) bu talebi uygun görmemiş.
Söz konusu bu belediye, AKPnin iki milletvekili Öznur Çalık ve Ömer Faruk Özün de doğum yerleri olan, sonradan Doğanyol adıyla ilçe olan Pütürge ilçesine bağlı Keferdiz Kasabası belediyesi. Bu belediye o dönem belediye kapatmaya ilişkin bir kanun olmadığı gerekçesiyle kapatılmazken, 82 yıl sonra belediyelik ünvanının sürmesini ise ilçe olmasına borçlu. Çünkü, Doğanyol ilçe merkezinin nüfusu halen 1683 kişi olarak görülüyor. Çıkarılan son kanun nüfusu 2 binin altında olan belde belediyelerinin kapatılmasını öngörürken, ilçe belediyeleri için bir nüfus sınırı konulmaması Doğanyol'u kurtarıyor.
82 YILLIK BELGELER..
Araştırmacı Yazar Celal YALVAÇ'taki belgelere göre, Malatya Valiliği, 30 Eylül 1926da Pütürge Kaymakamlığına gönderdiği bir yazıda, Keferdiz Belediyesi ile ilgili bilgi istedi.
Pütürge ilçesine bağlı Keferdiz Kariyesindeki belediyeliğin kapatılması için, 7 Ekim 1926 tarihinde, Pütürge Kaymakamlığından Kaymakam Burhaneddin imzasıyla Malatya Vilayeti Celilesine gönderilen yazıda ise , ..3362 nüfusu olan Keferdiz nahiyesinde, 1916da belediyelik oluşturulduğu, bu belediyenin 1030 lira maddi varlığının olduğu, buradaki belediyenin lağvedilip kasaba merkezinin Köy Kanununa göre idare edilmesi.. teklifi yeraldı.
Bu yazı üzerine Malatya Valiliği, Dahiliye Vekaletine gönderilmek üzere, 11 Ekim 1926 tarihli bir yazı hazırlayarak kararı rey-i devletlerine bıraktı.
Dahiliye Vekaleti ise Malatya Valiliğinin bu yazısına karşılık 20.12.1926 tarih ve 58/24672 numrolu yazı ile cevap vererek, Yürürlükte olan mevzuatta, nahiye merkezlerindeki belediyelerin kapatılmasına müsait bir madde olmadığından Keferdiz Belediyesinin aynen devam edeceğini bildirdi.
Üstteki fotoğrafta yer alan yazının orijinal metni şöyle:
"Türkiye Cumhuriyeti
Dahiliye Vekaleti
Umur-u Mahalliye Müdüriyet-i Umumisi
Malatya Vilayet-i Aliyesine
11 Teşrinevvel 926 tarihli ve 295-2604 sayılı tahriratınıza cevabdır.
Mevzuat-ı hazır-i kanuniyemiz nahiye merkezlerindeki belediyelerin ılgasına müsaid olmadığı cihetle nahiye merkezi olan Keferdiz kariyesi belediyesinin ılgasına imkan-ı kanuni yoktur efendim.
Dahiliye Vekili a.
Müsteşar (imza)"
(Üstteki fotoğrafta Dahiliye Vekaletinin Malatya Valiliğine gönderdiği cevabın yazısı yeralıyor)
Bu yazı üzerine Keferdiz (Doğanyol)de belediye teşkilatı faaliyetini sürdürdü.
82 YIL SONRA 20 BELEDİYE BİRDEN GİTTİ..
2008 yılına girildiğinde, merkez ve 13 ilçenin dışında, 40 belde belediyesine sahip olan ve toplam belediye sayısı 54ü bulan Malatya, yapılan bazı düzenlemelerle 20 belediyesini kaybetti.
Merkez ilçeye bağlı Orduzu, Dilek, Konak, Topsöğüt ve Hanımınçiftliği beldeleri nüfusları 2 bin sınırının çok üstünde olmasına rağmen, idari bir kararla Malatya merkez belediyesine bağlandılar. Bu belediyeler, yapılacak ilk yerel seçimlerle tüzel varlıklarını sona erdirecekler.
İl genelinde ise, nüfusları 2 binin altına düşmesi nedeniyle yerel seçimlerle birlikte belediyelik konumu sona erecek 15 belde ve bunların son nüfusları da şöyle:
MERKEZ: Beydağı (1763), Erenli (1405)
AKÇADAĞ: Kozluca (1598)
BATTALGAZİ: Hasırcılar (1855)
DARENDE: Ağılbaşı (1711), Ilıca (1371), Yenice (1911)
DOĞANŞEHİR: Söğüt (1835)
DOĞANYOL: Gökçe (979)
HEKİMHAN: Hasançelebi (832), İpekyolu (1767), Kocaözü (1399)
KULUNCAK: Sofular (1164)
PÜTÜRGE: Nohutlu (1958), Tepehan (1774)
BELGE VE BİLGİ KAYNAĞI: Celal YALVAÇ