SON DAKİKA
SON DEPREMLER

İncirin Raf Ömrü Soğan Kabuğu İle Uzatılacak

İncirin Raf Ömrü Soğan Kabuğu İle Uzatılacak
A- A+ PAYLAŞ

Hitit Üniversitesi, ihtisaslaşma alanı olan “Makine ve İmalat Teknolojileri” kapsamında yeni bir projeye daha imza atıyor. Çalışma ile soğan kabuğundan üretilecek kaplama malzemesi ile yaş ve kuru incirin raf ömrü uzatılacak.

Hitit Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim elemanlarından Prof. Dr. Bülent Kabak’ın yürütücü ve Dr. Gamze Nur Müjdeci’nin araştırmacı olduğu “İncir Muhafazasında Yenilikçi Bir Yaklaşım: Yenilebilir Kuersetin İçeren Pullulan ile Kaplama” başlıklı proje TÜBİTAK tarafından desteklenmeye hak kazandı. Proje kapsamında stratejik öneme sahip yerli kuersetin ve pullulan imalatının yapılması planlanıyor.

Özellikle geçtiğimiz pandemi döneminde Covid-19 tedavisinde de önemi vurgulanan kuersetinin projedeki üretimi, ülkemizin önemli atıklarından biri olan mor soğan kabuğu kullanılarak gerçekleştirilecek.

Biyoteknoloji Laboratuvarı’nın ilk çıktısı
Hitit Üniversitesi'nin “Makine ve İmalat Teknolojileri” ihtisas alanı çerçevesinde kurulan “biyoteknoloji laboratuvarı”nın ilk çıktısı olan projede, pullulan ve kuersetin içeren bir kaplama malzemesinin üretimi gerçekleştirilecek.
Üretilecek olan kaplama malzemesinin, yaş ve kuru incirin raf ömrünü uzatması ve kuru incirde gıda güvenliği açısından önemli bir tehdit olan mikotoksin oluşumunu engellemesi hedefleniyor.

Üniversite-sektör işbirliği ile hayata geçirilecek
Dünya incir ihracatında birinci sırada yer alan ülkemizin, hem dünyadaki prestijinin korunmasına hem de ekonomik kayıpların azalmasına yenilikçi bir çözüm sunan projede, incir ihracatçısı PiaFrucht firmasından Dr. Emrah Görmez, araştırmacı olarak yer alıyor.

Çorum’un önemli meyve-sebze depolama kuruluşu olan ve organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren Saraylım Tarım’ın da desteğiyle yürütülecek proje kapsamında, firmanın soğan kabuğu atıkları değerlendirilerek katma değeri yükseltilecek. Proje kapsamında iki doktora bursiyeri de desteklenecek.

Proje yürütücüsü Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Bülent Kabak, tamamen yerli üretimle doğal kaplama malzemelerinin imalatını yapmayı hedeflediklerini söyledi.

Atık soğan kabukları ile gerçekleştirilecek projenin başta gıda, sağlık ve ekonomi olmak üzere pek çok alana katma değer sağlayacağını ifade ederek üniversitemizin ihtisaslaşma alanı kapsamında yeni projeler üzerinde de çalıştıklarını belirtti.

Çorum, iha

UYARI: Sitemizde çoğunlukla muhabir arkadaşlarımızın imzalarıyla ya da mensubu oldukları basın kuruluşları kaynak belirtilerek yayınlanan üstteki haber benzeri araştırmalar, haberler, röportajlar, maalesef “emek hırsızı” –özellikle de biri sürekli olmak üzere- sözde bazı internet yayıncıları tarafından, ya aynen ya da küçük bazı değişiklikler yapılarak, kendi özel araştırmaları ya da haberleriymiş gibi kendi yayın organlarında yayınlanabilmektedir. Haber kaynağıyla ya da araştırmasıyla, istihbaratıyla uzaktan yakından ilgisi olmayan, sadece gerçek gazetecilerin ‘kamuoyunun bilgisine sunulmuş’ emeğinin üzerine ‘çöküp’, gazetecilik- habercilik yaptıklarını zanneden ve böylece kamuoyunu da aldatanların bulunduğuna bir kez daha dikkat çekerken, söz konusu unsurları da ‘gerçek gazetecilerin emeğini çalmamaları’ konusunda uyarıyoruz.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmayacaktır.

Yorum yazın

İsim yazmalısınız
Doğru bir email yazmalısınız
Yorum yazmalısınız