- "VALİ EL ATSIN": Okul varken, uzağa yeni okul yaptırıldı, şimdi de öğrenci gidemiyor.. Pütürge'nin Köklükaya köylüleri, köyün uzağına yaptırılan okula çocuklarını gönderemediklerini, 19 çocuğun eğitim- öğretim göremediğini belirterek, Vali Mustafa Toprak'tan sorunun çözümü için yardım istediler.
Malatya’nın Pütürge ilçesine bağlı Köklükaya Mahallesi’nde (Köyü) inşa edilen yeni ilkokul binası, okulun yerleşim merkezine 3 km uzakta, ulaşım güzergâhı uzak, coğrafi bakımdan zor ve tehlikeli bir noktaya yapılınca, mahallenin eğitim- öğretimine hizmet üretmek yerine adeta kriz üretti.
Köklükaya Mahallesi sakinleri, ilkokul çağındaki çocukların yaya ve sorunsuz biçimde okula ulaşmasının mümkün olmadığı gerekçesiyle, çocuklarını yeni yapılan okula göndermezken, yerleşim merkezindeki eski okulu kendi olanakları ile onardı ve eğitime hazır getirdi. Mahalle sakinleri şimdi, eğitimde fırsat eşitliğini sağlamak amacıyla özellikle kırsal alanda yaşayan ailelerin çocuklarının eğitimine büyük önem veren Malatya Valisi Mustafa Toprak’tan, onarılmış ve artık eğitim – öğretim faaliyeti için hazır hale getirilmiş mahalle merkezindeki ilkokula öğretmen ataması yapılması için destek ve yardım bekliyor.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başbakanlığı döneminde, bu tür sorunlara çözüm üretmek üzere, 31.07. 2009 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren “Kamu Hizmetlerinin Sunumunda Uyulacak Usul ve Esaslara İlişkin Yönetmelik” ile kamu kurum ve kuruluşlarına, kamusal hizmetlerin vatandaşa en yakın noktada sunulması yönünde talimat verilmiş olmasına rağmen, bu hükmün ihlali anlamına gelecek şekilde, Köklükaya İlkokulu binasının, yerleşim merkezi dışında ve çocukların erişmesinin bir hayli zor olduğu bir noktaya yapılmış olması, Köklükaya sakinlerinin çocuklarını 3 aydan bu yana okula göndermemesine yol açtı. Çünkü, kamusal hizmet üretecek olan okul, yönetmeliğe açıkça aykırı biçimde, vatandaşa en yakın noktada değil, vatandaşa en uzak noktada konumlandırıldı.
Veliler çocuklarını okula gönder(e)miyor
Malatya’nın Pütürge İlçesi’ne bağlı Köklükaya Mahallesi’nde 19 öğrenci, yeni yapılan okullarının uzak olduğu gerekçesiyle velileri tarafından okula gönderilmiyor. Veliler, “Biz mevcut okulumuzu yeniledik. Yeni yapılan okulun mesafesi çocuklarımızın gitmesi için uygun değil. Okulumuzun açılmasını ve öğretmen verilmesini istiyoruz” dediler.
Mahalle sakinleri tarafından 1973 yılında katırlarla malzeme taşınarak yapılan Köklükaya İlköğretim Okulu, 2014 yılında mahalleliler tarafından yenilendi ancak, yerleşim merkezi dışında ve üç kilometrelik mesafede yapılan yeni okul nedeniyle, eski okul kapatılarak, öğretmen verilmedi.
Geçen yıl vekil öğretmenle eğitim-öğretimi sürdüren eski okul, yeni eğitim döneminde açılmadı. Okula devam eden 19 çocuğun velisi ise yeni yapılan okulun mesafesinin uzak olduğu ve ulaşımın zor olacağını savunarak, çocuklarını okula göndermedi. Şimdi 19 çocuk, kendileri için eski okullarında ders zillerinin çalmasını bekliyor.
Köklükaya sakinlerine göre, sorun muhtarın inadıyla başladı
Mahalle sakini Ecevit Dönmez, mahalle muhtarının inatla dağın başına okul yaptırdığını iddia ederek, “Merkez mahalleye okul yaptırmadılar. Birkaç kişinin sözüyle üç kilometrelik mesafeye okul yaptırdılar. Biz oraya okul yapılmayacağını söyledik. Üç aydır okullar açılmış ama bizim çocuklarımız eğitim göremiyor. Mağdur durumdalar. Yeni yapılan okulda 4 öğrenci, burada 19 öğrenci var. Bir de bizim öğrencilerimizin kaydını yeni okulda gösteriyorlar” dedi. Dönmez, çocukların okul açıldığı günden buyana bir gün bile okula gitmediklerini söyledi.
Devlet 2 milyon TL harcadı ama sadece 4 öğrenci okula gidebiliyor
Mahalle sakinlerinden Salih Çiçek ise iki milyon TL’ye yeni okul yapıldığını ancak okulun kendilerine uzak olduğunu savunarak, şunları söyledi: “Kış şartları ağır, o nedenle biz çocuklarımızı yeni okula gönderemiyoruz. Yol yok, kışın iki metre kar yağıyor. Yazık günah değil mi, 19 çocuk bugün eğitim görmüyor. İlçe Kaymakamımız ‘biz size iki trilyonluk okul yaptırdık’ diyor. İsterse 5 trilyon olsun bize faydası yok. Çocuklarımızın o okula gitmesi imkansız.”
Mahalledeki eski okulu kendi aralarında topladıkları 30 bin TL ile tadilatını yaptıklarını kaydeden Çiçek, “Okulda hiçbir sıkıntı yok. Tam merkezde ve 50 senelik bir okul. Kendi aramızda para toplayıp, okulumuzu tadilat ettirdik. Biz okul istemiyoruz, okulumuz var. Yeni okula hangi çocuk gidecek? 19 çocuk eğitim görmüyor ama kayıtları yeni okulda görünüyor. Şuanda o okul, bizim 19 çocuğumuz sayesinde açık ama 4 çocuk eğitim görüyor. Sadece bu okulun açılıp, bir öğretmen verilmesini istiyoruz” diye konuştu.
Eski okulu onardılar, eğitime hazır hale getirdiler şimdi devletten öğretmen istiyorlar
Öğretmen beklediklerini ancak gönüllü olarak vekil öğretmenlik yapmak için mahalleye gelen öğretmenin de ilçeden geri gönderildiğini iddia eden Mustafa Çiçek de şunları söyledi: “Biz eski okula öğretmen istiyoruz ama öğretmeni yeni okula gönderiyorlar. Mağdur durumdayız. Bu okulumuzun açılmasını ve bir öğretmen istiyoruz. Okulumuzu neden kapatıyorlar?”
Üç aydır eğitimden uzak olan öğrenciler ise öğretmen istediklerini söylediler.
Milli Eğitim Müdürü Tatlı: “Sorun nasıl çözülebilir, bunun yollarına bakacağız”
İl Milli Eğitim Müdürü Ali Tatlı konuyla ilgili, “Mahallede bir okul ihtiyacı olmuş, herkese eşit mesafede olan hazineye ait bir arazi olmadığı için, kimsede bize arazi vermediği için zamanında hazineye ait olan şimdiki alana yeni okul yapıldı. Ama yapıldığı günden buyana köyün diğer tarafında kalan, okula uzak tarafta olan kısımdakiler çocukları okula göndermiyorlar. Eski okul ihtiyaca cevap vermediği, fiziki anlamda okul olma özelliğini taşımadığı için yeni bir bina yapılmış. Bu noktaya okul yapılmış, vatandaş ‘ben çocuğumu okula göndermiyorum’ diyor. Bu yıl yeni binada öğretmen görevlendirdik, yeni binada eğitim öğretim faaliyetleri devam ediyor. Bu konunun takipçisi olacağız. Sorun nasıl çözülebilir bunun yollarına bakacağız. Bu çocukları okula göndermek zorunluluğumuz var. Köy yerleşimlerinin dağınık olduğu alanlarda birçok çocuğu mesafe uzak olabiliyor. Eğer özellikle kış aylarında çocuğun ulaşımıyla alakalı bir sorun varsa, çocukların okula taşınmalarıyla alakalı çözüm üreteceğiz” dedi.
4 öğrencisi olan okul, 49 öğrencili olarak gösteriliyor
Bu arada, erişilebilir bir mevkiiye inşa edilmediği için Köklükaya Mahallesi’nin ilkokul çağındaki çocuklarının gidemediği Köklükaya İlkokulu’na ait resmi internet sitesinde okulun öğrenci sayısı 49 olarak görünüyor. Oysa Köklükayalı öğrencilerin, uzak ve ulaşım güzergahının özellikle kış aylarında tehlikeli olması nedeniyle gidemediği Köklükaya İlkokulu’nun aktif anlamda sadece 4 öğrencisi bulunuyor. Sitede, ayrıca, okulun, müdür yetkili bir öğretmen tarafından yönetildiği, bu öğretmen dışında bir öğretmenin daha görev yaptığı belirtiliyor.
Okulun misyon iddiası!.
Sadece 4 öğrencisi olan okulun sitesinde, “Okulumuz Hakkında” bölümünde ise bir hayli iddialı sözlerle “Misyon” ve “Vizyon” tanımlaması yapılıyor. Köklükaya Mahallesi dışında konumlandırılan okul için, sitede, okulun misyonunun “Güzel bir köy ortamında okulunu, ülkesini, içinde yaşadığı dünyayı seven, benimseyen, inançlı, kararlı, cesur, soran, sorgulayan, çalışkan, disiplinli, başarılı, kendini sürekli geliştiren, öğrenme heyecanı ve merakı olan, katılımcı, yaratıcı, iyi ahlaklı, yapıcı, bilimsel, sorumluluk sahibi, iyi eğitilmiş öğrenciler yetiştirmektir” ifadeleri yer alıyor.
FOTOĞRAFLAR: Köklükaya Köyü'nde 19 çocuğun bulunduğu yerdeki eski okul köylüler tarafından onarılarak, eğitim ve öğretime hazır hale getirildi, ancak bu okulda öğretmen yok.. Buraya 3 km mesafede yaptırılan okulda ise 2 öğretmen ve 4 öğrenci var!..
Güler HAZAR, Yeni Malatya Gazetesi- malatyahaber.com