İngiliz madencilik şirketi Kefi Minerals, Malatya'nın 75 kilometre kuzeybatısında 20 kilometrekarelik bir alanı kapsayan Hasançelebi Projesini satın aldı.
Bilinen zengin altın yataklarına yakınlığıyla öne çıkan bölgede arama ruhsatı alan Kefi Minerals, yaptığı açıklamada Türkiye'nin zengin kaynaklarının fazla değerinin bilinmediğina dikkat çekti.
Kefi, halen Türkiye'de Artvin, Gümüşhane, Derinin Tepe, Karalar, Muratdağ ve Meyvalı'da arama çalışmaları yapıyor.
FİRMA MUTLU OLMUŞ..
KEFI Minerals şirketinin internet sitesinde (http://www.kefi-minerals.com/site/) konuyla ilgili olarak bir açıklama yapıldı. Orta Türkiyede bulunan Hasançelebi Projesinin alımını ilan etmekten mutluluk duyulduğu belirtilen açıklamada proje alanının yüksek sülfürlü epitermal altın ve demir-oksit bakır-altın (IOCG) cevheri barındırdığı belirtildi. Malatyanın 75 kilometre kuzeybatısında bulunan Hasançelebi Projesinin tek bir arama ruhsatı olduğu ve 20 kilometrekare alanı kapsadığı, KEFI Mineral şirketinin izleme sistemiyle belirlendiği ve sonrasında boş arazi için başvuru yapılıp alındığı anlatıldı.
Proje alanıyla ilgili teknik bilgilerin verildiği açıklamada yörede bulunan anomali altının daha önce bölgede araştırmacılar tarafından araştırılmadığı bildirildi. Projenin yaklaşık 8 kilometre güneybatısında bulunan rezerv 685 milyon ton. Bunun %19u demir, az miktarda bakır ve altın bulunduğu belirtilirken, bu rezerv türünün Avustralya Olympic Damda bulunan IOCG sistemleriyle benzerliğinin bulunduğu anlatıldı.
Türkiyede IOCG türü rezervlerin pek anlaşılamadığı ve bu tür sistemlerden daha çok keşfinin mümkün olduğu belirtildi.
KEFI Minerals İdari Müdürü Jeffery Rayner yaptığı değerlendirmede, bu tür arazilere ilişkin ellerindeki veri tabanının bu tür yerleri çabucak belirleme ve satın almada kendi jeologlarına imkan sağladığını söyledi.
Rayner Önceki araştırmacıların topladığı verilere erişimimiz bize değerli keşif bilgilerini sağlamaktadır. Sonuç olarak KEFI mevcut mineral modellerinin ışığında daha önceden takip edilemeyen veya anlaşılamayan fırsatlardan yararlanabilmektedir. Keşifteki bu üstünlük KEFI Minerals şirketinin Hasançelebi Projesini uygun maliyetli ve zamanlı olarak değerlendirmesini sağlayacaktır dedi.
Basın açıklamasının sonunda Jefrrey Raynerin 533lü telefonunun iletişim bilgisi olarak verildiği görülüyor.
KEFI Minerals şirketinin internet sitesinde Türkiyenin özellikle son iki yılda kazancı bol maden yatakları ve maden arama işinde destekleyici hükümetiyle dünya çapında şöhrete ulaştığını belirtiliyor. Bu ortamın Madencilik Yasasında son yıllarda yapılan değişikliklerle sağlandığını belirten KEFI, Bulgaristan hükümetinin de benzer biçimde destekleyici olduğu bilgisini veriyor.
Şirketin web sitesinde Türkiyedeki yatırımcıların bilgi alması ve iletişim kurması için İzmirde kurulmuş Doğu Akdeniz Mineralleri Limitet Şirketi adresi gösteriliyor. Sitede şirkete ait Ticaret Sicil ve Vergi Numarası da yer alıyor.